Jump to content


Photo

Japan opet prvi


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
8 replies to this topic

#1 Lun

Lun
  • Banned
  • 3,921 posts

Posted 06 October 2002 - 21:30

Citam danas stravican podatak.

Vec cetvrtu godinu za redom u Japanu, 30.000 ljudi izvrsi samoubistvo. Sumanuto.

Crnohumorni podatak je da su mnoga osiguravajuca drustva pred bankrotom.

#2 drazen

drazen
  • Members
  • 857 posts

Posted 06 October 2002 - 21:43

uzas od cifre :sad: je l' su oni to i u postocima prvi ili... ?

#3 teknokrat

teknokrat
  • Members
  • 234 posts

Posted 07 October 2002 - 01:56

I Slovenija je u vrhu (procentualno).

#4 jamie

jamie
  • Members
  • 1,771 posts

Posted 07 October 2002 - 06:07

to je istina, statistike o samoubistvima su u japanu svake godine sve gore i gore.

ali stvar je mnogo komplikovanija nego sto je to slucaj u evropskoj kulturi.
u japanu samoubistvo je deo tradicije, sto je mozda tesko shvatiti. samoubistva se provlace kroz citavu tradiciju i istoriju, spominju u mnogim spisima, ali ne kao ocajnicki beg od sumornog i mucnog zivota, vec naprotiv, kao visoko moralni cin, kao odbrana dostojanstva. i dan danas japanci koriste izreku u kojoj se kaze da je smrt bolja od zivota bez casti. i uopste, odnos prema smrti je sasvim drugaciji, nekako je sastavni deo zivota. tako i samoubistvo nije oduzimanje zivota, vec poklanjanje zivota.

najveci broj samoubistava, nazalost, i dalje izvrsavaju deca. najcesce zbog prijemnih ispita za srednju skolu ili fakultet. i to zbog sramote.
opet, ne sramote kakvom je shvata zapadna civilizacija. u japanu sramota je cesto kolektivna - deca su svojim neuspehom nanela sramotu citavoj porodici, svima u svom okruzenju. samoubistvo je, na neki nacin, vrsta izvinjenja, molba da oni koji su osramoceni oproste individui koja je zgresila.......

nadam se da sam barem malo uspeo da priblizim odnos japana prema samoubistvu, iako je tesko tako nesto shvatiti iz potpuno drugacije kulture.......
dok sam bio tamo desavalo se da mnogi zvanicnici i mnoge javne licnosti izvrse samoubistva samo zbog bankrota firme ili ko zna kog razloga [koji bi se smatrao banalnim u zapadnoj civilizaciji]. u poslednje vreme je u porastu broj samoubistava biznismena i zena. pritisak koji tradicija u simbiozi sa kapitalizmom nudi je ogroman.
mozda zaista glupo zvuci, ali u japanu je sve to deo kulture, kulture koja je inace veoma surova i prociscena [i ne tolerise greske]........

#5 srdjanf.

srdjanf.
  • Members
  • 5,016 posts

Posted 13 November 2002 - 11:40

jamie:
ali stvar je mnogo komplikovanija nego sto je to slucaj u evropskoj kulturi.


Meni su fascinantni animirani 'Manga' (valjda se tako zovu) filmovi. Skoro u svakom dominiraju motivi mraka, nasilja, post-apokalipse, demencije pa i samoubistva. Preteche Mange, film animacije 'Akira' ide josh dublje u tu demenciju. Pochetak filma ima jasnu aluziju na atomsku katastrofu kojom je tsarski Japan kaznjen, i zatim prenoseci svoju metaforu u daleku buducnost, 'Akira' ulazi duboko u devijaciju japanskog hyper-polisa. Mislim da se film na tejpu moze naci u eminentnijim vracharskim v-klubovima.

Secam se iz neke knjige da je Tokio imao jos crnju i goru sudbinu nego Hir/Nag. Do tog odsudnog dana jeseni 1945, Tokio je bio prava relikvija istorije Istoka. Gotovo chitav u drvetu, Tokio je pod napalmom US bombardera sagoreo za nekoliko chasova gotovo ceo. U tih nekoliko chasova, Japansko Carstvo je imalo vishe zrtava nego kroz chitav prethodni svetski rat.

Ne znam, kapiram da je to sve mnogo daleko, ali ja ne mogu da zamislim sebe kako bih izashao iz demencije da sam bio Tokijanac tog vremena.

#6 quasar

quasar
  • Members
  • 682 posts

Posted 13 November 2002 - 12:10

AKIRA.... definitivno jedan od najboljih crtanih filmova koje sam gledao. nedavno i digitalno obradjen i restauriran, sa 5.1 soundom i boljom slikom: http://www.akira2001.com. tamo mozete naci i kratak rezime radnje. za ljubitelje manga-stripova preporucujem i "battle angel alita" (yukito kishiro) u 9 tomova...

#7 Rajo

Rajo
  • Members
  • 4,382 posts

Posted 13 November 2002 - 12:34

Pored samoubistava, Japanci su prvi u jos jednoj stvari: crkavanje od posla. Bukvalno. Negdje skoro sam citao da je ...e sad se ne sjecam precizno broja al da kazem x Japanaca umrlo kao posljedica preceranog rada. Hm...tesko mi da zamislim da je to kod nas moguce.

#8 Jr

Jr
  • Banned
  • 4,557 posts

Posted 13 November 2002 - 17:00

Rajo:
Pored samoubistava, Japanci su prvi u jos jednoj stvari: crkavanje od posla. Bukvalno. Negdje skoro sam citao da je ...e sad se ne sjecam precizno broja al da kazem x Japanaca umrlo kao posljedica preceranog rada. Hm...tesko mi da zamislim da je to kod nas moguce.


Pravi izvor zarade za CG...
Zdravstveni turizam...
A svaki nam je coek vec uvjezban za trenera...

#9 Prki

Prki
  • Members
  • 2,133 posts

Posted 13 November 2002 - 17:03

shta nas briga shto se neko samoubija :smile:
to je kao shto kazete tradicija i ako mnjih to ne boli zashto bi nas trebalo da boli razumete. Zanci pustite njih da rade shta hoce.
Ja cuo da sloba zamalo nije umro, kao shto je tudjman, jer je mnogo radio (a tek koliko su njih dvojica uradili pa to .......nema nigde):lol: