Jump to content


Photo

Theory of Everything


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
42 replies to this topic

#31 MarinaK

MarinaK
 • Members
 • 274 posts

Posted 06 November 2002 - 14:39

http://www.nytimes.c...ace/29COSM.html

#32 neutrino

neutrino
 • Members
 • 140 posts

Posted 06 November 2002 - 16:38

dajte jos rupa. :|

#33 Gandalf

Gandalf
 • Members
 • 7,553 posts

Posted 07 November 2002 - 12:27

Jr:

Meni se licno najvise svidja Pavicev pristup. Svako ko ide u raj zavrsi u svome raju a oda druga stana ide na gostujuci teren;
Hriscani u muslimanski i jevrejski pakao
Muslimani kod jevreja i hriscana
Jevreji kod muslimana i Hriscana


A nevernici?

#34 C

C
 • Members
 • 340 posts

Posted 07 November 2002 - 13:43

Nevernici biraju koji ce pakao :grin:

#35 MarinaK

MarinaK
 • Members
 • 274 posts

Posted 07 November 2002 - 13:45

Kao u South Park filmu ?

:grin:

#36 neutrino

neutrino
 • Members
 • 140 posts

Posted 07 November 2002 - 16:08

nevernici se postuju na website da vecno pate u nekoliko epizoda.
wecomeinpeace.free.fr
:razz:

beae!

#37 celepur

celepur
 • Members
 • 6 posts

Posted 13 November 2002 - 17:30

Kvantna mehanika se sastoji iz dva dela. Jedan deo opisuje kako se sistem menja kada ga ostavimo na miru, a drugi sta se desava kada nesto merimo. Grubo receno, merenje je svako medjudelovanje kvantnog sistema sa ostatkom svemira.

Granica gde prestaje kvantni svet i pocinje klasicni je merenje. Ne postoji jednostavan recept koji kaze koliki mora biti sistem da bi postao klasican. Kvantni opis velikih sistema je uzasno slozen i granica je postavljena ljudskom nesposobnoscu da prati sve detalje u slozenom sistemu. To ne znaci da ljudska nesposobnost racunanja sa komplikovanim sistemima odredjuje kako ce se priroda ponasati. Merenje je jednostavan opis komplikovanog procesa koji se desava u prirodi i koji po vecini interpretacija kvantne mehanike moze biti opisan kao evolucija velikog sistema ostavljenog na miru.

U ekstremnom slucaju sva priroda bi mogla biti opisana kao kvantni sistem. Tada bi postojali naucnoj fantastici omiljeni paralelni svetovi u kojima su velicine koje su neodredjene drugacije nego u nasem.

Postoje razlicita misljenja o tome da li je neodredjenost iz kvantne mehanike bitna za slobodnu volju. Ja bih se kladio je utisak postojanja slobodne volje nezavisan od kvantnog opisa mozga i razmisljanja. Stvari su vec dovoljno komplikovane i bez kvantnih neodredjenosti. Cini mi se da je razmisljanje dovoljno komplikovano da se ne moze pratiti ni na klasicnom nivou.

#38 the sushi club

the sushi club
 • Members
 • 1,960 posts

Posted 13 November 2002 - 17:59

celepur: U ekstremnom slucaju sva priroda bi mogla biti opisana kao kvantni sistem. Tada bi postojali naucnoj fantastici omiljeni paralelni svetovi u kojima su velicine koje su neodredjene drugacije nego u nasem.


To Michio Kaku i neki drugi naucnici upravo i tvrde - postojanje bezbroj paralelnih svetova u kojima se navodno svaka mogucnost ostvaruje....tj ova stvarnost je samo jedna od bilion mogucih a kako i da li je moguce da se prebacuje iz jedne u drugu stvarnost ne znam...

celepur: Postoje razlicita misljenja o tome da li je neodredjenost iz kvantne mehanike bitna za slobodnu volju. Ja bih se kladio je utisak postojanja slobodne volje nezavisan od kvantnog opisa mozga i razmisljanja. Stvari su vec dovoljno komplikovane i bez kvantnih neodredjenosti. Cini mi se da je razmisljanje dovoljno komplikovano da se ne moze pratiti ni na klasicnom nivou.


