Evo i recepata za corbicu od spanaca. To su klasicne tople corbe, ali evo da iskoristimo ovaj topic.
Postoje dve varijante recepta, jedna je laksa i pravi se veoma slicno kao sto se obicno priprema spanac, a druga je malo slozenija (naravno i bolja)
Corba (tezza varijanta)
Iseckati manju glavicu luka i prodinstati na par kasika ulja, dodati 300 grama spanaca, 1/2 litra bujona (valjda moze i kocka, ja ih ne koristim) i prokuvati kratko. Kad se malo ohladi dodati nekoliko cesnja belog luka i izmiksirati u nekom blenderu ili onom "drskom sa nozevima", zavisi sta imate.
Posebno staviti 50gr butera da se istopi na laganoj vatri, dodati nekoliko kasika brasna, malo soli, malo mlevenog muskata i kad se to zapeni dodati 1/2 litra mleka i ukuvati kao besamel. Kad se zgusne dodati onaj izmiksirani spanac i promesati, malcice prokuvati da se sjedini, dodati sveze mlevenog bibera i ako treba posoliti, i to je to! Mozda treba jos tecnosti, nemam pojma ovako na pamet. Ali to cete lako oceniti kod kuvanja.
Corba (lakssa varijanta)
Druga varijanta je slicna, ali bez crnog luka. Tu se istopi brasno na puteru, doda muskat, so i zakuva mlekom, doda se mleveni probareni spanac (ili smrznuti ako nema svezeg) i nakon sto dobijete gustinu klasicnog spanaca dodajte jos i vode (recimo pola vode pola mleka), izgnjecite par cesnjeva belog luka i pobiberite.
Serviranje.
Fora sa raznjicima od krutona je super jer je serviranje efektno a krutoni se ne istope u supi pre pocetka jela. Pripremiti drvene stapice (broj porcija pomnozite sa dva, da svako ima dva raznjica). Isecite par parcadi hleba, namazite veoma tanko puterom ili margarinom za mazanje, onda isecite na kockice velicine1.5x1.5 cm i stavite na kratko u rernu, na onu grill opciju, da ga sto pre ispece. Krutoni mogu da se ispeku i klasicno u tiganju, ali onda upiju vise masnoce. Isecite neki zuti sir (edamer, gauda) na istu velicinu i kad su krutoni gotovi nanizite na stapice naizmenicno po jedan sir i jedan kruton i pazite da duzina te kompozicije ne bude veca od oboda cinije tanjira. (vidi crtez) Na svaku ciniju sa supom staviti po dva stapica i sluziti! Ovo moze i uz ostale corbe, ne samo uz ovu. Narocito ide dobro sa ceskom supom od belog luka koja bas ide sa krutonima i sirom.
Treca varijanta>> umesto krutona, ukuvam u vec skoro gotovu corbicu raviole od sira. Pre jela posuti parmezanom.Mnjam!
P.S. Ja licno ne volim przen beli luk, mislim da je ukus belog luka mnogo plemenitiji i laksi za varenje od przenog. Uvek samo na kraju izgnjecim ili iseckam. Moze da se prokuva, ali ne bih ga przila.
Edited by wegga, 22 May 2008 - 22:55.