Doslo vreme da ozivimo staru temu... 
(mala digresija: i zena i ja smo gradska/urbana deca, ali prva generacija rodjena u gradu - svi roditelji su rodjeni na selu, ali odrasli u gradu. Za razliku od zene, ja sam silno voleo svoj seljacki deo familije i sa veseljem ucio ponesto. Zato je u kuci spravljanje fensi hrane bilo uvek njena duznost, a bavljenje ovakvim zastarelim stvarima moje "odeljenje"
)
Kod mene je sad doba godine kad su paprike skoro badava. Gre'ota da se propusti, a ne stizem da ih pojedem. Zato kiselim, samo malcice drugacije nego u domovini (jer nekih stvari ovde nema a tamo ima, i obrnuto).
Pocnem od ovoga (s leva, debele narandzaste paprike, pa crvene i tanje, pa jalapenos - meksikanske ljute papricice, reklo bi se dzambo feferoni.

Proces je jednostavan i najverovatnije svima poznat, a opisacu ga za svaki slucaj, ako neko nije siguran.
Koristim obicne kupovne tegle sa metalnim poklopcem, sacuvam ih bez obzira na to sta je u njima bilo - stavim ih u kazan i dobro prokuvam, prazne. Nakon toga su sterilne. Uostalom, tako su partizanski hirurzi sterilisali instrumente. 
Paprike i dodatke treba oprati, narezati i ocistiti od semenki i ostaloga. O ovogodisnjoj verziji, dodaci su beli luk, crveni luk i sargarepa. Koristim omer, priblizno, 85 do 90 % paprike.
(sad, vec godinama radim sve ovo "od oka" pa kolicine ne treba uzeti doslovno, a i ukusi se razlikuju)
U serpu ide sirce i voda, priblizno u srazmeru 1:2 do 1:3. U tekucinu idu so i secer, opet 1:2. Rekoh, "od oka" - no, na dva litra tekucine, priblizno 1 1/2 kasike soli i 2 do 3 kasike secera. Po volji, i biber - ja vise volim u zrnu, a moze i samleven.
Stavi se na vatru dok ne provre, a onda se ubaci povrce (sem crvenog luka). Kad opet provre, neka ga 2 do 3 min. onda se makne sa vatre, paprike i ostalo se naslaze u tegle (ovde dolazi i luk koji nije kuvan) i sve se zalije tekucinom u kojoj se kuvalo, da tekucine bude nekih 1/2 cm iznad najvise paprike.
Sledeci korak je bitan za trajnost. Pune tegle, ali sa samo lagano stavljenim poklopcima, stavim u ranglu sa vodom do vrha, pa pustim da opet zavre na par minuta. Onda, onako vrele, zavrnem poklopce koliko mogu, pa stavim da se sve ohladi - kad se sve stisne, na taj nacin u tegli ostane blagi vakuum i nema teorije da se nesto pokvari.
Sve zajedno ide na hladno i tamno mesto, i za nekoliko dana je spremno za konzumaciju.
Time sam za*ebavao proteklih par dana, pa evo (jednog od) rezultata:

Samo par razlika u odnosu na istu proceduru u domovini:
- tamo bih koristio feferone, a ovde jalapenos.
- stavio bih rado i anis/komorac/koper (zove se razlicito u svakom kraju, evo ga ovde: https://hr.wikipedia...rg/wiki/Komorač ), ali u USA - nigde da ga nadjem
- sad koristim braon secer, od trske, umesto belog
Pa, ko voli - probajte i uzivajte! 
Edited by zoran59, 29 September 2015 - 18:17.