Jump to content


Photo
- - - - -

"Dragulj Medine"


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
549 replies to this topic

#16 seca

seca
 • Members
 • 2,151 posts

Posted 17 August 2008 - 21:02

Dobar primer verske agresivnosti.

Knjigu naravno treba objaviti.
Još ono kao knjiga izdata namerno pred Ramazan :ph34r:

A silne uvrede: piše Muhamed pedofil!? Šta MENE treba da bude briga da li se ti osećaš uvređeno zbog toga? Jesam te ošamarila, opsovala u prevozu i sl? Nisam. Dakle- doviđenja. Šta ću JA da čitam je samo moja stvar, ili bi bar trebalo da bude.

I kakve su to gluposti "bolje ti je da se baviš ovim, bolje ti je da se baviš onim"? Jel ti nisi čuo da čovek ima pravo da se bavi čime hoće? Što ti ne otvoriš ove teme ako su ti bitne? Odakle ti pravo da drugoj osobi kažeš "bolje bi ti bilo"?!
Jel ti tako i nekoj ženi kad je vidiš u miniću objasniš da bi joj bolje bilo da se pokrije? Da ne ide u školu nego da sedi kući i sluša svoga muža? :D

A ovim povlađivanjem i tolerisanjem verskog ekstremizma u Srbiji (sad uopšte ne pričam o konkretnom slučaju sa knjigom) daleko ćemo stići. Pravac: Iran :)

A moje mišljenje je da, kad ovako neka verska zajednica kreće da nameće drugima šta će ko da čita, knjigu ne samo da ne treba zabraniti, nego je treba odštampati u još većem tiražu, organizovati tribine, emisije i sl. Pa da ljudi vide sami ima li šta problematično u tome, a ne da im popovi i mule "objašnjavaju" šta je za njih a šta ne. Tolerisanjem verske agresivnosti drugih probudićemo se jednog dana u zemlji gde je abortus zabranjen a žene zabrađene.

Ovo je kao onaj slučaj sa karikaturama Muhameda u Danskoj :D

Svidja mi se odgovor,podrzavam....

Ko je ovde spominjao skole ,minice zabranu posecivanja skole?.U jednoj zemlji gde vecina stanovnista poteze(oko 80% hriscana-pravoslavaca) ovakvim gestima radi se o fasizmu.Pogotovu kada se unapred zna reakcija.Ociglednoje namerna provokacija.
Nego sta je sa verskim ekstremizmom u Srbiji?Ko to poziva na sveto trojstvo?I to na olimpijadi. Pa jos predsednik drzave i njegov ministar.Od kada je to slogan drzave Srbije?.Zar u olimpijskom timu (uopste u drzavnim timovima )nema drugih nacionalnosti i konfesija?Kako se ti sportisti uoste osecaju.Sta bi bili recimo da jedan srpski sportista podigne dv ruke i pre utakmice izuci dovu(molitvu)? Sutra bi bio anatemisan u svom medijima.

Sta bi se naprimer desilo da u Novom Pazaru osvane slicna knjiga koje vredja hriscanstvo SPC dostojnika i slicno.
Zasto drzava Srbija ne udovolji barem minimumom i izidje u susret muslimanima koji zive u Beogradu i dodeli im lokaciju za mezarje?Kada se tolko kune u versku tolerantost.

