Jump to content


Photo

Hrvatska i Feral


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
338 replies to this topic

#301 Macha

Macha
 • Members
 • 1,618 posts

Posted 21 August 2008 - 20:22

Jedna stvar koja me cudi je to da se u hrvatskim medijima uopste ne raspravlja to sto zemlja ima dug od 35 milijardi eura.A što te tu čudi? Hrvatski mediji su vrlo obzirni pa paze da narod ne zaboli glava. Zato mu plasiraju svakodnevnu žlicu duševnog sladoleda, recimo o Vlatki Pokos i ostalim sponzorušama, njihovim propalim brakovima i ljubavnicima pa onda turpijanje po Bleiburgu, zatim o luzeru i teroristu Zvonku Bušiću, pa onda o uzoru domoljublja Marku Perkoviću aka Thompsonu. Tko će misliti na dugove!

#302 MAGRIPA65

MAGRIPA65
 • Members
 • 20,706 posts

Posted 21 August 2008 - 22:51

A što te tu čudi? Hrvatski mediji su vrlo obzirni pa paze da narod ne zaboli glava. Zato mu plasiraju svakodnevnu žlicu duševnog sladoleda, recimo o Vlatki Pokos i ostalim sponzorušama, njihovim propalim brakovima i ljubavnicima pa onda turpijanje po Bleiburgu, zatim o luzeru i teroristu Zvonku Bušiću, pa onda o uzoru domoljublja Marku Perkoviću aka Thompsonu. Tko će misliti na dugove!

Moj je utisak barem da u Hrvatskoj vlada medijski mrak i da se radi ne toliko o drzavnom pritisku na medije kao u Tudjmanovo doba vec o dobrovoljnoj autocenzuri.Covece jedne sam nedelje maznuo od komsije gomilu nekih novina i bre u svima Ivanisevic i neka njegova na dve strane.Ajde da je barem neka prica nego carsijska naklapanja kao udarna vest.

#303 Vjekoslav

Vjekoslav
 • Members
 • 11,278 posts

Posted 29 August 2008 - 14:46

Do kraja godine strategija i zakon o regionalnom razvoju

Provodi se prva studija koja će pokazati konkretne rezultate dosadašnjeg poticanja regionalnog razvoja

Posted Image

Do 2013. godine razlike u prihodima i životnom standardu između pojedinih županija, širih regija i društvenih grupa znatno su smanjene. Osnaženi društveno-gospodarski sudionici i vlast surađuju na svim razinama radi optimalnog korištenja i upravljanja razvojnim potencijalom svojih područja. Republika Hrvatska surađuje sa susjednim državama na smanjenju negativnog učinka granica na društveni i gospodarski razvoj županija i širih regija." Te su tri rečenice sažele viziju strategije regionalnog razvoja Hrvatske, koja bi u saborsku proceduru trebala krenuti u listopadu. Prijedlog je već izrađen, no u Ministarstvu regionalnog razvoja čekaju još mišljenja i prijedloge raznih gospodarskih udruženja i udruga civilnog društva, te i dvije znanstvene studije na čijoj su izradi angažirane vodeće ekonomske institucije u Hrvatskoj. Prema riječima Mladena Pavića, glasnogovornika Ministarstva regionalnog razvoja, ekonomski fakulteti u Splitu i Osijeku izrađuju studiju o učinkovitosti mjera koje su u poticanju razvoja hrvatskih područja poduzimale dosadašnje vlade. Cilj te studije je utvrditi koje su mjere korištene, kako su realizirane, koliko je sredstava za njih izdvojeno i konačno, prvi put, kakve su konkretne efekte te mjere polučile. Stav je da se u situaciji u kojoj se regionalni razvoj vodio uglavnom stihijski i nekoordinirano, najefikasnijom od svih poduzetih mjera pokazala obnova ratom porušenih kuća, no je li to doista tako, Pavić kaže da će se tek vidjeti iz studije, čija je izrada pri kraju, a u Ministarstvu je očekuju do 30. rujna.

Studije i strategija

Posted Image
Panonska Hrvatska najslabije je
rangirana regija s gotovo dvostruko
manje BDP-a po stanovniku nego što je
imala Sjeverozapadna Hrvatska


Druga studija bavit će se prijedlozima koje bi od mjera regionalnog razvoja bilo najsvrsishodnije primijeniti u hrvatskom slučaju. Pripremaju je stručnjaci Zagrebačkog ekonomskog fakulteta i Ekonomskog instituta Zagreb, a to je i prvi put da se struku značajnije uključuje u definiranje samih razvojnih mjera. Kada ministru Petru Čobankoviću stignu te dvije studije i implementira ih se u strategiju, uslijedit će javna prezentacija i stručne rasprave s relevantnim institucijama, a konkretne prijedloge Čobanković očekuje i od Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore i drugih interesnih i civilnih asocijacija. Nakon što se zaokruži strategija Ministarstvo će pred Hrvatski sabor još izaći i s Prijedlogom zakona o regionalnom razvoju, koji će biti prvi korak u oživotvorenju strategije. I to će se, uvjerava glasnogovornik Pavić, dogoditi do konca ove godine. Zašto su ti dokumenti važni? Prošle godine Eurostat je odobrio podjelu Hrvatske na tri statističke regije NUTS II (Nomenklatura prostornih jedinica za statistiku), usklađene sa standardima Europske unije - Sjeverozapadnu, Panonsku i Jadransku Hrvatsku. Podjela na statističke regije u osnovi je i preduvjet za povlačenje sredstava europskih strukturnih i kohezijskih fondova, a na taj način nakon ulaska u EU otvorit će se mogućnost povlačenja oko jedne milijarde eura sredstava zahvaljujući kojima će se smanjivati razlike u stupnju ekonomske i socijalne razvijenosti između pojedinih područja. Iako je sama podjela na regije lani izazvala oštre političke polemike, ponajviše stoga što je Grad Zagreb kao najrazvijeniji dio Hrvatske ušao u statističku regiju Sjeverozapadnu Hrvatsku, a što su ostale županije, posebice Varaždinska, shvatile kao gubitak perspektive i mogućnosti natjecanja za sredstva EU, hrvatski pregovarači uvjeravaju kako do toga neće doći, barem ne tijekom iduća dva dugoročna proračunska razdoblja. Sadašnja se financijska perspektiva odnosi na prvo razdoblje koje traje do 2013. godine, a drugo razdoblje traje od 2014. do 2020. godine. Iz pregovaračkih redova pojašnjava se kako i dosezanjem razine od 75 posto prosjeka europskog BDP-a Hrvatska neće izgubiti sredstva, nego će samo iz Cilja 1, koji je najvažniji i nosi 75 posto svih sredstava, preći u Cilj 2, a uživat će sredstva iz Cilja 3 koji se odnosi na teritorijalnu suradnju, te iz Kohezijskog fonda namijenjenog transeuropskoj infrastrukturi i investiranju u okoliš.

Jadranska regija, prema jedinim dosad izrađenim službenim statističkim procjenama, a odnose se nažalost na 2005. godinu, ima 40 posto BDP-a EU, Panonska još manje, 31,5 posto, dok je Sjeverozapadna Hrvatska na razini od 53,6 posto prosječnog BDP-a po stanovniku u EU. Sjeverozapadna Hrvatska po stanovniku je te godine ostvarivala 9050 eura, Panonska Hrvatska 4865 eura, a Jadranska 6709 eura. U toj godini najslabije rangirana regija bila je Brodsko-posavska županija s ostvarenih tek 3,7 tisuća eura BDP-a po stanovniku. Hrvatska metropola istodobno je imala gotovo 13 tisuća eura BDP-a po stanovniku. Kada se stavi u relacije s europskim regijama, Brodsko-posavska županija ima BDP čak upola manji od najsiromašnijeg područja sjevera Rumunjske, koje je prema podacima Eurostata imalo BDP od 7,5 tisuća eura po stanovniku. Najbogatiji dio Hrvatske, pak, u usporedbi sa središtem Londona kao najbogatijom regijom unutar Europske unije, imao je skroman BDP budući da je u isto doba on u Londonu dosezao 67 tisuća eura po stanovniku. Što se sredstava za statističke regije tiče, ona se otvaraju s trenutkom ulaska u Uniju, ali samo pod uvjetom da su projekti za njihovo povlačenje dobro pripremljeni.

Bruto ekvivalent potpore

S druge strane, u okviru procesa prilagodbe pravilima regionalne politike EU, Hrvatska je preuzela i obvezu određivanja maksimalne razine potpora koju neko poduzeće može dobiti iz javnih izvora za pojedine svoje regije. Ta obveza je ispunjena prije nekoliko mjeseci usvajanjem Odluke o karti regionalnih potpora, čime je za svaku od tri hrvatske statističke regije određen maksimalni intenzitet potpora koji se izračunava na temelju "bruto ekvivalenta potpore" (BEP), odnosno postotka potpore u odnosu na opravdane troškove. Temelj za određivanje ekvivalenta je razina bruto domaćeg proizvoda mjerenog u paritetima kupovne moći u regiji, pa je tako za Sjeverozapadnu Hrvatsku kao najbolje stojeću bruto ekvivalent potpore 40 posto, a za Panonsku i Jadransku Hrvatsku po 50 posto. Pri tom se maksimalni intenzitet potpora izračunava prema veličini poduzeća koje dobiva potporu. Velika poduzeća mogu maksimalno dobiti iznos ekvivalenta, dok se za mala i srednja poduzeća taj prag povisuje za dodatnih 20 vrijednosti BEP-a malim, odnosno 10 posto srednjim poduzećima. Tako statističke regije, koliko god spora oko njih bilo, polako ulaze u svakodnevnicu, s tim da ne treba zaboraviti da one nisu administrativne nego isključivo statističke naravi. Statističari po tom kriteriju, osim prve edicije početkom godine, a kojom su obuhvaćeni podaci do 2005. godine, još ne publiciraju nove, svježe podatke iz kojih bi se vidjelo napredak pojedinih regija. Evidentno je da Panonska regija jača, no i iz mnogih priobalnih krajeva stižu pozitivne vijesti poput one da je u problematičnoj Šibensko-kninskoj županiji u godinu dana nezaposlenost sa 13 tisuća gotovo prepolovljena, odnosno smanjena je na 6 tisuća. No i statističari Državnog zavoda za statistiku također su uključeni u izradu spomenutih studija koje se pripremaju u okviru i za potrebe strategije regionalnog razvoja, pa će se kroz mjesec-dva dobiti i mnogo kvalitetnija slika sadašnjeg stupnja razvoja hrvatskih regija.

Sjeverozapad se približava Europi

Sjeverozapadna Hrvatska već je, zbog Zagreba, blizu razini od 75 posto prosjeka europskog BDP-a po stanovniku mjereno paritetom kupovne moći, a kada se zbog ulaska u EU u procjenu hrvatskog BDP-a uključi i siva ekonomija, vjerojatnost je dodatno veća da će se relativno skoro isključiti mogućnost povlačenja europskih sredstava za ovu regiju. To posebice loše zvuči za Krapinsko-zagorsku županiju, najnezrazvijeniju iz te statističke regije. Za ostale dvije regije analitičari se slažu da u neku ruku i nažalost u navedenom proračunskom razdoblju, dakle do 2020. godine, zasigurno neće preći ključnu granicu i moći će računati na sredstva strukturnih i kohezijskih fondova, odnosno izdašnije regionalne potpore iz državnog proračuna.

Marija Brnić, 31.07.2008.


...


Posted Image
For information at national and regional level click on a country on the map

ko klikne na Hrvatsku ima cugu.

#304 Vjekoslav

Vjekoslav
 • Members
 • 11,278 posts

Posted 29 August 2008 - 18:40

Unatoč stalnim upozorenjima poslovnog sektora o neefikasnosti državne uprave čak je i Srbija, čini se, posljednjih godina napravila više u reformi i modernizaciji državne administracije od Hrvatske. Pokazuje to posljednje dostupno izvješće SIGMA-e.

izvor

auuuu... nece valjat. nece valjat! ajde sve, sve, ali... Srbija? mis'im, halo, Srbija?! hoce ovi sindikalci da Sanadera marne infarkt, pa to ti je.

#305 Schmeling

Schmeling
 • Banned
 • 4,275 posts

Posted 30 August 2008 - 15:10

Da ne zaboravimo jednu od omiljenih Feralovih zhrtava...

Youtube Video ->Original Video


#306 Looney Tunes

Looney Tunes
 • Members
 • 631 posts

Posted 09 September 2008 - 10:19

http://www.nezavisne...e-Hrvatsku.html

A i hiljade onih čije kuće nisu "odletjele u nebo" nisu bolje prošli. Za njihove kuće i imanja pobrinula se tzv. Agencija za promet nekretninama, koja je u saradnji s raznim mešetarima otkupljivala tu imovinu bez znanja njihovih vlasnika. Ni oni na hrvatskim sudovima ne mogu istjerati pravdu.

Upravo zbog toga će više od hiljadu Srba iz Hrvatske svoja prava potražiti na Evropskom sudu u Strazburu. Oni će potražiti istinu o tome ko je i na osnuvu koje dokumentacije, bez njihova znanja, državnoj agenciji prodao njihove stanove, kuće, pa i cijela imanja u Hrvatskoj, dok su bili u izbjeglištvu.

Upravni sud Hrvatske stao je na stranu državne Agencije, obrazlažući to činjenicom da Državno tužilaštvo vodi istragu o spornim transakcijama. Ta navodna istraga, kaže Saša Lalić, prvi čovjek vukovarske Organizacije za civilne alternative i etničke odnose, koja zastupa oštećene građane, traje pune četiri godine i nema naznaka kada će biti završena.

Za to vrijeme oštećeni Srbi koji su ostali bez kompletne imovine nemaju u Hrvatskoj nikakvih pravnih mogućnosti da traže poništenje zakonski nevažećih kupoprodajnih ugovora. Agencija za promet nekretninama, koju je osnovala hrvatska vlada, a Srbi je kolokvijalno zovu i "agencijom za etničko čišćenje", državnim je novcem i za njen račun, kupila više od deset hiljada srpskih kuća u Hrvatskoj, a mnoge od njih su prodate na prevaru i bez znanja njihovih vlasnika.

Takve kupoprodajne ugovore sudovi u Hrvatskoj ne proglašavaju nevažećim. Oštećenim Srbima ne preostaje ništa drugo nego da tu nepravdu internacionalizuju. Zato će ovih dana u Strazbur biti upućena zajednička tužba, u kojoj će biti navedeno više od hiljadu slučajeva onih koji su ostali bez imovine uz pomoć državne agencije.

I to nije konačan broj na taj način oštećenih Srba, ističe Lalić.


#307 Vjekoslav

Vjekoslav
 • Members
 • 11,278 posts

Posted 09 September 2008 - 18:14

[...] Ali stigao sam i do Dalja i svratio da pogledam rodnu kuću Milutina Milankovića. Restauriralo je kao ono kad su na Tuđmanovu kuću u Velikom Trgovišću zamalo stavili zlatne kvake, glamour i blještavilo. Na bijeloj fasadi spomen ploča, malo nešto o Milutinu i podosta o tradicionalnoj seoskoj arhitekturi u Slavoniji (iako je Dalj technicaly speaking u Srijemu). A pored ploče velik grafit JEBO VAS MILUTIN U. [...]

[...] sto se pak nedjela na Milankovicevoj kuci tice, mozda ovog vikenda skocim do Dalja i uslikam ga. posaljem fotku Dragi Hedlu. samo, sto ce Hedl s tim? objaviti u Feralu? pa nema vise Ferala.

a da ju emajliram nasoj Premijerki?

Posted Image

Posted Image

Posted Image

#308 Sleepers

Sleepers
 • Members
 • 8,129 posts

Posted 14 September 2008 - 15:16

To sto je neko radio kao politicki urednik je uvek privlacna kvalifikacija, po sistemu, "nek se nadje"...
Ako se Latin i mr. S vrate u septembru, onda znamo.


