Jump to content

Photo
- - - - -

NSFM u odbranu patrijarhata

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
84 replies to this topic

#1 kalista

kalista
  • Members
  • 608 posts

Posted 08 May 2008 - 15:29

Pre izvesnog vremena izasla je knjiga "Neko je rekao feminizam" u cijoj izradi sam ucestvovala. Evo kako doticni zbornik "prikazuje" poznati "naucnik" i "analiticar" S. Antonic.
(Molim postovanu forumsku publiku da ima strpljenja da procita ovu bljuvotinu, a posto spremamo 2. izdanje, moci cete licno da se uverite koliko je tzv. recenzija "objektivna")

Spoiler! --Click here to view--

Edited by kalista, 09 May 2008 - 06:42.

#2 Kastor

Kastor
  • Banned
  • 6,241 posts

Posted 08 May 2008 - 20:38

Mnogo, bre, slova, a i bez toga dosadno kao šuga. Ako ti baš nije proradio spojler, turi to u qvote ili linkuj, a izvan daj dajdžest sa glavnim tezama i antitezama, ako nećeš da ti topic ostane mrtvorođen. Siguran sam da ti to neće biti problem. :rolleyes:

#3 incognito

incognito
  • Members
  • 7,771 posts

Posted 08 May 2008 - 22:22

Chek, zar ti zaista smatras da je neko lud da cita Antonicevu mentalnu dijareju uzrokovanu hronicnom nejebicom? :rolleyes:

#4 Kastor

Kastor
  • Banned
  • 6,241 posts

Posted 08 May 2008 - 22:28

Chek, zar ti zaista smatras da je neko lud da cita Antonicevu mentalnu dijareju uzrokovanu hronicnom nejebicom? :huh:

Hm, ne bih se izrazio baš tako grubo, ali upravo zato što i ja smatram da će takvo štivo vrlo, vrlo teško naći čitaoca - predlažem postavljaču topica da ga sažme u dajdžest. :rolleyes:

#5 Analiza

Analiza
  • Members
  • 1,851 posts

Posted 08 May 2008 - 22:54

Mislim da treba razlikovati neke svrhovite razlike između polova od različitih slabosti tih polova koje se pojavljuju kao izopacenje tih različitih sposobnosti mupkartca i žene. Muškarac jeste obdaren većom fizičkom moći od žene, ali ne da bi bio nasilnik prema njoj, već da bi joj pružio sigurnost. Žena jeste emotivnija od muškarca, ali ne zato da bi zbog toga bila bolećivo slaba, već da bi je osećanja usmeravala na njenu sferu odgovornosti, a to su osoba sa kojima je neposredno bliska (deca, itd). Muškarcu jeste važnije nego ženi da ono što on radi bude vredno i načajno ali ne zato da bi on bog toga bio sujetan već da ne bi zanemario pitanja od opšteg značaja, na koja je iše prirodno usmeren nego žena, koja je više odgovorna za one sa kojima je emotivno bliska. Te razlike su adaptivne, ali mogu da se zloupotrebe. Nisu krive same razlike, nego njihove zloupotrebe.

Razlike između polova su svrhovite različitim odgovornostima muškarca i žene u društvu, porodici i odgajanju potomstva. Različiti nivoi muških i ženskih hormona u vreme čovekovog ranog razvoja rezultuju otključavanjem gena zaduženih za različite sposobnosti. Pored formiranja poznatih tipičnih polnih razlika oni utiču i na formiranje razlika u radu ženskog i muškog mozga. Kod žene su leva i desna hemisfera mozga više međusobno povezane, pa se aktivnost njenog mozga "raspršuje", dok muškarac koristi više ili levu ili desnu hemisferu u zavisnosti od prirode konkretnog zadatka koji u jednom trenutku rešava. Žena može istovremeno i da pazi na dete, i da osluškuje kuhinju, da govori i da plete, dok muškarac u jednom momentu može da se skoncentriše samo na jednu aktivnost. Različiti nivoi polnih hormona u prenatalnom razvoju dovode do razvijenosti različitih vrsta inteligencije. Dok žene pokazuju razvijeniji F faktor (sposobnost korišćenja reči) i M faktor (sposobnost mehaničkog pamćenja), dotle muškarci pokazuju razvijeniji R faktor (bolje razvijenu sposobnost shvatanja odnosa, pronalaženja opštih principa, pravilnosti i zakonitosti iz datih podataka) i N faktor (sposobnost lakog i uspešnog operisanja brojevima, prvenstveno pri osnovnim računskim operacijama). Ženska deca više vole da se igraju porodičnih odnosa, sa lutkama koje hrane, paze i maze, dok se muška deca više interesuju za igre tehnike, konstrukcije, moći, uspostavljanja uticaja, borbe i osvajanja. Dok je žena više obdarena emocionalnom inteligencijom koja otkriva njenu sferu odgovornosti i starateljstva - a to su osobe sa kojima je neposredno bliska, dotle muškarca više odlikuje apstraktna inteligencija - pitanja od opšteg značaja koja ga navode da bude izvor sigurnosti njegove žene i porodice, i izvor pravde u ljudskoj zajednici. Zato, sasvim svrhovito njihovom mestu pod suncem - ženi je važnije kako se oseća, a muškarcu je važnije da li je to što on radi vredno, moćno, značajno i pravedno. Sposobnosti muškog i ženskog pola se međusobno komplementarno nadopunjuju.

