Jump to content


Photo
- - - - -

Mito i korupcija


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
172 replies to this topic

#16 alberto.ascari

alberto.ascari
 • Members
 • 28,756 posts

Posted 25 August 2008 - 23:19

Bato hor bechkih decaka ako ih poredis sa Yury Luzhkov-im.Ima toga još, i u finim zemljama, a ne samo u Srbistanu, Austrija, Nemačka, Franja, ima da biraš slučajeve....

Samo što je to napolju tako, da kad padneš, uzmu ti crno ispod noktiju (npr. bečka Allgemeine Krankenhaus) pre petnaestak godina. 12 godina na tvrdo, počišćeni svi računi gde je sklonjena lova, po izlasku iz mardelja doživotna zabrana rada u gradjevinarstvu i investicijama. Sve se može...

#17 kapetanm

kapetanm
 • Members
 • 3,153 posts

Posted 26 August 2008 - 00:42

Obratite paznju na crnogorsku obalu

#18 Giacomo

Giacomo
 • Members
 • 1,299 posts

Posted 26 August 2008 - 06:26

Obratite paznju na crnogorsku obalu

Tamo gradi ruska mafija. Posto smo mi orijentisani prema bracuskama docice oni i kod nas, samo sto nisu. Zbog gradjevinske mafije je drzava Srbistan pred medjunarodnim sudom ali to nju bas i ne tangira mnogo. U zadnje vreme drzava preko medjunarodnog suda u predmetima sporova sa gradjevinskom mafijom nudi bedna ''poravnanja'' sto znaci da je u uskoj sprezi sa gradjevinskom mafijom. Pokusavaju da takvim bednim ''poravnanjima'' spasu svoje lice pred medjunarodnim institucijama i da povuku tuzbe iz Strazbura na prevaru. Ma Srbiju treba potpuno ukinuti, to ionako nije drzava vec lopovluk nevidjeni. A poredjenja sa drugim destinacijama ne piju vodu jer svuda se mafija suzbija i sprecava da deluje samo se kod nas maksimalno stiti cak i pred vajnim sudom sto znaci da je vrh piramide tu duboko umesan.

Edited by Giacomo, 26 August 2008 - 06:28.


#19 seca

seca
 • Members
 • 2,151 posts

Posted 30 August 2008 - 18:40

Obratite paznju na crnogorsku obalu

Tu grade i Rusi,a koliko sam cuo Rusi kupuju zemljiste za Albance jer lakse dobijaju gradjevinske dozvole .

#20 Artur Dent

Artur Dent
 • Members
 • 8,603 posts

Posted 02 September 2008 - 14:37

Ideja koja nas je nekad vodila da želimo nešto bolje je u stvari iskorišćena u borbi vođa za mesto na tržištu, kao uvek do sada. Kad budu počele da lete glave, kao u Kini, nešto će se srediti

A u Kini se sredilo? :ph34r:

#21 Pontijak

Pontijak
 • Members
 • 3,395 posts

Posted 02 September 2008 - 14:59

A u Kini se sredilo? :ph34r:


od doba kulturne revolucije pa do oko 6 hiljada milijardi godisnjeg bruto proizvoda, khm, pa valjda je i to neko sredjivanje? :)

#22 Artur Dent

Artur Dent
 • Members
 • 8,603 posts

Posted 02 September 2008 - 15:24

od doba kulturne revolucije pa do oko 6 hiljada milijardi godisnjeg bruto proizvoda, khm, pa valjda je i to neko sredjivanje? :ph34r:

Mislio sam na korupciju. Sad kad vise ima, ima se i vise lapiti. :) Uprkos glavama koje lete.