Cisto da ne prodje nezapazeno;

HTV1 15.09.2008. 20:15, 03:40

Latinica
Naslov epizode: Dvojno državljanstvo- Posljedice


Emisija ce biti sjajna.

A. Stankovic se vraca sa "Nedjeljom u 2" sljedece nedjelje.

Znam da je malo vrijedilo kad sam te uvjeravala u krajnji ishod, ali ne bih da vec tad nisam bila sigurna. :ph34r:

#309 ARIGATOJ

ARIGATOJ
 • Members
 • 801 posts

Posted 14 September 2008 - 15:28

Cisto da ne prodje nezapazeno;
Latinica
Naslov epizode: Dvojno drzavljanstvo - posljedice
Emisija ce biti sjajna.

Sjajna? Pa tema je potpuno zastarjela, dvojnoga drzavljanstva nema, hvala Bogu, vec vise od 17 godina.

#310 Sleepers

Sleepers
 • Members
 • 8,129 posts

Posted 14 September 2008 - 15:36

Sjajna? Pa tema je potpuno zastarjela, dvojnoga drzavljanstva nema, hvala Bogu, vec vise od 17 godina.


Gdje ti zivis? :ph34r:


Naslov epizode: Dvojno državljanstvo- Posljedice
Hrvatska politika devedesetih bila je poznata po tome što je hrvatsko državljanstvo dijelila šakom i kapom izvan hrvatskih granica. Spominje se brojka veća od milijuna takvih slučajeva. Prema važećim zakonima i ustavima Hrvatske i Bosne i Hercegovine svaka osoba koja posjeduje dvojno državljanstvo može izbjeći izvršenje pravde. Poražavajuća je činjenica da svatko s dvojnim državljanstvom može u jednoj zemlji krišiti zakon i bez ikakvih problema od kaznenog progona utočište naći u drugoj, te tamo živjeti životom slobodnog građanina bez obzira na težinu kaznenog djela. Slučaj dr. Ognjena Šimića koji je u Hrvatskoj osuđen na devet godina zatvora pokazao nam je da nismo svi isti - neki su privilegirani. Poseban se problem javlja kada oni građani koji žive izvan Hrvatske imaju mogućnost glasanja u Hrvatskoj i tako izravno utječu na prilike u zemlji u kojoj neće živjeti. Za njih je formirana XI. izborna jedinica. Bosansko-hercegovački Hrvati od nje nemaju nikakve koristi. Zastupnici koje su izabrali sjede u Hrvatskom saboru čije su ingerencije ograničene granicama hrvatske države, a sve za njih važne odluke koje se tiču njihove svakodnevnice donose se u Sarajevu i Banjoj Luci. Pravi i jedini smisao XI. izborne jedinice je da HDZ dobije koji mandat više, te da ti zastupnici steknu visoke mirovine. Nezadovoljstvo građana Hrvatske postojanjem te izborne jedinice je veliko, a od tih zastupnika u Saboru koristi nema nitko iz redova bosanskohercegovačkih Hrvata.
O posljedicama dvojnog državljanstva govorimo u večerašnjoj "Latinici". Od večeras u emisiji ponovno imamo TV referendum. Pitanje za gledatelje glasi: Želite li da Hrvati iz BiH i dalje imaju pravo glasa na hrvatskim izborima? Ako je odgovor da, nazovite broj 060-561-561. Ako je odgovor ne, nazovite broj 060-562-562.
Komentare, prijedloge i mišljenja primamo putem SMS-a na broj 61961 i objavljujemo tijekom cijele emisije.


#311 ARIGATOJ

ARIGATOJ
 • Members
 • 801 posts

Posted 14 September 2008 - 16:31

Naslov epizode: Dvojno drzˇavljanstvo - Posljedice
Hrvatska politika devedesetih bila je poznata po tome sˇto je hrvatsko drzˇavljanstvo dijelila sˇakom i kapom izvan hrvatskih granica. Spominje se brojka vec´a od milijuna takvih slucˇajeva. Prema vazˇec´im zakonima i ustavima Hrvatske i Bosne i Hercegovine svaka osoba koja posjeduje dvojno drzˇavljanstvo mozˇe izbjec´i izvrsˇenje pravde. Porazˇavajuc´a je cˇinjenica da svatko s dvojnim drzˇavljanstvom mozˇe u jednoj zemlji krisˇiti zakon i bez ikakvih problema od kaznenog progona utocˇisˇte nac´i u drugoj, te tamo zˇivjeti zˇivotom slobodnog gra?anina bez obzira na tezˇinu kaznenog djela.


