Jump to content

Photo
- - - - -

Sumrak liberalizma

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
1120 replies to this topic

#31 Almanah

Almanah
  • Members
  • 45 posts

Posted 06 May 2008 - 17:13

Je li ovo tvoja slika? :huh:

A sta mislis onako kao saloonski intelektualac o tome neoliberalizmu u Americi, posto mi drugovi rekose da se Kanada drzi kano klisurine glede te Kineske robe i socijalne drzave?
I da li bi bilo pametno da se malo Kinezi pritisnu (sa tom svojom jeftinom robom koja unisti srednju klasu robe proizvedene u zapadnoj evropi, a i drustva).
Pa da se nekako natjeraju da brinu o kupovnoj moci svoje radne snage i njoj dizu standard. Hoce li to kome sa Harvarda pasti na pamet vise!

I sta mislis o ovima nasim neoliberalima, Dodiku, Milu i ostalima, ...tek su to karikature dostojne jednog Domanovica, koji kako rece Rambo" kao govna kroz kanalizaciju plivaju bivsi komunisti kroz privatizaciju"...

Ih, sto ja ovo volim, jel' se secate LEKSIKONA kad smo bili klinci, omiljena odeca, omiljeni glumac/ica, simpatija :rolleyes: , evo mene:

1. Nisam singl, imam preko 40 godina i troje dece, kakve veze ima karijera sa decom, nijedno dete nisam hteo i uvek su dolazila u najgore vreme, al' yebiga, 'oces da jedes, 'oces da yebes, a to kosta.
2. Dva-tri nedeljna treninga godisnje, dobro dodje, da malo odmoris od posla, upoznas neke ljude.
3. Porodicu podize zena 24 sata dnevno, usput i studira, ali zato ja radim dva posla. Vremena za njih imam, vikendom, radnim danima slabo, ako ugrabim sat vremena.
4. Pozovem 2-3 puta mesecno kevu. Nista joj ne treba, sve ima, nasla je i frajera, dekicu, 6 godina posle calove smrti i to je mnogo dobro, imaju jedno drugo, ja sam presrecan.
5. svaki vikend, obicno se i urokamo nacisto.
6. Na poslu vazim za cudaka i niko me ne pita bas nista, ako ne mora, ukljucujuci i sefa. Dosta vremena provodim u kolima na parkingu, jer sam strastveni pusac, to mi dodje kao kancelarija, a i odspavam sat-dva, osim leti kada je u kolima pakao (otvoren parking), onda odremam u sobi za odmor, ali to nije to, stalno neko ulazi i izlazi. Mada se svi trude da budu tihi i gase svetlo.
7. Sa prijateljima vodim razgovore, kao ovde na forumu, znaci uglavnom seremo. Imam nekoliko prijatelja.
8. Saosecam i redovno dajem donacije, mesecno. Znam, 30 dolara mesecno nije mnogo, ali ja sam radim, a nas je 5, kad zena pocne da radi sigurno cemo duplirati. Tu je kraj price, vishe o tome ne razmisljam.
9. Ne primecujem, niti gledam. Po meni bi te marketinske kuce sve propale. Kad mi nesto treba, ja pogledam na internetu rivjue i iskustva korisnika i odlucim na osnovu njih sta kupujem.
Reklame imaju patoloske posledice na debile, prema tome to nije stetno, oni su vec debili.
10.

Zan Pol Sartr je prevazidjen, pregazen i zaostao kao muda za veprom. Mozda je i bio frajer, ali pre 50 godina, danas je smesan. Ali to nema veze sa godinama, pogledaj James Browna, naprimer, on je uvek bio faca, do smrti. To je velikan, a ne taj prdonja Sartr, ufuro da je mangup sto je popusio joint pred kamerama, uuuuuu yeeeeeeeeeeee ........, pichka od coveka, Bob Marley je u to vreme duvao 400 grama nedeljno.

Ulof Palme je bio dobar covek, ali Svedjanin, sto sa nama nema nikakve veze, mi smo samo ista vrsta, ali na razlicitim stupnjevima evolucije.

