Jump to content

Photo
- - - - -

Sumrak liberalizma

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
1120 replies to this topic

#1111 Rastko

Rastko
  • Members
  • 4,352 posts

Posted 18 June 2008 - 11:01

Jel ti čitaš samo srpski i abramovički, pa ne znaš da su o tome napisane i objavljene cele biblioteke knjiga, a ne samo članaka. Ne samo izvan, nego, u samizdatu - naravno, i unutar i SSSR-a i ostalih "socijalističkih" zemalja. Ili priznaješ samo uvodnike izdanja CK KPSS i bratskih mu CK-ova i razradu tih uvodnika u istim izdanjima? :ph34r: Pojma ti nemaš o sistemu koji ja veličam, mada sam o tome nemalo ovde napisao. Najsleplji je onaj ko neće da vidi.
Nego, imam i jedno, samo naizgled, of topic pitanje: da li ti sa tvojim "liberalizmom" misliš da je Kosovo - Srbija?

Knjige iz njihovog doba, molim. Objavljene u Rusiji. To da su naknadno napisane kritike to znam i ja. Tranzicija i liberalizam kasnije su dopustili slobodu govora i štampe.

#1112 Kastor

Kastor
  • Banned
  • 6,241 posts

Posted 18 June 2008 - 14:15

Knjige iz njihovog doba, molim. Objavljene u Rusiji. To da su naknadno napisane kritike to znam i ja. Tranzicija i liberalizam kasnije su dopustili slobodu govora i štampe.

Ti onda stvarno ne čitaš ni srpski, nego samo abramovički. Jer, na srpskom su objavljivani prevodi nekih od tih knjiga i prikazi i informacije drugih. Negde do druge polovine 20-tih godina, tj. sve dok Staljin nije preuzeo vlast i pritegnuo sve gajke protiv marksističke opozicije, u SSSR-u su objavljivane legalno, posle toga u samizdatu - jesi li čuo nekada za taj izraz? Nisi čuo ni za Karla Radeka, Hristijana Rakovskog, Jofea, Avramoviča, Mjasnikova, Pjatnickog, Trockog, braću Vujović (naši), Pjotra Grigorenka, Nekriča, Leonida Pljušča, Ivana Dzjubu, Anatolija Jakobsona, Nataliju Gorbanjevskaju, Anatolija Marčenka, Solženjicina... ?! A ono za šta ti nisi čuo - to nije ni postojalo? :ph34r:

#1113 Rastko

Rastko
  • Members
  • 4,352 posts

Posted 18 June 2008 - 14:18

Ti onda stvarno ne čitaš ni srpski, nego samo abramovički. Jer, na srpskom su objavljivani prevodi nekih od tih knjiga i prikazi i informacije drugih. Negde do druge polovine 20-tih godina, tj. sve dok Staljin nije preuzeo vlast i pritegnuo sve gajke protiv marksističke opozicije, u SSSR-u su objavljivane legalno, posle toga u samizdatu - jesi li čuo nekada za taj izraz? Nisi čuo ni za Karla Radeka, Hristijana Rakovskog, Jofea, Avramoviča, Mjasnikova, Pjatnickog, Trockog, braću Vujović (naši), Pjotra Grigorenka, Nekriča, Leonida Pljušča, Ivana Dzjubu, Anatolija Jakobsona, Nataliju Gorbanjevskaju, Anatolija Marčenka, Solženjicina... ?! A ono za šta ti nisi čuo - to nije ni postojalo? :ph34r:

Dakle postojala je sloboda govora, izražavanja i štampe tokom SSSR. Ja se u tom slučaju izvinjavam ( :) ). A i stvarno se izvinjavam jer za ove svetle primere 'slobode' o kojoj raspravljamo, zaista nisam znao.

#1114 Kastor

Kastor
  • Banned
  • 6,241 posts

Posted 18 June 2008 - 14:24

Dakle postojala je sloboda govora, izražavanja i štampe tokom SSSR. Ja se u tom slučaju izvinjavam ( :ph34r: ). A i stvarno se izvinjavam jer za ove svetle primere 'slobode' o kojoj raspravljamo, zaista nisam znao.

