Jump to content


Photo
* * * * * 2 votes

Ex-YU filmske lokacije


  • Please log in to reply
2660 replies to this topic

#1 clandestino

clandestino
  • Members
  • 271 posts

Posted 29 August 2008 - 12:27

Sinoc sam po X-ti put gledao Sestu brzinu sa besmrtnim Zoranom Radmilovicem i shvatio da bi bio veliki gust da prosetam tom ulicom i pogledam da li su radionica i kuca jos uvek tamo. Nasao sam na nekim forumima da je u pitanju Gospodara Vucica i to onaj deo na Lekinom (Pasinom) brdu, pa cu se za vikend zaputiti tamo, mada znam da je taj kraj bio omiljen teren za investitore raznih fela i sumnjam da cu nesto da prepoznam.

Nize navodim jos neke lokacije koje bih voleo da obidjem, ili bar da saznam gde su (bile), pa ako neko od forumasa ima takva saznanja ili je mozda u komsiluku mesta gde se snimao film, ja bih bio zahvalan za svaku (validnu) informaciju. Dakle, da li neko zna gde se nalaze:

- Flojdova kuca iz Nacionalne klase
- Radionica majstor Zileta (Bore Todorovica) iz Nacionalne Klase
- Kuca majora Gaspara - Povratak otpisanih
- Kuca Ilije Cvorovica - Balkanski Spijun
- Kuca Topalovica - Maratonci (rekao bih da je Kosancicev venac, ali koja tacno zgrada?)



Naravno interesuje me i svaka druga lokacija iz kultnih filmova Markovica, Sijana, Paskaljevica itd...

Nakon toga napravicu turisticki obilazak pomenutih lokacija a svi koji mi pomognu bice pozvani na prvu voznju. Ako tamo neka turisticka agencija moze da pokazuje ljudima gde je David Dabic svirao gusle a gde tocio vino u rinfuzi, onda ce sigurno biti i onih koje zanima gde je bata Joca ubio majora Gaspara.
  • 0

#2 incognito

incognito
  • Members
  • 7,771 posts

Posted 29 August 2008 - 13:05

Ja znam gde se nalazi 'Ranc prokletih' ili kako vec iz neke od domacih kom-telenovela - ispod Partizanovog stadiona, prekoputa zivi koleginica moje shvece pa odatle i znam, ne znam tacno o kojoj je seriji rec. Kako mi je objasnjeno, tu su u seriji kao ziveli neki ubogi siromasni stanari koji su delili dvoriste i koje su zatpravali kesama sa obliznjeg solitera - ironije radi, solitera tu nema u krugu od kilometar :ph34r:
  • 0

#3 Uma

Uma
  • Banned
  • 3,320 posts

Posted 29 August 2008 - 13:31

"Ranc prokletih" je iz jedne iz serija Sinise Pavica, al sad koje...?
Moje prilog :
Neke scene iz filma "Munje" snimane su u mom komsiluku u Kicevskoj na Vracaru. Konkretno kad Cvijanovic kao Deda Mraz pljacka apoteku, to je zaista apoteka u toj ulici.
Zanimljivo je da Cvijanovic zivi u Kicevskoj, a Mandzuka nekoliko stotina metara dalje, na uglu Kumanovske i Krunske.
Naviru mi secanja... :ph34r:
Park u kome je sniman pocetak "Ubistava sa predumisljajem" je na Toplicinom vencu.
Seticemo se jos toga, stvarno dobra tema :D , kad se setim vise filmova odjednom napisacu.
Sto se Otpisanih tice, zgrada Arhiva Srbije, koja se nalazi u Karnegijevoj pored Metropola se pojavljuje u seriji, ali ne mogu da se setim u koji je objekat pretvorena.
Polako, docicemo i do Gaspara i Gospodje Hadzipesiceve :)

Edited by Uma, 29 August 2008 - 13:38.

  • 0

#4 ugac

ugac
  • Members
  • 25 posts

Posted 29 August 2008 - 14:43

Film: Mi nismo andjeli; scena: Nikola odlazi od baba sere...

To dvorishte je preko puta SKC-a, nasuprot beogradjanke. 

Edited by ugac, 29 August 2008 - 14:43.

