Ovo je ironija/sarkazam, je li tako? Kako ti zamišljaš uspešnu ekonomiju ako nemaš kvalitetno obrazovanje?
Mozemo da postavimo i ovako: kako ti zamisljas kvalitetno obrazovanje ako nemas uspesnu ekonomiju?
Posted 04 July 2008 - 20:55
Ovo je ironija/sarkazam, je li tako? Kako ti zamišljaš uspešnu ekonomiju ako nemaš kvalitetno obrazovanje?
Posted 04 July 2008 - 21:11
Da bi imao uspešnu ekonomiju, moraš da imaš obrazovane kadrove. Ili su u mračnom titoizmu tek sporta radi slali nepismene radnike u večernje škole, organizovali kurseve za opismenjavanje, širili obrazovni sistem (a zatvori, ovolicni!)...?Mozemo da postavimo i ovako: kako ti zamisljas kvalitetno obrazovanje ako nemas uspesnu ekonomiju?
Posted 04 July 2008 - 21:25
Uzmimo kao primer Mađare,ni oni nisu imali adekvatan proizvod koji bi ponudili svetskoj zajednici,ali su privukli green grass.Brate ,investicije se privlačeProizvodimo li mi nešto konkurentno za svetsko tržište? Kako ti vidiš razvoj naše ekonomije, baš me zanima?
Posted 04 July 2008 - 21:32
Kako ti vidiš razvoj naše ekonomije, baš me zanima?
Posted 04 July 2008 - 23:18
Posted 05 July 2008 - 00:16
Inače, reforma obrazovnog sistema više podrazumeva promenu metodologije i ustaljenih (loših) navika, nego neko ogromno rasipanje novca na šta ti ja znam kakvu opremu.
Posted 05 July 2008 - 09:51
That's the spirit!Nikako, pravo da ti napisem.
Pa nije stvar samo u jednoj osobi, to ti je valjda jasno. Ja ne pitam za Obradovića, nego za ono šta će on raditi. Ima li neke inicijative, kako vidi razvoj obrazovanja u sledećih 10 godina... Sve dok ljudi gledaju na javne funkcije tako kao ti i ne možemo ništa ozbiljno da promenimo u sistemu. Logika:"društvena preduzeća su loša zato što nisu privatna" ne funkcioniše u obrazovanju. Da ne ulazimo sada u priču zašto se obrazovanje ne može prepuštati tržištu. Kakvo nam je tržište, moš misliti kakvo će nam biti obrazovanje.I koja osoba na celu ministarstva bi resila takav problem? Neko iz DS bi isao niz struju, iz SPS-a takodje, iz DSS bi pricao o Kosovu, radikal bi nacionalno prevaspitavao decu...
Ako uzmemo Srbijanku Turajlic kao nekoga koga bi forumasi najradije videli kao ministra prosvete, da li bi ona mogla da resi problem? Hmm...ne znam, mozda, ali bi to kostalo partiju koju predstavlja politickog rejtinga.
Posted 05 July 2008 - 09:58
Mozemo da postavimo i ovako: kako ti zamisljas kvalitetno obrazovanje ako nemas uspesnu ekonomiju?
Posted 05 July 2008 - 10:18
Današnja ekonomija je, kažu, uspešnija od svih ranijih srpskih ekonomija. Današnje obrazovanje je govno u poređenju sa ranijim srpskim obrazovanjima.
Posted 05 July 2008 - 10:36
That's the spirit!
![]()
Pa nije stvar samo u jednoj osobi, to ti je valjda jasno. Ja ne pitam za Obradovića, nego za ono šta će on raditi. Ima li neke inicijative, kako vidi razvoj obrazovanja u sledećih 10 godina... Sve dok ljudi gledaju na javne funkcije tako kao ti i ne možemo ništa ozbiljno da promenimo u sistemu. Logika:"društvena preduzeća su loša zato što nisu privatna" ne funkcioniše u obrazovanju. Da ne ulazimo sada u priču zašto se obrazovanje ne može prepuštati tržištu. Kakvo nam je tržište, moš misliti kakvo će nam biti obrazovanje.
Edited by Krosh, 05 July 2008 - 10:44.
Posted 05 July 2008 - 10:38
Dobro je, ipak se razumemo.My point exactly. Pare nisu problem, iako para nema. Ja sam u ranijem postu, pisao o uslovljenim parama, dakle bilo kroz sistem nagrada ili privatnog upravljanja, ili u krajnoj ruci i privatizacije (mada je ovo poslednje malo verovatno).
Navike je najteze promeniti, pogotovu lose. Dzaba i tri puta veci budzet, koji ce otici na plate, a zaposleni u obrazovanju ce da nastave da guslaju kao i do sad. Slicna situacija je u zdravstvu, i pogotovu u pravosudju.
Od Demokratske stranke očekujem da reformiše i modernizuje srpsko društvo, a to im je, uostalom, glavni propagandni slogan (tzv. motor razvoja). Zato neću imati nikakvog razumevanja ako se odluče za pišanje niz vetar samo zarad nezameranja glasačima. Ako su istinski reformatori, moraće da preuzmu rizik i za neke nepopularne a dugoročno korisne poteze.I koja osoba na celu ministarstva bi resila takav problem? Neko iz DS bi isao niz struju, iz SPS-a takodje, iz DSS bi pricao o Kosovu, radikal bi nacionalno prevaspitavao decu...
