Jump to content

Photo
- - - - -

Zakon o literarnome kvizu

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
25 replies to this topic

#16 shadowplay

shadowplay
  • Members
  • 353 posts

Posted 09 September 2008 - 14:43

Lako - prvo neko mora da pokusa da da odgovor. Ako se niko ne javi 24 casa od postavljanja pitanja, znaci da niko nije zainteresovan za kviz. Ako se neko javi sa bilo kakvim odgovorom ili trazenjem pomoci, postavljac pitanja je duzan da kaze da li je odgovor tacan ili da da pomoc, u tvom roku od 24 casa. Ako se postavljac pitanja ne javi da kaze da li je odgovor tacan, u kom slucaju predaje skoljku ucesniku kviza koji se prvi javio sa tacnim odgovorom (pitanje: iz koje je ovo knjige?), ili da da pomoc ako je trazena ili ako odgovor nije tacan, oduzima mu se skoljka u roku od 24 casa nakon posta koji je prvi nakon njegovog poslednjeg posta, i predaje autoru bas tog posta (prvog nakon poslednjeg posta postavljaca tekuceg pitanja). Postupak sa pomoci se ponavlja sve dok se ne dodje do tacnog odgovora (postavljac pitanja predaje skoljku) ili dok se postavljac pitanja ne javi u roku od 24 casa od posta u kome je neko drugi pokusao da odgovori ili trazio pomoc (postavljacu pitanja se oduzima skoljka).

Slazem se sa 24 casa, ali ne kao apsolutnim nego kao relativnim (delta) ogranicenjem, kao sto sam objasnio gore. Moze i po clanovima, ako nije dovoljno jasno ...

Share & Enjoy

ja se slazem s ovim.

#17 Uma

Uma
  • Banned
  • 3,320 posts

Posted 09 September 2008 - 16:44

Moze i po clanovima, ako nije dovoljno jasno ...

Meni nije sasvim jasno, a ni termin "skoljka" koji koristis, u kom znacenju ?
Da bi bilo jasnije predlazem se pomocu Copy - Paste kopira odredjeni clan, sa kojim se neko ne slaze, a zatim da svoj clan (ili clanovi) koji treba da ga zameni.
Npr.
ne slazem se sa ovim clanom :
6) Ako se odgovor ne dobije za 24 casa postavljac pitanja postavlja novo
moj predlog :
6) ......

Sto se tice teskih i lakih pitanja stvari su relativne. Moj predlog je da se na daju knjige koje su tek izasle, jer ih je malo ljudi procitalo. Npr. ja sam dala "Peto dete" Doris Lesing, misleci da ce neko znati odgovor, jer su posle dobijanja Nobelove nagrade njene knjige postele bestseleri, ali niko nije odgovorio.
Retko smo u prilici da kupujemo nove knjige, pa treba davati one koje su dosle u biblioteke, a to se desava nekoliko godina posto knjiga izadje.
Oni koji zive u inostranstvu treba da provere da li je knjiga prevedena na srpski i objavljena ovde.

#18 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 09 September 2008 - 17:05

mm, bilo je samo pitanje vremena kad ce pocheti da se stavljaju ogranichenja i na izbor dela. dobar kviz, nema shta.

i nije tachno da smo "retko u prilici da kupujemo nove knjige".

#19 shadowplay

shadowplay
  • Members
  • 353 posts

Posted 09 September 2008 - 17:54

Evo, moj predlog je da se clan 6 zameni sa

Ako prodje 24 h od poslednjeg posta na kvizu a niko se ne oglasi, lice koje je postavilo poslednji post ima pravo da postavi novo pitanje, ako ne moze bilo ko da postavi novo pitanje.

I predlazem da nema nikakvih ogranicenja na knjige i pisce, cak iako je delo novo i nikad nismo culi za njega, to nam samo moze biti preporuka da ga procitamo.
A i nije zanimljivo ako se pogodi iz prve. :ph34r:

#20 Gojko & Stojko

Gojko & Stojko
  • Members
  • 3,000 posts

Posted 10 September 2008 - 08:10

Meni nije sasvim jasno, a ni termin "skoljka" koji koristis, u kom znacenju ?

