Jump to content


Photo

Svi smo mi pomalo Turci


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
74 replies to this topic

#46 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 24 May 2008 - 11:36

ali ne zaboraviti da u bg-u živi najmanje Beograđana(mislim baš onih pravih,xy generacija unazad) već mnoogo pridošlica iz raznih donjih kupusišta i tako to.A takvi se nisu još ni otrezili od najezde otomana :rolleyes:


To ne bi trebao da bude veliki problem. Migracija i veliki gradovi su uvek isli ruku pod ruku, korak uz korak. Svugde su isti uzroci doseljavanja. Nazalost, nisu isti simptomi. Hocu reci, u velike gradove se pridoslice doseljavaju i prilagodjavaju uslovima. Kod nas se pridoslice doseljavaju i prilagodjavaju grad svojim uslovima. Pa ko ziv, a ko mrtav. Svaka tura novonaseljenih a dobro organizovanih po svim pravilima vrsnog potizma, vrate grad po par koraka unazad. Nekada smo jos i kaskali a sada prosto grcamo. I da dusu na slamcicu izvlacis pa negde dodje kraj.

Edited by cyberwor/L/d, 24 May 2008 - 11:44.


#47 delacroix

delacroix
  • Members
  • 51 posts

Posted 24 May 2008 - 13:57

Ne volim da tipkam cesto i previse pa ponekad izostavim informacije koje, naknadno ispadnu vazne. Neki su mi ovde zamerili da sam se diskriminaciono poneo prema Turcima i Rusima. Posto mi nije bila namera da se topik odnosi na njih vec na Srbe ja moram da kazem par stvari. Prva je ta da sa Turcima vec godinama radim i da ih poznajem jako dobro sto isto vazi i za Ruse. Kao sto se Turska ne gleda kroz Istanbul tako se i Srbija ne gleda kroz Beograd. Dakle, niti sam imao nameru da bilo koga diskriminisem niti bilo sta slicno. Meni su jednostavno neke stvari zasmetale i to sam izneo u svom topiku. Da se razumemo, niti sam Beogradjanin niti sam ikad bio i nikad necu ni biti. Ja sam u Srbiji samo turista i nista vise. Isto to sto sam napisao mogao sam da napisem i za Napoli koji je jos gori od Beograda. Ovde mislim prevashodno na cistocu grada.

Turci i Srbi su dva jako slicna naroda i mislim da nas samo religija deli. Sve ostalo je tu i tamo skoro isto. Navike,karkterne osobine a ponajvise jezik. Uopste mislim da su narodi na Balkanu jako slucni jedni drugima. Znaci prgavi,tvrdoglavi,vrucih glava.Naravno da ti isti narodi znaju da budu i plemeniti, snalazljivi i veseli. Nisam sad otkrio toplu vodu ali odredjenim ljudima izgleda jos uvek nije jasno gde se mi nalazimo.

Mogu se odredjeni ljudi ljutiiti i tvrditi da je Beograd svet ali sve govori da je Beograd ipak samo jedna varosica sa primesama turcizma. Ako ne verujete meni onda poslusajte Pescanik od 02.05.08 i izlaganje istoricarke Dubravke Stojanovic.


Licno bih voleo da Beograd vise lici na Pestu ili Bec ili barem Berlin nego sto lici na ono na sta sad lici. Al' dobro ne moze bas sve sad. Bilo bi dobro poceti prvo od onih zgrada koje su ruglo grada. Makar negde da se pocne. Posto smo mi Srbi lenj narod, znam da ce jos dugo godina proci pre nego sto se bilo sta uradi. Kad Beograd radi tako sporo sta tek onda treba ocekivati od provincije.

Znate vec onu iz dokumentarca: Ako Srbija stane, kad pokojni premijer dodje u fabriku a njima sve nesto fali. Toliko im sve to smeta da cak ni sat na zidu nije radio. A njega je isto bilo tesko popraviti jer je to bila greska nekog treceg. Znaci pogledajte u svoj haustor i ustanovite koliko je postanskih sanducica i ulaznih vrata pokvareno? A onda se zapitajte koliko godina je to vec tako ?