Mozda se neodredjenost javlja samo zato sto mi nismo sposobni da fully comprehend sve sto se desava - recimo Kaku daje primer Flatlander-a tj coveka nacrtanog na papiru koji postoji samo u svom dvodimenzionalnom svetu - kada bi mi njega recimo isekli makazama i doveli u nas cetvrodimenzionalni svet on ne bi mogao da vidi ove nase dimenzije na isti nacin kao mi - za njega bi to izgledalo kao neko neobicno prelamanje svetlosti recimo - e sada ako bi tog Flatlandera vratili posle ovoga iskustva nazad u njegov dvodimenzionalni svet ono sto bi on mogao da isprica svojim zemljacima prvo niko mu ne bi verovao a drugo on sve ono sto je video ne bi ni mogao da razume niti da adekvatno opise - sto naravno ne znaci da nas cetvorodimenzionalni svet ne postoji i da nije real....

E tako posto smo mi u cetvorodimenzionalnom svetu mozda i ne vidimo da postoji desetodimenzionalni svet o kome Kaku prica...

#39 celepur

celepur
 • Members
 • 6 posts

Posted 18 November 2002 - 14:45

Mozda se neodredjenost javlja samo zato sto mi nismo sposobni da fully comprehend sve sto se desava


Cini mi se da ovo nije tacno i da nasa nesposobnost ne moze biti jedini uzrok postojanja neodredjenosti.

Eksperimenti sa kvantnim sistemima kazu da bar jedna od dve sledece tvrdnje nije tacna:

Velicine koje merimo imaju odredjene vrednosti koje ne zavise od merenja, a mi ih mozemo ali ne moramo znati.

Rezultati merenja na jednom mestu ne uticu na rezultate merenja na nekom drugom.

Prva tvrdnja se zove realizam, a druga lokalnost. Iako mozda nemamo pojma o tome kako svet stvarno izgleda, on sigurno nije realan i lokalan. Kvantne neodredjenosti i njihove posledice su cinjenica. Ako i dolaze iz jednostavne teorije koja zivi u deset dimenzija, jos uvek moramo da ih opisemo na jeziku sveta sa cetiri i u ovom svetu one postoje.

Ako je tacno da je neodredjenost samo posledica naseg neznanja prva tvrdnja mora biti tacna. To bi znacilo da je nas svet realan ali nelokalan, sto je moguce, ali stvara nove probleme. Zato se neodredjenosti ne mogu objasniti neznanjem bez dodatnih (i veoma neintuitivnih) promena u slici sveta koju imamo.

Prost opis mog nagadjanja o mozgu kao klasicnom sistemu i razmisljanju kao klasicnom procesu je da mozemo zamisliti masinu koja simulira razmisaljnje, ali posmatranjem masine ne mozemo zakljuciti da postoji kvantna mehanika.

Komplikovanost razmisljanja je dovoljna da opravda slobodnu volju kao dobar model. Bez obzira na to da li su nase misli potpuno odredjene i predvidljive na nekom dubljem nivou, nama izgleda da sami odlucujemo sta cemo raditi i misliti. Ovakvo iskustvo slobodne volje je nemoguce razlikovati od "stvarno" slobodne volje.

[ Izmena poruke: celepur na dan 2002-11-18 14:48 ]

#40 Indy

Indy
 • Members
 • 21,392 posts

Posted 19 November 2002 - 12:39

CRNA RUPA U NASOJ GALAKSIJI I JEDE ZVEZDE !!!!!!!!!

Posted Image

Auuu, neutrino pomagaj!

#41 neutrino

neutrino
 • Members
 • 140 posts

Posted 21 November 2002 - 12:40

Evo, evo deco... nista ne brinite. Samo naculite glavice da vam Qvantno izmerim koliko se volite*medjusobno.

pipk, tupk, tapk. jaooo. pa kakve su ovo vrednosti? Sta je bre ovo? Pa vi jedva da se volite. Ko se voli taj se bije dok se na kraju ne rastavi. Tako dva principa ocajnicki zele jednodrugog, al svo vreme se rastaju u grchu.


Dvojni koncept postojanja moze se videti u printu prirode svakog zivog bica.

