Jump to content


Photo
* * * * * 1 votes

Leskovačka atlantida...


 • Please log in to reply
128 replies to this topic

#46 Tribun pučki

Tribun pučki
 • Members
 • 2,481 posts

Posted 01 February 2011 - 01:58

Versače i Kavali džins iz Leskovca
17. januar 2011. | 11:34 | Izvor: Blic

Leskovac -- Poznata turska kompanija za proizvodnju garderobe od džinsa “Jeanici Istanbul”, sprema se da otvori pogon u Leskovcu i da zaposli 500 tekstilaca.
Konkurs za prijem raspisan je preko Tržišta rada, a probna proizvodnja odvijaće se u pogonima propalog preduzeća “Leteks”.
Ova kompanija posluje u sastavu “Julteks sistema”, radi za najpoznatije svetske modne kuće, kao što su “Versače”, “Kavali”, “Fere”, “Skoč i Soda”, a prošlu godinu završila je sa dobiti od 11 miliona evra.
To je druga poznata svetska tekstilna firma, posle “Falkea”, koja u roku od godinu dana stiže u Leskovac.

"Probna proizvodnja počeće sa 50 radnika u roku od mesec dana i odvijaće se u “Leteksu”, koji je pred stečajem, dok vlasnik “Jeanici” Taner Bujukčan ne kupi jednu od ovdašnjih dobro očuvanih fabrika, a to će se desiti vrlo brzo ", kaže Nenad Cvetković, zastupnik kompanije.

On dodaje da se Turčin odlučio za grad na Veternici zato što je do pre 15 godina važio za centar srpske tekstilne industrije, ali i zbog jeftine radne snage.

"Uskoro će se farmerice i ostali odevni predmeti od džinsa iz Leskovca naći na tržištima Evrope, Rusije i Kine jer partneri “Jeanici” su, između ostalih, i “Versače”, “Kavali”, “Fere” i “Skoč i Soda”, a kompanija ima četiri svoja poznata brenda", kaže Cvetković.

Nezvanično saznajemo da je vlasnik “Jeanici” zainteresovan za kupovinu “Sintetike”, koja je preko puta “Leteksa” i ima najočuvanije pogone od pet propalih tekstilnih fabrika u severnoj industrijskoj gradskoj zoni. Rok za otkup dokumentacije ove fabrike, koja će se prodati na aukciji, ističe sutra.

"U prve dve godine turska kompanija će uložiti 3 miliona evra u pogon konfekcije, a ako se posao pokaže uspešnim, ta investicija će biti daleko veća, jer će u tom slučaju u Leskovac biti prebačen i deo tehnologije, kao što je na primer, bojenje i kamenovanje teksasa", dodaje Cvetković.

Turski investitor bi u tom slučaju broj radnika povećao na 1.000. Na konkurs za prvih 50 mesta javilo se 250 Leskovčana. U 13 leskovačkih tekstilnih fabrika do 1995. godine radilo je 9.500 radnika.
 • 1

#47 nova vizija

nova vizija
 • Members
 • 146 posts

Posted 01 February 2011 - 08:28

A ovaj mi se deo najviše sviđa "zbog jeftine radne snage". Mnogo a možda i previše govori o tome šta se radi sa ovom zemljom. :(
 • 0

#48 down with the sickness

down with the sickness
 • Members
 • 8,325 posts

Posted 01 February 2011 - 16:22

A ovaj mi se deo najviše sviđa "zbog jeftine radne snage". Mnogo a možda i previše govori o tome šta se radi sa ovom zemljom. :(


Izvini, ali ...... u chemu je problem? To jeste surovo, ali je realnost od koje se ne moze pobeci i ne treba da se bezi, vec da se prihvati kakva jeste i radi na njenom menjanju, shto opet nece biti ni lako, ni brzo.
 • 0

#49 nova vizija

nova vizija
 • Members
 • 146 posts

Posted 01 February 2011 - 17:37

Ma ok slažem se ali čoveče problem je u tome što smo mi spali na to da smo samo jeftina radna snaga a razlog je kao i uvek u lokalnim moćnicima koji odbijaju poslove ako im se ne ponudi veliki mito. Sreća što je sad tu glavni igrač Dinkić koji je dovođenje stranih investitora preuzeo na sebe te sada se svi poslovi završavaju ne samo bez mita već i uz konkretnu ekonomssku pomoć države.
 • 0

#50 down with the sickness

down with the sickness
 • Members
 • 8,325 posts

Posted 01 February 2011 - 19:07

Ma ok slažem se ali čoveče problem je u tome što smo mi spali na to da smo samo jeftina radna snaga a razlog je kao i uvek u lokalnim moćnicima koji odbijaju poslove ako im se ne ponudi veliki mito. Sreća što je sad tu glavni igrač Dinkić koji je dovođenje stranih investitora preuzeo na sebe te sada se svi poslovi završavaju ne samo bez mita već i uz konkretnu ekonomssku pomoć države.


Ne mogu da pricham o Dinkicu i ostalima, jer zaista ne znam nishta o tome ili znam veoma malo. Samo kazem da je cena radne snage u Srbiji realna.

Iz nekih mojih davnih boravaka u Turskoj, vec sam o tome pisao, uverio sam se da su Turci vredniji radnici od nas i da su manje razmazeni, tj. retko cesh ih chuti da se zale.
Znam da je Srbima veliki problem da prevazidju neke predrasude, ali to je vec odavno jedna veoma ozbiljna drzava.
U nashim uslovima svako moguce povezivanje sa Turskom bi bilo veoma pametno, umesto nebeske zagledanosti u Kinu.

Predvidjanja ekonomista o mestu Turske u svetskom razvoju su fenomenalna i za mnoge bi bila zapanjujuca. Ne bih bash smeo da se kladim da ce biti ispred Japana, Nemachke, Francuske i Italije, KAO SHTO TI EKONOMISTI PREDVIDJAJU, ali sam siguran da nece biti daleko od njih.

Ako uzmesh primer samo Turkish Airlinesa koji se pominje chesto kao kupac JAT-a, mada je to ochigledno samo josh jedna domaca ujdurma (ha, turska rech), sa svojih 150 aviona prosechno starih 6 godina i 90 naruchenih aviona to je definitivno najperspektivnija avio-kompanija na svetu i ne treba joj ni 20 godina ovim tempom da postane najjacha i PRVA evropska avio-kompanija i jedna od 5 najvecih svetskih.

Nego lepo tamo u Leskovcu da se naprave neki sadrzaji i objekti u skladu sa turskim obichajima i potrebama, da se ljudi prijatno osecaju, kao kod kuce :D , pa sa bozijom pomoci da se razvije saradnja, ne bi li se neshto od para kojih oni imaju vishka donese i ulozi u Srbiju. Neka dzamija, hamami, halal restorani za njihove putnike iz Nemachke, neka svaki deseti svrati na konak eto Leskovcu para, a ne da se kuka i cheka na Rusiju i Kinu da pomognu, to netje se desi bre.

Edited by down with the sickness, 01 February 2011 - 20:20.

 • 0

#51 Tribun pučki

Tribun pučki
 • Members
 • 2,481 posts

Posted 02 February 2011 - 17:33

Krenuli Turci da povrate zemlju praroditelja im, jerbo je sadašnja vlast u njojzi malo prezauzeta marketingom da bi videla šta joj se na terenu dešava.

Šalu nastranu :D, Turska ni najmanje nije za podcenjivanje ni u kom smislu, jerbo koristi orijentalno-kapitalistički obrazac (tipa ruskog). Iza svakog njihovog investiciono-taktičkog poduhvata stoji dobro osmišljena državna spoljno-politička strategija. Tako da je turska ekonomska ekspanzija na Balkan deo stare (nikada prežaljene) priče o turskom ulasku u Evropu. Nedavno sam čitao jedan članak Dubravke Stojanović gde ona navodi da je poraz Turske u balkanskim ratovima i gubitak evropskih provincija u njihovoj istoriografiji opisan kao veoma bolan udarac, koji su oni teško podneli. Kuriozitet je i da Turci s kojima sam ja razgovarao, na pomen imeprijalnih osvajanja, papagajski odgovaraju da oni nisu bili osvajači, već da su došli da kulturno i ekonomski uzdignu osvojene države. :lol: (doduše ne znam kako na to reaguju Arapi, koji ih smatraju najodgovornijim za uništenje arapske filozofije i kulture poznog srednjeg veka).

No, ekonomski su oni danas moćna država, njihov kapital kontroliše 50ak posto makedonskih kompanija, dosta su prisutni u Bugarskoj, a evo sad su krenuli i na jug Srbije.
Kako Leskovcu očajnički treba kapital i investicije, dobro došli! (mada bih ja lično ipak više voleo da nam dođe makar još jedna nemačka firma tipa "Falke"-a pre nego li 3 turske).
 • 1

#52 nova vizija

nova vizija
 • Members
 • 146 posts

Posted 12 February 2011 - 12:04

Mnogo se vi nešto brinete za Tursku, bolje više pažnje posvetite Srbiji. Lepo je što dolazi taj investitor iz Turske ali nama je potrebnije mnogo više investitora iz Nemačke. Nemačka privreda je stabilna zahvaljujući svojoj razvijenosti i takvi investitori, koji su tvorci novih tehnologija nam trebaju. Turci ipak nisu takvi igrači a ja lično bih pre poklonio tih 5 pet starih fabrika Nemcima nego što bih ih prodao Turcima, ionako je na Đinđićevoj sahrani upravo Turski predstavnik nagazio nogom na grob, po mom a i po mišljenju još nekih namerno, što dovoljno govori o namerama. Niko iz Turske se nije izvinio za ratnohuškačke izjave Turguta Ozala početkom devedesetih. Dok sa druge strane imamo Nemačku koja u zadnje vreme aktivno radi na približavanju i tešnjem povezivanju sa Srbijom. Jako me je obradovala izjava Nemačkih parlamentaraca u savetu Evrope, da sukob Srbije i Nemačke star skoro 150 godina treba konačno da se završi. I šta je naša vlada uradila? Izgleda ništa. A treba stupiti u kontakt sa tim parlamentarcima i dalje organizovati ljude sa obe strane, koji bi radili na daljem približavanju dve nacije koje su jedna drugoj kičmu prebijale u prošlosti. Neka sada svoje snage koriste za svoju bolju budućnost.
 • 0

#53 Tribun pučki

Tribun pučki
 • Members
 • 2,481 posts

Posted 12 February 2011 - 13:28

Počinje istraživanje geotermalnih voda
Autor: Danilo Kocić | Izvor: Južne vesti | Objavljeno: 10.02.2011.

LESKOVAC – Tehnološki fakultet iz Leskovca, Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga i privatno preduzeće “Spektar” potpisali su sa gradonačelnikom Leskovca Slobodanom Kocićem ugovor o pertnerstvu u realizaciji istražnih radnji, odnosno ispitivanju potencijala geotermalnih voda.

Vrednost ovog projekta je deset miliona dinara, a trebalo bi da se realizuje narednih godina. Lokalna samouprava je za ovu namenu obezbedila milion, a Ministarstvo nauke je podržava program sa 2,5 miliona dinara.

- Ispitivanja za nekoliko meseci počeće u blizini autoputa, odnosno u trouglu motel Atina-Ančiki-Bobišta jer prema svim istraživanjima od pre dvadesetak godina, tu je najbolje mesto za bušenje – ocenjuje Slobodan Kocić.