Srbiji se stvarno zuri ali Srbima nikako. Politicar(i) koji su vredeli ili su ubijeni ili su otisli van zemlje da zive. Jedna smo od najsiromasnijih zemalja Evrope ali mi ipak sve znamo najbolje.Hocu da kazem da sam pre nekoliko godina jos i imao neku nadu da ce Srbija da krene pravim putem ali danas vise ni nada ne postoji.

#48 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 24 May 2008 - 14:44

Kao sto se Turska ne gleda kroz Istanbul tako se i Srbija ne gleda kroz Beograd.


Naravno! Ali posto se topik zove tako kako se zove onda se i feedback odnosi na Beograd. Kaze se da je Beograd varosica a ne na primer Valjevo. Onda mi krenusmo po Beogradu.

A vidi se puno toga po Beogradu. Ne na povrsini. Razmisli malo o strukturi. I zasto tako? Pa naraFski kad jednu poljoprivrednu zemlju (a sta fali Dancima?) na silu hoces da pretvoris u indutrijsku pa postenim domacinima ne preostaje nista drugo nego da krenu trbuhom za kruhom u gradske fabrike i na pocinak u gradske spavaonice. Pa dodaj tome jos i drugove oslobodioce koji su za sebe (zasluzne faktore) odabrali kuce koje su "oslobodili" i bahato naselili uz zvuke rodnog kraja. Pa dodaj tome previse vecernjih posleratnih kurseva koji su borcima omogucili avanzovanje u svetu koji su prekrojili prema sopstvenim merama, doktorate, funkcije, nadleznosti. Pa dodaj jos tome da je njihovo potomstvo na sverc prolazilo zivotne izazove. Pa da su im unuci ucinili sve da se docepaju pozicija u novim promenama.

Pa cija su deca u Beogradu bili narkomani 60-tih? Deca zasluznih gradjana koji se naselise po Dedinjskim vilama i koji su pazarili u specijalnim magazinima. Ko je drugi imao para za takve marifetluke? Ta deca su preuzela pravosudje, institucije, direktorska mesta. Unuci sve nasledise. Znas li koliko stanova na finim lokacijama u Beogradu imaju unuci tadasnjih rezimskih poslusnika? Eno ih jos tamo, vratise se iz belosvetskih izbivanja (onako za duzu a na racun dedin) i imaju VIP-kartice za ona mesta na koje mene samo strani dopisnik moze da uvede. Ej, kad meni treba Anglo-Saksonac da otvara vrata u rodnom gradu! Sto bi ta deca ostajala po belom svetu (gde ih niko ne zarezuje) kad jedino u Beogradu mogu da demonstriraju svoju nadobudnu zelju za grabljenjem i pokazivanjem?

Kazes da se Srbiji ne zuri. Ne zuri se, Srbija je zrtva sopstvenh zabluda. Mislis da ce nekome drugome da prepuste svoje mesto i adresu u urbanosti?

#49 DonJuan

DonJuan
  • Members
  • 21,299 posts

Posted 24 May 2008 - 15:34

Pre svega Beograd ne treba da liči ni na Beč ni na Prag ni na Peštu....Beograd treba i mora da liči na Beograd. i tačka. I hteli ne hetli Beograd jeste svet i to će uvek bizi. Beograd je mnogo pristupačniji i mnogo otvoreniji grad os svih gore navedenih. I tako treba da ostane, i tako će ostati, ma ko bio na vlasti. Neću sada da zvučim patetično, ali da su ti gradovi rušeni onoliko puta koliko je Beograd, šta bi ostalo od njih? Ali na stranu to, Beograd ima nešto što ti zaista veliki gradovi nemaju, nemaju duh Beograda, koji možete da kvarite slikom sa tim probleima sa GSP-om (mada znam da i u Italiji nije ništa drugačije), sa mentalitetom ljudi, ali duh Beograda će ostati. Zato svi koji dođu jednom u Beograd uvek žele ui da se vrate. Nije dovoljno dođi u grad 4 puta u 18 godina i napljuvati ga i izneti samo loše osobine, potrebno je jedan grad reazumeti. Dobro, možda Beograd nije lako razumeti, ali kada ga jednom razumeš - zavoliš ga zauvek. Poređenje Instanbul - Beograd je smešno zaista.....Čak i poređenje Atine i Beograda.....
Eto toliko, i još samo da kažem da nisam beograđanin......ali volim Beograd, što me čini jednim.

#50 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 24 May 2008 - 15:52

Nije dovoljno dođi u grad 4 puta u 18 godina i napljuvati ga i izneti samo loše osobine, potrebno je jedan grad reazumeti. Dobro, možda Beograd nije lako razumeti, ali kada ga jednom razumeš - zavoliš ga zauvek. Poređenje Instanbul - Beograd je smešno zaista.....Čak i poređenje Atine i Beograda.....
Eto toliko, i još samo da kažem da nisam beograđanin......ali volim Beograd, što me čini jednim.


Vala bas! Nije dovoljno samo doci u Grad 4 puta za 18 godina. U pravu si. Treba i imati dovoljno pustene korene. A zamisli tek sve one koji su u Gradu svo vreme a da to NIKADA nisu shvatili! Boravisni status im daje primat ili sta? Dozvolices, neki imaju puno pravo da to gledaju von Oben. Neki koje ti, verovatno, nikada nisi sreo. Nije dovoljno samo biti, treba i znati i poznavati.

Ja cenim da je moguce voleti onda kada razumes. A kada razumes mozes i da ispljujes a da pritom (poput mene) podsetis da ima i ona druga strana. Meni je jednostranot strana. A nekima je visestranost strana. Ti tamo zivis pa valjda mozes to da vidis na svakom cosku. Jednostran(ack)i kolo vode.

Gradovi u sustini ne treba da se porede. Svaki ima svoju osobenost. Ipak, za sve svetske gradove vaze neke (svetske) norme. Koje od tih normi ti vidis u Beogradu? Osim da je malo vise osvetljen nocu, hocu reci. I nesto fasada sto je prekreceno. Znatno vise sljasti na kljucnim mestima. Povrsina naravno.

Fakat, Beograd misle da najvise vole oni koji nisu Beogradjani. Ovime nije nista receno. A moglo bi biti ...

Da imas nekoliko beogradskih generacija koje su po trnju nagrabusale onda bi drugu pesmu pevao ... ovako, ovo sto propovedas nije ni lokal-patriotizam nego je vise lokal-hegemonizam. Sta tebe boli uvce ko je i kako ziveo u Krunskoj, na Cuburi ... i zasto je nagrabusao ... ti to nisi ni gumicom izbrisao jer nisi imao sta da brises. Za tebe su se vrata samo otvorila, Grad je tvoja tabula rasa koju si prekrojio kako si hteo ...

U tome i lezi najveca opasnost po gradove. Kada umesto da su kolevka koja ce da zaljulja namernike oni od namernika bivaju preobliceni u praznu tablu po kojoj ovi mogu da svrljaju kako im se cefne.

Voli ti Beograd. Ne cini te uopste jednim. Tako svi oni kazu. A Beogradu od sve te ljubavi nikako da bude bolje. Ali zaboravlja se da kada se nesto voli onda se i neguje. Ne arci se prema licnom nahodjenju.

edit: Uostalom, topik se radi o licnim ustiscima ...

Edited by cyberwor/L/d, 24 May 2008 - 16:05.


#51 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 24 May 2008 - 16:14

Zato svi koji dođu jednom u Beograd uvek žele ui da se vrate.


Ovo mora da je melem za dusu. Ja cu da ti nabrojim barem jos 10 gradova za koje se kaze da oni koji dodju uvek zele da se vrate.

Razumes li ti da je jako fino doci u Beograd turisticki?

#52 DonJuan

DonJuan
  • Members
  • 21,299 posts

Posted 24 May 2008 - 16:16

Vala bas! Nije dovoljno samo doci u Grad 4 puta za 18 godina. U pravu si. Treba i imati dovoljno pustene korene. A zamisli tek sve one koji su u Gradu svo vreme a da to NIKADA nisu shvatili! Boravisni status im daje primat ili sta? Dozvolices, neki imaju puno pravo da to gledaju von Oben. Neki koje ti, verovatno, nikada nisi sreo. Nije dovoljno samo biti, treba i znati i poznavati.

Ja cenim da je moguce voleti onda kada razumes. A kada razumes mozes i da ispljujes a da pritom (poput mene) podsetis da ima i ona druga strana. Meni je jednostranot strana. A nekima je visestranost strana. Ti tamo zivis pa valjda mozes to da vidis na svakom cosku. Jednostran(ack)i kolo vode.

Gradovi u sustini ne treba da se porede. Svaki ima svoju osobenost. Ipak, za sve svetske gradove vaze neke (svetske) norme. Koje od tih normi ti vidis u Beogradu? Osim da je malo vise osvetljen nocu, hocu reci. I nesto fasada sto je prekreceno. Znatno vise sljasti na kljucnim mestima. Povrsina naravno.

Fakat, Beograd misle da najvise vole oni koji nisu Beogradjani. Ovime nije nista receno. A moglo bi biti ...

Da imas nekoliko beogradskih generacija koje su po trnju nagrabusale onda bi drugu pesmu pevao ... ovako, ovo sto propovedas nije ni lokal-patriotizam nego je vise lokal-hegemonizam. Sta tebe boli uvce ko je i kako ziveo u Krunskoj, na Cuburi ... i zasto je nagrabusao ... ti to nisi ni gumicom izbrisao jer nisi imao sta da brises. Za tebe su se vrata samo otvorila, Grad je tvoja tabula rasa koju si prekrojio kako si hteo ...

U tome i lezi najveca opasnost po gradove. Kada umesto da su kolevka koja ce da zaljulja namernike oni od namernika bivaju preobliceni u praznu tablu po kojoj ovi mogu da svrljaju kako im se cefne.

Voli ti Beograd. Ne cini te uopste jednim. Tako svi oni kazu. A Beogradu od sve te ljubavi nikako da bude bolje. Ali zaboravlja se da kada se nesto voli onda se i neguje. Ne arci se prema licnom nahodjenju.

Vidiš ovo što si rekla je prepuno predrasuda.
Niko nikome ne može zabraniti da priča apsolutno šta hoće. Ima mnogo toga da se kaže o Beogradu i beograđanima, i dobro i loše, ali nije to poenta. Beogradski duh je nemoguće ubiti, to je poenta, ma ko god prošao kroz njega. Što se tiče beograd, iznenadićeš se koliko znam o njemu, i ko je živeo u Krunskoj i ko je živeo na (starom) Novom Beogradu, tj. delu iznad Slavije. Nisam rekao da ja najviše volim Beograd, ja sam rekao samo da ga volim, a za to nije ni potrebno da živiš u njemu. Ono oko prekrajanja grada još teže, Beograd je nemoguće prekrojiti, uskoro shvatiš da je Beograd prekrojio tebe, a glupo bi bilo da pojedinac ili bilo ko pokušava da menja nešto i da kroji po sebi....Daleko bilo, treba se prilagoditi i živeti kao i drugi (naravno normalni ljudi). Nisi ni svesna koliko ja psujem GSP i vozila (naravno u sebi), i koliiko kombinacija menjam samo da bih izbegao prenatrpane autobuse u koje i ne ulazim, ali dobro....šta je tu je.
Još jedno mi nije jasno.....Ako je zadnja rečenica upućena meni.....Ne znam tačno na šta ciljaš? Ako ti kažem da nisam iz Beograda ti ćeš zaključiti da ga nešto ne negujem i ne arčim ili ne daj bože da koristim sapun od svinjske masti, ako ga koristim :rolleyes:. Ma daj.....
Nije lako bilo živeti ni u Beogradu ni u Srbiji sve ove godine, veruj mi, a i ti to znaš, a i ljudi su se dosta iskvarili i postali sebični, to je tačno...Ali stvari se menjaju, veruj mi...
Još nešto, ja ću verovatno ceo život biti stranac u ovom gradu, ne zato što me grad nije prihvatio, i ne zato što ga ne volim, nego je jednsotavno tako. I uvek ću se prema njemu ponašati kao prema dobrom domaćinu koji me je primio u svoju kuću. I naravno negovaču ga....koliko god mogu....I NIKADA OD MENE NEĆEŠ ČUTI RUŽNU REČ O NJEMU NITI O NJEGOVIM STANOVNICIMA. NOVIM ILI STARIM.SVEJEDNO.

#53 OutOfOrder

OutOfOrder
  • Members
  • 220 posts

Posted 24 May 2008 - 20:13

Turci i Srbi su dva jako slicna naroda i mislim da nas samo religija deli. Sve ostalo je tu i tamo skoro isto. Navike,karkterne osobine a ponajvise jezik. Uopste mislim da su narodi na Balkanu jako slucni jedni drugima. Znaci prgavi,tvrdoglavi,vrucih glava.Naravno da ti isti narodi znaju da budu i plemeniti, snalazljivi i veseli. Nisam sad otkrio toplu vodu ali odredjenim ljudima izgleda jos uvek nije jasno gde se mi nalazimo.

E ovo vala nije tačno i ne mogu se složiti sa time.Ako misliš da Srbi u Vojvodini imaju te karakteristike,tu jako grešiš.Ni geografski a ni po mentalitetu Vojvođani nisu isti kao i oni u Bg-u ili južno.Nemoj generalizovati stvari,mi/oni te karakteristike nisu pokupili jer su istorijske okolnosti bile drugačije.To su dva ipak relativno drugačija sveta.

#54 Cro-boy

Cro-boy
  • Members
  • 4,466 posts

Posted 26 May 2008 - 07:28

Turci i Srbi su dva jako slicna naroda i mislim da nas samo religija deli. Sve ostalo je tu i tamo skoro isto. Navike,karkterne osobine a ponajvise jezik. Uopste mislim da su narodi na Balkanu jako slucni jedni drugima. Znaci prgavi,tvrdoglavi,vrucih glava. Naravno da ti isti narodi znaju da budu i plemeniti, snalazljivi i veseli. Nisam sad otkrio toplu vodu ali odredjenim ljudima izgleda jos uvek nije jasno gde se mi nalazimo.


E ovo vala nije tačno i ne mogu se složiti sa time.Ako misliš da Srbi u Vojvodini imaju te karakteristike,tu jako grešiš.Ni geografski a ni po mentalitetu Vojvođani nisu isti kao i oni u Bg-u ili južno.Nemoj generalizovati stvari,mi/oni te karakteristike nisu pokupili jer su istorijske okolnosti bile drugačije.To su dva ipak relativno drugačija sveta.


Moje je misljenje da je slicnost najvise prisutna izmedju susjeda (bez obzira na nacionalnu pripadnost), a ne izmedju nacija. Tako je slavonac hrvat slicniji srbinu iz vojvodine nego hrvatu iz dalmacije, hrvat zagorac slicniji slovencu nego hrvatu iz istre, dalmatinac-hrvat slicniji crnogorcu nego hrvatu iz slavonije. (Naravno, sve su ovo generalizacije pa samim time sa sobom povlace sve one mane koje generalizacije inace imaju).


Ovo boldano o vrucim glavama je svojstveno i mediteranskom mentalitetu, za razliku od recimo, srednjeeuropskog. Po tome se, izmedju ostalog, razlikuju hrvati iz dalmacije od zagoraca ili slavonaca koji su mnogo mirnije naravi.

#55 mango

mango
  • Members
  • 11,607 posts

Posted 26 May 2008 - 18:22

Nem tudom :)
valjda je 500 god pod Turcima učinilo svoje i to je sad to.Što kažu ovde neki,nisu Turci ono što su bili pre nekih 100-200 god.
ali ne zaboraviti da u bg-u živi najmanje Beograđana(mislim baš onih pravih,xy generacija unazad) već mnoogo pridošlica iz raznih donjih kupusišta i tako to.A takvi se nisu još ni otrezili od najezde otomana :rolleyes:
A da,to za kade...pa i danas nekima u bg soliterima one služe za čuvanje koza :huh:


a da se vi malo manete tog rasisticnog stava po kome beograd zagadjuju samo nebeogradjani.

u beogradu zive beogradjani, po definiciji.

ove koji se smatraju "boljim beogradjanima" svojedobno je opisivao nusic.

#56 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 27 May 2008 - 08:55

u beogradu zive beogradjani, po definiciji.


Ja bih teziste prebacila na "gradjani" i "sugradjani". O tome se zapravo radi. Ne odakle su nego KAKVI su.

#57 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 27 May 2008 - 09:41

Još nešto, ja ću verovatno ceo život biti stranac u ovom gradu, ne zato što me grad nije prihvatio, i ne zato što ga ne volim, nego je jednsotavno tako. I uvek ću se prema njemu ponašati kao prema dobrom domaćinu koji me je primio u svoju kuću. I naravno negovaču ga....koliko god mogu....I NIKADA OD MENE NEĆEŠ ČUTI RUŽNU REČ O NJEMU NITI O NJEGOVIM STANOVNICIMA. NOVIM ILI STARIM.SVEJEDNO.


Da pojasnim, mi ovde ne govorimo ni o tebi ni o meni. Ja sam iznela opste utiske (svoje). Ne sporim da drugi imaju svoje utiske koji se mogu razlikovati od mojih. Mozda se ranije nisam dovoljno razumljivo izjasnila (meni na dusu). Ja sam rekla da je jedan veliki grad nezamisliv bez stanovnika koji stigose sa raznih strana. Jedan veliki grad je uvek melting-pot. U tome i lezi potencijal velikih gradova.

Nije meni uopste vazno odakle su ljudi/gradjani/sugradjanii. Ja rezonujem oko toga KAKVI su. Naravno, ma kako nam se ne svidjalo (a narocito zbog toga sto ne ostavlja mesta za nesto drugo osim generalizacije) fakat je da je nakon WWII grad preplavila jedna (ideoloski) druga vrsta. Posto se desilo coporativno i brutalno u skladu sa nedoradjenom ideologijom koja je uzela sve pod svoje nije ni cudo sto je ostavilo vidljivog traga. Nametnulo odredjeni nacin zivota. Tek tada su nam se pred zgradama pojavile hoklice i samlice na kojima su sedeli oni koji su u skladu sa svojim navikama "proucavali" novi svet koji je pored njih bio prinudjen da prolazi osecajuci se neprijatno jer nije mogao da sakrije cak ni sadrzaj svog zembilja (privantosti) a i mnogo toga drugog. Hoklice su jos i najbenignija masovna pojava koja je preplavila grad. Oni su postali zasluzni (malo)gradjani a njihovi unuci nastavili u istom stilu. U dvoristima osvojenih kuca se nasla zivina takodje preseljena u osvojeni grad. Pernato nam se osim na pijacama naslo i tamo gde ne bi trebalo. Osvojise (nam) nasilno stambeni prostor i ostavise nas da zivimo u minimalnim zivotnim uslovima. Space je postao samo njihov. Bez i trunke obzira.

Masovno (partizansko) upadanje i prisvajanje + tlacenje onih koji su zatecenih na licu mesta (opet iz vec pomenutih ideoloskih i ostalih razloga ) nemoguce je zaboraviti jer nam je to diktiralo odredjeni nacin zivota. Svi znamo da je skoro svaki direktor nekadasnjih OUR-a i SOUR-a iz Male Dube prvenstveno prioritirao "svoje" te je svojoj moci olaksavao bitisanje u gradu okruzivsi se mahom onim sto mu je blisko. Njihovi zaposleni i rodna gruda su igrali samo svoje kolo ne obaziruci se i ne gledajuci ni levo ni desno. Samo napred u svoju buducnost.
Desio se diktat jednog tempa i ideologije kojoj nismo mogli nista. Cak ni da prenesemo civilizovane norme. To su oni koji su cuvali ledja jedni drugima. Oni su odlucivali kako ce se prema nama ophoditi i kako ce nam o sudbinama odluciti. Sto neko rece, svaki treci je bio doktor nauka zahvaljujuci dopisnim skolama i vezama, svaki drugi nepismen a svaki cetvrti partijski mocan. Nisu imali vremena da se barem formalno opismene jer su bili zauzeti svojom gramzivoscu.

Sasvim je druga prica kada imamo jedno prirodno naseljavanje u normalna vremena. Dodju ljudi nekim poslom pa tu i ostanu. Niti neprirodno, niti za osuditi, niti nedopustivo. Cak pozeljno. Mnogi od njih su doprineli gradu na veoma pozeljan nacin. Ja (kao i mnogi od nas) poznajemo mnoge koji su nam dosli i koje smo zdusno primili i sa njima se u duhu uzajamnog ljudskog respekta zblizili ne praveci razliku. Bahatost i neuvidjavnost nisu naravno odlika samo tih koji su dosli (nakon sto se poslerätni talas etablirao). I oni odrasli na kaldrmi su pokazali svoje trule zube koji su oglodali gradjanstinu. Naravno, desilo se da su grad zavoleli ti ideolozi koji dodjose onomad kad je nastala smena sistema a oni koji se tu nadjose od ranije (a medju njima je takodje bilo mnogo njih koji su ranije dosli sa raznih strana) su poceli manje da vole taj isti grad. Zbog nemoci i unistene perspektive.

Ja sam zapravo najvise kritikovala bahatost, nedostatak respekta, neuredjenost, osornost, nevaspitanje, i agresivnost u ophodjenju koja je ponikla. A sve to vidimo na javnim mestima na kojima moramo da se zateknemo i manje ili vise nekako snadjemo. Ja do sada nisam nikada srela nekoga ko (ma odakle) dodje sa strane a sve to ne primeti. Eto, mozda to uopste nije tako a ja imala nesrecu da bas to vidim i dozivim. Neka bude. Ja u svakom slucaju, zbog svega pomenutog, ne mogu da imam drugacije misljenje. A na njega imam pravo ni manje ni vise nego drugi.

Ti rece da pominjanjem gradskog saobracaja ocrnismo taj grad. Izvini, zaboravila sam da osim gradskog saobracaja pomenem i javnu sluzbu, ustanove i slicno. Nije to na zalost ocrnjeno nego (sto je mnogo gore) nepremostivo. Mozda tebi ne smeta i nalazis u tome puno sarma. Ali mnoge to opravdano muci. Ne treba tu ruzna ili lepa rec vec rec realnosti. Neki nece a neki ne mogu to da vide.

Nisi ti stranac (osim ako se tako ne osecas) vec si punopravan deo grada.

Edited by cyberwor/L/d, 27 May 2008 - 10:10.


#58 DonJuan

DonJuan
  • Members
  • 21,299 posts

Posted 27 May 2008 - 17:49

[quote name='cyberwor/L/d' date='27.05.2008, 10:41' post='2072326']
OK slažem se sa onim što si napisala o periodu podle II svetskog rata, ali to ovde nije bitno, zar ne.
Da dodam nešto, što se tiče gradskih službi, beograd je čistiji nego ikada, to je istina (ako izuzmemo divlja prigradska naselja), nestale su divlje pijace po ulicama, nema više trovanja GSP-a izduvnim gasovima (ili je svedeno na minimum), video sam prve autobuse na bio-dizel, grad dobija neverovato lepe crte modernog evropskog grada, ili što bi rekao jedana novinar BBC-a skoro...Ja Beograd već gledam kao grad u EU, jer ima sve što imaju i drugi gradovi.....U čemu je onda problem. Problem je u našem mentalitetu ili u mentalitetu nekih ljudi, ali ako malo realnije sagledaš stvari videćeš da su u manjini. Što se tiče opštinskih službenika, ne znam u kojoj opštini si bila, ali sam ja posao u opštini Novi Beograd, završio bukvalno za 15 minuta. I to bez mnogo gnjavaže, za ostale opštine ne znam, ali sam ubedjen da su i u mnogim evropskim dravama naj neefikasnije gradske službe one koje su na državnom ili gradskom budžetu. To je jednostavno tako.
Dodao bih ipak da Beograd nije varošioca, Beograd je Metropola sa problemima, ali te probleme rešava. Ako nisi bila skoro dodji sada u Beograd, pa ćeš videti razlike.

#59 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 27 May 2008 - 19:11

OK slažem se sa onim što si napisala o periodu podle II svetskog rata, ali to ovde nije bitno, zar ne.
Da dodam nešto, što se tiče gradskih službi, beograd je čistiji nego ikada, to je istina (ako izuzmemo divlja prigradska naselja), nestale su divlje pijace po ulicama, nema više trovanja GSP-a izduvnim gasovima (ili je svedeno na minimum), video sam prve autobuse na bio-dizel, grad dobija neverovato lepe crte modernog evropskog grada, ili što bi rekao jedana novinar BBC-a skoro...Ja Beograd već gledam kao grad u EU, jer ima sve što imaju i drugi gradovi.....U čemu je onda problem. Problem je u našem mentalitetu ili u mentalitetu nekih ljudi, ali ako malo realnije sagledaš stvari videćeš da su u manjini. Što se tiče opštinskih službenika, ne znam u kojoj opštini si bila, ali sam ja posao u opštini Novi Beograd, završio bukvalno za 15 minuta. I to bez mnogo gnjavaže, za ostale opštine ne znam, ali sam ubedjen da su i u mnogim evropskim dravama naj neefikasnije gradske službe one koje su na državnom ili gradskom budžetu. To je jednostavno tako.
Dodao bih ipak da Beograd nije varošioca, Beograd je Metropola sa problemima, ali te probleme rešava. Ako nisi bila skoro dodji sada u Beograd, pa ćeš videti razlike.


Pa bitan je period posle WWII jer je veoma jasna promena kursa. Jos se koprcamo u tom nasledju. Ako se u naslovu topika pominju Turci (znaci da je ipak bitno) a sto ne bi bili bitni i oni koji su dovrsili posao? Posle Turaka smo poceli da razvijamo gradjansko drustvo ciji je napredak brutalno prekinula revolucija. Puno je obicaja ostalo od Turaka a onda su ovi pomenuti zacinili. Jos je uvek gorko.

Ti si pomenuo mentalitet kao nas problem. OK. Ali, zar ti mislis da se taj mentalitet menja preko noci? Jer, pomenuo si pozitivne promene koje ne govore mnogo o mentalitetu sa kojim se susrecemo u svakodnevici. Opisao si ulepsavanje onoga sto je zapravo "fasada". To sto nam fali jos uvek nam fali samo sto sada mozda lepse izgleda na prvi pogled. A ja ipak vise cenim pogled upret u srz. Uliva mi vise poverenja kada se srz revitalizuje. Sve oni tamo ponekad nacifraju. A posle "zaborave" da odrzavaju. Od trenutka nikako da ostvare kontinuitet. A ta manjina "onakvog" mentaliteta se nesto previse vidi. Ja nikada ne uspem da izbegnem njegov zadah. Kojim precicama da se krecem?

Jeste, Beograd (na prvi pogled) ima mnogo toga sto imaju drugi gradovi. Dragstore koji rade celu noc, sjajne restorane, guzvu na ulicama, svetske radnje, Mc Donalds, predstavnistva inostranih firmi, ambasade, neke svetske trendove koji se vide na ulicama ... Takve razlike ja uvek vidim. Moze (u vrh glave) da izmami suzu radosnicu. Ali je jos podaleko od suze ponosa. Uvek ima sta da se pokaze putniku namerniku. Ali jos uvek ne radimo za svoje opste dobro. Medjusobni respekt i uvazavanje je misaona imenica.

Eto, sve je fino u opstini Novi Beograd (to sam i ja cula) ali to je i dalje kuriozitet. Pa eto, reci da je to dobar pocetak. A za istinsku promenu treba vremena. A ja se nesto plasim da se radujem unapred. Uostalom, pominjanje opstinskih rutina je ionako bio samo jedan primer. Prototip jednog sistema koji ne mari puno za one u cijoj sluzbi radi. Svojih stranaka, svojih poreskih obveznika, svojih gradjana. Oni kao da ne trebaju da ti pomognu. Vise lici na to da se per default tryde da ti odmognu. Lepa rec i molba nista ne znace. Uvek borba protiv necije samovolje. I tu se ne radi samo o neefikasnosti vec o tretmanu stranaka. Tamo osmeh ne otvara celicna vrata a ni ne dobija se za uzvrat tako lako. Ipak se na svakom cosku primecuje deficit nekih manira. Kad krenes u pohode da obavis neki posao rizik je veliki da ces se osecati kao stoka. Jer tako te tretira onaj oponent. Pa ti sad vidi. Pa ti sad plivaj u moralnim fekalijama. Kakvi su generalno medjuljudski odnosi na tlu koje su mnogi arcili? Eto, opet bih se vratila tamo gde ljudi najvise ima. Na radna mesta, javni prevoz, institucije, ulice, saltere, skolu ...

Edited by cyberwor/L/d, 27 May 2008 - 19:15.


#60 shivaja

shivaja
  • Members
  • 1,828 posts

Posted 27 May 2008 - 20:20

pa, s obzirom da ste se lepo raspricali, bilo bi lepo da pokretac topica promeni naslov u aljkavost ili tako nesto..da se ne spominju Turci..pa da nastavimo da pricamo.. :rolleyes:
tema jeste zanimljiva...a i lepi su postovi.. :huh: