Jump to content

Photo
- - - - -

Krznene bunde

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
15 replies to this topic

#1 Almanah

Almanah
  • Members
  • 45 posts

Posted 07 October 2008 - 11:56

Pogledajte ovaj web sajt i film na kojem je dokumentovano kako u Kini proizvode krzno za bunde.
Posaljite ovu web adresu na sto vise e-adresa iz vaseg imenika, da bi sto vise ljudi vidjelo krvavi bestijarijum koji stoji iza potrosacke zabave i povrsnog hranjenja zenske i muske sujete.
Odreagujte i nemojte dozvoliti da se vasa reakcija zaustavi u vama!
Ukoliko znate da jos neka zivotinjska vrsta prolazi kroz nesto slicno ovome, da bi mi izgledali sto ljepsi, pozeljniji ili mocniji, proslijedite svoj komentar.

Napomena: Na linku se mogu vidjeti snimci koji nisu namjenjeni djeci i osjetljivim osobama.

Edited by Almanah, 07 October 2008 - 20:04.
link + napomena

#2 Uma

Uma
  • Banned
  • 3,320 posts

Posted 07 October 2008 - 12:46

Strasno tuga :D i bes :) :D :ph34r: prema tim ljudima, kao i krajnjim konzumentima krzna, istovremeno.
Saljite pisma, ali pazite na ljude koji imaju malu decu da slucajno ne otvore ili koji su osetljivi, srcani bolesnici, ovo zaista nije za svacije oci, meni se puls ubrzao, mislim da mi se pritisak duplirao.
Prebacila sam ti link u format koji moze da se otvori jednim klikom.

http://www.peta.org/...Farms/index.asp

________________________________________________________________________________

Edited by Uma, 07 October 2008 - 16:20.

#3 Rahel

Rahel
  • Members
  • 5,435 posts

Posted 07 October 2008 - 12:58

Kako se gaje i love krznašice

Kako se bunde od prirodnog krzna smatraju neizbežnim modnim detaljem i prestižom, krznarska industrija je i dalje aktuelna i razvijena privredna grana. Svake godine na farmama za uzgajanje krznašica, koje se uzgajaju isključivo radi dobijanja krzna, živi i umire u neadekvatnim uslovima oko 30 miliona životinja. Svest o okrutnosti koju za sobom povlači industrija krzna je dovela do opadanja ovog broja sa 50 miliona u proteklih dvadesetak godina. Opadanju ovog broja svakako su doprineli i sve strožiji zakonski propisi u razvijenim zemljama Evrope.

Na ovim farmama se pretežno gaje lasice, lisice kao i činčile, nutrije, rakuni... Životinje koje se koriste za dobijanje krzna se ili izlovljavaju iz njihove prirodne sredine ili gaje u specijalno konstruisanim sistemima. U zatvorenim sistemima gajenja, životinje koje se koriste za reprodukciju provedu ceo svoj život u kavezu, njihovi mladunci se ubijaju sa 8 meseci starosti tj. kada dobiju svoje prvo zimsko krzno. Farme se sastoje iz nanizanih redova žičanih kaveza, koji mogu da zatvaraju do 100 hiljada životinja. U ovakvim sistemima gajenja krznašice zadržavaju odlike divljih životinja i potrebe, koje se ovim načinom gajenja ne mogu zadovoljiti. Skučenost u kavezima utiče na pojavu neprirodnih ponavljajućih pokreta. To su tzv. stereotipije - patološki oblici ponašanja koji životinje ispoljavaju kao znak stresa, usled nemogućnosti ostvarivanja prirodnih oblika ponašanja, i kao pojave frustracija - najčešće u obliku dugotrajnog trčkaranja s jedne strane kaveza na drugu i sl.

Jedna studija sprovedena od strane Holandskog poljoprivrednog istraživačkog centra pokazuje da polovina lasica na farmama pokazuje znakove stereotipije u 25 % svog budnog vremena.

Za lov se koriste zamke, u kojima životinje ostanu zarobljene i po nekoliko dana trpeći nepodnošljiv bol i patnju, izazvani prignječenjem delova ekstremiteta nazubljenim čeličnim zamkama. Pošto su uhvaćene, pokušavaju da se oslobode tako što neretko pregrizu sopstveni ekstremitet. Ukoliko to ne uspeju, umiru posle deset do dvanaest sati od izmorenosti i bolova.

