Nadam se samo da nikad nećeš doći u situaciju da čekaš pravdu iz Strazbura. Jer ćeš se načekati.
Neki ljudi su pravdu iz Strazbura docekali i to za kratko vreme?
Znam slucaj u kojem je pravda preko Strazbura ostvarena za dve godine dok u Srbiji nije za dvadeset.
P.S. A ovako se pametni ljudi ophode sa korumpiranom bandom u srpskom pravosudju:
(zbog privatnosti izbrisana imena). Ovo mi se mnogo dopalo kad sam procitao.
Jeste opsirno ali vredi procitati. Divim se hrabrosti ove osobe od koje mozemo da naucimo kako se to radi sa korupiranom bandom. Pravo u brk bez
uvijanja i straha od represije.
OKRUŽNOM SUDU KRAGUJEVAC P. 2643/00
Predsedniku suda
Trg Vojvode Radomira Putnika 4
34000 K r a g u j e v a c Kopija: European Court of Human Rights
SRBIJA Council of Europe
[42284/06]
Vrhovni Sud Srbije
Ministarstvo Pravde
Vaš znak: Broj: VI-SU-267/08 od 27 avgusta 2008.g.
Tužilac ………………………….
Protiv .........................................
Povodom Vašeg obaveštenja o stanju predmeta a koje obaveštenje je standardno, odnosno identično i prethodnom, kako ste Predsedniku Opštinskog suda naložili ‘’da preduzme sve potrebne mere kako bi postupak u istom bio što pre okončan i odluka doneta’’ odgovaram da sam na takva obaveštenja već navikla. Meni ništa drugo i ne preostaje obzirom da još uvek nisam primetila drugih rezultata osim da sud i dalje daje prostora tuženiku koji igra svoju perfidnu igru u nedogled jer je on profesionalac u malverzacijama što je i dokazivao godinama.
Vi ste sa Vaše strane obavili svoju dužnost tako što ste nalog deligirali Vašem kolegi Predsedniku Opštinskog suda koji će takođe deligirati nalog postupajućoj sudiji i time se zatvara krug i završava sva odgovornost dok će se besplodne rasprave i dalje razvlačiti bez ikakvog osnovanog razloga ali u smislu zamaranja mene do moje sledeće žalbe kada će se meni dostaviti isti odgovor i tako u nedogled.
U međuvremenu tuženik mirno ‘’posluje’’ u privrednom kriminalu a ohrabren stavom suda.
U takvim okolnostima, dok se na očigled žrtve i svih posmatrača sahranjuje pravda, rađaju se nove ideje kriminalaca kako da izbegnu lice pravde dok država i građani u njoj stradaju. Zgađena sam takvim okolnostima koje se svesno kreiraju a u kojima se nalazi moja zemlja rođenja.
Osim toga izostavili ste da me obavestite šta je se desilo sa mojom krivičnom prijavom protiv svedoka tuženika izvesnog ....................... koji je davao lažne iskaze pred sudom u korist tuženog. Krivičnu prijavu sa materijalnim dokazima sam preko Ministarstva Pravde Srbije podnela još 10. marta 2008.g., a sada je septembar! Ili za gradske moćnike bivše i sadašnje direktore ne važi isti Zakon koji kaže da su davanje lažnih iskaza pred sudom i prevare krivična dela? Ne mogu da verujem.
U međuvremenu sam podrobno upoznata sa kojim gradskim moćnicima je tuženik u vezi pa me i ne čudi više odakle tolike privilegije da on i pored više sudskih postupaka koji se protiv njega vode, ili su kako je on sam na saslušanju izjavio vođeni, i dalje mirno ‘’posluje’’. Tuženik se redovno pred sudom pojavljuje kako bi sebe pred sudom prestavio ‘’finim’’ dok se u međuvremenu mojim svedocima preti. Ako to nije perfidnost.
Skoro čitavu deceniju tuženik očigledno zloupotrebljava procesno pravo ali u zapisnicima i izveštajima suda on postupa po ‘’zakonskim rokovima’’. Čudno je to ali za onoga ko nije upoznt sa metodama tuženika ali i okolnostima u kojima se kreiraju mogućnosti tuženika koje su očigledne jer je on na svom terenu.
Meni preostaje jedino da ulažem žalbe na koje dobijam uvek iste odgovore kao da je tuženik izvan zakona dok sam ja obespravljena jer se moje žalbe tretiraju i kao ‘’uvrede suda’’. To su neviđene prakse koje ponižavaju i vređaju zdrav razum.
Predmet je jednostavan, postojao je Ugovor o radu koji od strane tuženika nije ni približno ispoštovan, svi relevantni materijalni dokazi su pred sudom ali se predmet samo komplikuje zamagljivanjem tuženika. Ali nije to sve. Tu je i prekomerna tolerancija zloupotrebe procesnog prava tuženika dok se meni ne toleriše ama baš ništa
Kakav zaključak bi ste Vi doneli da je u pitanju Vaš porodični budžet i lični višegodišnji hod po mukama i zdravlje? Kakav, gospodine Predsedniče?
Takav način suđenja nema veze sa zakonom i njegovim sporovođenjem niti ima veze sa jednakošću pred zakonom. Pre će biti da on ima veze sa beskrupuloznim stavom da se nema empatija prema oštećenoj strani dok se maksimalno štite prava tuženog koji je se bogatio na račun jedne skromne porodice čije je poverenje zloupotrebljeno. To je sramota, to je bestidan stav koji govori o neodgovornosti onih koji treba da se zovu delioci pravde.
Nasuprot meni tuženik je uživao privilegovanost da on hladnokrvno može da zloupotrebljava procesno pravo zbog čega sam ja kontinuirano bila prinuđena da ulažem žalbe. Osim toga mene se u okolnostima iscrpljenosti mašte i obimnih mogućnosti dovodi u situaciju da ja ponovo moram da dokazujem ono što sam već dokazala u samom startu da zbog ponavljanja laži tuženika kojima on pokušava da ubedi sud podnosim iste dokaze koje sam podnela i uz tužbu još davne 2000. godine. (!)
Sud koji je tuženiku godinama davao sav prostor za malverzacije i omogućio mu zloupotrebu procesnog prava, i koji godinama ne izriče valjanu i pravičnu presudu kako bi stao na put zloupotrebi zakona izjednačio je se sa kršiteljem zakona.
Vi treba da se nadate i molite da Vama jednoga dana kada i Vi postanete običan građanin takav sud nikada ne zatreba.
Zbog svega navedenog molim ljubazno da mi ne dostavljate više ovakve izveštaje koji jedino mogu da imaju za cilj nečije opravdanje nego ako možete da me obavestite o promenama koje znače da i u Srbiji Zakon važi za sve podjednako i da svaki građanin, pa i ja, ima pravo na fer suđnje u razumnom roku. Do sada, skoro čitavu deceniju, ja nisam imala fer suđenje u Kragujevcu.
Po mojim krivičnim prijava se i ne postupa i zato ja to mogu odgovorno da tvrdim dok se sve to vidi i iz skučenosti zapisnika u koje selektivno ulaze izjave. Zapisnik sa poslednjeg ročišta jasno ukazuje ko u ovom predmetu ima bezgranična prava a kome su prava ograničena. Tuženiku se kontinuirano daje sav prostor za malverzacije dok se meni i mojoj porodici uskraćuje svako pravo. Za tu konstataciju se ne mora biti ni pravno lice.
Možda ste mislili da ako sam u svojoj neupućenosti naivno poverovala slatkorečivosti jednog beskrupuloznog preduzimača iz građevinske mafije u Srbiji sada poverujem i u ovakve izveštaje i u pravičan ishod pred sudom u Kragujevcu. Ako ste tako mislili pogrešili ste. Ja sam godinama direktan posmatrač svega šta se radi čak i pred sudom u Kragujevcu. Moje je razočarenje nečija sramota a čija je to sramota to procenite sami.
Oštećena,