#23 Pontijak

Pontijak
 • Members
 • 3,395 posts

Posted 02 September 2008 - 16:07

Mislio sam na korupciju. Sad kad vise ima, ima se i vise lapiti. :D Uprkos glavama koje lete.

ma ok, stoji to, ali isto tako stoji da je Kina bila ekstremno korumpirana i u vreme kulturne revolucije za koju i ti i ja znamo (iz istorije i sjajnih dokumentaraca na histori kanalu) kakva je bila. ne zaboravimo da korupcija nije samo procenat na bankarski racun vec i recimoooo... dozvola da klinci sprovode linc nad decom odbacenih partijskih funckionera, profesorima i ostalim intelektualcima, visokim oficirima vojske itd. kada su glave i bukvalno letele u mnogo vecem broju nego sada plus jos stotine specificnih formi korupcije koje su postojale u Maovoj Kini (sve sa pola sake pirinca dnevno za ogromnu vecinu stanovnistva). znaci nekako se ipak doslo do tih 6 hiljada milijardi dolara godisnjeg bruto proizvoda, naravno ne mislim da je to zbog letecih glava (mada mi se cini da tamo streljaju a ne koriste giljotinu ili sablju dimiskiju kao u Saudijskoj Arabiji)

kao sto zaboravljamo razglabajuci o korupciji da svi deklarativno osudjujemo korupciju ali hajde budimo posteni pred sobom (ne mora javno) - KO ovde nije srecan kada ima SVOG doktora koji mu sredi preglede preko VEZE, ah, veza, taj divan srpski izraz za korupciju :ph34r: i naravno da to postoji svuda u svetu, nas problem je sto hocemo da se pravimo "Francuzi" pa je etnografski obicaj zvan VEZA postao FRANCUSKA VEZA, mislim da shvatas sta mislim (uz malo podsecanje da je policajac po kome je snimljen taj film u svom realnom zivotu kasnije drmnuo iz policijskog skladista zaplenjenu ilegalnu materiju ali je uhvacen), e tu se drustvo urusava kada francuska veza postane model ekonomije i drustvenih odnosa i moralno prihvatljiva za vecinu stanovnistva ma koliko ta vecina deklarativno bila protiv korupcije u odredjenim oblicima, tacno mogu da zamislim scenu kako grazdanin serbski pun gneva zbog korumpirane gradske administracije dozivi srecu kada preko veze zaposli dete ili rodjaka ili kada preko veze odradi medicinske preglede za par dana i tako ustedi jedno 3 meseca koliko bi mu bilo potrebno za to da ide regularnim putem u nasem poluraspadnutom drzavnom zdravstvenom sistemu.

stvar je vrednosnog sistema, koji je sistem bolji za stanovnistvo Kine, onaj ili ovaj , da li se u Kini doslo do napretka ili nije ali to bi nas daleko odvelo i nikud dovelo :)

Edited by Pontijak, 02 September 2008 - 16:20.


#24 highlanderka

highlanderka
 • Members
 • 3,150 posts

Posted 02 September 2008 - 16:26

JA imam svog doktora, upravo sam mu ispeglala lekarsku uniformu i ispratila ga na dezurstvo, ljubi ga majka. I ne trazim od njega ni recept da mi napishe a ne da me voda po bolnici i kabinetima. Grad je pun mojih skolskih drugova koji su se lepo "snashli" u ovim vremenima ali mi ne pada na pamet da ih cimam za rukav da mi odrade nesto. Odvratno mi je to kad neko umisli da je vazniji od svih drugih, da je njegova muka najveca i najpreca. Umirali su i bolji od mene, pa sto da idem preko reda?
Postali smo prost, nevaspitan narod, sirov i surov.

#25 Pontijak

Pontijak
 • Members
 • 3,395 posts

Posted 02 September 2008 - 16:35

tvoja etika je za svako poshtovanje, iskreno :ph34r: na zalost tvoja etika i nije bas siroko prihvacena u nasem drustvu :)

Edited by Pontijak, 02 September 2008 - 18:21.


#26 Giacomo

Giacomo
 • Members
 • 1,299 posts

Posted 02 September 2008 - 23:04

Postali smo prost, nevaspitan narod, sirov i surov.

I sto je najperfidnije od svega prestavljamo se kao mucenici. :) A nas prostakluk, nevaspitanje, sirovost i surovost dolaze do izrazaja kad krenemo da peljesimo cak i svoje najblize, rodbinu koja je, recimo, u inostranstvu ili kad krenemo u medjusobnu otimacinu oko nasledja kad pomru roditelji. :ph34r:

#27 Mashinovodja

Mashinovodja
 • Members
 • 2,454 posts

Posted 03 September 2008 - 11:40

kao sto zaboravljamo razglabajuci o korupciji da svi deklarativno osudjujemo korupciju ali hajde budimo posteni pred sobom (ne mora javno) - KO ovde nije srecan kada ima SVOG doktora koji mu sredi preglede preko VEZE

Brkaš uzrok i posledicu. Kad bi sistem bio takav i kada bih ja znao da mi ne treba doktor ili bilo šta drugo preko VEZE, ne bih ni tražio VEZU. Ali pošto mi treba doktor, a "normalnim" postupkom mogu doći do njega otprilike četiri godine posle smrti (vlastite, naravno), ja nemam drugog izlaza nego da potražim čarobnu VEZU. Nisam zbog toga ponosan, naprotiv, i ne prihvatam to stanje kao normalno, naprotiv, ali dozvolićeš, moje zdravlje mi je ipak važnije od principa. I nisam ja stvorio taj sistem gde je za SVE POTREBNA VEZA, nego silom prilika živimu njemu i nikakva moja principijelnost ga neće promeniti.

, ah, veza, taj divan srpski izraz za korupciju :ph34r:

Nije samo srpska. O tome je nekad p(j)evalo Prljavo kazalište, a p(j)esma im je i danas vrlo, vrlo aktuelna na ovim balkanskim prostorima.

...e tu se drustvo urusava kada francuska veza postane model ekonomije i drustvenih odnosa i moralno prihvatljiva za vecinu stanovnistva ma koliko ta vecina deklarativno bila protiv korupcije u odredjenim oblicima, tacno mogu da zamislim scenu kako grazdanin serbski pun gneva zbog korumpirane gradske administracije dozivi srecu kada preko veze zaposli dete ili rodjaka ili kada preko veze odradi medicinske preglede za par dana i tako ustedi jedno 3 meseca koliko bi mu bilo potrebno za to da ide regularnim putem u nasem poluraspadnutom drzavnom zdravstvenom sistemu.

Tačno tako. Osećam se mizerno i odvratno kad god moram da pribegnem VEZI da bih nešto postigao, i izbegavam kad god je moguće, ali šta kad (obično) nije moguće?

stvar je vrednosnog sistema, koji je sistem bolji za stanovnistvo Kine, onaj ili ovaj , da li se u Kini doslo do napretka ili nije ali to bi nas daleko odvelo i nikud dovelo :)

U Kini svakako ima napretka (ako ne drugo, tamo se više ne umire od gladi, kao do vrlo nedavno), ali to svakako nije zato što se glave kotrljaju, nego zaslugom pametnog političkog rukovodstva koje se manulo Maovih zabluda i budalaština. Kao što oni vole da se slikovito izražavaju, "nije bitno da li je mačka bela ili crna, bitno je da lovi miševe".

U Saudijskoj Arabiji i Iranu sabljom skraćuju za glavu dilere droge i makroe. Da li je zbog toga smanjena ponuda i potrošnja droge ili rent-a-riba usluga? Nije, nego je samo cena robe/usluga (mnogo) veća jer su dobavljači robe/usluga ukalkulisali rizik. Gde god postoji potražnja za nečim, biće i ponude toga, bez obzira na moguću kaznu. Ekonomija ne poznaje pojam "kazna", samo pojam "rizik".

#28 shivaja

shivaja
 • Members
 • 1,828 posts

Posted 03 September 2008 - 13:09

Tema Dana
U Srbiji političari vladaju i dalje uz pomoć korupcije
Autor: Verica Barać | 31.08.2008. - 06:17Sa Zakonom o oduzimanju imovine proistekle iz kriminalnih radnji se kasni, ali je veći problem što se donose zakoni koji se ne primenjuju ili se primenjuju selektivno i služe da bi se stvorile nedovoljno jake i zavisne institucije. Borba protiv korupcije je sprovođenje dobrih poteza u dugom periodu i stalna volja da se stvore institucije koje će učiniti da ono što piše u zakonu bude bespogovorno ostvarljivo. Za to je presudan kontinuitet i volja koji u Srbiji ne postoje.

Zakoni se ovde donose da bi se napravio simboličan korak ka EU, oni su samo rezultat političkih dogovora da se donese pravni spis koji ništa konkretno ne može da uradi. Najbolji pokazatelj je činjenica da zakoni koji su doneti poslednjih godina nisu smanjili korupciju ili promenili njenu suštinu. Srbija u poslednje tri godine ide unazad, jer i ti mali pomaci koji se napravljeni primenom donetih zakona i tako doveli vlast u poziciju koja im ne odgovara, munjevito bivaju osporeni.
Srbija je i jedina zemlja koja nema eksternu reviziju trošenja budžetskih sredstava. Godinama se nijedan završni račun trošenja budžeta nije našao pred Parlamentom. Ništa neće pomoći izbori, kada nije poznato kako su prethodni vladali i kako su trošili novac. Čak se ni opozicija ne ponaša kako bi trebalo, jer i njih finansiraju isti tajkuni. Kada ste čuli da je neko iz opozicije tražio reviziju trošenja budžetskih sredstava? Nikada.
Ovde se sprečava primena svih onih zakona koji zadiru u suštinu vršenja vlasti jer se ovde vlada uz pomoć korupcije. Tako se i kontrola toga kako je neko stekao imperije kojima raspolaže opstruira na sve moguće načine i ide se toliko daleko da se čak sprečava i odgovaranje za krivično delo korupcije.
Šta je bolji dokaz za to nego da je od 2000. republički tužilac vršilac dužnosti, a da se specijalni bira na dve godine. Prave odgovornosti neće biti jer se to sve namerno radi, sprege povezanosti između vlasti, opozicije, tajkuna i kriminala su očigledno neraskidive.
Naše političke elite ne samo da neće da donose dobre zakone, već i kada ih donesu, ne dozvoljavaju da institucije budu nezavisne, postavljaju partijske ljude i gase ona tela koja imaju i najmanje dobre rezultate.

.....


http://www.blic.co.y...na.php?id=55062

#29 muras

muras
 • Members
 • 11,247 posts

Posted 03 September 2008 - 14:04

...Odvratno mi je to kad neko umisli da je vazniji od svih drugih, da je njegova muka najveca i najpreca. Umirali su i bolji od mene, pa sto da idem preko reda?
Postali smo prost, nevaspitan narod, sirov i surov.

ova dama iz posta u post kupi sve moje simpatije...

#30 Giacomo

Giacomo
 • Members
 • 1,299 posts

Posted 03 September 2008 - 22:24

Brkaš uzrok i posledicu. Kad bi sistem bio takav i kada bih ja znao da mi ne treba doktor ili bilo šta drugo preko VEZE, ne bih ni tražio VEZU. Ali pošto mi treba doktor, a "normalnim" postupkom mogu doći do njega otprilike četiri godine posle smrti (vlastite, naravno), ja nemam drugog izlaza nego da potražim čarobnu VEZU. Nisam zbog toga ponosan, naprotiv, i ne prihvatam to stanje kao normalno, naprotiv, ali dozvolićeš, moje zdravlje mi je ipak važnije od principa. I nisam ja stvorio taj sistem gde je za SVE POTREBNA VEZA, nego silom prilika živimu njemu i nikakva moja principijelnost ga neće promeniti.

Principijelnost jedinke nije dovoljna. Principijelnost vecine bi uklonila sistem gde je za SVE POTREBNA VEZA i tada niko silom prilika ne bi bio prinudjen da zivi u takvom sistemu.