Termin "skoljka" u znacenju u kome sam ga upotrebio dolazi iz literature (Vilijam Golding, Gospodar muva). Da ne bi svi govorili u glas, samo onaj ko trenutno ima skoljku moze da govori.

Da probam jos jednom, ovoga puta po tackama, ako ne ide dzabe sam krecio ...

1) U svakom trenutku u kvizu aktivno je tacno jedno pitanje i postoji samo jedan vlasnik pitanja.
2) Tekuce pitanje je aktivno sve dok se na njega ne odgovori tacno (tacka 3) ili dok postavljac pitanja ne izgubi pravo na pitanje zbog neaktivnosti (tacka 4).
3) Na pitanje je odgovoreno tacno kada postavljac pitanja to potvrdi. U tom trenutku on predaje vlasnistvo nad sledecim pitanjem onome ko je prvi na tekuce pitanje odgovorio tacno.
4) Vlasnik pitanja gubi pravo na pitanje zbog neaktivnosti duze od 24 sata. Ovaj period se racuna od trenutka dodeljivanja vlasnistva nad pitanjem (tacka 3) ili od prvog posta u kome je pokusan odgovor ili zatrazena dodatna pomoc nakon sto je vlasnik pitanja postavio pitanje ili dao dodatnu pomoc.
5) Ako je vlasnik pitanja izgubio vlasnistvo nad pitanjem pre nego sto je uopste postavio pitanje (tako sto ga nije postavio u roku od 24 casa nakon sto je dobio vlasnistvo nad pitanjem), ko god se prvi javi ima pravo da postavi novo pitanje.
6) Ako je vlasnik tekuceg pitanja izgubio vlasnistvo nad pitanjem tako sto se nije javio u roku od 24 casa da kaze da li je neki od ponudjenih odgovora tacan, ili da da dodatnu pomoc nakon sto je zatrazena, vlasnik novog pitanja postaje onaj ko je prvi tacno odgovorio na pitanje, ili (u slucaju da nije bilo tacnog odgovora) autor prvog posta nakon poslednjeg posta vlasnika tekuceg pitanja (tj. autor onog posta na koji nije odgovoreno u roku od 24 casa).
7) Svaki put kada se javi da kaze da nijedan od ponudjenih odgovora nije tacan, vlasnik pitanja je duzan da da dodatnu pomoc i da tako olaksa odgovaranje na tekuce pitanje.

Ako nije ocigledno iz prethodnih tacaka, jos jedna tacka:

8) Dok se niko ne javlja sa odgovorom ili trazenjem pomoci, vlasnik pitanja nije duzan da se javlja sa dodatnom pomoci.

Share & Enjoy

#21 king louie

king louie
  • Members
  • 3,153 posts

Posted 10 September 2008 - 08:48

2) Tekuce pitanje je aktivno sve dok se na njega ne odgovori tacno (tacka 3) ili dok postavljac pitanja ne izgubi pravo na pitanje zbog neaktivnosti (tacka 4).

Onda bi se čekalo 24h svaki put kad vlasnik pitanja propusti da potvrdi tačnost odgovora. Nisam siguran koliko je to nužno. U svakom slučaju amortizira dinamiku igre. Predlažem da pogađač kad je siguran u tačnost odgovora odmah postavlja novo pitanje, a da se u slučaju greške penalizira jednim negativnim brojanjem, eventualno društveno korisnim radom u vidu vođenja evidencije i rang liste pogodaka u trajanju od mjesec dana.

edit: Podnaslov topica govori o izradi pravila, javnoj raspravi i o roku, ali ne kaže ništa o proceduri usvajanja? Tko će odlučiti po isteku javne rasprave? Na koji način?

Edited by king louie, 10 September 2008 - 08:54.

