Jump to content


Photo
- - - - -

Mito i korupcija


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
172 replies to this topic

#106 rory

rory
 • Members
 • 2,989 posts

Posted 28 October 2008 - 02:10

@kapetanm
Sta si zeleo da dokazes prepisivanjem isfabrikovanih db-ovskih afera iz kurira? Privatizaciju sartida koji cini svetlu tacku srpske proizvodnje poredis sa cim? Nema vlasti bez korupcije ali sada je i kriticna masa gradjana korumpirana zaposlenjem u drzavnim firmama sa nerealno velikom platom za ostvarene rezultate bar u odnosu na privatni sektor. I zbog toga su reforme zakocene. U takvim uslovima uvek se setim onog stolara koji je po povratku iz neke zapadne zemlje ulozio grdne pare u proizvodnju pa kad su vlasti pocele da mu tripliraju osnovicu za porez na inace uredno vodjene knjige okacio katanac uz komentar "sad hranim svinje, jedem suvo meso i necu da radim za parazite". Ili ce uzivanje u proizvodima bez proizvodnje postati moguce ili ce paraziti u nedostatku domacina umreti od gladi. Ne ocekujem nista dobro.

#107 kapetanm

kapetanm
 • Members
 • 3,153 posts

Posted 28 October 2008 - 09:40

@kapetanm
Sta si zeleo da dokazes prepisivanjem isfabrikovanih db-ovskih afera iz kurira? Privatizaciju sartida koji cini svetlu tacku srpske proizvodnje poredis sa cim? Nema vlasti bez korupcije ali sada je i kriticna masa gradjana korumpirana zaposlenjem u drzavnim firmama sa nerealno velikom platom za ostvarene rezultate bar u odnosu na privatni sektor. I zbog toga su reforme zakocene. U takvim uslovima uvek se setim onog stolara koji je po povratku iz neke zapadne zemlje ulozio grdne pare u proizvodnju pa kad su vlasti pocele da mu tripliraju osnovicu za porez na inace uredno vodjene knjige okacio katanac uz komentar "sad hranim svinje, jedem suvo meso i necu da radim za parazite". Ili ce uzivanje u proizvodima bez proizvodnje postati moguce ili ce paraziti u nedostatku domacina umreti od gladi. Ne ocekujem nista dobro.

Sartid ?
mederevo – Jedan od najvećih apsurda srpske tranzicije događa se u Smederevu: istoimeni fudbalski klub ponuđen je na licitaciji po ceni višoj nego što je kupljen „Ju Es stil”. Ovoj fudbalsko-privatizacionoj priči ne vidi se kraj, jer je stečajni upravnik „Sartida” do sada više puta bezuspešno oglašavao licitaciju za prodaju FK „Smederevo” i stadiona ovog superligaša. Ali, kupaca nije bilo, jer početna cena iznosi dve milijarde dinara, ili oko 24 miliona evra, što premašuje čak i prodajnu cenu čitave železare koju su Amerikanci, pre pet godina, platili 23 miliona dolara.

U vreme dok je ministar privatizacije bio Aleksandar Vlahović, „Ju Es stil” je kupio „Sartid” bez obaveze da pokrije dugove koji su premašili milijardu dolara. Zbog toga je istražni sudija Okružnog suda u Beogradu nedavno počeo sa saslušavanjem osumnjičenih.

Za na licitaciji početnih 24 miliona evra budući kupac bi dobio stadion sa 17.200 sedišta, koji još nije sasvim završen, ali zadovoljava UEFA standarde. Zatim, pravo na korišćenje oko pet hektara terena, delimično uređen parking prostor, kao i „Sartidov” vlasnički udeo nad fudbalskim klubom sa 100 odsto osnivačkih prava.

Kako saznajemo, sve dosadašnje ponude nisu bile ni blizu oglašenoj početnoj ceni, ali stečajni upravnik nije odustao od prve cifre. Kao potvrda realnosti oglašene početne cene na očekivanoj licitaciji, mogli su se čuti razni argumenti. Pored ostalog i to da je smederevski fudbalski prvoligaš svojevremeno osvojio Nacionalni kup, ostvario višestruke plasmane u Kup UEFA i Intertoto kup, kao i da je njegov glavni sponzor „Ju-Es stil Srbija”.

Milić Milovanović, član Saveta za borbu protiv korupcije, međutim, ukazuje da je ponuđena suma na licitaciji samo potvrda da je ta privatizacija odrađena „preko kolena” i ekspresnom metodom.

– Još tada je bilo jasno da pojedina zavisna preduzeća vrede više od 23 miliona dolara. Mnogi su tvrdili da je tadašnja procenjena vrednost preduzeća mala – navodi Milovanović.

Savet za borbu protiv korupcije je 10. maja 2004. godine objavio izveštaj o slučaju „Sartid” u kome se navodi da sud nije izvršio pravilnu procenu imovine. Stečajna masa se formira na dva načina i to unovčenjem pojedinačne imovine dužnika i prodajom dužnika, navodi se u izveštaju. Sud može da odluči da se dužnik, kao pravno lice izloži prodaji, ali pošto prethodno pribavi mišljenje poverilaca i stečajnog upravnika na osnovu procene, pod uslovom da se na taj način postignu povoljniji uslovi za namirenje poverilaca.

„U svom izveštaju na pitanje da li je pre odluke suda o prodaji dužnika pribavljeno mišljenje Odbora poverilaca, Trgovinski sud je odgovorio da nije propisana obaveza suda da prethodno pribavi mišljenje Odbora poverilaca. Da bi sud mogao da donese odluku o prodaji dužnika stečajno veće mora da prethodno pribavi mišljenje poverilaca, zatim mišljenje stečajnog upravnika,da se izvrši procena stečajnog dužnika,da se prodajom dužnika postignu povoljniji uslovi za namirenje poverilaca.Sud je, međutim, pribavio samo mišljenje stečajnog upravnika. Nije izvršena ni pravilna procena imovine dužnika. U svom odgovoru na pitanje zašto je obavljena procena po metodi diskontovanja novčanih tokova, sud je naveo da je imenovao veštaka i da je dao nalog da se proceni imovina dužnika jer da sud nema znanja potrebna za procenu. Međutim, Ekonomski institut nije vršio procenu imovine jedinim mogućim metodom u stečaju – procenom likvidacione vrednosti – nego je izvršio procenu diskonta novčanih tokova, što je neprimeren metod kod procene imovine u stečaju” navodi se u izveštaju.

.... Pazi, nije sporno da Sartid sad dobro radi. Samo , meni se ne dopada da plaćam njegove dugove zbog toga da bi kupac prošao jeftinije. U vezanoj trgovini, npr. luka je prodata za 190 000 dolara, ceni prosečnog dvosobnog stana u beogradu...

Zašto misliš da su afere tog vremena fabrikovane ? I one ranije i kasnije, iste su, dokaz alavosti političke elite. Ili o njima ne sme da se priča, a da ne budeš proglašen za radikala, antireformatora, prodbeovca, šta već

#108 headhunter

headhunter
 • Members
 • 6,691 posts

Posted 08 December 2008 - 22:57

tko je srušio gospođu mjesec ?

#109 shivaja

shivaja
 • Members
 • 1,828 posts

Posted 09 December 2008 - 13:29

danas je svetski dan borbe protiv korupcije...pa srecan vam bio.. :ph34r:

dabogda se nakrali, samo tako.. :)


ko malo ne pokrade, nema samnom da se sigra.. :D

Edited by shivaja, 09 December 2008 - 13:41.


#110 shivaja

shivaja
 • Members
 • 1,828 posts

Posted 09 December 2008 - 20:27

U svetu se danas obeležava Međunarodni dan borbe protiv korupcije, kao podsećanje na 9. decembar 2003. godine kada je usvojena Konvencija UN-a protiv korupcije. Ove godine je kampanja posvećena zaštiti tzv "duvača u pištaljku", odnosno onih koji otkriju zloupotrebe. Srbija je i dalje visoko na skali korumpiranih država, dok oni koji otkriju korupciju ne prolaze baš najbolje.

