Jump to content


Photo

ozraceni celik


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
1 reply to this topic

#1 mile curcic

mile curcic
  • Members
  • 10,837 posts

Posted 27 May 2001 - 10:52

U SRBIJU UVEZEN OZRACENI CELIK
Na vestima b92 citamo sledecu vest:
"8:34 Generalni direktor niksicke Zeljezare Miodrag Pejovic izjavio je da je u Srbiju uvezen radioaktivni, ozraceni celik iz Ukrajine i drugih zemalja. Pejovic je Televiziji Crne Gore rekao da je taj uvoz odobrila Savezna vlada, i takvu odluku nazvao "zlocinackom". “To je izuzetno opasno za zdravlje ljudi", porucio je Pejovic, prenosi Beta. "
Meni je vec odavno postalo iritantno to frljanje sa terminima radioaktivno i ozraceno.
Ako je celik radioaktivan onda je opasan.
Ako je ozracen, sta god da to znaci, nije opasan. Ja ne znam kako bi ga bilo i moguce razlikovati od "neozracenog".
Radioaktivnost je stanje materijala, nestabilan je pa se atomi raspadaju i pri tom se oslobadja neko ionizantno zracenje (korpuskularno ili fotonsko a najcesce oba).
Nesto je ozraceno kad je apsorbovalo neku kolicinu ionizantnog zracenja. Usled toga su se desile izesne promene u materijalu (dolazi do ionizacije materijala). Kada je rec o ozracenim metalima ove su promene vrlo male (poneki oslobodjen elektron) i reverzibilne (vec nakon par minuta ili jos brze) nicim se vise ne moze utvrditi da je konkretni komad gvozdja bio ozracivan).
Neko ce reci: Pa ne mogu novinari sve znati. Oni prenose kako cuju.
Ja kazem: Mozda ne mogu ali moraju. Osim toga, vrlo cesto se cuju nebuloze i od ljudi koji bi trebali bolje znati a novinari im slepo veruju.

_________________

[ Izmena poruke: mile curcic na dan 2001-05-27 11:56 ]

#2 zen

zen
  • Members
  • 260 posts

Posted 29 January 2002 - 14:57

Novinari primaju pare za placene novinske clane, isto kao i za placene emisije. isto kao i Spsovci sto su kontrolisali i odrzavali javno mnenje. Zacinis malo sa groteskom, malo sa paradoxom, malo sa gluposcu i dosta dosta raznoraznih besmislenih formulacija.. a narod blene i cudi se. Narod glup, a kao takav smatraju oni, zasluzio je sve sta mu se desava. stara fora.

stanje svesti - uklju/isklju na kilo pa kome sta treba.

Al ima nade. cim se navataju Milijardu ( dobro ste culi) SPS/JUl/i podzemna Sektaska mafija su do 5 Okt. navatali oko 3-4 Milke.

Ovi sad su novi i isto su alavi, samo nisu toliko iskusni u ovome sto rade pa ce da nesto gadno zajebu. Stara ekipa je bila pazljiva.
Inace, nisam vam reko da je 5 Okt. dogovoren? :smile:

... do go vo ren! a?