Međutim, postoje razlike u odnosu muško-ženskih hormona između različitih populacija i izmedju pojedinaca. Kod dinaraca i afričkih crnaca je povećan nivo muških hormona kod oba pola, pa su naglašeni muški atributi kod oba pola. Kod većeg dela pripadnika žute rase su naglašeni ženski hormoni kod oba pola, pa samim tim i ženski atributi kod oba pola. Kod nekih populacija su naglašeni istovremeno i muški i ženski atributi, a kod nekih nedostaju i jedni i drugi. O tome možete saznati više u sledećem insertu iz jedne knjige (čitaj od 10. stranice pa na dalje):

http://antropo.users...tropologija.doc

#6 Kastor

Kastor
  • Banned
  • 6,241 posts

Posted 08 May 2008 - 23:22

Mislim da treba razlikovati neke svrhovite razlike između polova od različitih slabosti tih polova koje se pojavljuju kao izopacenje tih različitih sposobnosti mupkartca i žene. ...
...
...

Majstore, ajd' probaj da nam objasniš kakve veze ovaj tvoj tekst ima sa topicom? :rolleyes:

#7 mango

mango
  • Members
  • 11,607 posts

Posted 09 May 2008 - 01:31

mislimd a je autor bio duhovit na pocetku teksta. onim da ne bi zeleo jos 26 novih neprijatelja....tako nekako....

zenama u crnom treba odati rpiznanje da su bile jedine koje su organizovale demonstracije protiv rata - rata u hravtskoj , u bosni itd...onda kada prosecan beogradjanin NIJE ZNAO da rat postoji...

i takodje, prekomerna upotreba ritalina - a i menis e cini da je prekomerna - nema veze sa feminizmom.

Edited by mango, 09 May 2008 - 03:59.

#8 kalista

kalista
  • Members
  • 608 posts

Posted 09 May 2008 - 11:09

Mislim da treba razlikovati neke svrhovite razlike između polova od različitih slabosti tih polova koje se pojavljuju kao izopacenje tih različitih sposobnosti mupkartca i žene. Muškarac jeste obdaren većom fizičkom moći od žene, ali ne da bi bio nasilnik prema njoj, već da bi joj pružio sigurnost. Žena jeste emotivnija od muškarca, ali ne zato da bi zbog toga bila bolećivo slaba, već da bi je osećanja usmeravala na njenu sferu odgovornosti, a to su osoba sa kojima je neposredno bliska (deca, itd). Muškarcu jeste važnije nego ženi da ono što on radi bude vredno i načajno ali ne zato da bi on bog toga bio sujetan već da ne bi zanemario pitanja od opšteg značaja, na koja je iše prirodno usmeren nego žena, koja je više odgovorna za one sa kojima je emotivno bliska. Te razlike su adaptivne, ali mogu da se zloupotrebe. Nisu krive same razlike, nego njihove zloupotrebe.

Žena može istovremeno i da pazi na dete, i da osluškuje kuhinju, da govori i da plete, dok muškarac u jednom momentu može da se skoncentriše samo na jednu aktivnost.
Dok je žena više obdarena emocionalnom inteligencijom koja otkriva njenu sferu odgovornosti i starateljstva - a to su osobe sa kojima je neposredno bliska, dotle muškarca više odlikuje apstraktna inteligencija - pitanja od opšteg značaja koja ga navode da bude izvor sigurnosti njegove žene i porodice, i izvor pravde u ljudskoj zajednici. Zato, sasvim svrhovito njihovom mestu pod suncem - ženi je važnije kako se oseća, a muškarcu je važnije da li je to što on radi vredno, moćno, značajno i pravedno. Sposobnosti muškog i ženskog pola se međusobno komplementarno nadopunjuju.

http://antropo.users...tropologija.doc

Znas, postoje ideologije kao sto su rasizam, koje pokusavaju da razlicit tretman ljudi opravdaju bioloskim razlikama. Ova tvoja kvaziantropoloska mudrolija implicira da vekovni drustveni stereotipi imaju uporiste u nauci.
Feminizam ne negira biolosku razliku. Feminizam porice tezu da su zahvaljujuci bioloskoj razlici zene i muskarci predodredjeni za posebne sfere, tj. privatno i javno. Izmedju ostalog.

