Jump to content

Photo

Medijska tishina o nezapamcenom zlochinu Amerikanaca u Afganistanu

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
648 replies to this topic

#31 John Finn's Wife

John Finn's Wife
  • Members
  • 3,242 posts

Posted 29 August 2008 - 12:21

Borba protiv islamskog terorizma je vrlo surova, ali, taj terorizam i mene licno ugrozava, jednako kao i nevine putnike u vozovima u Madridu, pa malo drugacije gledam na sve to.

Šta ćemo sad, meriti nevinost? Ili postoje razne vrste nevinosti koje se različito tretiraju?
Ili je ovo jednostavno iznošenje pristrasnog stanovišta, obzirom da kažeš da te se lično tiče pa ti je i gledište u skladu s tim?

U težnji da se opravda ili da razume ili da predvidi, tipičan zapadni čovek je predaleko otišao u dehumanizaciju (recimo u citatu komentara Amerikanca u jednom od pređašnjih postova) bilo da su u pitanju žrtve određene politike bilo da se radi o pripadnicima sopstvene grupe u političkom smislu, ali nepripadne u socijalnom. Ako postoji razumevanje, ono je najčešće prisutno negde ukoliko se identifikujemo sa žrtvom.

I da, ovo ne podrazumeva nikakvo opravdavanje zločina činjenih sa strane teorirsta ili tokom wwII. Očito moram naglasiti jer je misinterpretacija prečesta očigledno.

Edited by John Finn's Wife, 29 August 2008 - 12:29.

#32 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 29 August 2008 - 12:28

Ne radujem se stradanju dece i civila, ali se borba protiv terorizma mora voditi.
A posebno, ne prihvatam jedan takav dogadjaj, sam po sebi tragican, za raspirivanje antiamerikanizma.

#33 Waylander

Waylander
  • Banned
  • 270 posts

Posted 29 August 2008 - 12:29

Nemam ni trunku razumevanja za ove sto sada rone krokodilske suze nad "sirotom pobijenom avganistanskom decicom". Ti isti i njima slicni vrlo su lepo seirili u vreme teroristickih napada u Londonu i Njujorku. Ko ne veruje, neka se samo vrati u arhivu foruma.
Borba protiv islamskog terorizma je vrlo surova, ali, taj terorizam i mene licno ugrozava, jednako kao i nevine putnike u vozovima u Madridu, pa malo drugacije gledam na sve to.
Naravno, ovakva tema ne moze bez standrardnih budalastina tipa Vijetnama, atomskih bombi na Japan i bombardovanja Drezdena - kao da Ausvic nije nikada ni postojao...
Fuj...

Zar misliš da posle ovakvih sranja neće biti još lakše mobilisati i regrutovati nove teroriste.

Izvini, ne smatram se antiamerikancem, ali to što radi US ARMY prezirem.

Edited by Waylander, 29 August 2008 - 12:31.

#34 Rastko

Rastko
  • Members
  • 4,352 posts

Posted 29 August 2008 - 13:02

Ne radujem se stradanju dece i civila, ali se borba protiv terorizma mora voditi.
A posebno, ne prihvatam jedan takav dogadjaj, sam po sebi tragican, za raspirivanje antiamerikanizma.

Ja sam poslednji na forumu koji bi se pridružio talasu amerikanizma. Međutim, deo tog amerikanizma (koji apsolutno podržavam) jeste i kažnjavanje za zločine i dostojanstvo američke vojske. To dostojanstvo je uprljano u Vijetnamu, kao i u mnogim drugim krajevima planete i ako je verovati podacima UN-a, uprljano je i u Afganistanu.

Ja se nadam da će ubice civila biti kažnjene, jer je kažnjavanje 'orka' deo američke tradicije.

Intervencija u Afganistanu je prilično dobro započeta i prilično loše vođena od 2003. do danas. Ovo je verovatno jedna od posledica te grube greške.