Sto se unapred znala reakcija ? To su ciste gluposti !!!! Da je od nekog naseg ozbiljnog pisca izasla knjiga - "Sve ljubavi svetog Save" ,ja bih je prvi procitao . Gledao sam emisiju na National georafiku gde su vadili lobanju i skelet sv. Nikole da bi na kompjuteru videli kako je izgledao.... na kraju su rekli da je najverovatnije imao slomljen nos jer se toboze potukao.... ALO ,NAUCNICI ZNAJU DA SE SVETAC TUKAO,MA NEMOJ.....
Ovo za sport je jos veca glupost . Sa tri prsta se odpozdravlja zastavi ,zastava uvek ima prioritet i u ratu....zasto u jurisu kad zastavnik pogine ,drugi baca pusku i dize je ,nastavlja.... nego za sport... Ja sam u SAD-u igrao kosarku i pred svaku tekmu smo u svlacionici izgovarali Ocenas . Ja sam jedini bio pravoslavac i izgovarao na srpskom ,I? Nije me vredjalo? Slusao Americku himnu ... Kasnije je dosao i decko iz Dakara-musliman,molio se itd ...
I na kraju za NP.... a sta mislis da nema i propovedanja protiv Hriscanstva tamo,a ne knjiga? Ako nisi znao u SRB je biti sa dvojcicom od 6g. P E D O F I L I J A !!!! Stvar sto je to kod njih dozvoljeno,stvar vere,je drugo pitanje.

#17 milica 04

milica 04
 • Banned
 • 279 posts

Posted 17 August 2008 - 21:03

Apsolutna je katastrofa da se ovako nešto dešava. Ne interesuje me sadržaj knjige, može, što se mene tiče, da pišu šta hoće o Muhamedu, kao što svako može da piše šta mu padne na pamet o bilo kom drugom proroku. Po istom principu mogu da zabrane i Richarda Dawkinsa, bilo šta u stvari što neka verska zajednica proglasi "uvredljivim". Izdavač se, izgleda, uplašio da ne doživi što i Danci, a naravno, pretpostavlja da mu država neće mnogo pomoći. Posle ovoga možemo očekivati i da se druge verske zajednice osile. Ako im prođe jednom, tražiće još.E pa vidiš, u tome je štos. Pravoslavni fanatizam koji ne da da se vređa Sveti Sava nije ništa novo, a islamske vođe su izgleda shvatile da bi mogli i oni tako da se ponašaju, što su oni gori od ostale dece? Kao što mi je muka i protiv sam pravoslavaca koji mlate pedere, određuju kad se smeju jesti kobasice itd. isto tako sam protiv i muslimana koji žele da sekularni svet pravi izuzetke kada se radi o religiji. Uvek ću se boriti za to da svako ispoveda ili ne ispoveda religiju ako to želi. Ali odakle nekom muslimanu ili hrišćaninu pravo da meni ograničava slobodu da ja čitam šta želim samo zato što tamo neko smatra tu knjižicu uvredljivom? Islamska zajednica ovim je pokazala da se ne razlikuje od bratije koja se dernja na svetsku nepravdu samo zato što i sama nije u stanju da je čini.


Ne pokušavaj da ovo predstaviš kao netoleranciju većinske religije prema manjinskoj. Ovo je teror verske zajednice prema sekularnoj državi. Koja postojanjem ovakvih činova nestaje.

Novopazarske verske vođe do sada nisu pokazale nikakvu zrelost i odgovornost. Upleli su se u mafijaške podele i povezane političke sukobe u tom regionu, veliki novci su u pitanju zbog vrednosti zemljišta koje poseduju tamo, plus licenciranje Halal sertifikata... Podela džamija, pucnjave, molitve na ulici... Pa kakav kredibilitet mogu imati ti ljudi? Ovaj potez je ništa drugo do zamazivanje oči vernika, valjda da se sete da njihove vođe vode nekog računa o religiji.Fantastično rečeno, mnogo si to bolje formulisao od mene. Slažem se do poslednjeg slova.

I stvarno mi nije jasno Prištevac šta ovde može da ne bude jasno.