Dr Antonic nije ni procitao zbornik od 400 i kusur strana koji se bavi veoma raznolikim aspektima feministicke teorije i prakse, vec je naskrabao kritiku feminizma kao takvog. To se ne zove recenzija knjige vec prosipanje ideoloskih floskula.

Ako zelis da procitas knjigu, pa da doneses svoj sud o njoj, samo izvoli.

Radi se o necemu sto je za sada jedinstveni projekat u ovoj zemlji - pokusaj da se prikaze i valorizuje istorija, teorija i praksa feministickog pokreta. Jedan univerzitetski profesor bi trebalo da ima bar toliko intelektualnog postenja da to kaze, a ne da trivijalizuje temu do besmisla i to nazove prikazom. On ne zna, i pored svoje doktorske titule, da napise ni najobicniji prikaz knjige. Zalosno.

#9 Amelija

Amelija
  • Members
  • 6,996 posts

Posted 09 May 2008 - 11:17

Već je nadaleko poznato koliko ja iz dubine duše mrzim sve te stereotipe i naučne teorije o muškarcima i ženama, ali ova mi je jedna od najomiljenijih:

Žena može istovremeno i da pazi na dete, i da osluškuje kuhinju, da govori i da plete, dok muškarac u jednom momentu može da se skoncentriše samo na jednu aktivnost.

:huh: :) ;)

A naročito obratiti pažnju na aktivnosti :rolleyes:

Mislim, nema ono da žena može istovremeno i da kucka naučni rad na kompjuteru i razmišlja o važnoj matematičkoj formuli za drugi naučni rad, a sve to dok se u rerni peku kolači.

#10 incognito

incognito
  • Members
  • 7,771 posts

Posted 09 May 2008 - 14:18

Mislim, nema ono da žena može istovremeno i da kucka naučni rad na kompjuteru i razmišlja o važnoj matematičkoj formuli za drugi naučni rad, a sve to dok se u rerni peku kolači.

Mislis da kucka naucni rad, razmislja o vaznoj matematickoj formuli za drugi naucni radi i jednim okom pazi da muzu ne zagore kolaci u rerni dok on prostire vesh :rolleyes:

#11 Analiza

Analiza
  • Members
  • 1,851 posts

Posted 09 May 2008 - 20:22

Znas, postoje ideologije kao sto su rasizam, koje pokusavaju da razlicit tretman ljudi opravdaju bioloskim razlikama.

Ono sto sam gore izneo to su naucni fakti proverljivi svakom coveku i bez poznavanja savremenih naucnih tehnika, a prepoznavanje rasizma u tome jeste problem tvog psiholoskog koncepta koji bi ljude podelio u vise ili nize kada bi se suocio sa naucnim cinjenicama o postojecim razlikama. Dakle, nije rasizam u mojoj dusi, vec u tvojoj, pa se od njega branis iskrivljavanjem predstave o stvarnosti, umesto pokajanjem za nedostatak ljubavi koji te onesposobljava da volis i prhvatis ljude kakve jesu, a da im zbog njihovih razlika odmah ne podmetnes razlicit tretman.

Feminizam ne negira biolosku razliku. Feminizam porice tezu da su zahvaljujuci bioloskoj razlici zene i muskarci predodredjeni za posebne sfere, tj. privatno i javno. Izmedju ostalog.

Svaki covek ima i muske i zenske hormone i nekoj meri, pa usled svesti o jakoj potrebi moze i kod odraslih ljudi da se promeni hormonalni balans i da se aktiviraju sposobnosti adekvatne novonastaloj potrebi. Muzjak pacova je prirodno nezainteresovan za svoju mladuncad. Ali ukoliko primeti da su ona bez svoje majke, kod njega dolazi do otkljucavanja gena za materinski instinkt i on ih usvaja i pocinje da se za njih stara kao da je majka. Naravno, ne moze u svemu da nadomesti majku, ali bolje ista nego nista. Dakle, moze potreba i kod coveka da aktivira kod razlicitih polova sposobnosti i interesovanja koja njima nisu prirodno dominantna. Medjutim, retko koj covek aktivira i razvija svoje potrebe svrhovito potrebama zivota. On ih aktivira svrhovito svojim hirovima da bi zatim radi svog sujetnog, emotivnog ili telesnog uzitka cak ugrozio svoje egzistencijalne potrebe zivota.