Tragično su tvoje neznanje i samozadovoljna ograničenost. U istoriji čovečanstva - sloboda je uvek postojala ili kao privilegija ili kao pobuna. Jedina ljudska sloboda koju ti i tebi bliski znate je sloboda koju daruje državna vlast. Svaku drugu bi da ugušite silom državne vlasti jer vam remeti sliku sveta. I još se nazivaš "liberalom" i busaš članstvom u LDP?! E, blago LDP-u...

#1115 Rastko

Rastko
  • Members
  • 4,352 posts

Posted 18 June 2008 - 14:36

Tragično su tvoje neznanje i samozadovoljna ograničenost.

Da, glup sam i ograničen jer neću da čitam Solženjicina. Koji bulšit.

U istoriji čovečanstva - sloboda je uvek postojala ili kao privilegija ili kao pobuna.

Ne. Sloboda uvek postoji kao neotuđivo prirodno pravo, kao dar Tvorca. To na koji način se priznaje kroz istoriju, to je sasvim druga stvar.

Jedina ljudska sloboda koju ti i tebi bliski znate je sloboda koju daruje državna vlast.

Ne. Sloboda od države i od drugih, koju država samo obezbeđuje.

Svaku drugu bi da ugušite silom državne vlasti jer vam remeti sliku sveta. I još se nazivaš "liberalom" i busaš članstvom u LDP?! E, blago LDP-u...

Busam se samo da prozovem lažljivce, kao onog tvog kolegu tamo.

#1116 down with the sickness

down with the sickness
  • Members
  • 8,325 posts

Posted 18 June 2008 - 15:05

Busam se samo da prozovem lažljivce, kao onog tvog kolegu tamo.

Ovog levog na slici?

Attached Files

#1117 Rastko

Rastko
  • Members
  • 4,352 posts

Posted 18 June 2008 - 15:24

Ovog levog na slici?

Ne valja, izgleda da je voljeniji kad je znojav i u lateksu... :ph34r:

#1118 down with the sickness

down with the sickness
  • Members
  • 8,325 posts

Posted 18 June 2008 - 16:08

Ne valja, izgleda da je voljeniji kad je znojav i u lateksu... :ph34r:

OK, shvatio sam, znaci ovaj dasa.

Attached Files

Edited by down with the sickness, 18 June 2008 - 17:04.

#1119 Schmeling

Schmeling
  • Banned
  • 4,275 posts

Posted 18 June 2008 - 21:48

Strashno je shta nekolicina vas radi svakoj temi koja se otvori na drushtvu. Vredjanjem, trollovanjem i primitivnim dosetkama pokushavate (ne znam zashto) da prichate o svemu osim o onom shto pishe u naslovu topica.
Molim (ali bukvalno) moderaciju da intervenishe kod namernog sabotiranja, barem kad je ovako ochigledno. Nemam ja debele zhivce kao Kastor pa da posle pazhljivo srochenog i iskrenog posta do besvesti odgovaram na replike tipa "ma ti nemash pojma", "vi ste svi komunjare", "ne mozh' to tako" i slichno. No chak je i to prohvatljivo, niko te ne tera da raspravljash sa takvim tipusima. A to shto oni ne mogu drugachije da razgovaraju nego tako, to je njihov problem. Uostalom, zato valjda i postoji ignore lista (ma koliko ona u sushtini bezveze bila).
No sasvim je druga stvar da usred diskusije u kojoj neki od nas (i s jedne i s druge strane, postoje oni s kojima se ni oko chega ne slazhem, no ipak s pazhnjom chitam svaki njihov post) pokushavaju da najiskrenije i najpismenije moguce izraze svoj stav, sasvim je druga stvar, rekoh, da neko non-stop (pozivam moderaciju da proprati postove likova koji se kriju iza nikova Down With Sickness i Rastko) vredjaju, govore o svemu samo ne o temi topica, kojima je svaka druga rech "budala, sranje, bullshit, govno" i sl, chiji je "krunski argument" reci nekome da "nije tako" (bez ichega shto bi to "nije tako" poduprlo). Ovo sa postovanjem slika Maxa Schmelinga je, valjda, ubacheno da bih ja na neki nachin odgovorio na to, shto mi ne pada na pamet (ima google, pa neka googlaju "Schmeling" i tamo se informishu). Umesto toga, preklinjem moderaciju da upozori ovu dvojicu i njima slichne da ovakvo detinjasto ponashanje nikuda ne vodi, i da razvodnjava i ubija diskusiju.

