Jump to content


Photo

plasticna hirurgija


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
49 replies to this topic

#46 Sioran

Sioran
  • Members
  • 1,885 posts

Posted 05 November 2002 - 06:55

opet ti? mislila sam da vise ne govorimo. :smile:

>Ponekad je ono sto je ispravno veoma tesko, ali ne treba pred tim uzmicati samo zato sto je tesko.

naravno. ali moja poenta nije ni bila da ne treba ciniti bilo sta sto je tesko, vec da ne treba ciniti stvari samo zato sto su teske.

#47 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 05 November 2002 - 07:06

Sioran:
opet ti? mislila sam da vise ne govorimo

Pa, posto su svi ljudi u stvari vrlo slicni (da ne kazem isti), onda je svejedno da li sam deklarisao da vise ne govorim s tobom ili nekim drugim, zar ne? :wink:

#48 natasha

natasha
  • Banned
  • 3,104 posts

Posted 05 November 2002 - 12:12

Sioran:
evo jos jedan tekst iz "mog iskustva":
..............
to put it simply, the data remain ambiguous as to whether low-fat diets will benefit healthy americans. worse, the ubiquitous admonishments to reduce total fat intake have encouraged a shift to high-carbohydrate diets, which may be no better - and may even be worse - than high-fat diets.

(from: "the best american science writing 2002"
------------------------------------------------------
Vecina gore napisanog je tacno.
Naime, ne moze se reci ako izbegavate secere I masti u ishrani sigirno necete oboleti od ateroskleroze, infarkta, angine pectoris ili hipertenzije. Ili obrnuto, ne moze se reci ako svaki dan konzumirate hamburgere, cokoladu I cips I imate 150 kila sigurno cete oboleti od ovih bolesti. Ali se moze reci sasvim pouzdano ako konzumirate cips, cokolade, hamburgere I imate 150 kila povecavate rizik da obolite od
ateroskleroze, infarkta, etc. Pre svega to su bolesti nepoznate I komplikovane etiologije (genetika, stresovi, ishrana, etc.) tako da je terapija simptomatska, ne kauzalna (ne zna se uzrocnik, pa je moguce leciti jedino simptome). Ali ima jako puno indikatora koji ukazuju na cinjenicu povecanog rizika. Jedan od glavnih sastojaka ateroskleroticnog plaka je holesterol. Ti plakovi se taloze u krvnim sudovima, specavaju normalan protok krvi, uzrokuju stvaranje ugrusaka. Izliv krvi na mozak I infarkt je zacepljenje krvih sudova srca I mozga ovakvim ugruscima. Takodje je jako puno klinicke istorije pacijenata koja ukazuje da oni koji se nepravilno hrane vise obolevaju. Dakle, gojaznost I nepravilna ishrana je factor rizika, a ne uzrocnik bolesti, ali je sasvim dovoljno dokaza na osnovu kojih bi svaki lekar mirne savesti mogao da preporuci pacijentu pravilnu ishranu, bez masti I secera I fizicku aktivnost kao preventivu za srcane bolesti.
Kazu da je neki mucenik sa teskim srcanim oboljenjem resio da se ubije gladovanjem I ozdravio :wink: Urbana legenda ili ne, ko zna…

[ Izmena poruke: natasha na dan 2002-11-05 13:44 ]

#49 Sioran

Sioran
  • Members
  • 1,885 posts

Posted 05 November 2002 - 18:36

>Naime, ne moze se reci ako izbegavate secere I masti u ishrani sigirno necete oboleti od ateroskleroze, infarkta, angine pectoris ili hipertenzije. Ili obrnuto, ne moze se reci ako svaki dan konzumirate hamburgere, cokoladu I cips I imate 150 kila sigurno cete oboleti od ovih bolesti. Ali se moze reci sasvim pouzdano ako konzumirate cips, cokolade, hamburgere I imate 150 kila povecavate rizik da obolite od
ateroskleroze, infarkta, etc.

ali clanak tvrdi da upravo to nije dokazano. dokazano je da povecana mast u hrani vodi ka povecanom holesterolu, i da povecan holesterol vodi ka riziku od rane smrti. ono sto nije dokazano je da povecanje masti u hrani vodi ka riziku rane smrti. zvuci cudno, ali tako je, bar u ovom tekstu. a inace sve veze su samo statisticke, nema nista sto posto.

#50 natasha

natasha
  • Banned
  • 3,104 posts

Posted 06 November 2002 - 00:34

Da, tacno ne postoje cvrsti dokazi, ali postoje klinicke statistike koje ukazuju na rizik.