#22 Uma

Uma
  • Banned
  • 3,320 posts

Posted 10 September 2008 - 23:38

Evo, moj predlog je da se clan 6 zameni sa

Ako prodje 24 h od poslednjeg posta na kvizu a niko se ne oglasi, lice koje je postavilo poslednji post ima pravo da postavi novo pitanje, ako ne moze bilo ko da postavi novo pitanje.

I predlazem da nema nikakvih ogranicenja na knjige i pisce, cak iako je delo novo i nikad nismo culi za njega, to nam samo moze biti preporuka da ga procitamo.
A i nije zanimljivo ako se pogodi iz prve. :ph34r:

Koliko cugo cekamo lice koje je postavilo poslednji post ?
Da li se to odnosi na postavljaca pitanja ili bili kog igraca, npr. nekog koje trazio pomoc ?

#23 Gojko & Stojko

Gojko & Stojko
  • Members
  • 3,000 posts

Posted 11 September 2008 - 02:58

Onda bi se čekalo 24h svaki put kad vlasnik pitanja propusti da potvrdi tačnost odgovora. Nisam siguran koliko je to nužno. U svakom slučaju amortizira dinamiku igre. Predlažem da pogađač kad je siguran u tačnost odgovora odmah postavlja novo pitanje, a da se u slučaju greške penalizira jednim negativnim brojanjem, eventualno društveno korisnim radom u vidu vođenja evidencije i rang liste pogodaka u trajanju od mjesec dana.

Slazem se. U slucaju greske, moze da se sam kazni i kao kad igrac hrkljusa ispusti loptu (do mene, do mene) ...

SaE

#24 shadowplay

shadowplay
  • Members
  • 353 posts

Posted 11 September 2008 - 08:53

Koliko cugo cekamo lice koje je postavilo poslednji post ?
Da li se to odnosi na postavljaca pitanja ili bili kog igraca, npr. nekog koje trazio pomoc ?

Pa da svako lice cekamo 24h, i da, predlog je da se to odnosi na svakoga, cak i onog ko je trazio pomoc.
Ovaj clan je isti kao i onaj koji je predlozio Gojko&Stojko, samo sto je moj kraci, mozda i razumniji.
Nek Gojko&Stojko potvrdi da li se slaze s ovim.

#25 king louie

king louie
  • Members
  • 3,153 posts

Posted 11 September 2008 - 13:25

Dobro to, nego šta ćemo s ovim:

Podnaslov topica govori o izradi pravila, javnoj raspravi i o roku, ali ne kaže ništa o proceduri usvajanja? Tko će odlučiti po isteku javne rasprave? Na koji način?

?

sa tavana progovara:
ideja je da po isteku ovih 5 dana sastavite nešto što najviše liči na konsenzus. zatim predloženo u principu ide na glasanje, iako je pitanje čemu bi isto služilo, ako bi se na njemu izjašnjavali isti oni koji su mišljenje da(va)li na ovoj temi. tako da, ako mislite da poll nije neophodan - javite.

Edited by Ljuban, 11 September 2008 - 13:45.

#26 Gojko & Stojko

Gojko & Stojko
  • Members
  • 3,000 posts

Posted 12 September 2008 - 02:28

Pa da svako lice cekamo 24h, i da, predlog je da se to odnosi na svakoga, cak i onog ko je trazio pomoc.
Ovaj clan je isti kao i onaj koji je predlozio Gojko&Stojko, samo sto je moj kraci, mozda i razumniji.
Nek Gojko&Stojko potvrdi da li se slaze s ovim.

Slazem se, osim da postavljac pitanja mora da se javlja nakon 24 casa ako se niko ne oglasi da odgovori na pitanje ili da trazi pomoc, vec sam izneo gore:

8) Dok se niko ne javlja sa odgovorom ili trazenjem pomoci, vlasnik pitanja nije duzan da se javlja sa dodatnom pomoci.

U suprotnom se desava da neko jednostavno ne odgovara 24 casa i posle toga postavlja novo pitanje, bez ikakvog truda da odgovori na tekuce pitanje. Cemu onda ime - kviz?

SaE