Već je nadaleko poznato koliko ja iz dubine duše mrzim sve te stereotipe i naučne teorije o muškarcima i ženama, ali ova mi je jedna od najomiljenijih:

:huh: :) ;)

A naročito obratiti pažnju na aktivnosti :rolleyes:

Jaka veza izmedju leve i desne hemisfere se formira u prenalatalnom periodu samo kod zenskog pola, dok je muski hormon blokira, tako da naknadna adaptacija nije moguca. Kada bi muskarac imao tako dobru komunikaciju izmedju leve i desne hemisfere, ne bi mogao da se bavi sa vise razlicitih aktivnosti istovremeno, bio bi previse prizemljen na svest o neposredbim potrebama svoje okoline, i tako bi bio ometen u bavljenju onim vaznim zivotnim pitanjima za koje je neophodna apstraktna muska inteligencija. Dakle, mogu feministktinje da uzimaju muske hormone koliko zele, ali nece moci da ostvare takve sposobnosti kod sebe, jer je za to bioloski kasno.

Već je nadaleko poznato koliko ja iz dubine duše mrzim sve te stereotipe i naučne teorije o muškarcima i ženama, ali ...

Opet, lepo je od tebe sto otvoreno priznajes mrznju kao izvor svoje predrasude prema onim naucnim saznanjima koja ti neodgovaraju.

Sama mrznja nije nesto sto je tipicno za zene, tako da ovim zaista priznajes i jedan vec postojeci hormonalni disbalans koji te priblizuje muskarcima. Ne ide da zena gaji emocije mrznje, jer onda tom mrznjom truje i one sa kojima je emotivno bliska. Mrznju prema nepravdi treba ostaviti onima koji su prirodno osposobljeni svojom psihofizickom moci i da je sprovedu, a zena od nje same nema bas nista korisno. Zena je prirodno fizicki slabija od muskarca. Kada feministktinja trazi od drzave da se za nju postara i sacuva njena prava, onda ona nesvesno u drzavi trazi muskarca.

#12 mango

mango
  • Members
  • 11,607 posts

Posted 09 May 2008 - 21:32

Anal;iza,

molim da primite na znanje da ja kao zena prezirem vasa shvatanja o zenama,

da vi o tome sta znaci biti zena nemate apsolutno pojma,

da su vase izjave o zenama toliko zastarele da biste hladno mogli da usetate u neki vek pre dvadesetog i da budete kod kuce,

te da postoje mnogi muskarci koji sebe verovatno ne vide u kalupu u koji ih trpate.

#13 Analiza

Analiza
  • Members
  • 1,851 posts

Posted 10 May 2008 - 01:00

Anal;iza,

molim da primite na znanje da ja kao zena prezirem vasa shvatanja o zenama,

da vi o tome sta znaci biti zena nemate apsolutno pojma,

da su vase izjave o zenama toliko zastarele da biste hladno mogli da usetate u neki vek pre dvadesetog i da budete kod kuce,

te da postoje mnogi muskarci koji sebe verovatno ne vide u kalupu u koji ih trpate.

Nisam ja ovde iznosio svoja shvatanja, vec naucne cinjenice. A one ne zavise od stepena vaseg prezira. Takdje, istina ne zavisi od vremena i istorije. Istina je vecna i nepromenjiva i ne pokorava se nasim hirovima. Ona ne moze da zastari. Citajte malo Tacita sta on govori o "modernim" ljudima u svoje vreme i zasto predvidja skoru propast rimskog carstva, pa cete videti da Vi niste nista moderniji od drevnh Rimljana na rubu propasti njihove civilizacije. Onda kada se ljudi toliko iskvare da zive samo za sebe i svoje hirove, da vise ne prepoznaju potrebe zivota i svoje mesto pod suncem, onda mozemo biti sigurni da je kraj civilizacije veoma blizu, mnogo blize nego sto je bio sredinom XIX veka kada su ljudi slavili vek razuma i novog doba, ne sanjajuci da ce jednoga dana biti tako puno ljudi kao sto ste vi.

#14 mango

mango
  • Members
  • 11,607 posts

Posted 10 May 2008 - 01:05

Nisam ja ovde iznosio svoja shvatanja, vec naucne cinjenice.

ovde se ne radi o nauci nego o predrasudi.

dakle, kao zena vam odgovoprno tvrdim da ne razumete zene.

#15 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 10 May 2008 - 01:10

U tekstu Antonića ima puno tačnih stvari... e, sad, što su nepopularne kod određenog segmenta populacije, to je drugo pitanje.