Jump to content


Photo
- - - - -

Hitno! etf, matf, građevinski, ftn, pmf ili...


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
3 replies to this topic

#1 iii

iii
  • Members
  • 2 posts

Posted 23 June 2008 - 10:21

Maturant sam, još uvijek ne znam koji fakultet da upišem, svojom krivicom, naravno.

Ono što treba da znate o meni je da mi dobro ide matematika, ali ne želim da budem profesor. Znam da se na fakultetu mora redovno raditi i mislim da mi to neće biti problem jer hoću da dosta naučim (šta god da izaberem), valjda je to i svrha obrazovanja. Kad gledam programe fakulteta, sve mi to uglavnom djeluje zanimljivo, ali ne znam čime bih želio da se bavim u životu jer ne znam kako izgledaju sva ta zanimanja ni kako su plaćena i tražena.

U listi dole nisu navedeni smjerovi koji se biraju na kraju prve godine, već samo ono za šta se opredjeljuje odmah na upisu. Šta god da upišem, imaću cijelu god. na licu mjesta da pobliže upoznam smjerove i vidim šta me najviše zanima.

-Elektrotehnika i računarstvo na ETF-u u BG
-MATF u BG
-Građevinski u BG
-Računarstvo i automatika na FTN-u u NS
-Energetika, elektronika i telekomunikacije na FTN-u u NS
-Građevinarstvo na FTN-u u NS
-Matematika i informatika na PMF-u NS

Svjestan sam da ja lično moram odlučiti (i to hitno, prijavljivanje za neke je već počelo) i da to ne može niko drugi učiniti umjesto mene. Ali mi ipak možete pomoći tako što ćete iznijeti iskustva i info. o nekom smjeru sa nekog od ovih fakulteta.

-Ako studirate ili ste studirali nešto od ovog, imate li neke info. (osavremenjenost nastave, stručnost profesora, može li se naučiti puno korisnih stvari i sl.) koje bi meni možda mogli pomoći u odluci?
-Ako ste završili nešto od ovog, jeste li lako našli posao u struci? Možete li ukratko opisati svoj posao (je li zanimljiv, jednoličan, zahjevan?) i da li ste zadovoljni zaradom?
-Ako dobro poznajete nekog ko studira ili je studirao nešto od ovog, recite im da pišu.


Znam da kasnim sa odlukom. Znam da niko od vas nije dužan da daje savjete niti ima ikakve koristi od toga i razumljivo je ako ne odg. Ali meni bi puno značilo da saznam više i o pojedinim smjerovima i o poslovima koje mogu raditi kad ih završim. Studije će mi vjerovatno biti zanimljive (šta god da izaberem), ali ne znam kakav će biti posao. Info. iz prve ruke daju najstvarniju sliku, jer možda nije sve tako zanimljivo kako se meni čini.

Pa, ako vam nije teško, odg. što prije.

Edited by iii, 23 June 2008 - 10:22.


#2 iii

iii
  • Members
  • 2 posts

Posted 06 July 2008 - 16:16

Info. su i dalje dobrodošle...

#3 nickie

nickie
  • Members
  • 6,347 posts

Posted 10 July 2008 - 10:22

pa upisi etf ako nisi siguran.

to je faks koji se definitivno priznaje i kod nas i u inostranstvu.
koliko znam, program na faksu je izmenjen, tako da ima puno kolokvijuma, domacih i slicno sto te tera da ucis preko cele godine, a ne kao ranije, da se cele godine zezas pa krenes da ucis tek u ispitnom roku. sam smer, elektrotehnika i racunarstvo, bi trebalo isto da ti omoguci dobar posao, bilo u srbiji, bilo u inostranstvu.

naravno, za posao nije bitno samo koji si smer zavrsio, nego i koliko si znanja pokupio pa je jako bitno i sta te zanima od svega toga.

kakav ti je posao, da li je dosadan, jednolican, da li ti se svidja i slicno je vrlo individualna stvar.
u svakom slucaju, dalja usavrsavanja, ucenje svega i svacega, upoznavanje sa novim tehnologijama ce biti neophodna i kad pocnes da radis, tako da jednolicno moze da bude samo ako zaglavis negde gde napretka nema. ako te zanima da cackas oko racuna, da razumes kako rade, da te interesuju detalji vezani za hardver i softver, onda ce ti posao programera biti zabavan.

Edited by nickie, 10 July 2008 - 10:24.


#4 Nikola S.

Nikola S.
  • Members
  • 1,147 posts

Posted 11 July 2008 - 06:53

Jel pitanje jos uvek aktuelno?