Jump to content

Photo

crnogorski jezik

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
118 replies to this topic

#106 Vukashin

Vukashin
  • Members
  • 599 posts

Posted 04 September 2008 - 14:24

i btw - zeta je postala kraljevina u 11, a srbija u 12. vijeku

Nije Zeta, pa ni Crna Gora, nego Duklja, a kraljevina je samo postala posto je Konstantin Bodin Vojislavljevic ujedinio zupe Dukljiju, Rasku, Travuniju, djelove Zahumlja i Podrinje i imo tako dovljono moci da se proglasi kraljem pomucu katolicke crkve. A i prije toga Raska i Duklja su bili uvjek duboko povezana, samo sto je do Bodina Raska bila obicno jaca zupa.

Dje je tu Srbija? Srbije i Crne Gore nije onda bilo. A najinteresatnije je sto Bodinov sin za zupana Zahumlja postavio Urosa Vojislavljevic, svog rodjaka, od kojega potice loza Nemanjica.

#107 muras

muras
  • Members
  • 11,247 posts

Posted 04 September 2008 - 14:25

Dvoglavi orao je uzeto kao sto je imao vizantijski grb, tj. dvoglavi orao. Takodje dvoglavog orla ima Albanija i Rusija, a oni zasigurno nisu Srbi :ph34r:. Ukratko, uzeto od Vizantije.

imaju i njemci.
inace crnogorski zlatni dvoglavi orao je po svoj prilici do CG dosao iz albanije tj preuzeo ga je ivan crnojevic od skenderbega nakon njegove smrti, cak koju godinu prije nego su rusi "ustolicili" svog dvoglavog za ruski grb.
svi su vizantijskog su porijekla, a vizantija ga je pak "pokupila" iz male azije.
orao je bio simbol pobjede jos kod rimljana, a dvije glave su najvjerovatnije jos u vizantu bile simbol vjerske i svjetovne vlasti.

#108 muras

muras
  • Members
  • 11,247 posts

Posted 04 September 2008 - 14:31

Nije Zeta, pa ni Crna Gora, nego Duklja, a kraljevina je samo postala posto je Konstantin Bodin Vojislavljevic ujedinio zupe Dukljiju, Rasku, Travuniju, djelove Zahumlja i Podrinje i imo tako dovljono moci da se proglasi kraljem pomucu katolicke crkve. A i prije toga Raska i Duklja su bili uvjek duboko povezana, samo sto je do Bodina Raska bila obicno jaca zupa.

Dje je tu Srbija? Srbije i Crne Gore nije onda bilo. A najinteresatnije je sto Bodinov sin za zupana Zahumlja postavio Urosa Vojislavljevic, svog rodjaka, od kojega potice loza Nemanjica.

duklja ili zeta, kako hoces...

1042/43. godine
Pobjedom nad vizantijskom vojskom na Tuđemilu, knez Vojislav zbacuje vrhovnu vizantijsku vlast i postaje samostalni gospodar Duklje za koju se, od toga događaja, upotrebljava i ime Zeta; bila je prva od južnoslovenskijeh zemalja kojoj je Vizantija priznala nezavisnost; suverenitet Duklje se tada prostirao nad Raškom, Bosnom, Travunijom i Zahumljem.

1046 – 1081. godine
Dukljom/Zetom vlada knez, a od 1077. Godine kralj Mihailo (kraljevske insignije uputio mu je papa Grgur VII).

1077. godine
Duklja/Zeta uzdignuta na stepen Kraljevine (Dukljansko Kraljevstvo).

#109 Don Jabilio

Don Jabilio
  • Banned
  • 640 posts

Posted 04 September 2008 - 14:36

Ti ne volis da citas Milove pisce, ni ja Nikolica.

ne chitam ja ni nikolica ni sheshelja... samo ne volim knjige novokomponovane istorije napisane samo sa jednim ciljem - da opravdaju dela politichara na vlasti

#110 muras

muras
  • Members
  • 11,247 posts

Posted 04 September 2008 - 14:44

ne chitam ja ni nikolica ni sheshelja... samo ne volim knjige novokomponovane istorije napisane samo sa jednim ciljem - da opravdaju dela politichara na vlasti

ti citas samo novine i sve znas...

dr slobodan tomovic je pomenuto dijelo izdao prije nego je postojalo i m od mila i momira, a kamo li da su predstavljali ikakvu vlast u cg. mislim da je to bilo 1986. ili i jos ranije.
kasnije je bio ministar vjera u dva mandata i btw zavrsio kao ljuti zagovornik spc.
od pomenutog dijela nije se nikada "ogradio"...

dr Slobodan Tomović je bio poznat po tome što je tokom dva ministarska mandata isključivo podržavao Srpsku crkvu i njenog mitropolita Amfolhija, a jednom je čak tražio da se ona proglasi i za državnu crkvu u Crnoj Gori!

#111 Don Jabilio

Don Jabilio
  • Banned
  • 640 posts

Posted 04 September 2008 - 15:19

ti citas samo novine i sve znas...

dr slobodan tomovic je pomenuto dijelo izdao prije nego je postojalo i m od mila i momira, a kamo li da su predstavljali ikakvu vlast u cg. mislim da je to bilo 1986. ili i jos ranije.
kasnije je bio ministar vjera u dva mandata i btw zavrsio kao ljuti zagovornik spc.
od pomenutog dijela nije se nikada "ogradio"...

svi se tu menjaju, u zavisnosti od dnevnih potreba... mislim, mogli bi i da tako uochimo sve promene milove ideologije u poslednjih 20 godina... u nekim trenucima, shesheljeva ideologija je mogla biti anti-srpska za milovu

#112 muras

muras
  • Members
  • 11,247 posts

Posted 04 September 2008 - 15:33

svi se tu menjaju, u zavisnosti od dnevnih potreba... mislim, mogli bi i da tako uochimo sve promene milove ideologije u poslednjih 20 godina... u nekim trenucima, shesheljeva ideologija je mogla biti anti-srpska za milovu

dobro je da su tamo svi nepromjenljivi...

...no, kao sto rekoh - samo novine.

#113 Don Jabilio

Don Jabilio
  • Banned
  • 640 posts

Posted 04 September 2008 - 15:46

dobro je da su tamo svi nepromjenljivi...

...no, kao sto rekoh - samo novine.

ne "tamo" ne "svi"... mislio sam na politichare

i novine i podosta toga

#114 muras

muras
  • Members
  • 11,247 posts

Posted 04 September 2008 - 16:11

i novine i podosta toga

tv?

#115 Rave92

Rave92
  • Members
  • 356 posts

Posted 04 September 2008 - 18:05

Duklja i Zeta=Crna Gora.

#116 El Chaval

El Chaval
  • Members
  • 19 posts

Posted 04 September 2008 - 20:56

Sta sve ovde covek nece cuti. Ispadose tzv Crnogorci i Bosnohercegovci kao nekakvi drzavotvorni narodi sa svojim jezikom, istorijom, tradicijom....satro posebnom, nezavisnom u odnosu na Srbe. Mislim sve sam cuo ali da neko Travuniju, Duklju, Rasku, Zahumlje svojata i odvaja od Srba e to moze samo neko ko je smotao dobar joint. Koliko neozbiljnosti...pa vasa je istorija kao Wikipedia, svako moze da doda sta mu se svidja ili misli da je istina.

#117 muras

muras
  • Members
  • 11,247 posts

Posted 04 September 2008 - 21:37

hebi ga motali mihailo i bodin jointe samo tako.

pa i sima cirkovic isto...

#118 Rave92

Rave92
  • Members
  • 356 posts

Posted 04 September 2008 - 21:57

A jos ce i ispasti da su Srbi jedini narod na Balkanu, da su svi Srbi, posebno Japanci. Ispasce jos da su oni poseban narod, a svi znamo da su Japanci tokom 16 vijeka bili najveci Srbi. Cujes li ti sebe covjece. Ajde idi i lozi se na radikale. Ti ces Crnogorcima da govoris ko su oni, a jedan od prvih drzava na Balkanu. A i drago mi je da si se registrovao samo da bi rekao svoju mudrost. Zbog takvih smo se i odvojili. Zato bolje se makni sa ove teme, jer ovdje se raspravlja o standardizaciji jezika, a ne da li ti mislis da postoji ili ne.

Edited by Rave92, 04 September 2008 - 22:00.

#119 DJ_Vasa

DJ_Vasa
  • Members
  • 7,769 posts

Posted 04 September 2008 - 22:29

Ova tema se pretvorila u jeftina istorijsko-politička prepucavanja.

Prvo ključ, a onda deponija.