Jump to content


Photo
- - - - -

Dlaka u jajetu


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
45 replies to this topic

#46 M.M.

M.M.
  • Members
  • 140 posts

Posted 10 June 2009 - 23:41

Joj, zabolele su me oci dok sam procitala ove 3 strane.
Dostojevski je i za mene velikan psihologije u knjizevnosti, a opisivao je bitne trenutke u zivotima likova - nije opisivao skolovanje Raskoljnikova, ni ljubav Grusenjke i Mitje, ni Aljosino detinjstvo...- u retrospektivi je davao bitne delice iz onog sto je "bilo pre". Zbog toga su svi pod pritiskom i sve je prenapregnuto.
Od Andrica sam citala skoro zapise o nesanici (sramota je sto sam zaboravila tacan naziv) i mnogo me se dojmilo, prosto sam bila u nekoj drugoj sferi dok sam to citala. Jeste mu recenica glatka i jasna da prosto klizi.
Cehovljeve drame nisu po mom ukusu, bolje su njegove minijature od "20-30 cm". A ako neko zeli da se oseti srecnijim posle citanja knjige (a ne pametnijim i produhovljenijim sto je meni imperativ), mislim da od svih pomenutih na ovom topicu ne bi nasao nista za sebe (barem od onog sto sam ja citala, a jesam dosta). A pogotovu ne Cehova, kao uostalom i sve ruske realiste, kod koga promasenost i uzaludnost kuljaju izvan korica.
Carobni breg sam pocela da citam sa velikim ocekivanjima, i naravno da je usledilo razocarenje. Nisam imala problem sa "uvlacenjem pod kozu" Hansa Kastorpa i samog Davosa (cak sam bas volela Hansa i imala utisak da sam i sama tamo), ali mi je nesto falilo. Verovatno da je bio problem u mojoj recepciji romana, jer delo vazi za veliko i tako to, ali ne verujem da cu ga citati ponovo i proveriti jer ima toliko toga sto nisam citala nijednom.
Sto se tice Homera i Ilijade, slazem se sa misljenjem da se onim niko u ovom veku ne bi mogao oduseviti kao velikom knjizevnoscu. Ja sam vise za Odiseju, ona je pribliznija danasnjem coveku.
James Joys nije bas za mene, vise mi je legao Fokner ( citala samo Buku i bes). A posle dosta obigravanja sam kupila Ulis i jedva cekala da pocnem, kad - nisam mogla. Moram ponovo da procitam Portert pa Ulis, a ne znam kad cu.
Prusta imam ceo komplet, ali sam za ispit citala samo prvo knjigu (naravno da tad nisam imala vremena da citam sve, a trebalo bi bar sad), ali je meni on, jednostavno, bio lep i bilo mi je lepo citajuci ga. Posle procitavanja ovog topica, mislim da cu se upustiti u traganje za izgubljenim vremenom.