Domacice (i domacini, takodje, ne zaboravite) peku papriku i prave ajvare, pindzure, cepane ili kisele paprike, a svako ima svoj "najbolji" recept.
Kako vi to radite?
Mi, u zapadnoj Evropi, nemamo to zadovoljstvo, ali mozemo bar da pripremamo razlicita jela od paprike, pocevsi od punjenih paprika, pa nadalje.
Evo jednog jednostavnog, brzog i vrlo ukusnog italijanskog recepta za jelo bez mesa a od paprike:
Peperonata:
Kolicina paprika po potrebi. Tiganj u kome se paprike isprze na malo ulja. Kad su dopola przene (tek omeksale) dodati im nekoliko iseckanih prezrelih oljustenih paradajza (ili konzervu) i izgnjecen beli luk po ukusu i prziti dok dopola tecnost ne uvri. Posuti obilno seckanim persunovim listom (ili listom celera), skloniti sa vatre i obilno posuti struganim parmezanom.
Izvanredno, lako, zdravo i ukusno.
Ko voli, uz ovo moze i da doda neki komad na brzinu isprzenog mesa (piletina, teletina, krmenadla).
Edited by vladan, 15 September 2008 - 14:20.