Nas um ( zazmirite i probajte ) nije ovde. nije ni u kosmosu, nas um jeste ceo kosmos.

Mi kao refkesija sve postojeceg zivota ocigledno zbog neceg postojimo.

Za sada samo morate jos i jos i jos vise da se volite i da u lepoti i harmoniji zivljena budete jos i jos i jos efikasniji..

samo to.


MI drzimo kosmos na najtanjem delu, sa najtanjom niti vezana dva principa. Haos vatre, nasa majka i vode, nas otac.


samo treba cvrsce da se zagrlimo i da ne bedacimo sto nam je veza pomalo cudna.

dokazi: ( upoznacu S. Hawkinga sa detaljo objasnjenom teorijom)

na jednoj strani univerzuma bi trebala da se nalazi majka svih crnih rupa, najvece grotlo, pukotina u vremenu i prostoru, mesto rodjenja.Mozda se nece moci videti ni najsnaznijim teleskopom, al ce vec naucnici nekako je izvaliti. Tuda smo prosli. ( kroz iglene ushi). tu je pupak.

Valjda ima nesto i na kontra strani. Zakljucio sam da je tamo najverovatnije nas bog tj. mainframe .. beskrajno ogroman kristal dijamanta.

#42 Dragan

Dragan
 • Members
 • 2,171 posts

Posted 21 November 2002 - 14:36

Ovo mu dodje valjda kao hightech Momo ?!

#43 neutrino

neutrino
 • Members
 • 140 posts

Posted 21 November 2002 - 16:11

Highspirit pre .. a ko je bre Momo ? :smile:

Da vidimo za dalju dekonstrukciju. Pokusavam da uoblicim sliku teorijski da bi je posle izveo u nekom 3D softveru.

Po mojim teorijama, trebalo bi da postoji:

- deo svemira gde su dva entiteta duoversa spojena. Kosmicka, ...hm. crna rupa na koju je nas deo u kom smo, rodjen. (izvrnut, evolviran)
naucni vidljivi dokaz je magna crna rupa.

- drugi deo gde dva principa pokusavaju da se dodirnu. Glave dvaju delova. (bogova)

naucni dokaz: elektromagnete oluje iz tog dela svemira.

Zamisljam sve to kao naraslu vocku. Luk sa svojim leyerima koji se obmotavaju iz centra, iz klice. Morska skoljka je takodjer dobar primer.

najbolji primer je i najsmesniji. kobasica koja je u sredini uvrnuta, a mi smo unutar te kobasice i kobasica sama. jedan kraj se rotira CW,a drugi CCW tako da se u sredini uvrce i istanjuje. Mi bi smo mogli biti cvoric slucajno nastao tu negde blizu tog uvrnutog dela. Mali izrasli tumorcic. Ta sitna rupica kroz koji shisti sadrzaj je iosta ona crna rupa. Pukotine u tankom omotacu su sitne crne rupice. poderotine u prostoru, ...

Vizuelno zamisliti duoverse je jako lako. Treba se samo setiti pravog oblika.

I sam Hawking je reko da misli da je svemir ima granicu al nije i konacan zbog svog ovalnog oblika. Ipak, .. crna rupa odakle smo se izvrnuli bi itekako bila granica.
mozda je tu i pocetak i kraj i materije i vremena.

sve je to inicirano idejom o postojanju, svetlost koja obasjava tamu i samim tim definise svoj prostor i sebe i tamu.

MI ljudi smo sitna pakovanja vatrice koja razmislja. Elektricitet su nase misli, a elektricitet je vatra. (jedina koja moze da svetli al ne i sagoreva coveka. Iplopani smi u vakumu idejno. svugde po celom svemiru materija se skuplja u male loptice. ( ko kako ume().. mi smo se isplopali u nesto komplikovanije prilepke za jednu od loptica. Cistomo idejom. Ideja naredjuje materiji da se slaze u molekularni red. Ideja moze i da rasturi taj red.

Nas vessel se tvori od vode i kamena. negde u nama je i dokaz. najcistiji i najuredniji oblik stene, dijamant) .. nasa veza sa ...serverom. kristalom u dubokom svemiru.

sve je meni to mnogo zabavno. :smile: i najvise volimd a citam prirodu i njenu stampu.

Onako...kao designer.