Ah, pa taj covjek upotrebljava sasvim krivi izraz, otuda nesporazum. Ja sam, na primjer, imao dvojno drzavljanstvo od listopada 1947. do 25.06.1991., kada sam ostao samo s jednim drzavljanstvom - hrvatskim (mama mi je napravila psinu, pa me rodila u Kninu). Sada imam dva drzavljanstva jer sam drugo stekao kasnije u nekoj drugoj drzavi, ali nemam dvojnoga drzavljanstva jer moja dva drzavljanstva nisu vezana jedno na drugo. Na izbore idem u svakoj od drzava cija drzavljanstva imam - nije to samo moje ustavno pravo, nego to shvacam i kao svoju duznost. Pa i boravim podjednako u objema drzavama.

U pokojnoj Jugi imali smo svi dvojno drzavljanstvo jer po njenim zakonima nitko nije mogao imati jugoslavensko drzavljanstvo, a da nije ujedno imao i jedno (ali samo jedno!) republicko drzavljanstvo. Prema tome, Denis Latin bi morao upotrebljavati ispravne izraze, pa ne bi bilo nesporazuma.

Dakako, reklama kod mene ne ce imati nikakva ucinka. Ne bih podnio ni jednu jedinu minutu njegova davljenja. A ni onog drugog genija - svadljivca - gori je cak od Dimitrija Rupela i Urosa Slaka.

#312 misko1

misko1
 • Banned
 • 2,099 posts

Posted 14 September 2008 - 16:43

Želite li da Hrvati iz BiH i dalje imaju pravo glasa na hrvatskim izborima?


de dajte odgovor na ovo skakljivo pitanje.

Spoiler! --Click here to view--


#313 XXL

XXL
 • Members
 • 18,731 posts

Posted 14 September 2008 - 17:17

U pokojnoj Jugi imali smo svi dvojno drzavljanstvo jer po njenim zakonima nitko nije mogao imati jugoslavensko drzavljanstvo, a da nije ujedno imao i jedno (ali samo jedno!) republicko drzavljanstvo. Prema tome, Denis Latin bi morao upotrebljavati ispravne izraze, pa ne bi bilo nesporazuma.


Ne kontam o kakva 2 drzavljanstva ti pricas za vrijeme Juge? Dvojno drzavljanstvo podrazumijeva i 2 pasosa. A da imali smo jugoslovenski pasos i pasos SFRJ.

#314 ARIGATOJ

ARIGATOJ
 • Members
 • 801 posts

Posted 14 September 2008 - 17:21

de dajte odgovor na ovo skakljivo pitanje.
moja prognoza:
Ziza: 060-562-562
Arig: 060-561-561


Pogresno. Arigatoj nije sebe nasao na cesti da bi gledao Latinicu (radije bi gledao Cirilicu ili Kirilicu). Ne ce je gledati, pa ne ce ni glasovati. Uostalom, kao da to glasovanje moze ista promijeniti?!

#315 Slaven

Slaven
 • Banned
 • 18,018 posts

Posted 14 September 2008 - 17:37

Pogresno. Arigatoj nije sebe nasao na cesti da bi gledao Latinicu (radije bi gledao Cirilicu ili Kirilicu).
Ne ce je gledati, pa ne ce ni glasovati.
Uostalom, kao da to glasovanje moze ista promijeniti?!


Arigatoj steta sto ne ces gledati Latinicu jer da si izjavio npr. da ho ces saznao bi kako dvostruko drzavljanstvo postoji. :ph34r:


nemam dvojnoga drzavljanstva jer moja dva drzavljanstva nisu vezana jedno na drugont'i matere .. to bi znacilo da mu ti dodjes 2 covika .. jedan za prijepodne a drugi za posli - podne. (salim se)