Metode egzekucije
Spoiler! --Click here to view--
Ako Vas ove informacije nisu dovoljno OKRZNULE, evo još nekih podataka: Za izradu jedne bunde dužine 1 m, u zavisnosti od životinjske vrste, potrebno je da se liši života:

100 činčila; 60 lasica; 42 lisice; 40 rakuna; 20 vidri; 20 jazavaca.

Ovo je prava cena jedne bunde!!!

Edit: spojler

Edited by Rahel, 07 October 2008 - 13:56.

#4 XXL

XXL
  • Members
  • 18,731 posts

Posted 07 October 2008 - 13:25

Koji me djavo natjera da pogledam ovaj uzasni link. Uzas, uzas. :ph34r: Bas nemam zeludac za ove stvari. Osim toga, meni licno bunde i nisu neki modni detalj. One lisice sto su nosile zene oko vrata su mi uvijek bile fuj. Nikad nisam mogao shvatiti da neko nosi mrtvu zivotinju na sebi. Jednako ne razumijem ni lovacke trofeje. Na zidu glava srndaca, preparirani medvjed i sl. Kad cujem da je u lovu lovac ranio lovca ne mogu odoliti a da se zlurado ne osmjehnem.

#5 Almanah

Almanah
  • Members
  • 45 posts

Posted 07 October 2008 - 15:24

Koji me djavo natjera da pogledam ovaj uzasni link. Uzas, uzas. :ph34r: Bas nemam zeludac za ove stvari.

Nisam ni ja mogla da odgledam film do kraja, ali sam prvi put, sasvim slucajno, kroz ovaj sajt zavirila u svijet ljudi koji se bore protiv koristenja prirodnih krzna u modnoj industriji.
Ranije sam proteste (poput prskanja, polijevanja farbom vlasnika krznenih kaputa na javnim mjestima) posmatrala kao pretjeran gest fanatizovanih zastitnika zivotinja.
Ali poslije gledanja ovoga filma, imala sam mnogo gore porive od ovih, koji mi sad djeluju i kulturno.

Sigurna sam da vise na sebe necu staviti niti mali krzneni detalj!
Hvala Rahel sto si dodala inormacije.

#6 Uma

Uma
  • Banned
  • 3,320 posts

Posted 07 October 2008 - 15:31

@Almanah
Mozda jos nije kasno da editujes post, ako jeste to uvek moze uciniti Rahel, kao moderator.
Da sam na tvom mestu napisala bih da sajt ne otvaraju maloletne osobe, osobe sa niskim pragom tolerancije, srcani bolesnici jer sadrzi slike koje mogu da uticu na njihovo zdravlje, a pre toga OPREZ !
Takodje bih kopirala link u onom obliku koji sam dala u drugom postu, jer ovaj u tvom prvom ne moze da se otvori.
Dobronameran savet, a ti vidi.
pozdrav

#7 Almanah

Almanah
  • Members
  • 45 posts

Posted 07 October 2008 - 15:54

Slazem se sa tobom da je film prejak za djecu i ostale rizicne grupe. Rahel, mozes li ti kao moderator da nesto ucinis za ovo?

#8 Uma

Uma
  • Banned
  • 3,320 posts

Posted 07 October 2008 - 16:22

Slazem se sa tobom da je film prejak za djecu i ostale rizicne grupe. Rahel, mozes li ti kao moderator da nesto ucinis za ovo?

Mozes i ti, ako imas opciju EDIT, dole desno, ja sam sad editovala svoj post, stavila liniju, samo da vidim da li funkcionise, a pisala sam ga sat vremena posle tvog.
Poz

#9 honey

honey
  • Members
  • 1,277 posts

Posted 07 October 2008 - 17:30

Posle ovih vasih komentara, ja stvarno nemam srca da uopste otvorim ove linkove :ph34r:
Nego, jel jos neko video slike Kruzove cerke obucene u krznenu bundicu iz najnovije Armanijeve fur collection?

#10 Almanah

Almanah
  • Members
  • 45 posts

Posted 07 October 2008 - 20:57

Evo jos interesantnih linkova tu . I na ovome forumu tema je zajednicka, stalno otvorena diskusija.

