Jump to content


Photo
- - - - -

Prepisivanje na prijemnom ispitu za srednje skole


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
24 replies to this topic

#16 pospanko

pospanko
 • Members
 • 1,094 posts

Posted 02 October 2008 - 23:35

Једна од последица тога је и што Трећу београдску, нпр., раније познату по строгим критеријумима, сада уписују разноразне битанге. Пре само 3, 4 године, та школа је била једна од ређих, нажалост, где ученик може да проведе 4 године, а да га не закачи нити један инцидент. Сада није чудно да ученици Треће учествују у групним тучама, праве проблеме и насилно се понашају.
Мислим, и раније се преписивало на тим пријемним испитима, али изледа да је то достигло врхунац у задњих неколико година.

#17 Egzi

Egzi
 • Banned
 • 136 posts

Posted 03 October 2008 - 08:28

...
Мислим, и раније се преписивало на тим пријемним испитима, али изледа да је то достигло врхунац у задњих неколико година.
[/quote]

Kada ranije !?! Ranije u nasa lepa vremena nije ni bilo prijemnih ispita za upisivanje u srednju skolu. To je izmisljotina koje nema nigde u normalnoj Evropi. I konacno samo upisivanje u odredjenu srednju skolu ne znaci da je skolarac tu skolu i zavrsio. Rukave treba tek zasuti, do mature treba se dobro oznojiti. Sta ocekivati od cetrnaestogodisnjih adolescenata nego prolaz linijom manjeg otpora narocito danas kad im tehnika omogucuje neslucene mogucnosti varanja na ispitima (mobitel i druge skalamerije). Ta deca tek u tim srednjim skolama dozrevaju i postaju odgovorni mladi ljudi. Tek pri upisu na fakultete moze se od njih ocekivati ozbiljnost u ucenju i radu.

Edited by Egzi, 03 October 2008 - 08:41.


#18 Batagita

Batagita
 • Members
 • 6 posts

Posted 04 February 2009 - 00:17

[quote name='Egzi' date='03.10.2008, 08:28' post='2144799']
...
[i]Kada ranije !?! Ranije u nasa lepa vremena nije ni bilo prijemnih ispita za upisivanje u srednju skolu. To je izmisljotina koje nema nigde u normalnoj Evropi. I konacno samo upisivanje u odredjenu srednju skolu ne znaci da je skolarac tu skolu i zavrsio. Rukave treba tek zasuti, do mature treba se dobro oznojiti.

Tačno je da nismo polagali prijemni ali je i tačno da smo svi otišli u srednju školu (usmereno), a da nas pri tome nisu razdvajali. U mom "Obrazovnom centru", kako se to tada zvalo, prvu godinu je upisalo 27 odeljenja po 30 učenika prvog razreda. U drugu godinu prešlo je 18 odeljenja, a 9 x 30 učenika je ponavljalo. Tadašnja usmerena koju su svi kudili je Sorbona i Oxford u odnosu na danjašnji sistem rada - ne rada sa decom.Sada više nema selektivnosti ni na prijemnim ispitima ni u srednjim školama. Ko upiše taj sigurno završava srednju školu. U normalnoj Evropi ne može da se desi da učenik koji je imao A iz nekog predmeta ne zadovolji kriterijume iz tog predmeta u srednjoj školi .Ako se to i desi nastavnik odgovara, nastavnik se proverava i često gubi licencu, pa ako mu se isplati nek dozvoli da deca prepisuju. Samo što postoji još jedna bitna stvar, a to je da njhova deca svakog druga smatraju direktnom konkurencijom i ne dozvoljavaju nikom da od njih prepisuju.
Prijemni ispit se polako menja, dežuraće profesori srednjih škola, menjaće se zadatci, ali šta će se dešavati unutar zidova učionica to će znati kao i do sada samo učenici. Ostaće GORAK UKUS u ustima i ružno sećanje na svoju školu, nastavnike, roditelje i svoj rad kada budu videli rang liste. Razočarenje sa 13-14 godina u društvo u kome žive teško je popraviti. Zato bi moj skroman predlog bio da se prijemni ispiti polažu u velikim sportskim i drugim salama (koje naši gradovi u unutrašnjosti imaju) gde bi stali svi maturanti jedne opštine kao što je prijemni na "beogradskom sajmu" i da vidimo onda koje škole su dobre, koje loše, koji nastavnici rade a koji ne. Da pokažemo našoj dobroj deci u koje se toliko kunemo da smo mi odrasli stvarno odgovorni, da mislimo na njih, da stvarno cenimo poštenje i rad.

#19 Xenon

Xenon
 • Members
 • 92 posts

Posted 04 February 2009 - 11:56

Sama činjenica da postoji prijemni, i da ga je, dok god je to mogla, svaka srednja škola organizovala za sebe, znači da srednje škole ne veruju osnovnim, odnosno podrazumevaju da ima i loših škola čije ocene nisu merodavne... što je i sad slučaj, uostalom, 5.00 u jednoj školi ekvivalent je, možda, 4.50 u drugoj... ovo sa ovakvim prijemnim je bila lepa ideja, ali eto kako je prošla. Sumnjam da će biti bolje i sa nastavnicima iz srednjih, pa i u srednjim se prepisuje masovno. Tu će loše proći deca koja zakače nekog ko će paziti... a ako dežurni radi svoj posao kako treba, može da spreči ogromnu većinu, ako ne i svako, varanje.

#20 Vesna

Vesna
 • Sleepers
 • 18,721 posts

Posted 04 February 2009 - 12:17

Ranije u nasa lepa vremena nije ni bilo prijemnih ispita za upisivanje u srednju skolu.bilo je. pa onda nije bilo, pa je bilo opet. :ph34r:

bilo je i nešto što se polagalo na kraju osnovne škole i što se zvalo "mala matura". samo zavisi koji period se podrazumeva pod "mojim vremenom".

u moje vreme je bilo. i testovi na kraju osnovne, i prijemni za srednju, i matura, i prijemni za fax. ništa me nije promašilo. :)

#21 Rotkve strugane

Rotkve strugane
 • Members
 • 59 posts

Posted 17 June 2009 - 14:00

Prepisivanje na prijemnima je pre 6-7 godina, kada sam ja upisivao srednju (prva generacija koja je polagala prijemne u svojoj osnovnoj), bilo kao dobar dan. U mojoj novobeogradskoj školi dežurali su neki nastavnici iz Sremčice... Neki su stvarno odradili dežuranje kao da se radi o ispitu na faksu, a neki su pustili dogovaranje, zavisilo je od učionice. Na svojih 100 bodova sam, uradivši još po zadatak-dva iz matematike i odgovorivši na pitanje-dva-tri iz srpskog, našlepao još petoro ili šestoro drugara iz učionice (realno, svi ste vi nekome dali da prepiše, ne razmišlja se puno o tome u tim situacijama).

Posmatrajući svoju generaciju primetio sam da je taj prijemni žešće failovao. Moju gimnaziju je u toku ili odmah posle prvog polugodišta prvog razreda napustilo jedno 10 do 20 procenata dece, razlozi su bili manjak kognitivnih sposobnosti ili motivacije, šta god, a prag za upis je bio (čini mi se) 94 tj. 96 od 100, u zavisnosti od smera. Dakle, ljudi koji su prepisivali i tako upali negde gde im zaista nije mesto sami (p)ostanu žrtve svog samozavaravanja i veoma brzo završe u tamo nekoj Turističkoj, Politehničkoj ili Grafičkoj...

Međutim, ni to ne mora da znači obaveznu propast, naše jadne tehničke fakultete (čast izuzecima, tipa ETF i TMF) sada završavaju čak i prosečno uporne drvoseče, skupljanjem 10% bodova pojavljivanjem na nastavi, prepisivanjem seminarskih i reprodukcijom poznatih zadataka na kolokvijumima koje je moguće ponoviti x puta u toku godine.

Kako ono kaže tabla ispred Fort Knoxa? Primamo: vredne i pametne, pametne i lenje, lenje i glupe, ali nikako vredne i glupe.

Malo sam odlutao od teme, ali šta je tu je.
:ph34r:

edit: Typos.

Edited by Oxymoron, 17 June 2009 - 14:01.


#22 1jeAhonen

1jeAhonen
 • Banned
 • 2,042 posts

Posted 16 June 2010 - 07:52

eh da se danas prepisuje s tabla...riznica prepisivacke mudrosti bila bi prepuna...Nek ne ulazi tko ne zna geometriju pisalo je iznad ulaza u Akademiju.... o tempora o mores.... a danas je prepisivanje zamenila tehnoloska era nepismenosti.

Edited by 1jeAhonen, 16 June 2010 - 07:53.


#23 OmoracIC

OmoracIC
 • Members
 • 220 posts

Posted 16 June 2010 - 11:43

Ja bi mogao da kazem nesto izandjalo u stilu ,,kad-tad ce ih sustici neznanje'', ali shvatam da je pogresno i suvisno reci tako nesto nekome ko je posteno radio i imao manje poena od onih koji su se ,,snasli'' pa su ostvarili ono sto ne bi mogli da nisu posegnuli za nelegalnim sredstvima. Najpre bi trebalo obezbediti elektronske ometace na ulazima u ucionice (npr, Odeljenje za sociologiju Filozofskog fakulteta insistira od skoro na tome), strogo kontrolisanje i paznja na testovima od strane profesora i ostro kaznjavanje onoga koji bude uhvacen tokom vrsenja prekrsaja. Ako je student, za to bi, zbog krsenja Parava i obaveza studenata, trebalo da bude suspendovan na 6 meseci.

Nikada nisam prepisivao jer ne studiram da bi prepisivao, vec da bi nesto naucio i da bi postao zreo i odgovoran covek.

Edited by OmoracIC, 16 June 2010 - 11:43.


#24 JecaPnPereca

JecaPnPereca
 • Members
 • 1 posts

Posted 27 June 2010 - 09:57

Nije stvar samo u studentima. Na mom fakultetu, necu da imenujem kom, ometaci postoje ali nikada nisu ukljuceni jer tada profesorin ne bi mogli da koriste mobilne telefone. Sto se tice prepisivanja to se u najmanju ruku tolerise. Jednog kolegu su 4 puta do sada hvatali ali nije usledila nikakva zabrana niti kazna, vec samo zvezdica pored imena. :ph34r:

#25 todorovic

todorovic
 • Members
 • 3,253 posts

Posted 05 July 2010 - 15:21

Nije stvar samo u studentima. Na mom fakultetu, necu da imenujem kom, ometaci postoje ali nikada nisu ukljuceni jer tada profesorin ne bi mogli da koriste mobilne telefone. Sto se tice prepisivanja to se u najmanju ruku tolerise. Jednog kolegu su 4 puta do sada hvatali ali nije usledila nikakva zabrana niti kazna, vec samo zvezdica pored imena. :ph34r:

Sve to zavisi od fakulteta do fakulteta pa i od katedri na istom fakultetu... Konkretno na mom fakultetu mogu da te uhvate da prepisujes na nekom ispitu i da dobijes samo tu zvezdicu ili cak ni to, dok ako te uhvate na nekom drugom ispitu to znaci zabrana polaganja 6 meseci i nemogucnost polaganja nijednog ispita pismeno sa te katedre.