Moj recept je modifikovan prema mom ukusu, ali i sve vase modifikacije mogu ga uciniti samo boljim.
Veliki mikser ili food procesor: 1/2 kg svezeg paradajza, 300 gr svezih paprika, 300 gr pecenih i ocedjenih i oljustenih paprika, velika veza persuna, velika veza celera, velika veza korijandera (sve obavezno), mala veza mirodjije, mala veza nane (nije obavezno), nekoliko cesnjeva belog luka, jedna srednja glavica crvenog luka, 1-2 sveze papricice, koje su ljute (zavisno koliko volite). Zacini: Soli i krupno mlevenog crnog bibera po ukusu.Sok od 1-2 lime (limun je dobra zamena), kiselost podestite po vlastitom ukusu. Sve miksujte dok ne postane homogena tecna smesa. Potom se dodaje nekoliko supenih kasika najboljeg moguceg maslinovog ulja. Corbu (ili tecnu salatu) stavite u frizider, najmanje dva sata pre sluzenja.
U Spaniji (Andaluziji) sluzi se sa nekoliko supenih kasika kisele pavlake, a ja ga volim sa krutonima.
Krutoni (ako ih nema gotovih): Kockice sredine belog hleba kratko proprzite na ulju i ostavite na upijajucem papiru da se ulje ocedi. Ako volite (ja ne), pre przenja hleb mozete natrljati belim lukom.
Kad smo vec kod letnjih specijaliteta, evo i jedne salate, koju sam ja skoro poceo da pravim, inspirisan meksickom slasom:
1/2 kg svezeg paradajza, 200 gr sveze paprike i jedan crveni luk srednje velicine isckajte na sitne kockice. Pritom, smesi dodajte i sok koji ce paradajz pustati tokom secenja. Veliku vezu korijandera i veliku vezu persunovog lista iseckajte i dodajte smesi. Zacinite sokom 1-2 lime ili jednog limuna i posolite po ukusu. Sve dobro izmesajte i stavite u frizider bar 2 sata, da se ohladi.
Nije greska, ne sadrzi ulje.
Moze da bude odlicna salata uz meso sa rostilja ili samo przeno, a je to ponekad sa komadom prepecenog hleba jedem i kao laku veceru.
Edited by vladan, 17 May 2008 - 22:26.