Jump to content


Photo
* * * * * 1 votes

Leskovačka atlantida...


  • Please log in to reply
128 replies to this topic

#31 Tribun pučki

Tribun pučki
  • Members
  • 2,481 posts

Posted 11 October 2010 - 19:16

A sta mislis, da se Leskovac i Nis udruze, nema potrebe za duplim srezovima i opstinama, ni za njihovim sluzbenicima?


Ne, mislim da je premali broj opština u Jablaničkom okrugu, s obzirom na to koja je uloga opštine. Da ponovim, prema veličini opštine Srbija je među prvima u Evropi, što s obzirom na njene nadležnosti ne odgovara zdravom razumu. Ovolike opštine su projektovane za komunistički sistem, gde su opštine bile samodovoljne mini-države (u nadležnosti imale sud, policiju, celokupnu privredu, finansije, školstvo, zdravstvo, socijalno osiguranje itd.). Po sadašnjem zakonu opštine su nadležne za urbanizam i izgradnju, vodu, grejanje, javnu higijenu i odvoz smeća i sl.

I sve to, na primeru Leskovca, za grad od 80.000 stanovnika, tri varošice od 2-3.000 stanovnika i 140 sela. Kakve veze onaj jadnik iz Oruglice (selo na granici sa Kosovom, 40ak km jugozapadno od Leskovca) ima sa urbanističkim planom grada Leskovca i prelaskom gradske toplane na gas, kad on nema ni asfalt do kuće? Koliko to njega interesuje, i da li je normalno da takva dva područja budu u istoj administrativnoj jedinici? I što je najgore, svih 700-i-kusur gradskih službenika tom jadniku samo sede na vratu, on od njih ima samo štetu. Korist nikakvu. A mogao bi da ima kad bi njegovo selo i još pet okolnih činili opštinu (kao eno u Italiji), pa bi 3 službenika te njegove seoske opštine radili direktno za njega i pomagali mu da reši dilemu da li je bolje saditi višnju ili malinu. A urbanističku razradu ostavili za one u gradu kojih se to i tiče.

To je cela moja poenta.

Edited by Tribun_populi, 11 October 2010 - 19:18.

  • 0

#32 Doorn

Doorn
  • Members
  • 14,739 posts

Posted 26 October 2010 - 10:41

Decentralizacija je neminovna.
  • 0

#33 Tribun pučki

Tribun pučki
  • Members
  • 2,481 posts

Posted 29 October 2010 - 10:56

За истраживање геотермалних вода милион евра

Министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић, у име тог министарства и Владе Србије, уручио је градоначелнику Слободану Коцићу уговор којим се Лесковцу додељују милион евра за испитивање геотермалних вода. Министар је уговор предао пошто му је предходно уручена Октобарска награда Лесковца за изузетан допринос у развоју и реализацији многих инфраструктурних пројеката.

„Сав новац који сте добили, није била последица нечије жеље. Сваки динар који је ушао у овај град, ви сте зарадили и ви сте заслужили. Само је било питање да ли ћете том новцу приступити на прави начин, или нећете. Ви сте свакога дана, посвећени циљевима које сте поставили пред себе, долазили код нас и предлагали нам идеје које су биле вредне подршке. Због тога сте добили и добијаћете подршку за сваки наредни пројекат", казао је Дулић.

Министар је казао да су сусрети са Лесковчанима и лесковачким руководством у последњих годину дана распршили његове предрасуде о југу Србије.

„Све док нисам дошао у ваш град, док нисам упознао људе који воде ваш град, мислио сам да се ви налазите у оној старој изреци - што јужније, то тужније. Молим вас да ми опростите те моје предрасуде. У овоме граду упознао сам вредније људе него што могу да се упознају код нас на северу, упознао сам&нбсп; људе који знају да буду посвећени постављеним циљевима", рекао је Дулић, чија је искреност награђена бурним аплаузом.

Он је оценио да ће Лесковац за коју годину имати једну од најомодернијих инфраструктура, по угледу на оне у најразвијенијим градовима Европе. При том је поменуо изграђени водосистем воде за пиће, депонију и рециклажни центар, али и предстојећу изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода соларну електрану и развијен систем коришћења геотермалних вода.
Донација од милион евра биће, како је нагласио градоначелник Коцић, искоришћена за бушење тла до дубине од 1500 метара где се, по ранијим налазима стручњака, налазе термалне воде.


http://www.gradlesko...ng,serbian_lat/

:) S ovim smo se do juče sprdali u fazonu "gradonačelnik izmislio - vruću vodu". E sad, ukoliko je budu našli, vrlo brzo ćemo od ex srpskog Mančestera postati srpski Rejkjavik... no i to da vidimo.
  • 0

#34 Constantin

Constantin
  • Members
  • 21,867 posts

Posted 30 October 2010 - 19:24

Ugašena RK Dubočica, formiran RK Hisar

LESKOVAC – Zbog velikih dugovanja ugašen je GRK Dubočica, a formiran je novi rukometni klub Hisar koji će se takmičiti u najnižem rangu.
RK Hisar je postojao pre desetak godina, ali je „zamrznut“. Sada je bila prilika da se ponovi formira klub.


http://www.juznevest...K-Hisar.sr.html


[attachment=76945:obrati_paznju.gif]
  • 0

#35 Tribun pučki

Tribun pučki
  • Members
  • 2,481 posts

Posted 03 November 2010 - 23:42

Leskovac: Gradnja fabrike čarapa
3. novembar 2010.

U Leskovcu je danas počela gradnja fabrike čarapa nemačke kompanije "Falke", uručeno 25 ugovora o zapošljavanju u toj fabrici. Falke je rekao da će nova fabrika od 15 hiljada kvadrata proizvodnog prostora biti završena do aprila iduće godine, a da će proizvodnja čarapa početi dva meseca kasnije. "Falke" će ta investicija koštati više od 10 miliona evra, a u leskovačkoj fabrici godišnje će se proizvoditi oko 10 miliona pari čarapa, uglavnom za evropsko tržište. Falke je rekao da je za njegovu kompaniju novina podrška kakvu je dobila u Srbiji. "Falke' ima porodičnu tradiciju od 115 godina i mi ćemo taj duh zadržati i u Leskovcu. Radnicima obećavam da će ovaj projekat u Srbiji biti uspešan i da ćemo imati dobru atmosferu", rekao je vlasnik "Falkea".

Dinkić je izjavio da je "Falke" otvorio vrata drugim stranim investitorima u Leskovcu, kao na primer irskoj kompaniji "Kingspan", kao i da očekuje da će u novoj fabrici čarapa biti zaposlen veći broj radnika od planiranih 600. "Falke" je od države Srbije preko Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza, SIEPA, dobio po 400 evra za svakog novozaposlenog radnika, ukupno 2,4 miliona evra, uz polaganje bankarskih garancija za taj iznos. Istovremeno, država će finansirati i obuku dela radnika, koja se već odvija u Školi za tekstil i dizajn u Leskovcu, dok će jedan deo radnika otići u Nemačku na obuku, o trošku poslodavca.

Gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić koji je, prema rečima Dinkića, uspeo da u kratkom roku obezbedi neophodnu infrastrukturnu podršku, reši imovinske odnose i neophodne dozvole za gradnju, rekao je da je dolazak "Falkea" prekretnica za leskovačku privredu. "Danas ćemo razgovarati i o dolasku u Leskovac jednog investitora iz oblasti tekstila koji namerava da zaposli između 500 i 1.000 ljudi. Dolaskom 'Falkea' u ovom gradu duvaju novi vetrovi. Očekujem da ćemo uskoro u ovoj ulici, kao pre 20 godina, ponovo videti reke radnike", rekao je Kocić.

Nova fabrika "Falkea" gradiće se u Tesktilnoj ulici gde je nekada radilo pet tekstilnih fabrika a koje su sada zatvorene, odnosno, na delu placa "Leteksa" i fabrike "Inkol" koju je kupila ta nemačka firma.

http://www.b92.net/i...id=469866#hrono
  • 0

#36 Tribun pučki

Tribun pučki
  • Members
  • 2,481 posts

Posted 03 November 2010 - 23:48

[attachment=76945:obrati_paznju.gif]


Nju su još odavno uništili lokalci, oni koji su 5.10. zamalo izbegli linč.
Pa su je ponovo osnovali, a evo sada je crkla...

Tuga, od rukometnog i košarkaškog prvoligaša spali smo na kukuruz-ligaše.
  • 0

#37 Constantin

Constantin
  • Members
  • 21,867 posts

Posted 04 November 2010 - 08:53

Tuga, od rukometnog i košarkaškog prvoligaša spali smo na kukuruz-ligaše.

Pa nije nešto sjajno ni u FK Dubočica...koliko se sećam i ne verujem da se je nešto "revolucinarno" promenilo osim par ljudi koji su svojevoljno
otišli iz kluba u potrazi za nekakvom egzistencijom a bili su dugi niz godina zaposleni u klubu u stalnom radnom odnosu...
Čini mi se pretprošle godine...jedna žena je bila sekretar kluba koja nije nekoliko godina primila platu a na stadionu nije bilo struje već nekoliko
meseci.
Da li se nešto promenilo?
  • 0

#38 Tribun pučki

Tribun pučki
  • Members
  • 2,481 posts

Posted 04 November 2010 - 16:28

Da li se nešto promenilo?


Naravno da ne. Bio je neko vreme Bata Živković direktor kluba (ex Zvezdin bek, možda ga se sećaš, plavušan sa dugom kosom) ali ništa... Sad su je ponovo zajahali opštinari, šatro će oni da je vade iz bule... Na kukovo leto!
  • 0

#39 Constantin

Constantin
  • Members
  • 21,867 posts

Posted 04 November 2010 - 20:59

Naravno da ne. Bio je neko vreme Bata Živković direktor kluba (ex Zvezdin bek, možda ga se sećaš, plavušan sa dugom kosom) ali ništa... Sad su je ponovo zajahali opštinari, šatro će oni da je vade iz bule... Na kukovo leto!

Znam Batu...
[attachment=77121:zivkovic_bratislav.jpg]
Iz Dubočice u Vojvodinu pa Zvezdu i Sampdoriju a karijeru zavšio u Železniku ili Obiliću...
  • 0

#40 IVORY

IVORY
  • Members
  • 36 posts

Posted 05 November 2010 - 02:14

Pozdrav iz Brestovca :)

Mi smo pre 4-5 godina potpisivali peticiju za dobijanje opstine zajedno sa gradjanima Grdelice i Vucija, i to je na tome ostalo Tad je bila neka koncentraciona vlast ili kako se vec zvala, uglavnom posle izbora niko nije imao vecinu u skupstini pa je vlada Srbije (Kostunicina) odredila ko ce da upravlja gradom. Posle toga jedni izbori, obecanja, malo se gradilo, radilo, prodju izbori i nista, sledeci izbori takodje i tako u Leskovcu se gradi i radi u izbornoj godini.

Jedina korist od izbora je sto gradjani dobiju za dz upaljace, hemijske, blokove, balone, kondome (da i toga je bilo), za zadnje opstinske izbore je G17 obecao i odrzao svoje obecanje i pokrenuo je fudbalski klub u Brestovcu koji nije bio aktivan 5-6 godina (uplaceno je 1mil dinara na racun kluba cime je racun odmrznut, pa je klub mogao da nastavi sa radom) i izgradjena je balon sala za osnovnu skolu (zamena za fiskulturnu salu).

Za te ili izbore pre njih su asfaltirane i skoro sve ulice u Brestovcu. Od 2000-te su obecavane mnoge stvari, neke i nadrealno (opstina, digitalna centrala, vodovod, kanalizacija.....) pa nam ne preostaje nista drugo, nego da cekamo naredne izbore i njihove blagodeti. Mogu samo da zamislim Brestovac sa vodovodom i kanalizacijom, digitalnom centralom i mogucnoscu ADSL-a i kablovske.

Sto se tice posla i zaposlenosti, skoro niko ne radi, i oni koji rade polovina je na crnjaka, neprijavljeno i crnci za neku bedu od 10.000-12.000din u nekoj trafici, prodavnici ili fast food-u. Ko je pametan ili se ugradio ili se davno odselio. Dobro placene poslove (barem za nase uslove) od 20.000din i vise mozes da dobijes preko rodbinske veze ili preko stranke (cak se i na crnjaka dobijaju poslovi preko stranke).

Sve u svemu divlji zapad i nema indicija da ce tu nesto da se promeni u skorije vreme.
  • 0

#41 vizl

vizl
  • Members
  • 353 posts

Posted 06 November 2010 - 22:42

Sta se desava sa ovim ?
  • 0

#42 Tribun pučki

Tribun pučki
  • Members
  • 2,481 posts

Posted 07 November 2010 - 14:09

Koliko ja znam - ništa. Bilo je par poplava prošle godine koje su uništile zasade i njima i povrtarima u severnom delu kotline, jer su se izlile zbog kiša nabujale seoske reke u koje seljaci godinama bacaju đubre. I na kraju sve to puklo...
  • 0

#43 IVORY

IVORY
  • Members
  • 36 posts

Posted 09 November 2010 - 19:52

http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Kineski-povrtari-napustili-Leskovac.lt.html

Dosli, probali, hteli da uloze jos, nije im omoguceno i otisli.
  • 0

#44 vizl

vizl
  • Members
  • 353 posts

Posted 10 November 2010 - 07:48

http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Kineski-povrtari-napustili-Leskovac.lt.html

Dosli, probali, hteli da uloze jos, nije im omoguceno i otisli.



Zasto me to uopste ne iznenadjuje.
  • 0

#45 Tribun pučki

Tribun pučki
  • Members
  • 2,481 posts

Posted 16 November 2010 - 12:35

Grad izdaje prostor u Domu Vojske
Engleski univerzitet u Leskovcu
Blic, Milica Ivanović | 09. 11. 2010. - 00:02h |

Leskovac - Engleski City of London College otvoriće u Leskovcu svoj fakultet, pošto su gradske vlasti izdale Englezima prostor u Domu Vojske. Ovaj koledž izabran je na konkursu koji je raspisala gradska uprava, a u Leskovcu očekuju da će dolaziti i studenti iz okolnih zemalja. Kako “Blic” saznaje, predavanja će biti držana na engleskom jeziku, a profesori će biti Englezi, dok se ne steknu uslovi da domaći predavači počnu da rade.

U Domu Vojske biće fakulteti za biznis, turizam, računarstvo...

Posle višemesečnih pregovora, u Leskovcu se privode kraju pripreme za otvaranje prvog stranog fakulteta južno od Beograda, koji će biti smešten u bivšem Domu Vojske i počeće da radi u septembru iduće godine. Koledž je izabran na tenderu, a Gradsko veće već je dalo zeleno svetlo. Ugovor između Leskovčana i Engleza biće potpisan kada odluku većnika overe i gradski odbornici. Pored studenata iz Srbije, računa se i na one iz okolnih zemalja, kao i na studente sa Bliskog i Dalekog istoka. Sa diplomama koje budu ovde dobili moći će da se zaposle u bilo kojoj zemlji na svetu.

Prema navodima dekana za studentska pitanja Dejvida Niksona, City of London College namerava da registruje akademsku instituciju u Leskovcu i ponudi veliki broj programa koji će biti organizovani u nekoliko fakulteta.

- Programi bi bili na nivou bečelor i master studija na fakultetima za računovodstvo i finansije, za biznis i menadžment, fakultetu za turizam i hotelijerstvo i fakultetu za kompjutersku nauku. Naša namera je da nudimo međunarodno poznate programe dizajnirane od strane univerziteta iz Ujedinjenog Kraljevstva, a kao kvalitetan dodatak obrazovnim programima koji već postoje u Srbiji. Svi programi bi bili akreditovani u Velikoj Britaniji i u Srbiji - objašnjava Nikson za “Blic”, dodajući da će rukovodstvo koledža učiniti sve kako bi bilo spremno da u Leskovcu startuje septembra 2011. godine, ali i da “Leskovac postavi u poziciju regionalnog obrazovnog centra”.

City of London College ima tridesetogodišnju tradiciju i ispostave u nekoliko zemalja van Ujedinjenog Kraljevstva. Leskovac je dobio trku u konkurenciji sa još jednim gradom iz centralne Srbije, a gradske vlasti su pošle od ideje da mladim Leskovčanima smanje troškove studiranja u drugim srpskim gradovima i inostranstvu i da istovremeno od Leskovca naprave univerzitetski centar sa svim pratećim sadržajima.

- Primarni uticaj na dovođenje koledža ima ogroman broj mladih Leskovčana koji odlaze na stranu usled nedostatka ponude fakulteta u lokalu, a sekundarni uticaj na ovu odluku ima višestruki efekat koji stvara upliv stranog obrazovnog i studentskog kadra na službe i servise koje treba obezbediti - smeštaj, specijalizovana ishrana i ishrana uopšte, prateći školski servisi, sport i zabava - priča Milorad Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Leskovca, koji tvrdi da će na koledžu biti programa i za medicinu i agrobiznis.

- Mi ćemo jačati naše veze sa industrijom i biznisom, kao i poslodavcima u regionu, ali i u inostranstvu - obećava Dejvid Nikson.

Stipendije za troje Leskovčana
Cena studiranja na engleskom univerzitetu još nije utvrđena, a gradske vlasti obećavaju da će za domaće studente, posebno za one iz Leskovca, biti veoma konkurentne u odnosu na druge privatne fakultete. Tri leskovačka studenta će godišnje dobijati stipendije koledža, a na svakog tridesetog upisanog studenta dobija se još po jedna besplatna stipendija.

Zakup prostorija jedan evro
Gradsko veće dalo je predlog da cena zakupa prostora za engleski koledž u Domu Vojske iznosi, simbolično, jedan evro na mesečnom nivou, upravo zbog velikih pogodnosti koje su Englezi ponudili budućim leskovačkim studentima i gradu. I ovaj predlog treba da prihvati Skupština grada.

http://www.blic.rs/V...itet-u-Leskovcu
  • 0