shvacas poentu? nije pitanje da'li postoji crnogorski jezik pitanje je kojim jezikom govore Srbi Crne Gore ako Talijani u Hrvatskoj govore talijanski
ili Srbi u Hrvatskoj srpski? ili Srbi u BiH srpski ili Hrvati u BiH hrvatski ili Madjari u Srbiji madjarski ili .. ili . ....
poz
e vidish ovako, taj jezik kojim danas govore srbi u hrvatskoj je jezik koji vishe lichi na ono shto mi danas zovemo "hrvatski", nego na ono shto nazivamo "srpski"... isto tako, srbi u cg vishe govore taj "crnogorski", srbi u bih "bosanski" itd... sa druge strane, italijane ne mozesh uzeti kao primer ovde, jer navedi mi i jednu slichnost izmedju italijanskog i jezika na ovim prostorima? (osim shto se u dalmaciji koriste neke italijanske rechi, shto je nije neshto nelogichno, jer se i u srbiji koriste razni turcizmi) stoga, italijani, madjari, nemci, chesi, rusi, albanci i mnogi drugi na ovim prostorima mogu da kazu da govore posebnim jezikom, jer njihovi jezici imaju objektivne razlike od jezika naroda na ovim prostorima
i tu je poenta... kapiram ja da je to politichko pitanje (na balkanu), ali moramo li svi da slepo pratimo politichke igre, chak i onda kada je rezultat politike - smeshan, debilan, glup? a ovde je rezultat jasan, 1 jezik koji se razlikuje u finesama, zavisno od podneblja gde zivi narod (kao shto je sluchaj i sa narodima u velikoj britaniji), je danas veshtachki podeljen na 4 jezika
Crnogorci su iz upotrebe izbacili tzv dinar i presli na euro kako bi se zastitili od monetarnih napada iz tzv Srbije. Po istom principu sada standardizuju svoj jezik i stite ga od politikanskog delovanja iz tzv Srbije i koriscenja istog kao politickog oruzja u samoj Crnoj Gori.
Institucije u tzv Srbiji koje bi trebalo da se bave standardizacijom srpskog jezika se uglavnom bave politikom, i to onom najkratkorocnijom i zato ne cudi sto niko ne zeli da igra u tom kolu, tim pre sto je ta politika uglavnom usmerena protiv svih susednih naroda.
taj prelazak na euro je i sada problem cg u razgovorima sa eu, poshto o tom prelasku nisu konsultovali evropsku centralnu banku, niti je taj prelazak bio neki rezultat pregovora sa eu, shto je morao biti... ali na stranu to, moneta je vec realna posledica politike, shto jezik ne moze biti i ovo poredjenje nema nikakvog smisla...
ovaj pasus o institucijama ne bih komentarisao, jer je stvar predrasuda i nagadjanja "shta bi bilo ka bi bilo"... uzgred, zashto ono "tzv"? mislim da bi trebalo imati malo vishe poshtovanje prema jednoj drzavi i njenim insitucijama, ukoliko je ta drzava medjunarodno priznata
Edited by Don Jabilio, 30 August 2008 - 15:04.