Srbija i dalje zauzima visoko mesto na skali korumpiranih država, iako je ovogodišnje međunarodno istraživanje bazirano na stepenu korupcije u privredno razvijenim zemljama. Među 22 zemlje, najniža korupcija je u Belgiji, a najviša u Kini i Rusiji. Srbija, dakle, u regionu zauzima visoko mesto po procentu korupcije u čemu je jedino bolja od Bosne i Hercegovine.

Direktor Transparensi Srbija Vladimir Goati:


"Po prvi put smo umesto jednog postepenog napretka imali stagnaciju. Danas više prisustvujemo nekim bljeskovima afera koje su se desile pre dve, tri ili deset godina i to nije siguran indikator da bismo mogli da ocenimo da je korupcija zahvatila društvo, što pre nije bio slučaj."


Srpski poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kaže da u borbi protiv korupcije ključno nedostaju državni mehanizmi, ali da je značajnu ulogu u tom smislu imala i javnost, koja je otvorila neke afere i ukazala na štetnost političke i državne korupcije:


"Mi već godinama imamo situaciju u kojoj mehanizmi poput Republičke uprave za javne nabavke, koja je jedan od osnovnih instrumenata u borbi protiv korupcije, radi u gotovo nemogućim uslovima. Takođe, činjenica je da je i Budžetska komisija, koja postoji, radi i u granicama svojih objektivnih mogućnosti ulaže napor da obezbedi svoju funkciju, svedena na neću reći rudimentaran nivo, ali na nivo koji je daleko ispod potreba ove zajednice. Zatim, kapitalno važan organ koji tri godine postoji samo na papiru ni dan danas ne funkcioniše, a to je državna revizorska institucija. Dakle, neverovatno je da jedna država za tri ili četiri godine ne može da digne na noge i osposobi jedan vitalno bitan mehanizam – to je činjenica kojoj se mora pogledati u oči."


Beograđani i građani Kuršumlije priznaju da ima korupcije, ali, zanimljivo, ne kod njih:


"Za svaki ozbiljniji posao, ukoliko želiš da ga završiš, potrebne su jake veze ili pare, ili i jedno i drugo."
"Nemam nikakvo iskustvo, ali gledajući televiziju i čitajući novine mislim da je najveća korupcija u poslovnim krugovima."
"Ima dosta mita i korupcije, ali se do takvih informacija teško dolazi jer se to najčešće obavlja u nekom užem krugu."
"Toga ima dosta na svakom koraku, u opštini, bolnici – svuda."
"Niko od njih, lekar, profesor ili običan službenik u opštini, ne traži ništa, ali se posao mnogo lakše završi ako se donese čokolada, viski, parfem ili nešto slično."
"Radim u komunalnoj službi i korupcije ima i kod nas, ali je najviše ima u zdravstvu i sudstvu, kako sam čula." :ph34r:


Očito je da građani izbegavaju da kao nezgodni svedoci učestvuju u borbi protiv korupcije. Evo i zašto. Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić navodi kako su prolazili oni građani ili zaposleni koji su u svom okruženju ukazivali na korupciju:


"Čovek koji je dao doprinos u otkrivanju drumske mafije, onog trenutka kada je pisnuo o tom problemu i obratio se meni za pomoć izbačen je sa posla - tri godine je bez posla. Zaposlenik u Železnicama Srbije, predstavnik radnika u upravnom odboru, koji je prvi progovorio o kupovini onih šarenih vozova je takođe ostao bez posla. Ovo ne govorim da bih širio pesimizam, to jednostavno ilustruje našu realnost. Dakle, taj tretman prema njima nije osveta, to nije poruka njima, to je poruka vama - to je evidentan strah od javnosti."


Istovremeno, ombudsman za ljudska prava Saša Janković kaže da su pritužbe koje su stizale u njegovu kancelariju pokazale da se građani odlazeći u državne institucije osećaju zapostavljeno, što ne bi trebalo da je uloga državnog javnog sektora:


"U izveštaju stoji da građani nisu zadovoljni radom organa uprave, da se osećaju kao prekobrojni predmeti, a ne kao ljudi, i da nemaju utisak da se uvažava njihovo dostojanstvo. Građani imaju utisak da je postupcima cilj forma, a ne sadržina. I na kraju, imamo birokratizovanu i otuđenu upravu usmerenu prema sebi i svojim problemima i eventualno utvrđivanju obaveza građana, ali ne i prema ostvarivanju njihovih prava."


Međunarodni dan korupcije obelažava se devetog decemembra kada je 2003. godine usvojena Konvencija Ujedinjenih nacija protiv korupcije.

LINK

Edited by shivaja, 09 December 2008 - 20:36.


#111 shivaja

shivaja
 • Members
 • 1,828 posts

Posted 12 December 2008 - 12:27

sretoh jednu korumpiranu iz ldpa i podsetih se mojih naivnih dana provedenih u ldp-u. ako je ldp takav, kakvi su ovi drugi, majko bozija... :ph34r:

jos jednom, nas osnovni najvazniji problem je korupcija, kriminal. na svim nivoima , svuda.
2003, covek nesto zbilja pokusao, ubili ga i veselje iz doba milosevica se nastavilo.
gde je tu kraj, ja ne vidim. i kako. ni to ne vidim.
nista ne vidim.
zena bez vizije

#112 krander

krander
 • Members
 • 98 posts

Posted 10 August 2009 - 10:39

A kako tek lako stradas kad odbijes

#113 Constantin

Constantin
 • Members
 • 21,867 posts

Posted 28 October 2010 - 22:10

[attachment=76890:85688_4_ff.jpg]

#114 Artur Dent

Artur Dent
 • Members
 • 8,603 posts

Posted 29 October 2010 - 14:20

Sve, sve, ali za sta se daje mito svesteniku? :) Kapiram da svestenik daje nadleznom episkopu mito da bi dobio lukrativniju eparhiju, ali sta gradjanin dobija za mito koji da svesteniku?

#115 Sapunar

Sapunar
 • Banned
 • 2,066 posts

Posted 17 August 2011 - 10:19


Da li vam se cini da se srpsko drustvo polako navikava na sve veci obim korupcije? Desavaju se neverovatne javne nabavke ali to vise nikoga i ne zanima. Da li ste se i vi navikli ili vam korupcija vise ne smeta.

Pogledajte donji tekst.14. 07. 2011.| 09:00

Tri klime dnevno u vozila GSP "Beograd"- Ugradnja jedne košta od 15 do 20.000 EUR


Detalji Izvor eKapija, 14. 07. 2011. Više informacija o firmamaGSP BeogradDirekcija za javni prevoz BeogradAgencija za javne nabavke grada BeogradaGrad BeogradMaster frigo d.o.o. Beograd nađite druge dokumente u kojima se pominjeGradsko saobraćajno preduzeće Beogradklimatizacija autobusaAleksandar AntićMasterfrigoMileta RadojevićGoran Aleksić Posted Image

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić posetio je juče pogone Gradskog saobraćajnog preduzeća "Beograd" i razgovarao sa rukovodstvom tog prevoznika o ubrzanju dinamike postavljanja klima-uređaja u vozila.

– Na sastanku sa predstavnicima Direkcije za javni prevoz, Agencije za javne nabavke, Gradskog saobraćajnog preduzeća "Beograd" i izvođača radova "Masterfrigo" dogovorili smo da se od ponedeljka u vozila ugrađuju tri klime dnevno. Već sredinom iduće sedmice taj broj vozila bi trebalo da bude pet i verujem da ćemo tu dinamiku uspeti još da ubrzamo – istakao je Antić.

Prema njegovim rečima, na sastanku je dogovoreno da GSP izvođaču radova obezbedi veći broj linija za rad i da im vozila budu dostupna kada njima to odgovara, "Masterfrigo" će angažovati veći broj ekipa, a dogovoreno je i da se na tom poslu radi u tri smene, za šta je, kako je dodao Antić, "dobio čvrsto obećanje".

– Sa rukovodstvom GSP-a je dogovoreno da svako vozilo koje bude klimatizovano saobraća na najfrekventnijim linijama. Ta vozila će biti i adekvatno obeležena, a sve to činimo da Beograđani ove nesnosne vrućine lakše podnesu – dodao je Antić.

Kako je istakao, grad Beograd je iz budžeta opredelio 280 miliona dinara za klimatizaciju 178 vozila Gradskog saobraćajnog preduzeća "Beograd" i dodao da je namera da broj klimatizovanih autobusa u gradu bude povećan, kao i da se poboljša kvalitet voznog parka.

– U ovom trenutku u saobraćaju je oko 300 klimatizovanih vozila, a sada ulazimo u ozbiljan ciklus zamene autobusa. Očekujem da će u naredne dve do tri godine klimatizacija biti apsolutni standard – istakao je Antić.

Generalni direktor GSP "Beograd" Mileta Radojević kazao je da ugradnja jedne klime košta između 15 i 20.000 EUR.

– Do sada je klimatizovano 25 vozila, a većina će klime dobiti do sredine avgusta. Planirano je da ovaj posao bude završen i ranije, ali je izrada novih nosača, čišćenje kanala i stavaranje uslova za ugradnju klima, usporilo ugradnju – kazao je Radojević.

Radoje Cvetić, vlasnik firme "Masterfrigo", rekao je da je za ugradnju klime u solo autobus potrebno pet ljudi i da oni mogu da urade jedan autobus u toku dana. Kako je istakao, priprema za ugrađivanje klime traje mnogo duže nego sama ugradnja, a svi materijali koji se koriste moraju biti atestirani i nezapaljivi.
Dokumenti sa sličnom temom
Posted Image#116 Ela1

Ela1
 • Members
 • 2 posts

Posted 19 September 2011 - 12:45

Nazalost. nema nista od nase "postene drzave".
Pretpostavljam da su neki u toku ali ovo sto se radi u samoj poreskoj upravi je sramota.

Na proslom konkursu je primljen radnik koji javno tvrdi i time se hvali kako je dao 4000e za radno mesto poreskog kontrolora. Pored toga u njegovom vlasnistvu je prodavnica (iako zaposleni u PU nesmeju drzati privatne radnje), njegova zena je takodje na zadnjem konkurnu zaposlena za stalno na carini (po njegovim recimo za to je dao 5000e). Za par dana treba da polaze drzavni ispit i evo uveliko se hvali kako je pronasao profesora iz BG-a koji mu je sredio za jedan rucak da polozi drzavni (ispit koji za srednjoskolce ne prelazi 200 strana!!!). Javno pokazuje svima kako ne placa porez i kako mu niko nemoze nista. Licno sam video da samo dug za oruzje ima preko 40 000 dinara (a meni ukoliko neplatim struju salju opomene i tuzbe).
Da se u sve to umesa porodicna dijagnoza (iz proverenih izvora) neuracunjivost i paranoidna sizofrenija........

No da ne pisem rekla kazala.
Dovoljno je to da se ni jedna kontrola ili bilo koji drzavni organ nije umesao bar u deo istrage.
Znam najmanje par ljudi koji su pisali i molbe i zalbei slali video i zvucne zapise u vezi ovog sto sam upravo u kratkim crtama napisao. Sve sto su dobili od drzave je veliko zataskavanje. Ko je tu uzeo novac, ko je nesposoban za rad i ostalo ..... pa valjda bar nasa "draga poreska uprava" treba biti kontrolisana malo bolje.

I onda tu dolaze pitanja odlaska mladih iz Srbije, vrednosti skolstva (sve vise je kupljenih diploma iz samozvanih akreditovanih skola svuda po Srbiji, a narocito na jugu Srbije gde policajci zavrsavaju visu vaspitacku skolu sa par stotina evra i ruckovima)..... i jos mnogo mnogo drugih malih problema koji mnogo znace.

Pogresni ljudi na pogresnim mestima dovode ili sebi ravne ili ljude sa nizom inteligencijom ili ljude na samoj ivici. Namesteni tenderi su i vise nego cesta pojava, korumpirani kontrolori svih tipava, provesora koji za rucak daju ocene ...... i onda pitamo gde ce nam drzava!?!

U EU sigurno ne.

#117 visnja

visnja
 • Members
 • 2,145 posts

Posted 19 September 2011 - 13:11

Cekaj bre ja pre par dana procita da je Stankom pokupio lovu od gomile ljudi i nikada im nije dao stanove.Sada taj isti Stankom i dalje gradi kao da se nista nije desilo.
Daj sada da pricamo o korupciji u prosveti koje definitivno ima ali je nula u poredjenju sa gradjevinskom mafijomPotpisujem :hail:

#118 incognito

incognito
 • Members
 • 7,771 posts

Posted 20 September 2011 - 01:12

Nazalost. nema nista od nase "postene drzave".
Pretpostavljam da su neki u toku ali ovo sto se radi u samoj poreskoj upravi je sramota...


Pa je li, Ela, sta ti uradi po tom pitanju. Eto, znas nekoga ko javno tvrdi i hvali se da je dao 4000€ za mesto poreskog kontrolora, pa onda zaposljavao ovoga, onoga, pa sredjivao ispite, pa pokazuje kako ne placa poreze, pa si ti licno video da ima `dug za oruzje`... Pa sta ti uradi, majku mu, sem sto se druzis (ocito) sa takvim polusvetom? Jesi ga prijavio? Sta su ti rekli, ako jesi? Sta cekas, ako nisi? I jos sve to kolosalno finisirano sa 'proverenim izvorima' oko neuracunljivosti (za sta?) i ni manje, ni vise paranoidne sizofrenije... Da prostis, tvoj post, ovako bez ikakvih dokaza, vise odise simptomima navedenog poremecaja nego tajanstvena osoba koju nam opisujes.

I sad mi sve tebi treba da verujemo na rec? Ok, ja uopste ne sumnjam da postoje takva muljanja po Srbiji, al' gde bas ti nadje nama da otvaras dusu bez i jednog dokaza?

#119 Ela1

Ela1
 • Members
 • 2 posts

Posted 20 September 2011 - 09:33

@ incognito, zao mi je ukoliko si se pronasao u mom postu, nije mi bila namera da vredjam i pogadjam. Upravo iz tog razloga nisam zeleo da iznesem tacno ime i dokaze o svemu ovome. Ne duzim se sa takvim likovima (ali poznajem one koji su u nuznom (ponavljam NUZNOM) kontaktu sa njim).
Zar ne mislis da je pre zaposlenja komisija koja odlucuje o primanju osaba u radni odnos trebala da proceni i utvrdi na osnovu cinjenica (skolska sprema, razgovor sa ispitanikom itd.).
Sta sam ja uradio povodom svega toga, pa evo za pocetak sam napisao ovde imajuci u vidu da je ovo ipak posecen forum i naravno napisao mail ministarstvu (u ciji odgovor sumljam). Ne bih da duzim pricu... ipak moja greska sto sam se pozalio ovde.
Srdacan pozdrav svima i prijatan zivot u Srbiji ZEMLJI CUDA!

#120 vladaxy

vladaxy
 • Members
 • 201 posts

Posted 21 September 2011 - 07:31

Srbija je od "Novartisa", preko "Jugoremedije", naručila tri miliona doza vakcina protiv novog gripa po ceni 799 dinara. Ako bi se u prvi mah moglo zaključiti da je problem u "pohlepi" farmaceutskih kompanija, i time optuziti kapitalizam kao sistem koji je orijentisan na sticanje profita, uzrok problema je svakako na sasvim drugom mestu, u cinjenici da se primenjuje koncept "javnog zdravlja", sto u praksi znaci formiranje raznih zdravstvenih tela na nacionalnom (ministarstva zdravlja) i internacionalnom nivou (SZO) kojima se (iako to nije bila prvobitna namera) daje platforma farmaceutskim kompanijama da deluju mimo trzista. Zdravlje treba da bude privatna, a ne javna stvar. Birokrate koje odlucuju o zdravlju gradjana u ovim telima ne moraju imati iste motive kao i obican gradjanin koji brine o sopstenom zdravlju. Farmaceutskim kompanijama je mnogo lakse da pridobiju jednog drzavnog funkcionera za svoje ideje (koji ce nakon toga gradjanima da objasnjava svoje "nezavisno" stanoviste) nego da pokusaju da ubede celo stanovnistvo u potrebu vakcinisanja ili kupovine novog leka.

Slobodno tržište