A za izdavača se slažem, p..dim od same pomisli što znam da bih i ja na njegovom mestu uradila isto. Kad ova država toleriše agrsivnost verskih zajednica, doći ćemo do faze da ćemo morati sa puškom protiv popova ili hodža :ph34r:

#18 istvan001

istvan001
 • Members
 • 602 posts

Posted 17 August 2008 - 21:06

Sto se ne osvrnes na probleme muslimana koji zive u glavnom gradu.Ima ih prko 20.000 .Decenijaama obijaju vrata gradskih oca da im se dodeli zemljiste za mezarje jer se u Beogradu i okolini ne ogu shranjivati.A ojalni su gradjani R.Srbije. Cim neka zena sa maramom udje u gradski autobus ili tramvaj izaziva gadjenje i prezir,a neretko se cuje i poneka psovka. To bii trebalo da te interesuje Sto im drazava ne napravi jos neku bogomolju nego se vernici moraju organizovati po privatnim kucama.I cim neko prijavi takva okpljanja MUP srbije odmah posalje antiteroristicke jedinice.a vecina place uredno porez drzavi,deca im sluze u vojsci Srbije,i da dalje ne nabrajam

Sve je to lepo, muslimani u Srbiji treba da traže svoja prava, naročito u Beogradu gde postoji brojna zajednica.
Sem prava lojalnih građana(a svi su građani lojalni dok se suprotno ne dokaže) postoje i obaveze.Jedna od tih obaveza je da nas nemuslimane puste da čitamo šta god hoćemo i bez obzira šta IVZ misli o tome.

Srbija nije islamska teokratija a nemuslimani-građani Srbije ne spadaju u kategoriju "dimi" (zimije) - "ahl ad dima" (narod ugovora), tolerisane nemuslimanske manjine muslimanske drzave.Zimijama u islamskoj teokratiji se može zabraniti šta da čitaju i pričaju, jer ako pričaju/čitaju nešto protiv islama "ugovor" se raskida i oni prestaju da budu tolerisani i gube svoj status po šerijatskom pravu.

Nije lepo što nas IVZ Srbije tretira kao "zimije"-kategoriju između robova i slobodnih muslimana, jer Srbija ipak nije islamska teokratska država da nam islamski verski autoriteti određuju šta možemo da čitamo.

Neprimereno je da IVZ uopšte iznosi neki protest zbog izdavanja neke knjige, već ukoliko je sadržaj te knjige takav da širi versku mržnju i netrpeljivost, treba da se obrate nadležnim organima da izdavanje i distribuciju takve knjige spreče ukoliko su ispunjene zakonske pretpostavke, jer verske zajednice opšte sa državnim organima a ne treba da izdaju direktne instrukcije izdavačima.

Što se tiče vređanja, kada bi se sprečilo izdavanje svake knjige koja nekog vređa verovatno bi se vratili na usmenu književnost.

Uostalom šta briga IVZ šta čitaju nevernici, a ako ta knjiga zaista vređa islam pravi musliman je neće ni čitati.

Edited by istvan001, 17 August 2008 - 21:12.


#19 Pristevac

Pristevac
 • Members
 • 11,229 posts

Posted 17 August 2008 - 21:21

Da ne qwotujem svime redom.
Zabalujev slazem se sa tobom ne 100,vec 101%
Milice ova tvoja recenice mi se najvise svidjala na qwotiranje Zabalujevu.
A ti istvane jesi pravi istvan. :ph34r:
Znas li koliko drzava egzistira na serijetskom pravu.
I ne pravi se veci katolik od pape

#20 Pristevac

Pristevac
 • Members
 • 11,229 posts

Posted 17 August 2008 - 21:25

Istvanovski jedno pitanjce i direktan odgovor.
Da se kojim slucajem pojavi slicna knjiga koja vredja Sv.Savu(ili papu,u nekoj drugoj drzavi) da li bi SPC zatrazila zabranu iste?.Ili bi izvele svoje izvodjace radova iz Obraza da to urade?
Ja sam ubedjen da bi zajedno ruku pod ruku barabar :ph34r:

#21 seca

seca
 • Members
 • 2,151 posts

Posted 17 August 2008 - 21:29

@ pristevac

Sta si hteo da kazes sa tim -Znas li koliko drzava egzistira na serijetskom pravu. -? Ti to podrzavas ?

#22 Pristevac

Pristevac
 • Members
 • 11,229 posts

Posted 17 August 2008 - 21:34

@ pristevac

Sta si hteo da kazes sa tim -Znas li koliko drzava egzistira na serijetskom pravu. -? Ti to podrzavas ?

Ala si navalila ne mene :ph34r:
Ja sam pitao da li Istvanovski zna broj drzava.Gde bre leba ti procita moj stav o tome?
I sta ti ustvari znas o serijatu,sem ono sto si u stampi procitala? Da bi mogla diskutovati o tome treba ga i poznavati.

#23 Pristevac

Pristevac
 • Members
 • 11,229 posts

Posted 17 August 2008 - 21:39

Zabalujev zaboravih jos nesto,pa mi odgovori ako navratis u magazu :ph34r: .Da se odmah razumemo ja se takodje zalazem da religija bud odvojena od drzave.Da li je u Srbiji crkva odvojena od drzave kad u ustavu R.Srbije stoji da je SCP institucija?
Odredjuje li se instituivnost neke verske zajednice brojnoscu njenih pripadanika,ili su verske slobode drugih reliija svedene na udruzenja.Po cemu ona i katolicka i sve druge crkve i na kraju IZ u Srbiji to ne moze?

#24 seca

seca
 • Members
 • 2,151 posts

Posted 17 August 2008 - 21:47

Ala si navalila ne mene :ph34r:
Ja sam pitao da li Istvanovski zna broj drzava.Gde bre leba ti procita moj stav o tome?
I sta ti ustvari znas o serijatu,sem ono sto si u stampi procitala? Da bi mogla diskutovati o tome treba ga i poznavati.

muski rod .... bicevanje,vesanje ,streljanje ,kamenovanje,zabrane sloboda....itd. Da je i jedno previse je !!!

#25 nasumica

nasumica
 • Members
 • 918 posts

Posted 17 August 2008 - 22:00

Istvanovski jedno pitanjce i direktan odgovor.
Da se kojim slucajem pojavi slicna knjiga koja vredja Sv.Savu(ili papu,u nekoj drugoj drzavi) da li bi SPC zatrazila zabranu iste?.Ili bi izvele svoje izvodjace radova iz Obraza da to urade?
Ja sam ubedjen da bi zajedno ruku pod ruku barabar :ph34r:
[/quote]

den braun je napisao da vincijev kod, protiv cijeg sadrzaja je itekeko protestovala rimokatolicka crkva, ipak knjiga je najnormalnije objavljivana, prodavana, citana i imala je zavidan tiraz, cak je i film sniman po njoj. kad smo kod filmova, "stradanje isusovo" je takodje napadano ali od strane jevreja, ali nije povucen iz bioskopa, cak bio je blockbuster. madona je imala spot u kome se ljubi sa isusom zbog cega se zamerila crkvi, ipak spot nije zabranjen. neki primeri koji su mi prvo pali napamet, seticu se jos.
a sto bi drzava bila duzna da gradi bogomolju bilo kome kada u ustavu jasno pise da su crkva i drzava odvojene. neka verska zajednica, bilo da su muslimani, pravoslavci, hare krisna, pastafarijanci ili koji god, skupe kintu, kupe zemlju, sagrade hram i neka se mole u njemu do koliko im god dusa zeli. ali ne o drzavnom trosku

#26 Pristevac

Pristevac
 • Members
 • 11,229 posts

Posted 17 August 2008 - 22:00

muski rod .... bicevanje,vesanje ,streljanje ,kamenovanje,zabrane sloboda....itd. Da je i jedno previse je !!!