  • 0

#5 Uma

Uma
  • Banned
  • 3,320 posts

Posted 29 August 2008 - 15:27

Jos jedno beogradsko dvoriste. Pretposlednji film Zivojina Pavlovica Dezerter. Rade Serbedzija zivi sa cerkiom u udzerici, ustvari to nije njegova cerka, nego cerka drugog lika pukovnika, koga tumaci Rados Bajic, al' nema veze.
Te udzerice se nalaze na Bulevaru Kralja Aleksandra u jednom pasazu pored "Forme ideale".
Nedavno sam gledala film "4. covek" Dejana Zecevica, mislim da je bar u kome Kojo sedi sa Diklicem cuveni Absent bar iz ulice Kralja Milutina, ali nisam sigurna.
Zanima me gde se nalazi zgrada u kojoj zivi Kojo, na Vracaru nije sigurno, ostaje Dorcol, ima snimak sa visine vidi se da je ulica polpocana.
  • 0

#6 Zeka Peka

Zeka Peka
  • Members
  • 3,687 posts

Posted 30 August 2008 - 09:34

- Kuca Ilije Cvorovica - Balkanski Spijun

Улица је Сердар Јола, иза Звездиног стадиона. Нешто се не сећам да је те куће било кад сам последњи пут пролазила туда, пре неку годину. Сад је тамо гомила бесних капија са још беснијим керовима иза.

Nedavno sam gledala film "4. covek" Dejana Zecevica, mislim da je bar u kome Kojo sedi sa Diklicem cuveni Absent bar iz ulice Kralja Milutina, ali nisam sigurna.
Zanima me gde se nalazi zgrada u kojoj zivi Kojo, na Vracaru nije sigurno, ostaje Dorcol, ima snimak sa visine vidi se da je ulica polpocana.

Сам врх Капетан Мишине, испод ПМФ-а.
  • 0

#7 clandestino

clandestino
  • Members
  • 271 posts

Posted 30 August 2008 - 10:43

Majstori, majstori je po meni takodje jedan iz grupe top 10 kultnih srpskih filmova. U Politici iz marta ove godine izasla je reportaza o osnovnoj skoli Sveti Sava na vracaru, u kojoj je navedena glupost (ili laz) da je "Velika školska zgrada ugostila čak i ekipu filma „Majstori, majstori” reditelja Gorana Markovića". http://www.politika....g-djaka.lt.html

Svi znamo da se Sveti Sava nalazi u strogom centru grada, dok vec uvodna scena filma pokazuje skolu na nekoj dalekoj periferiji, okruzena sumom i zelenilom. Pouzdano tvrdim da je u pitanju skola Djordje Krstic iz Zarkova, ali ostavljam mogucnost da je neki kadar iz ucionice ili zbornice sniman u Svetom Savi, mada sumnjam.
  • 1

#8 Uma

Uma
  • Banned
  • 3,320 posts

Posted 30 August 2008 - 16:23

Сам врх Капетан Мишине, испод ПМФ-а.

:ph34r: Obraticu paznju kada se budem setala tim krajem. Hvala.

@clandestino
Treba nam neki bivsi ucenik O.S. "Sveti Sava", on bi nam najbolje resio dilemu. Inace nije nemoguce da se kombinuju 2 skole, mada ne vidim zasto, kad vec sve imate na jednoj lokaciji u Zarkovu, jedino ako enterijer nije reprezentativan, odn. nije odgovarao zamislima Gorana Markovica.
Kad smo vec kod osnovnih skola, u filmu "Klopka" Srdana Golubovica Glogovac vozi sina u "Ribnikar", ali ovo zaista nije tesko prepoznati, bas se dobro vidi.

Edited by Uma, 30 August 2008 - 16:27.

  • 0

#9 mmilovan

mmilovan
  • Members
  • 507 posts

Posted 30 August 2008 - 18:00

Da, u toj Serdara Jola su mnogo gradili naši veliki investitori, pa čisto sumnjam da je išta ostalo.

Elem, eksterijer "Maratonaca" - scene sa kućom snimane su na uglu Zadarske i kratke Srebrničke ulice paralelne sa Kosančićevim vencem. Za tu priliku je u delu tog dvorišta (danas je tu neka napuštena kuća sa polupanim prozorima) izgrađena kulisa u vidu kopije Iverske kapelice sa Novog groblja (to je onaj krematorijum, odakle poteče dim kada Aksentije spali Đenku).

Enterijer ne znam gde je sniman, ali je vrhunski. Možda je i naprosto scenografija.

Delovi filma (Bilijeva i Kristinina kuća) snimani su u Topčideru, u kući koja i dan danas postoji, a dođe se do nje kada se putem od (uslovno) meteorološke stanice i krene da silazi nadole prema Rakovici, pa sa desne strane. Groblje je valjda Topčidersko. Mislim da ima scena i negde u peščari snimanih - ono sa bunarom u kojeg bacaju gospodina Rajkovića.

O pevaču ton filma iz "Maratonaca", možete pročitati ovde: http://forum.b92.net...showtopic=45157

Deo originalnog scenarija iste predstave (prvobitna radnja pozorišne predstave dešavala se negde sedamdesetih godina, a za snimanje filma je sve majstorski premešteno u međuratno doba) možete skinuti odavde (doc file 61KB): http://рапидсхаре.цо...tament.doc.html

Pa potom neki detalji.

Dvorište baba sere iz "Mi nismo anđeli" nije preko puta SKC kod Beograđanke. Ono je u Admirala Geprata, kada se pođe od ugla te ulice sa Dobrinjskom, pa prva zgrada do koje se dolazi preko jednog uzanog prolaza. Tu se nalaze te stepenice i jedna stara zgrada iza.

Zgrada sa terasom na kojoj je sniman "Balkan ekspres" je na Tamišu, na kupalištu u Pančevu. Postoji i danas. Kada Popaj, negde pred kraj filma, negoduje, on psuje kolone nemačkih vozila koje prolaze mostom preko iste reke koji se nalazi tu u blizini.

Ne sećam se tačno Gašparove vile (krajičkom svesti podozrevam o jednoj prelepoj kući u ulici Kaćanskog gde je Institut za meso, ali ovo su samo moja nagađanja pa ne uzimajte za ozbiljno), ali neke od lokacija su poznate. Scena iz noćnog kluba (često se vrti ta epizoda) snimana je u posleratnoj zgradi "Londona" na uglu Kralja Milana i Nemanjine (!) - sada su tu valjda kockarnice. Neke od scena sa bolnicom ili slično snimane su dole, takođe na Kosančićevom vencu (preko puta Patrijaršije).

Zanimljiva dva detalja: zasada jedine dve istinite epizode su ona sa mostom i ona sa paljevinom garaže. Most je međutim spasao od aktiviranja eksploziva neki profesor koji je stanovao u blizini, a ne ilegalci. Ilegalci su zaista zapalili garažu i gomilu stacioniranih vozila. Ove garaže više nema, a nalazila se u Ruzveltovoj i bila je prva javna garaža u Beogradu. Sada je na njenom mestu tržni centar (kod ugla sa Cvijićevom).

"Grlom u jagode" snimano je u Krunskoj, preko puta Studentske poliklinike. Mislim da je tu i stan u velikoj zgradi korišćen za scenografiju.


No imam i ja nekih pitanja (iako ne baš mnogo vezano sa beogradskim lokacijama: gde su snimani "Ko to tamo peva", da li autobus još postoji? U kojem gradu je snimano "Varljivo leto..."? Da li je deo "Oktobar festa" (scena sa kafićem) sniman u maloj ulici koja povezuje Knez Mihajlovu i Cara Lazara?

P.S. Negde sam gledao da je Šijan, dok je bio profesor na filmskoj akademiji u USA, išao u Los Anđeles da tačno gleda i inspiriše se na lokaciji snimanja jednog Hičkokovog filma - mislim "Vrtoglavice" (1958).

Tako da naša priča ima punog svog smisla.

Edited by mmilovan, 30 August 2008 - 19:15.

  • 0

#10 Ulis

Ulis
  • Members
  • 2,254 posts

Posted 30 August 2008 - 19:38

No imam i ja nekih pitanja (iako ne baš mnogo vezano sa beogradskim lokacijama: gde su snimani "Ko to tamo peva", da li autobus još postoji? U kojem gradu je snimano "Varljivo leto..."? Da li je deo "Oktobar festa" (scena sa kafićem) sniman u maloj ulici koja povezuje Knez Mihajlovu i Cara Lazara?

P.S. Negde sam gledao da je Šijan, dok je bio profesor na filmskoj akademiji u USA, išao u Los Anđeles da tačno gleda i inspiriše se na lokaciji snimanja jednog Hičkokovog filma - mislim "Vrtoglavice" (1958).


Mislim da je Pavle Vuisić pričao u jednom intervjuu da su se, za potrebe snimanja "Ko to tamo peva" filma, okupljali svakog dana ispred crkve Svetog Marka i autobusom putovali do Deliblatske peščare.

Šijan je, ne samo obišao svaku lokaciju gde je snimana Vrtoglavica, ne u Los Anđelesu nego u San Francisku, nego je i napisao knjigu o tome koja je objavljena pre par godina.
  • 0

#11 Uma

Uma
  • Banned
  • 3,320 posts

Posted 30 August 2008 - 20:40

"Grlom u jagode" snimano je u Krunskoj, preko puta Studentske poliklinike. Mislim da je tu i stan u velikoj zgradi korišćen za scenografiju.

U pravu si, fasada ove zgrade je prosle godine obnovljena i prefarbana u zuto, a sredjena je i ograda, stavljana klupe, tako da se zgrada vise ne moze da se prepozna.
Delovi serije su snimani u tasmajdanskom pakru (Poslednjoj) Sansi, oko 5. beogradske u Ilije Garasanina ( tada Georgi Dimitrova)...
Mene zanima gde se nalazi pumpa na kojoj Flojd toci benzin, ono kad nema para, pa slaze Rahelu Ferari da mu je otac u bolnici i da mu za to trebaju pare :ph34r:
  • 0

#12 mmilovan

mmilovan
  • Members
  • 507 posts

Posted 30 August 2008 - 22:55

Mislim da je Pavle Vuisić pričao u jednom intervjuu da su se, za potrebe snimanja "Ko to tamo peva" filma, okupljali svakog dana ispred crkve Svetog Marka i autobusom putovali do Deliblatske peščare.

Šijan je, ne samo obišao svaku lokaciju gde je snimana Vrtoglavica, ne u Los Anđelesu nego u San Francisku, nego je i napisao knjigu o tome koja je objavljena pre par godina.


Moja greška, hteo sam da napišem San Francisko, pa sam se "prešaltovao". Mislim da je poseban akcenat stavljen na scenu sa karakterističnim jednospratnim kućama u strmoj ulici, to je Šijanu bilo posebno zanimljivo.

Da li se uopšte zna koje bi to mesto moglo biti u Deliblatskoj peščari? Čude me one scene sa rekom i mostom, da nije to negde drugde snimljeno?

Edited by mmilovan, 30 August 2008 - 22:56.

  • 0

#13 mmilovan

mmilovan
  • Members
  • 507 posts

Posted 30 August 2008 - 22:57

Mene zanima gde se nalazi pumpa na kojoj Flojd toci benzin, ono kad nema para, pa slaze Rahelu Ferari da mu je otac u bolnici i da mu za to trebaju pare :ph34r:

Ovo je barem lako: u pitanju je pumpa na skveriću između Tadeuša Košćuškog i Rige od Fere. Odavno nisam prošao tim krajem tako da ne znam da li još postoji.

Edited by mmilovan, 30 August 2008 - 22:58.

  • 0

#14 Uma

Uma
  • Banned
  • 3,320 posts

Posted 30 August 2008 - 23:12

Ovo je barem lako: u pitanju je pumpa na skveriću između Tadeuša Košćuškog i Rige od Fere. Odavno nisam prošao tim krajem tako da ne znam da li još postoji.

Ja sam jedno vreme mislila da je pumpa ispod Metropola, posle vise nisam bila sigurna. Hvala u svakom slucaju :ph34r: .
  • 0

#15 tica2610

tica2610
  • Members
  • 832 posts

Posted 31 August 2008 - 02:42

"Sejtanov ratnik", dvoriste sa velikom kamenom vilom u Zemunu, Ulica Pregrevica (bivsa Maksima Gorkog), ko zna, pored nje se spusta ka Sirokoj stazi, inace ulica u kojoj je "Vagon" (iliti Balkan ekspres)...
  • 0