Srbijanka Turajlić je idealna osoba za tu poziciju. Gledao sam je pre par meseci u duelu sa nekim DSS/NS mamlazima koji su zajahali određene pozicije u prosveti. Na*ebala im se keve i vrlo precizno identifikovala sve probleme i kočničare u sistemu. Naravno da ona sama ne bi mogla da reformiše sistem, ali ako bi dobila odrešene ruke i oformila tim od 50-100 ljudi koji bi gurali tu priču, da vidiš kako bi se stvari promenile za 3-4 godine.Ako uzmemo Srbijanku Turajlic kao nekoga koga bi forumasi najradije videli kao ministra prosvete, da li bi ona mogla da resi problem? Hmm...ne znam, mozda, ali bi to kostalo partiju koju predstavlja politickog rejtinga.
Posted 05 July 2008 - 11:01
Srbijanka Turajlić je idealna osoba za tu poziciju. Gledao sam je pre par meseci u duelu sa nekim DSS/NS mamlazima koji su zajahali određene pozicije u prosveti. Na*ebala im se keve i vrlo precizno identifikovala sve probleme i kočničare u sistemu. Naravno da ona sama ne bi mogla da reformiše sistem, ali ako bi dobila odrešene ruke i oformila tim od 50-100 ljudi koji bi gurali tu priču, da vidiš kako bi se stvari promenile za 3-4 godine.
Posted 05 July 2008 - 12:24
Ma da, uopšte nije važno kako građani gledaju na javne funkcije i one koji ih obavljaju. Daleko ćemo dogurati sa takvim građanima.Kakve veze ima to kako ja gledam na javne funkcije, valjda je bitno kako oni koji ih dele i zaposedaju gledaju. Ako si mislio na kriticki stav oko toga koji se izrazava na izborima, ima toga u ovom narodu i dovoljno, mozda i previse.
Naravno, uopšte ne razmišljaš o tome da ljudi moraju pre fakulteta da završe osnovnu i srednju školu? Da se opismene, pa nivo opšte kulture, da se otkriju njihove sklonosti i talenti i usmere na odgovarajući način? A većina neće, prirodno, otići na fakultet, pa valjda je potrebno da i oni budu osposobljeni za funkcionisanje u modernom svetu? Zapostavljanje obrazovanja (svi nivoi!) dovodi do opadanja kvaliteta radne snage. Samim tim - konkurentnost je manja (sem ako ne misliš da bi Srbija trebalo da sprovodi socijalni damping kako bi povećala konkurentnost?). Sve manji kvalitet osnovnog i srednjeg obrazovanja dovodi do toga da će oni koji se dovuku do fakulteta imati manje znanja i kapaciteta da prate nastavni proces. Tržište u tim uslovima dovodi do opadanja kriterijuma nastave, samim tim i kvalitet diplomiranih je manji. Loši stručnjaci - pa to ne može da bude dobro po industriju, zar ne? Da ne pominjemo one koji nisu upisali fakultete - vremenom se stvara sve više zaglupljene niže klase koja pravi jako loše političke izbore (treba li objasniti zašto i davati primere?). Što vremenom dovodi do jako loše političke situacije koja ne stimuliše investicije itd.Drugo, obrazovanje je vec sad prepusteno trzistu, bar sto se tice obrazovanja u oblasti ekonomije i srodnih nauka. Delimicno i u IT oblastima, medijima i pravu.
Dva fakulteta Univerziteta u Beogradu (Ekonomski i FON) funkcionisu skoro potpuno prema trzisnim principima. Skolarine su iste kao i na velikim privatnim univerzitetima, sto je potvrdio i rektor BU u Poligrafu pre neki dan, dakle od 1000-1500 evra. Jedino ih zeza stavka o prebacivanju samofinansirajucih na budzet prilikom upisa naredne godine, sto oni resavaju smanjenim prolazom, no i to ce uskoro biti izbaceno.
Posted 05 July 2008 - 12:58
Ma da, uopšte nije važno kako građani gledaju na javne funkcije i one koji ih obavljaju. Daleko ćemo dogurati sa takvim građanima.
Naravno, uopšte ne razmišljaš o tome da ljudi moraju pre fakulteta da završe osnovnu i srednju školu? Da se opismene, pa nivo opšte kulture, da se otkriju njihove sklonosti i talenti i usmere na odgovarajući način? A većina neće, prirodno, otići na fakultet, pa valjda je potrebno da i oni budu osposobljeni za funkcionisanje u modernom svetu? Zapostavljanje obrazovanja (svi nivoi!) dovodi do opadanja kvaliteta radne snage. Samim tim - konkurentnost je manja (sem ako ne misliš da bi Srbija trebalo da sprovodi socijalni damping kako bi povećala konkurentnost?). Sve manji kvalitet osnovnog i srednjeg obrazovanja dovodi do toga da će oni koji se dovuku do fakulteta imati manje znanja i kapaciteta da prate nastavni proces. Tržište u tim uslovima dovodi do opadanja kriterijuma nastave, samim tim i kvalitet diplomiranih je manji. Loši stručnjaci - pa to ne može da bude dobro po industriju, zar ne? Da ne pominjemo one koji nisu upisali fakultete - vremenom se stvara sve više zaglupljene niže klase koja pravi jako loše političke izbore (treba li objasniti zašto i davati primere?). Što vremenom dovodi do jako loše političke situacije koja ne stimuliše investicije itd.
A ove tvoje analize hipotetičkog Srbijankinog ministrovanja... Super, onda da vođenje prosvete prepustimo klubu Privrednik?
Posted 05 July 2008 - 13:04