Da nastavimo s "govorom mržnje"
Franz Kafka
++++++++
Postoji trend, već više godina, da se kafku tretira kao spiritualnog vizionara i gnostičkog proroka. Temeljeno je to na njegovim bilješkama iz 1916. i 1917., kada je tijekom nekih 13 mjeseci Kafka imao kontinuirana psihospiritualna iskustva gnostičkoga tipa (osjećaj da nije kompleks tijelo-psiha nego nerazorivi izvanprostornovremenski centar- kao Eckhartova scintilla animae, imago dei ili synteresis kod hezihasta). No- to nije pretočeno u romane i pripovijetke u kojima kraljuje Angst. Tako da mi je ta "gnostifikacija" Kafke oduvijek bila neobična, posebno u njegovom "najmetafizičkijem" romanu "Zamak". Sav je Kafka u "Boga skoro sigurno nema, a bolje bi bilo da ga ima, ali ga nema, no ipak, ali ..." i tako u krug u beskraj.
Kafka je pisac istodobno hipnotizerski uvjerljiv, a opet s manjkom koji nije nedostatak- taj je, nazovimo ga spiritualni egzistencijalizam, nemoguć uz zadovoljstvo u "mesu", u tjelesnom životu, u ljudskoj komunikaciji. Kafku se prikazuje i kao proroka muka 20. st. (Kineski zid, Kažnjenička kolonija,..)- no mislim da je to previše potencirani dio njegova angsta. Jednostavno, poklopila se njegova tjeskoba i kolektivni progoni. Ono čega jest uistinu bio prorokom- to je apsurdistan birokracije, pojava koju znamo iz svakodnevnoga života. Glede otuđenja sam već skeptičniji- ljudi su takvi zbog iscrpljenosti psihe medijima i modernim životom, dakle fiziološki i psihološki objašnjivo- što će mi za to metafizika. Kao pisac bolji je u kraćim pripovijestima, basnama i aforizmima, nego u romanima (od kojih dajem prednost Zamku pred Procesom). Pisalo se o utjecaju kabale na njega, no koliko znam Kabalu- to je nerealno, možda samo površne sličnosti u nekim vidovima.
Što ostaje od njega ? Vizija tjeskobe, birokracije, automatizma ljudi i nestanka psihe, alogične zbilje (kao u djeteta ili žrtve totalitarnoga režima). U odnosu na mogućnosti ljudskog iskustva- usko, ali jako.
Ivo Andrić
++++++++
Nikad ga nisam šljivio kao nacionalnoga renegata, pa stoga maksimalno oprezno korektnosti radi. Njegovi romani (Travnička hronika, Na Drini ćuprija) dosadni su mi i staromodni, i nemaju baš kvaliteta koje bi ih iskupile. Pripovijetke su pak druga priča, u njima ima svega, a taman s mjerom. Npr. onaj Zeko u Bg je bolji primjer egzistencijalnog loma od Sartreovih pisanija. Vrlina mu je, također, smiren stil- ne dere se, ne urla, ne osjećam njegov mokri dah za vratom. Plastični vizualni opisi. Što me smeta ? Simplifikacija ljudi- tu je kao Hardy- može lik samo u jednom smjeru i gone ga/ju biološko-društveni imperativi, skoro da i nema (uz manje izuzetke) Ueberich/superego/savjest, raskol u sebi.
Bio je fasciniran Bosnom, no skoro kao outsider. Iako nisam osoba koja bi bila hipnotizirana balkanskim čobanima i barbarogenijima, blizak mi je stav čuđenja i pomalo odbojnosti pred orijentalnim budžama, fatalistima i lezilebovićima koji od šmalcaste sentimentalnosti brzo prelaze na čakije i kolinje. Andrićeva mi najbolja knjiga ostaje "Znakovi pored puta", otkriće kad sam ju čitao prvi put (držao sam ga za precijenjenog guslara orijentalne egzotike). U poredbi s, recimo, Musilovim "Dnevnikom", Krausovim "Izrekama i protuslovljima", te sličnom aforističko-dnevničkom literaturom, Andrić je kao Himalaja prema Kopaoniku. Dakle, po meni je on velik pisac po Znakovima i većini pripovijedaka. Po romanima i esejima je neki srednjak.