Jump to content


Photo
- - - - -

Crnogorci na srpskim univerzitetima


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
52 replies to this topic

#46 Sofista

Sofista
 • Members
 • 64 posts

Posted 05 July 2008 - 09:06

Srbija je donijela jednu od nekoliko logicnih odluka: besplatno mogu studirati samo drzavljani Srbije i etnicki Srbi. Naravno, mogla je i dozvoliti svima da besplatno studiraju, makar odredjene fakultete. Ili svim nedrzavljanim naplacivati.
Naravno, srbovanje kosta, bilo bi jako cudno da mozes srbovati besplatno. Na Srbiji je da odluci da li zeli srbovati ili ne. U principu, Srbija bi (vodeci se primjerom Hrvatske) mozda mogla izdvojiti nekih 100 mln. EURO da napravi dobar univerzitet negdje u Banjaluci ili Podgorici.
Stvar je bitna, jos krajem XIX vijeka je Srbija aktivno finansirala izgradnju srpskih skola u Bosni, Hercegovini, Sandzaku.

Da ponovim: na Srbiji je da odluci da li zeli bliske i posebne veze sa Srbima iz okruzenja. Ako zeli, to treba finansirati, a mozda moze donijeti neke koristi. Ako ne zeli, moze im staviti do znanja da posebno ne racunaju na Srbiju.


Besplatno mogu studirati svi studenti iz RS, bez obzira na nacionalnost. Ja nisam Srbin, pa sam se upisao na Pravni u BG bez ikakvih problema. Vazno je da imam drzavljanstvo BIH-RS, i da sam skolu zavrsio u RS. Za nacionalnost me niko nije pitao.

Edited by Sofista, 05 July 2008 - 09:06.


#47 Marcus Lupus

Marcus Lupus
 • Members
 • 479 posts

Posted 05 July 2008 - 16:01

Pa da, zato moja drugarica na istom tom Pravnom treba da pukne 90 000.

Ova zemlja i treba da nestane.

#48 Sofista

Sofista
 • Members
 • 64 posts

Posted 05 July 2008 - 18:44

Pa da, zato moja drugarica na istom tom Pravnom treba da pukne 90 000.

Ova zemlja i treba da nestane.I ja sam morao da platim 85000 dinara skolarinu, jer nisam uspio da se upisem na budzet. Kada sam rekao da ne placam nista mislio sam da ne placam skolarinu za strane drzavljane, koja iznosi 1500 evra.

Nisam ja kriv sto je tvoja drugarica platila skolarinu. Da je bolje spremila prijemni, ne bi morala da plati 85000.

#49 Scotland

Scotland
 • Members
 • 25 posts

Posted 05 July 2008 - 19:45

I ja sam morao da platim 85000 dinara skolarinu, jer nisam uspio da se upisem na budzet. Kada sam rekao da ne placam nista mislio sam da ne placam skolarinu za strane drzavljane, koja iznosi 1500 evra.

Nisam ja kriv sto je tvoja drugarica platila skolarinu. Da je bolje spremila prijemni, ne bi morala da plati 85000.


da, ali bi onda neko drugi bio samofinansirajuci, sto ni na koji nacin ne menja situaciju, odnos ostaje isti.

#50 Sofista

Sofista
 • Members
 • 64 posts

Posted 05 July 2008 - 20:17

da, ali bi onda neko drugi bio samofinansirajuci, sto ni na koji nacin ne menja situaciju, odnos ostaje isti.Onda najbolje da Srbija zatvori sve svoje granice za vrijeme prijemnih ispita, tako da ucenici iz Srbije mogu da dodju na budzet.

To, o cemu vi pricate, je smijesno, Nazovite Ministarstvo prosvete Srbije i pitajte ih kako mi i drugi strani drzavljani studiramo u Srbiji. I pitajte ih ko placa nase studije u vasoj zemlji, Srbija ili RS?

Edited by Sofista, 05 July 2008 - 20:18.


#51 Scotland

Scotland
 • Members
 • 25 posts

Posted 05 July 2008 - 20:44

Alo, ne radi se o tome, citaj pazljivije. Radi se o tome sto to Min. prosvete (jedna od ovde odgovornih institucija) ne radi svoj posao kako treba. No hard feelings, niko nema nista protiv tih studenata, vec protiv politike sopstvene drzave. Ok?

Edited by Scotland, 05 July 2008 - 20:45.


#52 Shedou

Shedou
 • Members
 • 2,502 posts

Posted 05 July 2008 - 23:38

Osnovno je da ukoliko drzava zeli da "sprovodi neku politiku" u sferi obrazovanja, zdravstva itd. to nemoze biti na stetu ostalih poreskih obveznika.

Odredi se kvota za "politicke" studente ali mimo postojeceg broja koji je predvidjen za studije na budzetu.

Postoje i tzv. programi razmene studenata, zashto se to ne koristi u sluchaju CG.

U modernim drzavama sva prava proisticu iz jednog osnovnog preduslova: drzavljanstva. Ako si drzavljanin odnosno ako placas porez onda imas i odredjena prava koja ti drzava obezbedjuje iz budzeta koji i ti (ili tvoji roditelji) svakog meseca malko dopunjavate.

Vrhunski je apsurd da neko ko nije drzavljanin Srbije trosi sredstva iz budzeta i time uskracuje stecena prava nekog drugog (drzavljanina Srbije).

Apropo one opaske "da je drugarica bolje spremila prijemni....". Poenta je da je to jedno mesto na budzetu oduzeto jednom poreskom obvezniku iz Srbije a poklonjeno gostu iz CG.

to je politika...nema tu interesa. Interes bi bio kao sto rekoh pre i ne samo ja....da smo pre 20 godina recimo stipendirali nekog Medvedeva da studira na BU pa nam se posreci i on postane...eto ovo sto je postao.

#53 MAGRIPA65

MAGRIPA65
 • Members
 • 20,706 posts

Posted 06 July 2008 - 01:03

Postoje i tzv. programi razmene studenata, zashto se to ne koristi u sluchaju CG.

Zato sto bi neki student mogao da bude Crnogorac a to je nepostojece(AVNOJ, komunisticke,vatikanske) nacije.Daleko bilo da Srbija prizna kako su Crnogorci narod.Pa propoade teorija o srpskoj Sparti.Zar je to vredno Matijine srcke?