#1120 Kastor

Kastor
  • Banned
  • 6,241 posts

Posted 18 June 2008 - 23:53

Strashno je shta nekolicina vas radi svakoj temi koja se otvori na drushtvu. Vredjanjem, trollovanjem i primitivnim dosetkama pokushavate (ne znam zashto) da prichate o svemu osim o onom shto pishe u naslovu topica.
Molim (ali bukvalno) moderaciju da intervenishe kod namernog sabotiranja, barem kad je ovako ochigledno. Nemam ja debele zhivce kao Kastor pa da posle pazhljivo srochenog i iskrenog posta do besvesti odgovaram na replike tipa "ma ti nemash pojma", "vi ste svi komunjare", "ne mozh' to tako" i slichno. No chak je i to prohvatljivo, niko te ne tera da raspravljash sa takvim tipusima. A to shto oni ne mogu drugachije da razgovaraju nego tako, to je njihov problem. Uostalom, zato valjda i postoji ignore lista (ma koliko ona u sushtini bezveze bila).
No sasvim je druga stvar da usred diskusije u kojoj neki od nas (i s jedne i s druge strane, postoje oni s kojima se ni oko chega ne slazhem, no ipak s pazhnjom chitam svaki njihov post) pokushavaju da najiskrenije i najpismenije moguce izraze svoj stav, sasvim je druga stvar, rekoh, da neko non-stop (pozivam moderaciju da proprati postove likova koji se kriju iza nikova Down With Sickness i Rastko) vredjaju, govore o svemu samo ne o temi topica, kojima je svaka druga rech "budala, sranje, bullshit, govno" i sl, chiji je "krunski argument" reci nekome da "nije tako" (bez ichega shto bi to "nije tako" poduprlo). Ovo sa postovanjem slika Maxa Schmelinga je, valjda, ubacheno da bih ja na neki nachin odgovorio na to, shto mi ne pada na pamet (ima google, pa neka googlaju "Schmeling" i tamo se informishu). Umesto toga, preklinjem moderaciju da upozori ovu dvojicu i njima slichne da ovakvo detinjasto ponashanje nikuda ne vodi, i da razvodnjava i ubija diskusiju.

U potpunosti se pridružujem ovom Schmellingovom apelu. Trolovanje je zabranjeno pravilima foruma čak i kad ima relativno pristojnu formu i znači samo promenu i rastakanje teme topica, a ovi nemušti prostakluci, miniranja i sabotaže diskusija prekoračuju svaku meru i zaslužuju da budu makar brisani, ako već ne i strože sankcionisani. Lično ću problem da rešim tako što ću toj dvojici veselnika da lupim ignore - sigurno ništa neću izgubiti ako ne vidim plodove njihoviih blagoutrobija kojima zasipaju forum.

#1121 incognito

incognito
  • Members
  • 7,771 posts

Posted 19 June 2008 - 00:14

Strasno je sto svi ovde bez izuzetka dozivljavaju svako neslaganje sa njihovim misljenjem kao attack na njih same od koga se brane counter-attack-om. Ova tema je izgubila svaki smisao, sa `sumrakom liberalizma` ima veze koliko i sa rastom proizvodnje sesira od trske u Vijetnamu, te je zato odluka monderacije da se ista zatvori.

Privatne probleme i nesuglasice resavajte preko PM-a.

P.S. Svako prenosenje ove, hm, rasprave na druge topice ce biti zestoko i egzemplarno sankcionisano.

Edited by incognito, 19 June 2008 - 00:18.