#35 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 29 August 2008 - 13:13

Kada je rec o dostojanstvu americke vojske, kako je tek hrvatska vojska pod barunom Trenkom uprljala dostojanstvo, pa se sirom Evrope govorilo: "Sacuvaj me boze gladi, rata i Hrvata!"
Svaku pojavu treba gledati u njenom istorijskom vremenu.

#36 Pontijak

Pontijak
  • Members
  • 3,395 posts

Posted 29 August 2008 - 13:47

koje, da oprostite na izrazu, proseravanje na ovoj temi a iskreno mislim da gotovo nikoga nije briga za bilo kakve civilne zrtve bilo gde na planeti. mislim, ql je biti kritican prema brljotinama americke vojske ali nesto nisam primetio da je bilo ko od tih kriticara nesto kritican kada posredno koristi benefite intervencija americke vojske sirom planete, kao, neko ovde bojkotuje vozila sa motorima na unutrasnje sagorevanje, ma da, svakako. kao neko bojkotuje sve benefite civilizacije koja se odrzava i poprilicno brutalnom silom. ma da, svakako. ali tako je fino i kulturno biti kritican. i pritom ne ciniti nista osim ovako fino, gradjanski kritikovati. ql je i moderno biti i antiamerikanista kao i proamerikanista ali pobogu, cemu sve to?

ovo naravno ne znaci ni da podrzavam ni da kritikujem americku vojsku. iskreno receno, pojma nemam ni o taktici ni o strategiji americke vojske u Avganistanu kao sto mi ne pada na pamet da u duhu modernog "humanizma" skacem i primam se kao zumbul u beton na svaku popularnu vest na tu temu.

poginuli civili. tragedija i niko normalan to ne negira. i sta sad? neko ce nesto ovde da ucini? kao, nekome istinski zao nesrecnih ljudi? ma da, svakako.

p. s.

"drug kapetan" inace nije kapetan nego ugledni doktor u Londonu koji je svojevemeno na ovom forumu napisao iscrpan izvestaj o posledicama bombaskih napada u londonskom metrou jer mu je bio posao da pomaze povredjenima u bolnici u kojoj je radio i nije bio lenj nego je mal'tene odma' posle posla pisao dnevne izvestaje i tada sam ako nista saznao kako je organizovan londonski zdravstveni sistem reagovanja na posledice teroristickih napada.

Edited by Pontijak, 29 August 2008 - 13:48.

#37 Waylander

Waylander
  • Banned
  • 270 posts

Posted 29 August 2008 - 13:57

Mislim da ti mašiš poentu, nije ovo nikakva knjiga žalosti nego ogorčenost što US ARMY koja sa jedne strane deli lekcije o lepom ponašanju, ljudskim pravima i ostalom, a kad je potrebno da galon čorbe bude ispod 4$, onda je sve dozvoljeno, i najviše zbog toga što niko za slične brljotine nije i niti će odgovarati.
A imam svako pravo na kritiku jer mi nije bilo ni najmanje milo kada je SM slične tehnike ovde isprobavao.

#38 Montecristo

Montecristo
  • Banned
  • 293 posts

Posted 29 August 2008 - 14:08

koje, da oprostite na izrazu, proseravanje na ovoj temi a iskreno mislim da gotovo nikoga nije briga za bilo kakve civilne zrtve bilo gde na planeti. mislim, ql je biti kritican prema brljotinama americke vojske ali nesto nisam primetio da je bilo ko od tih kriticara nesto kritican kada posredno koristi benefite intervencija americke vojske sirom planete, kao, neko ovde bojkotuje vozila sa motorima na unutrasnje sagorevanje, ma da, svakako. kao neko bojkotuje sve benefite civilizacije koja se odrzava i poprilicno brutalnom silom. ma da, svakako. ali tako je fino i kulturno biti kritican. i pritom ne ciniti nista osim ovako fino, gradjanski kritikovati. ql je i moderno biti i antiamerikanista kao i proamerikanista ali pobogu, cemu sve to?
ovo naravno ne znaci ni da podrzavam ni da kritikujem americku vojsku. iskreno receno, pojma nemam ni o taktici ni o strategiji americke vojske u Avganistanu kao sto mi ne pada na pamet da u duhu modernog "humanizma" skacem i primam se kao zumbul u beton na svaku popularnu vest na tu temu.
poginuli civili. tragedija i niko normalan to ne negira. i sta sad? neko ce nesto ovde da ucini? kao, nekome istinski zao nesrecnih ljudi? ma da, svakako.

