Jump to content


Photo
- - - - -

Erasmus


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
5 replies to this topic

#1 PetarS

PetarS
  • Members
  • 57 posts

Posted 02 July 2008 - 11:09

Citao sam nesto na b92.net o programu Erasmus mundus, kako je sada dostupan studentima iz Srbije itd. Da li neko zna nesto vise o tome? (neki insajderski info ili tako nesto) U cemu su slicnosti i razlike sa klasicnim EU programom za studente iz zemalja EU-a.
Studiram u Austriji, pa bih zeleo da iskoristim ovo da jedan semestar provedem u nekoj drugoj zemlji ali do sada je svuda postavljan kao uslov drzavljanin EU/EWR (dakle +Norveska, Svajcarska, Island, a i Turska) pa nisam ni pokusavao, ne znam da li se nesto tu promenilo, ovde ni jedan link nije update-ovan dugo, mozda je sada dostupno i studentima sa srpskim drzavljanstvom, nemam pojma, sve je ovo zbunjujuce totalno :ph34r:
Nadam se da ima nekoga ovde ko zna nesto konkretnije...

#2 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 02 July 2008 - 11:44

Ima ovde detaljno:

http://ec.europa.eu/...s/index_en.html

Ima i nemacka verzija, ako ti je lakse. Erasmus Mundus je kao Erasmus program, samo za one van EU (kao i van EEA-EFTA + zemlje kandidati). U pitanju je skolarina za master program (a sami ti master programi su otvoreni za sve studente, bez obzira odakle su). Erasmus Mundus se dodeljuje za te master studije, prema tome mozda ne bi mogao da provedes samo jedan semestar u nekoj drugoj zemlji.

PS. Ako imas i boraviste u Austriji, ne ispunjavas uslove za Erasmus Mundus. Znaci, kako pise na linku, ne samo da treba drzavljanstvo tzv. trece zemlje (npr. Srbije), vec i kandidat ne moze biti rezident EU (i zemalja kandidata).

Edited by Indy, 02 July 2008 - 11:45.


#3 Scotland

Scotland
  • Members
  • 25 posts

Posted 02 July 2008 - 11:49

Pazi, bitno je razlikovati Erazmus i Erazmus Mundus, to nije isti program. Erazmus je program razmene i otvoren je za studente EU zemalja (+ Turska, Hrvati sad nesto kao ulaze, Makedonci koji korak iza njih, a tu su i Island, Norveska i Lihtenstajn). Do sada oko 1.700.000 studenata bilo na Erazmusu (1987-2008). EU na njega gleda kao "success story". Za sada nas tamo nema, tj. postoji pravna osnova da ucestvujemo, sto se EU strane tice, ali nije potpisam tzv. okvirni sporazum izmedju RS i EZ koji bi omogucio dalje radnje u tom smeru... itd itd, ima mnogo faktora zasto nismo tamo.

Erazmus Mundus je star 4 godine i odnosi se iskljucivo na master studije (od 2009. treba da bude prosiren i na doktorske a u nekom obliku treba da obuhvata i sve nivoe studija) i otvoren je za studente iz celog sveta, pa i nas, s tim sto studenti koji dolaze iz zemalja koje su u Erazmus programu ne mogu da dobiju stipendije (doduse, i ovo treba da se promeni od sledece godine). Vise o tome mozes da procitas ovde.



ha, pretece me :ph34r:.

Da, to je vazno, studenti koji su vec boravili i studirali vani gotovo da nemaju sanse da dobilu EM stipendiju.

#4 PetarS

PetarS
  • Members
  • 57 posts

Posted 02 July 2008 - 17:13

Da, znam sta je Erasmus, studiram ovde i masovno ljudi idu pa sam kontao ja da uradim zavrsni semestar u Nemackoj ili tako nesto. Ali trenutno je otvoreno za EU/EWR drzavljane (EWR je na nemackom Evr.ekonomsli prostor EU+Norveska, Island, Lihtenstajn) + Svajcarska i Turska.

Dakle, mislite da je najbolje pokusati preko Austrije? Iskopao sam kako je moguce i za drzavljane trecih zemalja ukoliko imaju kao u Austriji neke zivotne, jao ne znam prevesti, mislim da je fora ako dokazu da ce ostati u Austriji posle studija, sto ce najverovatnije i sa mnom biti jer mi povratak u Srbiju nije u planu.
Samo sam mislio da nije lakse pokusati preko Srbije ako sad postoji neka mogucnost ali vidim da je taj Erazmus Mundus druga prica, a i imam prebivaliste ovde prijavljeno vise od 4 god.

Hvala na odgovorima! Nadam se da cu uspeti nekako da iskopam, vredi pokusati.

#5 Ljisha

Ljisha
  • Members
  • 137 posts

Posted 30 July 2008 - 08:23

Posto si iz Srbije pokusaj sa Campus Europae.
To je program za celu Evropu i ne traze da ucesnik bude iz zemlje koja je clanica EU.

Ja bila na razmeni tako ali veruj mi sve je to sranje, niko nista ne zna, jos se nisu uvezbali posto je nov program i sa priznavanjem predmeta ces imati ozbiljnih problema.

Poz

#6 paskul

paskul
  • Members
  • 28 posts

Posted 17 August 2008 - 06:26

Izvini, ako studiras u Austrijij, onda su ti skoro sva vrata otvorena, ja sam pre mesec dana pricao sa jednim Austrijancem koji je bez problema uradio Erasmus i otisao u Holandiju na 2 semestra, najlaksa stvar.. Sto se Srbijice nase drage tice, ja sam malo prosvljao po tome, kao i ostale normalne stvari ovde, ne mozes da saznas tako lako, ali cini mi se da nije tako lako otici odavde.. Naime, nas famozni Univerzitet u Beogradu je ukljucen u projekat, iako ja licno nisam cuo da iko pita, a kamoli da uspe da ode odavde, a sto se Novog Sada tice, pokusavao sam, site za informacije o tome nije radio.. Tako da bih toplo preporucio da Erasmus pokusas da uradis iz Austrije, to je jedinstveno iskustvo, mozes da naucis neki drugi jezik, upoznas neke nove, razlicite ljude.
Jedina stvar na koju moras da obratis paznju je na kom se jeziku predaje, na kom se jeziku polaze ispit, posto to ume da varira.. Naravno, vecina je Engleski, ali Spanija je veliki rizik, recimo, posto tamo na 60% Univerziteta slusas predavanja na Spanskom.. Onda Francuska, naravno, oni su stvarno zli kada treba govoriti Enleski.. itd, ali u svakom slucaju, to je jedina stvar koja moze da iskrsne kao problem, sve ostalo je cista 'papirologija'. Puno srece!