skuvaj ovo
#1
Posted 08 June 2008 - 14:17
napisacu shta imam u kuci, a vi smislite recept. (tako se razvija prava kreativnost u kujni)
biftek
shampinjoni
crveni luk
praziluk
(a imam u ostavi, moze da se rachuna i na to - beli luk, pirinchane i ostale rezance, razne soje, sosove, ulja, zachine, paradajz pulpu, konzervirano povrce (crni pasulj, kukuruz, itd.), belo vino za kuvanje, bla bla... (parmezan i ostale sireve iz te sorte, jogurt, mileram, sve chuchi u frizideru)
recept?
#2
Posted 08 June 2008 - 14:34
recept?
Ako je biftek u komadu ... otvoris proreze na jedno cm razmaka (u to ces posle nesto da zavuces). Bacis ga ovlas po pola minuta na svaku stranu u tiganju (tek da se boja malo primi). Zacinis po zelji. Stavis ga takvog u tepsiju. U te proreze zavuces sir (sta imas, ja stavljam mozarellu ali sto ne bi mogao bilo koji drugi?) a ako imas/zelis mozes i neku finu biber-salamu. Zamutis chilli sos sa pavlakom (mileramom ...) pa prelijes. Mozes da ubacis i sampinjone, why not? U rernu jedno 25 minuta (po osecaju).
Sa strane mozes da serviras krokete od krompira ili sta vec zelis ili imas u ostavi.
Prosto a funkcionise.
Edited by cyberwor/L/d, 08 June 2008 - 14:36.
#3
Posted 08 June 2008 - 14:43
Ako je biftek u komadu ... otvoris proreze na jedno cm razmaka (u to ces posle nesto da zavuces). Bacis ga ovlas po pola minuta na svaku stranu u tiganju (tek da se boja malo primi). Zacinis po zelji. Stavis ga takvog u tepsiju. U te proreze zavuces sir (sta imas, ja stavljam mozarellu ali sto ne bi mogao bilo koji drugi?) a ako imas/zelis mozes i neku finu biber-salamu. Zamutis chilli sos sa pavlakom (mileramom ...) pa prelijes. Mozes da ubacis i sampinjone, why not? U rernu jedno 25 minuta (po osecaju).
Sa strane mozes da serviras krokete od krompira ili sta vec zelis ili imas u ostavi.
Prosto a funkcionise.
nice. svidja mi se momenat sa sirenjem u mesu, iako nije kosher uopshte copy-pas(t)irala sam te.
skoro ti je pa tachan recept, osim shto praziluk i crveni luk nisu iskorishceni u istom, a to su pravila igre.
jel umesh i jedan ovako da iskreirash:
biftek
shampinjoni
crveni luk
praziluk
?
#4
Posted 08 June 2008 - 15:18
nice. svidja mi se momenat sa sirenjem u mesu, iako nije kosher uopshte copy-pas(t)irala sam te.
skoro ti je pa tachan recept, osim shto praziluk i crveni luk nisu iskorishceni u istom, a to su pravila igre.
jel umesh i jedan ovako da iskreirash:
biftek
shampinjoni
crveni luk
praziluk
?
Aha! Nisam znala da treba svaki navedeni sastojak da se ubaci. OK. Onda bih napravila experiment. Kad iz tiganja izvadis biftek koji se malo zarumeneo onda u tiganj ubacis sitno seckan luk* na tihoj vatri dok se onako kremasto ne istopi. E takav luk bih zamesala sa pavlakom i chilli sosom i sampinjonima pa tek onda time prelila biftek u tepsiji. To ne moze da bude lose. Bas cu da probam sledeci put.
* sto se luka tice ... ja bih se u zadatoj situaciji ponasala kao da je luk luk ma koja vrsta bio. sve se to secka, dinsta, (po)jede. ne treba se plasiti u kuhinji.
Edited by cyberwor/L/d, 08 June 2008 - 15:27.
#5
Posted 08 June 2008 - 20:47
biftek
shampinjoni
crveni luk
praziluk
(a imam u ostavi, moze da se rachuna i na to - beli luk, pirinchane i ostale rezance, razne soje, sosove, ulja, zachine, paradajz pulpu, konzervirano povrce (crni pasulj, kukuruz, itd.), belo vino za kuvanje, bla bla... (parmezan i ostale sireve iz te sorte, jogurt, mileram, sve chuchi u frizideru)
recept?
ja bi za predjelo gustu corbu sa prazilukom... na puteru isprziti crveni luk i praziluk (ako ima malo susenog tamjana), casu belog vina da se to malo ukuva, dodati pilecu supu (moze iz kocke, ali ona bez msg-a; ne previse, jer zelimo gustu corbu), sve izpireisati u procesoru, vratiti na vatru i dodati mileram. sluziti malu porciju za predjelo.
glavno jelo... biftek - kako ga je priroda namenila... ispod grilla 1.5-2 minuta (u zavisnosti od debljine) sa svake strane (da ostane crven u sredini); servirati uz pecurke przene na visokoj temperaturi, malo vruceg ulja, kad pocnu da menjaju boju, dodati cesanj sitno seckanog belog luka i skinuti s vatre... zaciniti ili s malo limunovog soka ili belog vina. uz biftek - sos od bibera...
#6
Posted 09 June 2008 - 09:57
evo u medjuvremenu i onog recepta koji sam napravila (a mogla sam i neshto od ovog gore.... da ste do vechere odreagovali, bih. mada nikad nisam pravila sos od bibera... kako li se pravi?) za sledeci put imam da biram.
biftek na "rezance" prst debele, pa malo u teriaki sos, desetak minuta.
iseckane pechurke na shnite, luk i praziluk, sve na vruce ulje u wok. da smalakshe al ne potpuno, da ostane al dente. onda povrce skloniti na stranu woka i ubaciti biftek, samo da prodje vatra kroz njega.
kineske nudle skuvalai, zachinila proprzenim susamom i susamovim uljem (ne preterivati, samo nekoliko kapi, susamovo ulje je heavy) pa u dubok tanjir redjala - nudle, odozgo povrce, dodala malo soja sosa, da zasoli, ne da se povrce udavi, pa meso. posula josh malo susama, chisto za dekoraciju.
ok drushtvo, stigla su dva dobra recepta, i moj, koji se ne rachuna jer sam ja odabrala namirnice, u svakom sluchaju varijacija na temu je pala, a u tome i jeste fora.
sad je na vas dve red da poredjate po stolu namirnice za sledeci krug.
#7
Posted 09 June 2008 - 14:44
istopiti malo putera u tiganju, dodati cetvrtinu sitno seckanog crnog luka, par sampinjona na tanke snite i oko dvadesetak zrna bibera. kad pecurke promene boju, dodati otprilike casu crvenog vina i casu dobre govedje supe (moze i iz kockice), redukovati na jacoj vatri, smanjiti vatru i dodati kasiku milerama...
aj' sad ovako, imam...
- konzerva tunjevine
- mladi grasak
- svez paradajz
- crni luk
#8
Posted 09 June 2008 - 15:00
sos od bibera... idealan uz biftek:
istopiti malo putera u tiganju, dodati cetvrtinu sitno seckanog crnog luka, par sampinjona na tanke snite i oko dvadesetak zrna bibera. kad pecurke promene boju, dodati otprilike casu crvenog vina i casu dobre govedje supe (moze i iz kockice), redukovati na jacoj vatri, smanjiti vatru i dodati kasiku milerama...
aj' sad ovako, imam...
- konzerva tunjevine
- mladi grasak
- svez paradajz
- crni luk
Izdinstas sitno iseckan crni luk na maslinovom ulju
dodas iseckan paradajz i polako kuhas na srednjoj vatri (dodas soli, vegete)
kad se paradj polako pretvori u sos dodas grasak i nastavis sa kuvanjem
na kraju dodas tunjevinui sve jos kuvas nekih 5-6 min
Dobio si odlican sos za pastu ili spagete....
#9
Posted 09 June 2008 - 17:18
... jos par zacina da oplemenimo (recimo korijander i persun)
a u jos belo vino i kokosiju supu bila bi dobra baza za rizoto
#10
Posted 09 June 2008 - 18:11
Osnovne namirnice:
Frisko: plavi patlidzan, paradajz, file od lososa
U zalihama (frizider i ostava):
zacina previse, ne daju se pobrojati
beli sir, kackavalj, jogurt, pavlaka, sun dried tomato, crne masline,
konzervisano: kukuruz, sampinjoni, grasak, sargarepa, pasirani paradajz, articoke, boranija
crni luk, mladi krompir, badem-krompir, pirinac
belo i crno vino
Edited by cyberwor/L/d, 09 June 2008 - 18:11.
#11
Posted 09 June 2008 - 18:20
Ovako.
Biftek iseces na kockice posolis, pobiberis i prelijes belim vinom. Ostavis tako da se odmori 10 tak minuta. Za to vreme operes praziluk i iseces ga na kolutove sirine oko 3 cm i obaris ga u slanoj vodi oko 5 minuta. Procedis praziluk i ostavis sada i njega da se odmara. U serpi proprzis sitno seckan crveni luk. Kada je luk mekan, dodas meso, paziluk, pa sve to promesas . Pustis da se krcka oko 5 minuta. U to onda dodas casu pirinca, seckani paradajz (paradajz pulpu) sa sve sokom od paradajza koji uz to ide, malo persuna , opet zacinis po zelji. Ostavis da se krcka jos 5 minuta , a onda sve izrucis u vatrostalnu ciniju - ubacis u rernu i zapeces ( jos nekih 15 minuta) .
Sampinjone ostavis za drugi obrok;)
#12
Posted 09 June 2008 - 19:50
Jel´ mogu ja da ponudim namirnice?
Osnovne namirnice:
Frisko: plavi patlidzan, paradajz, file od lososa
U zalihama (frizider i ostava):
zacina previse, ne daju se pobrojati
beli sir, kackavalj, jogurt, pavlaka, sun dried tomato, crne masline,
konzervisano: kukuruz, sampinjoni, grasak, sargarepa, pasirani paradajz, articoke, boranija
crni luk, mladi krompir, badem-krompir, pirinac
belo i crno vino
ja bi to ovako... za predjelo snite francuskog hleba (ili slican hrskavi hleb isecen na manje komade), sa sledecim nadevom - namazati paradajz pire, staviti malo kackavalja i malo origana - peci kratko ispod grila dok sir ne pocne da se topi... sluziti sa crnim maslinama i sun dried tomotoes... (uz malu casu crvenog vina)
file od lososa u paket od aluminijumske folije (dobro ga zguzvati pri vrhu da se ne izgubi para). pored lososa u paket staviti malo maslinovog ulja, belog vina i taragona (dosta). peci u rerni.
patlidzan i paradajz iseci na tanje kolutove malo poprskati maslinovim uljem i mediteranskim zacinima (herbes de provance, ili malo persuna, korijandera i sl.) - peci u rerni. losos i mediteransko povrce sluziti uz malu casu hladnog belog vina)
Edited by Lurker, 09 June 2008 - 19:51.
#13
Posted 10 June 2008 - 10:59
koja kombinacija belosvetska - sreli se nord and south. cyberwor/L/d plays hard.
lososa bih samo pogledala i ostavila da cheka.
(nadam se da je losos pravi divljak ) vidjen je da bude grilovan sa struchkom ruzmarina.
patlidzana bih isekla na kockice, posolila, ocedila, i poprskala uljem, pa bacila u vreo tiganj, tek podmazan. paradajz isto, al samo meso, i dodala u skoro gotov patlidzan, samo malo, da se ne raspadne. dok je josh vreo probam pa zachinjavam - malo maslinovog ulja, soli, neki mediteranski zachin (al sve mislim na onaj ruzmarin na lososou, pa ne preterujem) dodajem chega treba, na koju stranu ukus povuche.
na tanku parchad hleba stavim masu patlidzana i paradajza i zapechem ih u vreloj rerni per minuta, samo da se napravi korica na hlebu, odozdo.
pechenog lososa posolim krupnom morskom solju kad je vec na tanjiru.
p.s.
ako u frizideru ima ikakvog zelenisha - salate, andijvi, mlad spanac, to bi super bilo, chak i nezachinjeno (a ako imam zivac - neki sos ala holandez al salatni, kiseo, sa jogurtom) da da alternativu ovim jakim ukusima. ako nema, otrchala bih do prodavnice po salatu, nishta mi ne bi bilo teshko.
#14
Posted 10 June 2008 - 11:00
Treba da bude kosher?
..........
Sampinjone ostavis za drugi obrok;)
eh sad. nije u tome fora.
#15
Posted 10 June 2008 - 11:36
patlidzana bih isekla na kockice, posolila, ocedila
znam da se ovo kod nas cesto radi (moja keva to radi sa tikvicama), medjutim, nikad mi nije bio jasan razlog soljenja i cedjenja povrca pre termicke obrade...