Ne vredi.
Odgovoricu ti ,pa se nadam da ces shvatiti.
kada je jednom Prilikom Isa (Isus)bio prisutan jednom kamenovanju rekao je okupljenima.
"Neka svako od vas pre nego li baci kamen razmisli da li je u zivoti pocinio greh"?Znas li koliko ih je bacilo kamen?
Giljotina, Elektricna stolica, cijanidna injekcija?
Procitaj ipak od a do z sa objasnjenjima
Tipici? jeda od modela inkvizicije?Hmmmmmm

#27 Pristevac

Pristevac
 • Members
 • 11,229 posts

Posted 17 August 2008 - 22:08

Istvanovski jedno pitanjce i direktan odgovor.
Da se kojim slucajem pojavi slicna knjiga koja vredja Sv.Savu(ili papu,u nekoj drugoj drzavi) da li bi SPC zatrazila zabranu iste?.Ili bi izvele svoje izvodjace radova iz Obraza da to urade?
Ja sam ubedjen da bi zajedno ruku pod ruku barabar :ph34r:


den braun je napisao da vincijev kod, protiv cijeg sadrzaja je itekeko protestovala rimokatolicka crkva, ipak knjiga je najnormalnije objavljivana, prodavana, citana i imala je zavidan tiraz, cak je i film sniman po njoj. kad smo kod filmova, "stradanje isusovo" je takodje napadano ali od strane jevreja, ali nije povucen iz bioskopa, cak bio je blockbuster. madona je imala spot u kome se ljubi sa isusom zbog cega se zamerila crkvi, ipak spot nije zabranjen. neki primeri koji su mi prvo pali napamet, seticu se jos.
a sto bi drzava bila duzna da gradi bogomolju bilo kome kada u ustavu jasno pise da su crkva i drzava odvojene. neka verska zajednica, bilo da su muslimani, pravoslavci, hare krisna, pastafarijanci ili koji god, skupe kintu, kupe zemlju, sagrade hram i neka se mole u njemu do koliko im god dusa zeli. ali ne o drzavnom trosku

To sam rekao hipoteticki o pomaganju drzave manjinskim zajednicama.Mislio sam o nekakovoj "pozitivnoj dikriminaciji" Nego procitaj koliko se iz budzeta R.Srbije izdvajalo u te svrhe(mislim na potrebe SPC),a koliko za druge zejednice.I ko je od njih na drzavnim jaslama?
Samo da te upoznam.Fondacija kralja Fahda je nudila jos pre 20 godina finansijsku podporu za izgradnju islamskog centrau Beogradu,i da sve to ide legalnim putem.tj preko drzavnih institucija.Ni do dan danas nisu odgovorili.Znas li koliko takvih centara ima po Evropi?
Verovatno jos jedan stit Evrope od nadiranja Islama? Kao ne tako davne 1989 godine?.Samo sto se zvona Notre Damma nisu oglasila na takav apel. Ili prevencija od predsoblja Al Qaide?
Hebem li ga nesto jeste po sredi.

#28 seca

seca
 • Members
 • 2,151 posts

Posted 17 August 2008 - 22:08

Ne vredi.
Odgovoricu ti ,pa se nadam da ces shvatiti.
kada je jednom Prilikom Isa (Isus)bio prisutan jednom kamenovanju rekao je okupljenima.
"Neka svako od vas pre nego li baci kamen razmisli da li je u zivoti pocinio greh"?Znas li koliko ih je bacilo kamen?
Giljotina, Elektricna stolica, cijanidna injekcija?
Procitaj ipak od a do z sa objasnjenjima
Tipici? jeda od modela inkvizicije?Hmmmmmm

Niko nije bacio kamen . Nego poredjenja su ti malo :ph34r: ... ta stolica ,injekcija itd. se dobijaju za ubistva ,silovanja ,mucenja(i to spada u humana ubistva) ,a muslimani bese ako si gay, preljuba ,ako ukrades .... seku prste,ruke.... Hocu procitacu ,daj mi neki sajt posto nemam literature.