p. s.

"drug kapetan" inace nije kapetan nego ugledni doktor u Londonu koji je svojevemeno na ovom forumu napisao iscrpan izvestaj o posledicama bombaskih napada u londonskom metrou jer mu je bio posao da pomaze povredjenima u bolnici u kojoj je radio i nije bio lenj nego je mal'tene odma' posle posla pisao dnevne izvestaje i tada sam ako nista saznao kako je organizovan londonski zdravstveni sistem reagovanja na posledice teroristickih napada.

O cemu ti to pricas? Da kojim nesrecnim slucajem ne zivis u USra? Kakve benefite ubistava pardon intervencija americke vojske haluciniras (osim naravno benefita opljackane iracke nafte)? Kakve veze imaju motori sa unutrasnjim sagorevanjem sa ubijanjem civila u Iraku ili Avganistanu? Sta me briga ko je doktor a ko nije , i Mengele je bio doktor pa treba li to da me impresionira? Ovo sto ti pricas su u dlaku pricali nacionalsocijalisti u Nemackoj tridesetih godina proslih veka. Nemacka kao kulturna, slusaju Wagnera i prave autoputeve a na drugoj strani "jevrejske" stetocine" , "boljsevicko-azijske horde" i slovenska "podrasa".

#39 down with the sickness

down with the sickness
  • Members
  • 8,325 posts

Posted 29 August 2008 - 14:12

A pa onda dobro, Amerikanci, posto su bili samo "izvodjaci radova" nisu znali da pokvarena Avganistanska deca nisu nista kriva i onda je ok.
Od ovakvih relativizacija zlocina mi je prosto muka.
Vadi te samo sto si "liberalan" pa ce ti moderatori verovatno progledati kroz prste ( i kroz sake ) za postove na ovom topicu. I na onom koji je Vesna (rekao bih pametno) zakljucala.

1. Amerikanci saradjuju sa ANA (avg. nacionalna armija) i avganistanskom policijom u zajednickoj borbi protiv talibana.

2. Avganistanska vojska daje Amerikancima NAMERNO POGRESNU INFORMACIJU da ce se te i te noci, na tom i tom mestu sastati taj i taj taliban sa tim i tim talibanima. Amerikanci bombarduju.

3. Za tragediju su krivi Avganistanci, pobili su decu zbog njihovih plemensko-versko-primitivnih sranya.

4. Za tragediju su krivi Amerikanci koji se bore da oslobode svet od talibana.

1+2=3, ja koliko znam 1+2 nikada nije bilo = 4,

osim u pomucenoj svesti srpskih radikala i patrijota koji se sushtinski ne razlikuju od talibana. Sve im je zajednicko, zatucanost, odnos prema nevernima, manjinama, zenama, otpor prema civilizaciji, higijeni, tehnoloskom napretku, kulturi.

Jedina razlika je sto su srpski talibani manje hrabri, zato sto im verske vodje ne obecavaju da nece vishe morati masturbirati, vec ce dobiti kvalitetne, brand new pichke u velikim kolichinama, ako poloze svoj zivot za veru i otadzbinu.

Gdeti tu vidish relativizaciju zlochina? Zlochin se desio, ali se za zlochin optuzuje pogreshna strana, a to je vec veoma loshe, da ne kazem podmuklo.

#40 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 29 August 2008 - 14:17

Pontijak je odlicno ukazao na neke aspekte danasnje globalne politike, ali je odlican i prethodni post down with the sickness.
Naravno, radikali i radikaloidi rone krokodilske suze nad afganistanskom i irackom nejaci; na svu srecu, nisu toj nejaci blizu, jer kad su srpskoj nejaci bili blizu, opljackali su ih do gole koze.
Posle, naravno, opet krokodilske suze.

Edited by Vesna, 29 August 2008 - 14:41.
citat obrisanog posta, lične kvalifikacije

#41 down with the sickness

down with the sickness
  • Members
  • 8,325 posts

Posted 29 August 2008 - 14:22

Ne razumem kako je onaj koji je bombardovanje naredio ili pilot koji je pritisnuo dugme, verujuci da ce likvidirati talibane, mogao znati da su clanovi neke avganistanske porodice Milosevic namestili nekoj avganistanskoj porodici Stambolic. Bi li mi to neko objasnio, platicu mu posteno i u devizama :ph34r: .

#42 Gavrilo

Gavrilo
  • Banned
  • 617 posts

Posted 29 August 2008 - 14:25

Ne razumem kako je onaj koji je bombardovanje naredio ili pilot koji je pritisnuo dugme, verujuci da ce likvidirati talibane, mogao znati da su clanovi neke avganistanske porodice Milosevic namestili nekoj avganistanskoj porodici Stambolic. Bi li mi to neko objasnio, platicu mu posteno i u devizama :ph34r: .

Kakav je tvoj stav povodom Emira Sisica?

#43 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 29 August 2008 - 14:28

Sustina cele ove diskusije i nije u zrtvama; sustina je u raspirivanju osecanja antiamerikanizma, tako i inace ukorenjenom medju vecinom Srbalja. Za njih svet pocinje i zavrsava se njima, sto nije ni cudo kada se zna koji procenat ima pasos.
Radikalima i inima i na ovom forumu ovaj je dogadjaj, ma sta tu zaista bila sustina, jako dobrodosao za po kuci.

#44 Pontijak

Pontijak
  • Members
  • 3,395 posts

Posted 29 August 2008 - 14:31

Kakve benefite ubistava pardon intervencija americke vojske haluciniras (osim naravno benefita opljackane iracke nafte)? Kakve veze imaju motori sa unutrasnjim sagorevanjem sa ubijanjem civila u Iraku ili Avganistanu? Sta me briga ko je doktor a ko nije , i Mengele je bio doktor pa treba li to da me impresionira? Ovo sto ti pricas su u dlaku pricali nacionalsocijalisti u Nemackoj tridesetih godina proslih veka. Nemacka kao kulturna, slusaju Wagnera i prave autoputeve a na drugoj strani "jevrejske" stetocine" , "boljsevicko-azijske horde" i slovenska "podrasa".

malo si pazio na casu dok si citao moj post :ph34r: moguce je da si glup a moguce je i da si nepazljiv prilikom citanja, moguce je da si i jedno i drugo a moguce je da nisi ni jedno ni drugo nego eto malo palis temu tek da se tema ne ugasi :)

koristis automobil? koristis struju iz termocentrala? koristis plasticne proizvode? koristis li SVASTA i SVE sto se trosi u civilizaciji ili zivis u prasumi i slucajno si se danas nakacio na net sto ti se desava jedanput u pet godina?

dakle za tebe malo jednostavnijim recima posto si ocito malo licemerniji tj. "moralniji" :

blablabla i ostalo oko svetskog ekonomskog sistema i odrzavanje kontrole nad izvorima energije (a kontrola nit' je lepa nit' je humana' nit' je mila kontrolisanima) i tructructruc sto ti kao malo dresirano pacovce (da ne kazem stanovnik nekog grada) koristis sve moronske proizvode koji se prave i sa svrhom i bez svrhe i na ciju proizvodnju se trosi zastrasujuca kolicina energije da ne kazem nafte. shvatas sada? ne, ne shvatas. tvoje je da drvis i tupis iz kvazimoralne pozicije a pritom ti ne pada na pamet da ne koristis "tekovine civilizacije" koju pokrece i ta, kako ti kazes, "opljackana iracka nafta" a koja lepo tece jer se, kako ti kazes, "pljacka" :D

porediti dr vladana sa mengeleom, to neka on raspravi sa tobom, nisam mu ja advokat, dovoljno je i pametan i drcan da sam to raspravi sa tobom ako mu je stalo, ja se samo secam da je covek svojevremeno pisao svakodnevne izvestaje mal'tene iz sata u sat a pritom je radio svoj posao, tj. bio je lekar koji je zbrinjavao ranjenike stradale u londonskom metrou. to je, kao, nesto lose, raditi svoj posao? to ima neke veze sa zlocinima naci lekara? jbt, coveceeeee, u kom si ti tripu kada koristis takve argumente.

ti kao nesto radis na ponistavanju posledica brljotina americke vojske u avganistanu? ma da, svakako. jesam li ja napisao jednu jedinu rec kao opravdanje brljotine americke vojske? jesam li napisao jednu jedinu rec kao kvalifikaciju avganistanskog naroda? nisam.

samo sam napisao post u kome sam izrazio svoje misljenje koje ponavljam: koje proseravanje od vas malih forumskih vr likova koji su uvek moralni i skoce na svaku temu na shinternetu a pritom su savrseno ravnodusni prema bilo cijim patnjama i zrtvama u svojim realnim zivotima jer ocito ne cine nista na saniranju i ponistavanju posledica brljotina, hajd' posto je to tema, americke vojske. to je sve.

uzgred, zivim u srbiji. i ide mi na qrac svacija brljotina koja ima za posledicu stradanje ljudi, bez obzira da li je nastala usled ideoloskog ludila (terorizam) ili aljkavosti i bahatosti (americka vojska) ali bar nemam potrebu da tupim neki ego trip i osudjujem ili podrzavam ovo ili ono tek da bih se qrcio po forumima kako kao imam neki ispravan politicki stav.

#45 Looney Tunes

Looney Tunes
  • Members
  • 631 posts

Posted 29 August 2008 - 14:36

Ah, taj vjeciti rat Ameroljubi vs Ameromrsci. Ponekad pomislim da su ovdje neki forumasi placeni da brane jedne a napadaju druge ideje, nacije, rezime, politicare etc, s obzirom s koliko se zara upustaju u forumske bitke.
Ovaj topic je pozitivan u smislu da prosjecan covjek nigdje ni na kakvim medijima i portalima nije imao priliku da procita ovu vijest. E to je pitanje, kako se to moglo dogoditi da se takve stvari ne objave u danasnje vrijeme kada se malte ne zna kad je ko prdnuo. Alo, 60oro djece nije malo i nema opravdanja za to sve da je sam Sotona bio tu, a ne neki Talibanski serif. Ko god je za to odgovoran, morao bi da bude kaznjen, kako "izvodjaci radova" tako i "narucioci posla". Ali, nazalost, u ovom svijetu to tako ne ide.
Najzalosnije u cijeloj ovoj prici sto su pojedini ljudi dostigli takvu fazu cinizma i ravnodusnosti da ih boli neka stvar za tamo nekim zrtvama koje su daleko. Onda se cudimo sto je nas snaslo to sto nas je snaslo u devedesetima. Onda se cudimo sto ce nas (mozda vec uskoro) ponovo to isto zateci nespremne. A imali smo toliko primjera u bliskoj proslosti i u neposrednom okruzenju da budemo svjedoci slicne kolateralne stete i da li nas je to ucinilo saosjecajnijima prema ljudima koji pate, koji su u nevolji?