Edited by Almanah, 07 October 2008 - 22:21.

#11 avramova

avramova
  • Members
  • 8,594 posts

Posted 08 October 2008 - 13:20

Super, samo udeo Srbije je jako mali s obzirom na broj stanovnka :ph34r: :) , moramo se potruditi mnogo, mnogo vise i na skupljanju potpisa i na razvijanju svesti kod ljudi.
Videcu da odem do Palate pravde, hvala na informaciji, steta sto se na poznajemo, jer pretpostavljam da ces biti tamo :D .

Kako starosedeoci znaju, i ja pokusvam da zivotinjama pomognem.
Malo sam (da ne kazem ,mnogo) rezignirala , a razlozi su i ta besmilena
donkihotovska borba za zivotinje, a naravno josh vishe nebriga i smatranje
zivotinja nekim "predmetom,stvari".

Ove linkove ne zelim da gledam, ali bih zelela da ovde i sada samo primetim
da su najgori i najveci odgajivachi tih minkova ( a to je krzno koje je sada "in")
bash u drzavama koje su na vrhu i koje se herosjek bore za zastitu zivotinja.
USA,Skandinavske zemlje,Nemacka.

U Ustavima ovoh drzava ( ali i u svim drugim) zivotinja nije "zivo bice" nego je "stvar".

Prema tome, ako ti nego ubije ili na bilo koji nacin(recimo i otruje) unisti zivotinju,
po ustavima ovih demokratskih drzava,placash samo vakcine,kilograme mesa,
ali se odbija starost zivotinje.

Ta organizacija "Peta" malo je off jer je nekako kao neka "talibanska organizacija".

Pale laboratorije ( meni licno je to OK jer sam protivnik opita nad zivotinjama) ,
ali drugi ljudi ne misle tako.

Jako je teshko i mucno voditi neke pravedne i blagougodne razgovore, svejedno da li su traperi u pitanju,
slatke italijanske cipelice ( kao to nema veze sa psima,ali zato sa onim slatkim jaganjcima ali i decicom
od krava).

Ja se samo borim za to da se zivotinje ubijaju humano. Svet ne mogu i ne umem da menjam.

#12 Blue Lady

Blue Lady
  • Members
  • 684 posts

Posted 09 October 2008 - 08:58

A kako mozemo da pomognemo da se ovakve grozote ne desavaju? :ph34r:

#13 Almanah

Almanah
  • Members
  • 45 posts

Posted 09 October 2008 - 10:31

I ja sam jedna od osoba koja je sa jedne strane konformista sa svojim prehrambenim navikama. I u zadnje vrijeme se trudim se da meso posmatram kao objekat.
Ali patnja zivotinja, pogotovo od kada u kuci imamo psa, me uzasava.
Jedan od odgovora kako zivjeti u skladu sa savjescu i opstim osjecanjem prema svijetu oko sebe moze biti i
ishrana po nekim od svjetovnih elemenata koser pripreme hrane. Dodatne inf su ne ovome linku.

Edited by Almanah, 09 October 2008 - 15:56.

#14 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 10 October 2008 - 09:20

uh. nisam odgledala ni link ni onaj deo u spojlerima. uzasno mi je depresivna tema, nemam snage da odgledam i preplachem ceo dan kasnije.
uopshte ne mogu da verujem da josh uvek postoje osobe koje ce insistirati na prirodnom krznu, at this day and age.

A kako mozemo da pomognemo da se ovakve grozote ne desavaju?

kad bi kampanja protiv bundi od prirodnog materijala bila glasna i diskriminativna spram kupaca kakva je kampanja protiv pushacha, nikom zivom ne bi palo na pamet ni muf da kupi, a kamoli bundu.

#15 cika tale

cika tale
  • Members
  • 312 posts

Posted 10 October 2008 - 12:37

Juče sam uspeo da pogledam tek par minuta ovog filma i.. pa teško je reći kako sam se osećao nakon što sam zatvorio stranicu..

Došao kući i potresen ispričao ukućanima šta sam pogledao te i njih sneveselim.

Uveče pustimo film "Seed" (2007) i užasnem se ponovo jer film počinje istim sekvencama..

Obratite pažnju ako imate film u kolekciji - prizor je za ne spavati posle..

I stvarno, kako je moguće da se nešto tako dešava..