#29 Zabalujev

Zabalujev
 • Members
 • 5,315 posts

Posted 17 August 2008 - 22:12

Zabalujev zaboravih jos nesto,pa mi odgovori ako navratis u magazu :ph34r: .Da se odmah razumemo ja se takodje zalazem da religija bud odvojena od drzave.Da li je u Srbiji crkva odvojena od drzave kad u ustavu R.Srbije stoji da je SCP institucija?
Odredjuje li se instituivnost neke verske zajednice brojnoscu njenih pripadanika,ili su verske slobode drugih reliija svedene na udruzenja.Po cemu ona i katolicka i sve druge crkve i na kraju IZ u Srbiji to ne moze?

Nismo do sada, koliko se sećam imali prilike da diskutujemo, pa ukratko da kažem da sam levičar, ateista, pristalica sekularne države i veliki kritičar procesa u državi Srbiji koji ugrožavaju sekularnost našeg državnog poretka. Mislim da je to jasno iz mog prvog posta na ovoj temi. I tu sam ukazao na neke stvari, više karikaturalnog karaktera, koje remete sekularni poredak. Ali se zalažem za jake građanske slobode, uključujući i pravo ispovedanja vere (ili ve-vere).

Protiv sam posebnog statusa za SPC, ali ne zaboravimo da su kao tradicionalne (samim tim i povlašćene) verske zajednice u Srbiji od države priznate i katolička, luteranska, slovačka evanđelistička (verujem samo zato što znatan deo pripadnika jedne nac. manjine njoj pripada), jevrejska i islamska zajednica. Time je samo pogoršan položaj malih verskih zajednica i njihova stigma. Povećana je i vezanost ovih tradicionalnih verskih zajednica za državu, što je loše. Dakle, i IVZ ima posebna prava u ovoj državi, ne samo SPC.

Često dolazi do nesporazuma između vernika i sekularista (koji takođe mogu biti vernici). Poenta je u tome da je sekularna država NAJBOLJA zaštita za verske zajednice i njihovu slobodu. Ovo što se dešava sa ovom knjigom je najbolji primer. Jastrebovi SPC i njihovi državni patroni jedva su dočekali ovako nešto, veruj mi. Naravno, SPC je ipak posebnija od drugih "tradicionalnih" zajednica i sada upadamo u začarani krug gde, kao ti sada, i ostale zajednice mogu reći: "A zašto SPC može, a mi ne možemo?". Onda će SPC da kaže:"Dali ste muslimanima nešto, dajte nama još više, ipak smo mi neka većina, ako ne, proglasićemo vas sledbenicima đavola!". I tako dalje. kraja nema. Dobijamo Teheran. Samo što će u tom slučaju da na kraju pretekne SPC. Ako sve bude po volji verskih zajenica, na kraju će se najviše pitati većinska verska zajednica, tj. SPC. U takvoj državi male verske zajednice čeka istrebljenje. Ostale čeka geto, u najboljem slučaju. Pa će onda neko u Sandžaku da kaže: "pa mi smo izloženi teroru, dajte nam našu državu!". naravno, u toj državi bi manjini uradili isto što je njima uradila većinska zajednica... A to su tako poznate stvar. I jedino što nas od toga može spasti je sekularna država.

#30 Pristevac

Pristevac
 • Members
 • 11,229 posts

Posted 17 August 2008 - 22:13

zaboravih jos jedno nasumicno pitanje za nasumicu.
Nisam pitao za Den Browna i katolicku crkvu,vec se to odnosilo na Srbiju i raekaciju vecine javnosti te SPC? Da li bi se razlikovala od slicnih vidjenih?
Licno ne verujem.
Seti se samo Naumova i Ilica kada su isli u sator onom svesteniku koji je strajkovao gladju(a preko noci zhdrao i lokao,te se bio ugojio cak) na srpsko-crnogorskoj granici?Ajde ljudi ,ali ministri :ph34r: