Jump to content


Photo
- - - - -

Mito i korupcija


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
172 replies to this topic

#1 shivaja

shivaja
 • Members
 • 1,828 posts

Posted 17 June 2008 - 23:29

Ne znam da li ima topic sa ovom temom, osim u zdravstvu, pa rekoh, da krenem...bilo bi zanimljivo.. :ph34r:


Korupcije u Srbiji najviše u građevinarstvu


http://www.blic.co.y...na.php?id=45562
Mito diže cenu stana i do 30 odsto
Autor: P. Blečić - A. Nikolić | 15.06.2008 - 00:02


Korupcija u građevinarstvu seže do samih vrhova opštinskih i gradskih vlasti, a mito koje investitori plaćaju za razne usluge čini i do 30 odsto ukupne cene kvadrata u novogradnji tvrde mnogobrojni sagovornici „Blica nedelje“.

Korupcija je praktično zastupljena u svim fazama: od izrade regulacionih i detaljnih urbanističkih planova, odnosno odluke o izgradnji objekta, preko ugovaranja i projektovanja, do same izgradnje i održavanja. Iako se u građevinarstvu obrću stotine miliona evra, a investitori troškove mita kompenzuju „uštedama“ na materijalu, čime ugrožavaju bezbednost stanara.
Uprkos tome što je uvođenje reda u ovu oblast jedan od uslova za ulazak Srbije u Evropsku uniju, država je po ovom pitanju dosad uradila strašno malo, gotovo ništa, kaže za „Blic nedelje“ vlasnik jedne prestoničke građevinske firme, koji je insistirao na anonimnosti.
Prema rečima našeg sagovornika, cvetanju korupcije u građevinarstvu posebno pogoduje loša zakonska regulativa, ali i slaba primena zakona. Rezultat je da svaki dokument koji traži investitor „može, ali i ne mora da dobije“. Da bi otklonili eventualne prepreke, preduzimljivi investitori angažuju pojedine advokatske kancelarije ili razne opunomoćnike, koji su „dobri“ sa ljudima iz opštine ili grada, što je praksa koja je razvijena još devedesetih godina.
- Među raznim oblicima korupcije u građevinarstvu, najviše novca se uzima na donošenju regulacionih planova, odnosno izradi i izmenama detaljnih urbanističkih planova. Tim planovima se, recimo, menja namena zemljišta, pa se nekadašnja industrijska zona pretvara u građevinsko zemljište, ili se za određeni blok zgrada povećava spratnost. Kada se industrijsko zemljište preimenuje u građevinsko, cena mu automatski postaje višestruko veća, pa je i mito tu najveći. Primera radi, ako je cena kvadrata u zgradi podignutoj na takvoj lokaciji 2.000, mito se „ugrađuje“ sa 500 do 600 evra - objašnjava naš sagovornik i dodaje da se „kolač“ deli između investitorovog opunomoćenika, njegove veze na vlasti i članova komisije, koju obično čini po jedan „stručnjak“ iz svake stranke koja učestvuje u vlasti.
S tim u vezi, on kaže da širom Beograda ima puno primera koji potvrđuju ovu praksu: Relativno svež primer pet višespratnica (prostor površine od oko 20.000 kvadrata) koje su izgrađene na potezu od Cvetkove pijace prema tramvajskoj okretnici, na mestu gde su se ranije nalazila skladišta.
Mito se, inače, ređe isplaćuje u novcu. Umesto toga, „partnerima na vlasti“ obično se daje jedan ili nekoliko stanova na toj ili nekoj drugoj lokaciji, kupuje novi automobil, uplaćuje letovanje na nekoj egzotičnoj destinaciji i slično.
- U slučajevima kada investitor gradi samo jednu višespratnicu na nekoj manjoj lokaciji, učešće mita u ukupnoj ceni kvadrata relativno je manje, najčešće do 10 odsto. Tako se, po sličnom principu, pribavljaju razne dozvole i odobrenja - kaže naš sagovornik.
Kada je reč o korupciji u građevinarstvu, situacija nije ništa bolja izvan prestonice, osim što su cene usluga relativno niže u odnosu na beogradske. U jednom gradu u unutrašnjosti, na primer, investitor može pribaviti kompletnu dokumentaciju za višespratnicu u zamenu za par stotina evra (koje se dodaju na zakonski propisanu cenu za izdavanje „papira“), odnosno nekoliko ručkova, letnjih aranžmana ili protivusluga, zavisno već od profesije i veza investitora.
- Uslovno rečeno, manji investitori najveće sume novca plaćaju državnim organima. Tako, recimo, potvrda da objekat ispunjava sve uslove iz EPS - a, legalno košta 50, dok investitor „kome se žuri“ na tu sumu treba da doplati još od 100 do 200 evra. Tu je i protivpožarna saglasnost, koju izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova, po ceni od 750 do 20.000 dinara, a po „ubrzanoj“ proceduri za dodatnih 100 evra - svedoči službenica opštinske uprave grada u unutrašnjosti u kojem živi stotinak hiljada ljudi.

Manje dozvola
Prema procenama u Beogradu je potrebno 100.000 novih stanova da bi se smirila tražnja i zadovoljile potrebe tržišta. Prošle godine kaže statistika, sagrađeno je tek 5.000 stanova prosečne površine od 60 kvadrata. U martu je izdato 4,5 odsto manje građevinskih dozvola u poređenju sa martom 2007. godine premda je broj dozvola za gradnju stanova povećan za 13,2 procenata.
Zajedno sa građom stanova, rasle su i cene. Pa je cena 2003. godine bila u proseku 956 evra dok je krajem prošle godine bila 1500 evra. Danas je blizu 2000.

Edited by shivaja, 17 June 2008 - 23:30.


#2 Rastko

Rastko
 • Members
 • 4,352 posts

Posted 18 June 2008 - 11:40

Ne znam da li ima topic sa ovom temom, osim u zdravstvu, pa rekoh, da krenem...bilo bi zanimljivo.. :ph34r:


Imam rešenje - da investitori izgrade za svoje vezice jedan poseban blok, malo manje udobnosti, ali human i po standardima EU. U Padinskoj Skeli ili Sremskoj Mitrovici.

#3 seca

seca
 • Members
 • 2,151 posts

Posted 18 June 2008 - 12:26

Korupcija ne postoji,to je zabluda ,pa mi smo sada demokratska drzava i krupnim koracima idemo ka Evropi posto smo sad u Africi .


#4 shivaja

shivaja
 • Members
 • 1,828 posts

Posted 18 June 2008 - 12:31

Korupcija ne postoji,to je zabluda ,pa mi smo sada demokratska drzava i krupnim koracima idemo ka Evropi posto smo sad u Africi .


a sve koji potegnu pitanje o korupciji treba u ludnice ili pod zemlju. :ph34r:
jel tako, rastikic ... :)

#5 seca

seca
 • Members
 • 2,151 posts

Posted 18 June 2008 - 12:41

a sve koji potegnu pitanje o korupciji treba u ludnice ili pod zemlju. :ph34r:
jel tako, rastikic ... :)

Kakvo nam je drustvo bilo ,a i sada je ,nazalost tako se zavrsavalo .

#6 shivaja

shivaja
 • Members
 • 1,828 posts

Posted 18 June 2008 - 12:46

Bas me zanima da li ce se i na ovom topicu pojaviti branioci sa zdravstva... ili ce se pojaviti neki novi.. :ph34r:

#7 shivaja

shivaja
 • Members
 • 1,828 posts

Posted 24 June 2008 - 16:42

Najnoviji primer iz zivota... :)
U mom komsiluku postoji prodavnica sa jeftinom, a kvalitetnom robom. Naravno, redovno sam je posecivala. Ali, medjutim :ph34r:. . bili su neljubazni, rekli su mi da "pipam" robu i sto to radim i td...ja sam im naravno odgovorila da oni treba da budu ljubazni, jer treba da nam tu robu prodaju i da u svakoj prodavnici ljudi tako "pipaju" robu, probaju i td...i onda sam pala u nemilost. Udjem, pitam ima li ovo ili ono, kazu- nema. I tako skoro pola godine, ako ne i godinu dana.. Ja pogledam malo, i izadjem...ali sam obratila paznju na to sta se ustvari u prodavnici desava...videla sam da razne robe, svega, ima za prijatelje, rodjake prodavacica i za one musterije koje im donose cokolade, bombonjere, sokove, kafu i td.. Posto ne spadam ni u jednu od tih kategorija, a i nemam nameru da spadam, makar isla gola ulicama..za mene nema. Nema nista. Ustvari, njihova neljubaznost je trebala da znaci- Donesi nam NESTO, pa ce biti robe za tebe...samo sto ja to po obicaju nisam skapirala .
Eto, sitnica, a nervira.
Te cuvene reci- "Ma nista , sitnica, uzmi..i td" ..nikako da pocnem da izgovaram. A i necu. Makar crkla. Mnogo mi je to odvratno, ponizavajuce i za mene i za coveka kome bih to dala. Ali, tako se izgleda "funkcionise". :D

#8 Looney Tunes

Looney Tunes
 • Members
 • 631 posts

Posted 14 July 2008 - 23:24

Po mršavom odzivu na ovom topicu, vidi se koliko nas mito i korupcija interesuju - dosadna tema, jer to je nesto sasvim normalno u nasem drustvu, i podrazumijeva se da ne mozes praznih ruku nešto isposlovati za sebe, ko je to vidio. Na zalost, nisam jednom čuo od poznanika koji su fakultetski obrazovani npr. onu čuvenu: i ja bih da sam na njihovom mjestu. A korumpirani se uvijek mogu tješiti i braniti kako nije nezakonito dobijati poklone, napojnicu ili sl. A onima koji su zbog toga izvisili, ko je kriv kad se ne organizuju i naprave udruženje građana, pa kad skupe dovoljno istomišljenika i oni sami mognu da ponude neke usluge preko veze :ph34r: i tako budu podmazivani.

#9 MAGRIPA65

MAGRIPA65
 • Members
 • 20,706 posts

Posted 15 July 2008 - 00:49

Ne znam da li ima topic sa ovom temom, osim u zdravstvu, pa rekoh, da krenem...bilo bi zanimljivo.. :ph34r:


Korupcije u Srbiji najviše u građevinarstvu

ja ti lepo rece na zdravstvu da gledas u pogresnom pravcu.Gradjevinska inspekcija je u svakoj opstini leglo korupcije a ko je na vlasti nema veze.Eto tako moj rodjak u Smradovo vreme resi da nadzida sprat na kuci i to naravno bez dozvole.E onda dodju zuti i hoce da ruse osim ako ne plati 5K eura.Eno ga tip i danas glasa za radikale jer su mu oni iz SPS trazili samo 2000DEM a zuti ga odrase.
Sestro to ti je Srbija.Tip se smrtno uvredio kada sam ga pitao sto je zidao bez dozvole....

Edited by MAGRIPA65, 15 July 2008 - 00:49.


#10 shivaja

shivaja
 • Members
 • 1,828 posts

Posted 25 August 2008 - 18:41

Pa brate, magripa :ph34r: ...iako je ovo Srbija, ne znaci da treba takva i da ostane. Treba da se menja. Da postane zemlja u kojoj je moguc zivot za posten i skroman svet. Kako inace da zivim u Srbiji ako cutim i kazem - to je tako i sta ja tu mogu ? Da meditiramo non-stop ? :) Hocu da kazem, zivim ovde i valjda je normalno da nesto ucinim da mi bude bolje i svima oko mene ? Evo jedan clanak kao prilog...

Promene zakona i korupcija
25. avgust 2008. | 12:04 | Izvor: B92, Tanjug
Beograd -- Najavljene promene Zakona o sprečavaju sukoba interesa neće pomoći u borbi protiv korupcije, kaže za B92 Verica Barać.


Verica Barać (FoNet, arhiva)
Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać, gostujući u emisiji Prelistavanje Radija B92, objasnila je da Odbor za sprečavanje sukoba interesa radi dobro i istakla da upravo zbog toga vlast već dve godine najavljuje njegovo ukidanje.

"Umesto da se taj zakon popravi i Odboru da više mogućnosti da radi, vlada se ovim nacrtom zakona o agenciji odlučila za ukidanje odbora i to znači da će sve dosadašnje rezultate da poništi i onda će neko novo telo početi iz početka", kaže ona.

"Nemojte prosto zaboraviti da je vlada videla da je Odbor za sprečavanje sukoba interesa, čije je članove birao parlament i gde ima 10 članova, mnogo teže kontrolisati, vršiti pritisak na njih i na kraju korumpirati, nego što će biti slučaj sa direktorom neke agencije za borbu protiv korupcije", kaže ona.

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać izjavila je da je u borbi protiv korupcije neophodno sprovođenje dugoročnih koncipiranih reformi.

To, prema njenim rečima, znači donošenje dobrih usklađenih zakona i stvaranje institucija koje mogu da garantuju da će ti zakoni biti primenjeni, zatim popravljanje Zakona o sukobu interesa, ali i povećanje mogućnosti rada Odbora za sukob interesa.

Baraćeva je rekla da je Srbija i dalje jedina zemlja u Evropi koja nema državnu revizorsku instituciju i da je potrebno omogućiti rad državne revizije, da se "završni računi budžeta dostavljaju parlamentu, da državna revizija to pregleda".

Ona je postavila i pitanje o korišćenju i statusu poslovnog prostora nekadašnjeg ZOP-a (Zavoda za obračun i plaćanje) i drugih državnih poslovnih prostora i upitala "koliko ima službenih stanova, ko ih koristi, na koji način se dodeljuju, zašto to nije potpuno transparentno".

"Nama su svi podaci nedostupni, a onda je nemoguće kontrolisati vlast", rekla je ona i ocenila da je "to šta se radi s državnim novcem, državnom imovinom, stanovima, automobilima, jedan potpuni tamni vilajet", rekla je ona.

Ona je navela da je potrebno sagledati, "posle osam godina", u kakvom je stanju domaće pravosuđe danas, da je državni tužilac vršilac dužnosti skoro osam godina i da ima tužilaca koji su za ovih nekoliko godina sedam-osam puta išli na reizbor.

Prema njenim rečima, potrebno je i donošenje novog zakona o političkim strankama da bi se sagledalo šta su stranke i koji su pravi izvori njihovog finansiranja.

#11 kapetanm

kapetanm
 • Members
 • 3,153 posts

Posted 25 August 2008 - 19:38

Ha, ha, pa oni nekad su bili male bebe u poređenju sa ovima sad. Sećate se petog oktobra one komisije za zloupotrebe ministra Lalovića, i kako je to veličanstveno propalo? Pa kako je extraprofit platio samo Karić, i to ne zbog extraprofita već Dinkićevog lobiranja. Šta je sa ostalim tajkunima koji su samo prebacili finansije na drugu stranu?
U davna vremena u urbanizmu si mogao da završiš stvari za nekoliko stotina evra, a sad par desetina hiljada. Ideja koja nas je nekad vodila da želimo nešto bolje je u stvari iskorišćena u borbi vođa za mesto na tržištu, kao uvek do sada. Kad budu počele da lete glave, kao u Kini, nešto će se srediti

#12 Giacomo

Giacomo
 • Members
 • 1,299 posts

Posted 25 August 2008 - 22:56

Ne treba se cuditi. Korupcija je u Srbiji postala kultura. U Kragujevcu se, na primer, deset godina vodi sudska rasprava u kojoj je tuzeni gradjevinski preduzimac, vlasnik nazovi Projekt biroa. Rasprava je presla u crnohumorsku komediju koju ni Kafka da je ziv ne bi mogao opisati. Dokazi ko vrata su pred sudom od samog pocetka procesa ali rec gradjevinskog mafijasa je za sud zakon. Kragujevacko javno tuzilastvo postoji samo pro forma pa kad po krivicnoj prijavi ustanove krivicu oni odmah obustave dalju istragu i predmet okarakterisu kao ''gradjansko pravni odnos''. A onda imaju problem kako da privredni krimos gradski mocnik koji dobro placa ispod stola prodje sto bezbolnije jer im smetaju dokazi pa jos kad im se ispreci i medjunarodni sud za ljudska prava u Strazburu korupcija postane vidna i za slepog i to iz aviona. Onda nazovi javno tuzilastvo & Co kao prava udruzena zadruga privredni krimos iz gradjevinske mafije i naklonjen mu sud se okome na zrtvu pa se obrcu teze. To je Srbija XXI-og veka prezrena i ogadjena svakom normalnom coveku.

#13 MAGRIPA65

MAGRIPA65
 • Members
 • 20,706 posts

Posted 25 August 2008 - 23:04

Cekaj bre ja pre par dana procita da je Stankom pokupio lovu od gomile ljudi i nikada im nije dao stanove.Sada taj isti Stankom i dalje gradi kao da se nista nije desilo.
Daj sada da pricamo o korupciji u prosveti koje definitivno ima ali je nula u poredjenju sa gradjevinskom mafijom

#14 alberto.ascari

alberto.ascari
 • Members
 • 28,756 posts

Posted 25 August 2008 - 23:08

Gradjevinarstvo nije specifično samo za Srbiju, jedan primer za sve, Berlusconi.

I još jedan, Oleg Deripaska.

Edited by alberto.ascari, 25 August 2008 - 23:09.


#15 MAGRIPA65

MAGRIPA65
 • Members
 • 20,706 posts

Posted 25 August 2008 - 23:14

Gradjevinarstvo nije specifično samo za Srbiju, jedan primer za sve, Berlusconi.

I još jedan, Oleg Deripaska.

Bato hor bechkih decaka ako ih poredis sa Yury Luzhkov-im.