Na tom području uradiće se tridesetak manjih bušotina, a tek kasnije će se vršiti istražne radnje na 1.500 metara dubine i za taj deo projekta biće angažovane poznate kompanije.
 • 0

#54 blond

blond
 • Members
 • 4,640 posts

Posted 12 February 2011 - 17:14

Mnogo se vi nešto brinete za Tursku, bolje više pažnje posvetite Srbiji. Lepo je što dolazi taj investitor iz Turske ali nama je potrebnije mnogo više investitora iz Nemačke. Nemačka privreda je stabilna zahvaljujući svojoj razvijenosti i takvi investitori, koji su tvorci novih tehnologija nam trebaju. Turci ipak nisu takvi igrači a ja lično bih pre poklonio tih 5 pet starih fabrika Nemcima nego što bih ih prodao Turcima, ionako je na Đinđićevoj sahrani upravo Turski predstavnik nagazio nogom na grob, po mom a i po mišljenju još nekih namerno, što dovoljno govori o namerama. Niko iz Turske se nije izvinio za ratnohuškačke izjave Turguta Ozala početkom devedesetih. Dok sa druge strane imamo Nemačku koja u zadnje vreme aktivno radi na približavanju i tešnjem povezivanju sa Srbijom. Jako me je obradovala izjava Nemačkih parlamentaraca u savetu Evrope, da sukob Srbije i Nemačke star skoro 150 godina treba konačno da se završi. I šta je naša vlada uradila? Izgleda ništa. A treba stupiti u kontakt sa tim parlamentarcima i dalje organizovati ljude sa obe strane, koji bi radili na daljem približavanju dve nacije koje su jedna drugoj kičmu prebijale u prošlosti. Neka sada svoje snage koriste za svoju bolju budućnost.Pa kakav ti onda predlog imas imajuci u vidu da Nemacka nije zainteresovana za Leskovac, dok Turska jeste? Tvoje su zelje jedno, a realnost drugo.
 • 0

#55 Kinik

Kinik
 • Members
 • 43,426 posts

Posted 12 February 2011 - 21:25

...

Srbija | subota 12.02.2011 | 15:05
5.000 Leskovčana "ojadilo" telekome
Izvor: Blic, Novosti

Leskovac -- Gotovo 5.000 tužbi podneto je protiv Leskovčana zbog neplaćanja računa za mobilnu i fiksnu telefoniju, pa je Osnovni sud zatrpan tužbama mobilnih operatera.

Najviše tužbi podneo je Telekom Srbija, za godinu dana 4.445, VIP je tužio 272 Leskovčana, a Telenor je podneo 69 tužbi.

Najveći broj tužbi se odnosi na neplaćene postpejd račune napravljene na mobilnim telefonima koje operateri prodaju za jedan dinar, uz ličnu kartu kao jedino sredstvo obezbeđenja. Tužbe se kreću na iznose od 2.000 pa čak do 200.000 dinara.

Uz ličnu kartu i za jedan dinar, kupac je dobijao mobilni telefon čija je vrednost najmanje 10.000 dinara. Prema ugovoru imao je obavezu da mesečno, godinu ili dve, plaća određeni paket usluga.
"Onaj ko ima para, kupi telefon i 'ubacuje' dopune, jer je to mnogo povoljnije za naše uslove. Svima je jasno da kada nekom treba brzi keš, ode i postane postpejd korisnik. Nemam nikakvu imovinu na svoje ime, punoletan sam, tako da roditelji ne odgovaraju za moje dugove. Iskreno, nije mi žao tih kompanija, jer i dalje nema prave konkurencije i telefoni i impulsi su preskupi za naše prilike", kaže jedan tuženi korisnik čiji je dug 85.000 dinara. Izdržavaju ga roditelji. Nigde ne radi i nema nameru da se zaposli, a još manje ima para da plati dug.

Međutim, većini korisnika postpejd usluge u Leskovcu, uopšte nije ni imala nameru da se vezuju "na duge staze" , već da zaradi. Na crnom tržištu ovakvi telefoni mogu se prodati za 50 evra, a mnogi su prodati tek posle mesec dana komotnog telefoniranja, u kom su proseku napravili račune od po 200 evra.

I kad presuda bude izvršna, sudski izvršitelji nemju odakle da naplate dug. Tuženi nema pokretnu imovinu kojom bi se namirilo dugovanje. Dugovi se kreću od 2.000 do 200.000 dinara. Iz iste porodice imamo po nekoliko tuženih članova, ali nemamo šta da im popišemo za prodaju na licitaciji.

Sudu ne preostaje ništa nego da obavesti poverioca da ne postoje sredstva za izvršenje naplate potraživanja. U roku od tri meseca, poverilac može ponovo da predloži popis. Dužnici igraju na kartu zastarevanja potraživanja, ali mnogi ne znaju da se danom podnošenja tužbe prekida rok zastarevanja.

U Telekomu su potvrdili da je u odnosu na 2009. godinu broj tužbi u prošloj godini porastao sa 196.000 na 280.000 na nivou Srbije. Međutim, tvrde da korisnici redovno izmiruju obaveze i da im je naplativost za mobilnu i fiksnu mrežu 95 odsto.

"Tačno je da je u Leskovcu pokrenuto više od 4.000 postupaka, ali je rano za njihovu analizu", navode u Telekomu.

U Osnovnom sudu kažu da trenutno imaju oko pet hiljada tužbi po ovom osnovu. U jednom danu stiglo je čak 2.000 tužbi Telekoma. Samo da bi zaveli te tužbe, potrebno je silno vreme i posao, a što je najgore, kada se završi čitava procedura rezultat je jalov.

"Postali smo pravi uslužni centar telefonskim kompanijama i komunalnim preduzećima. Samo prošle godine dobili smo 10.000 novih izvršnih sudskih rešenja na naplatu", kaže Nebojša Lazić, predsednik osnovnog suda u Leskovcu. U sudu povodom ovog talasa tužbi moraju da organizuju prekovremeni rad sudija i izvršnih službenika.

...
 • 0

#56 Tribun pučki

Tribun pučki
 • Members
 • 2,481 posts

Posted 14 February 2011 - 01:14

Ma divota. Samo izgleda sve to da se vlasi ne dosete.
 • 1

#57 nova vizija

nova vizija
 • Members
 • 146 posts

Posted 22 February 2011 - 01:36

Pa kakav ti onda predlog imas imajuci u vidu da Nemacka nije zainteresovana za Leskovac, dok Turska jeste? Tvoje su zelje jedno, a realnost drugo.

Ne verujem da je tako. Samo se niko nije potrudio, u prevodu niko ama baš ništa nije ni uradio na tome da privuče Nemce. A Turci su bukvalno sami došli. Ovo pišem znajući šta se dešava u tom kraju. Tako da te žvake tipa moje želje i realnost se ne slažu ne prolaze. Dolazak stranih investitora na jug Srbije je nemoguća misija ukoliko se ne ide preko Dinkića. Zato što tu vlada opšte rasulo i da bi uopšte neko došao tamo dole južno - mora sve lokalne moćnike (čitaj izdajnike) da podmiti a to se nikome ne isplati a oni pravi investitori neće sa time ni da se bakću. Eto skoro mi je ortak pričao šta se radilo u EI Niš i to baš za odsek koji je proizvodio lampe. Prvo su poćetkom devedesetih dolazili iz Philips-a (jer je fabrika identična onoj iz Holandije od izgleda zgrade pa do zadnjeg šrafa na mašinama) i ponudili odlične uslove ali đubreta is SPS-a su tražila abnormalni mito. Briga njih i za narod i za državu, najbitnije im je da se nakradu. A onda su dolazili iz fabrike gitarskih pojačala Marshall, testirali lampe i bili prezadovoljni ali kad je došao red na razgovor o poslu, izdajnici stupaju na scenu i iz čistog inata onemogućavaju svaki posao. Nakon par godina pogon je ugašen.
 • 0

#58 Constantin

Constantin
 • Members
 • 21,867 posts

Posted 25 February 2011 - 14:48

Radnici “Univerzala” bez zarade 27 meseci

LESKOVAC – Zaposleni u leskovačkom preduzeću “Univerzal”, jedinoj specijalnoj radionici za angažovanje invalidnih lica u Jablaničkom okrugu, nisu primili platu 27 meseci.

Trenutno je u “Univerzalu” angažovano 130 radnika, među kojima je 76 osoba sa invaliditetom, a 53 imaju ozbiljne mentalne probleme.


Direktorica “Univerzala” Ljiljana Pavić-Stojković, koja je na toj dužnosti nekoliko meseci, naglašava da dugovanja prema poslovnim partnerima i dobavljačima iznose 48 miliona dinara i da se u ovom trenutku ne vidi izlaz iz dramatične situacije u kojoj se kolektiv nalazi.

“Univerzal” je sto odsto u državnom vlasništvu, ali ni to nije bio dovoljan razlog da se bar obezbedi povoljniji položaj zaposlenih, odnosno da imaju prioritet oko pojedinih poslova koja naručuju nadležni državni organi i javna preduzeća.

Poreske obaveze prema fondovima PIO i zdravstvenog osiguranja izmirene su sa poslednjim danom 2009. godine, ali u ovom trentku radnici nisu zdravstveno zbrinuti i bukvalno se boje da se razbole, jer neće moći da izmire račune za lečenje.

Za eventualnu promenu vlasničke strukture u kolektivu bilo je tek nekoliko zainteresovanih firmi, ali njih najviše privlače fabričke hale i odlična lokacija, ali nisu spremni da preuzmu veliki teret obaveza koje ima “Univerzal” prema radnicima, dobavljačima i fondovima PIO i zdravstvenog osiguranja.

Od početka praktične primene Zakona o zapošljavanju i rehabilitaciji osoba sa invaliditetom podneto je 15 zahteva poslodavaca i zaposleno 12 lica.

U „Univerzalu“ ističu da svi radnici, bez obzira na invalidnost, žele da rade i jedino od države traže da im se pomogne u obezbeđivanju bilo kakvog posla.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, filijale u Leskovcu, na evidenciji nezaposlenih je 250 lica sa invaliditetom, a među njima 113 aktivno traži posao.

 • 0

#59 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
 • Members
 • 12,762 posts

Posted 25 February 2011 - 16:50

U zemljici Svrbijici ima vecih prioriteta.

http://www.vesti-onl...-drzavnih-firmi
 • 0

#60 nova vizija

nova vizija
 • Members
 • 146 posts

Posted 26 February 2011 - 23:44

Oko 70 budžetskih ustanova iz Vojvodine kupuje robu i usluge od firme "DG comp. računari", čiji je vlasnik ministar za ekologiju Oliver Dulić, objavio je danas internet sajt "Pištaljka", pozivajući se na podatke Uprave za trezor. Dulić nije negirao da je vlasnik te firme i ističe da sve poslove dobija na tenderu.

Zaposleni u leskovačkom preduzeću “Univerzal”, jedinoj specijalnoj radionici za angažovanje invalidnih lica u Jablaničkom okrugu, nisu primili platu 27 meseci.

Duliću bre, pa kakav si to čovek? Imaš li ljudskosti ti imalo u sebi? E ja da sam neka vlast, naredio bih mu da ode i pokloni tim ljudima po 10 000 eura a onda sazove konferenciju za štampu i objavi da se neopozivo zauvek povlači iz politike, izvrši političko samoubistvo. Ali, to se naravno neće desiti, sa Đinđićem je pokopana i njegova filozofija, ideje, stvaralaštvo.

 • 0