Bob Dylan je ziva legenda, znam sve o njemu, pitaj sta te interesuje. malo je umoran od zivota, ali se meni i ta faza svidja, "sick of love".

#32 down with the sickness

down with the sickness
  • Members
  • 8,325 posts

Posted 06 May 2008 - 20:37

Je li ovo tvoja slika? :huh:

A sta mislis onako kao saloonski intelektualac o tome neoliberalizmu u Americi, posto mi drugovi rekose da se Kanada drzi kano klisurine glede te Kineske robe i socijalne drzave?
I da li bi bilo pametno da se malo Kinezi pritisnu (sa tom svojom jeftinom robom koja unisti srednju klasu robe proizvedene u zapadnoj evropi, a i drustva).
Pa da se nekako natjeraju da brinu o kupovnoj moci svoje radne snage i njoj dizu standard. Hoce li to kome sa Harvarda pasti na pamet vise!

I sta mislis o ovima nasim neoliberalima, Dodiku, Milu i ostalima, ...tek su to karikature dostojne jednog Domanovica, koji kako rece Rambo" kao govna kroz kanalizaciju plivaju bivsi komunisti kroz privatizaciju"...

Nije moja slika, to je basista jermenske grupe iz LA, System Of A Down, koga obozavam zato sto ima izuzetno neinteligentnu facu, sto se na ovoj slici ne vidi. Ja nisam celavko, dapace imam dugu kosu :) .

Sta mislim o Dodiku, Milu, Kostunici ........... pa sta tu ima da se misli, eto bas to sto kaze nas megasvetski car Rambo - govna. Al' dobro, sve su to smesne, kvazi drzave, pa takvi i vozdovi, ko to shvata za ozbiljno. Dodik neoliberal ....... ??? ........ bas si mene nasao-la da zayebavas, meni vishe lichi na govedo.

Ovaj prvi deo nisam bas razumeo. Po meni Kina ne predstavlja nikakav problem, ne vidim zasto ceo svet ne bi ziveo u simbiozi kao Kina i USA. Ne mislim da treba vrsiti nikakav pritisak na Kinu (osim ljudskih prava naravno, tu im treba stati nogom za vrat), sve je u savrsenom redu, vrlo dobro se zna ko je kapetan, a ko mali od palube. Manje vise, osim Srbije, svi su shvatili svoje uloge i pozicije i ponasaju se normalno, a Srbija, pa dobro, mora neko da sluzi za zajebanciju, ono, dvorska luda.

A trosenje, pa polako, tek su poceli da jedu i da se kupaju, sta bi ti, da odmah uskoce u Jaguare. Ja mislim da oni trose ...... naravno ima tu gomila problema, verovatno zastita intelektualne svojine kao najveci problem ........... ajde, to je vec druga prica, jednostavno ja ne vidim Kinu ni kao problem, ni kao opasnost i pretnju, sta bi mi bez njih? I obrnuto, naravno.

Za Kanadu isto ne razumem, Kanada ima sjajne perspektive odakle god da pogledas. Mene jedino nervira pogresna imigraciona politika i selekcija, ali yebiga, negde u prvoj polovini proslog veka Srbi su bili na listi nepozeljnih za useljenje u Kanadu, pa onda bolje da cutim, jer kao sto ja danas mislim o nekim emigrantima, izgleda je neko to isto mislio o nama, onda moras da preispitas svoje stavove.

Dobro ti je ovo saloonski intelektualac, ja videh salonski, pa sam se okretao da vidim kome se obracas :rolleyes: .

Edited by down with the sickness, 06 May 2008 - 20:42.

#33 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 06 May 2008 - 21:27

Sve vas koji volite lioberarni kapitalizam bih pitala:
1. Da li ste single, imate preko 30, stalno odlazete ili nemate kad od planirane karijere da mislite o zasnivanju porodice?
2. Da li se stalno usavrsavate da ne bi izgubili korak sa zadacima na poslu?
3. Ako imate porodicu, ko vam podize djecu, vi ili drustvo? Koliko opustenog vremena imate da za svoju porodicu i djecu?
4. Kada ste zadnji put porazgovarali sa roditeljima, razumjeli njihove probleme kao odrasle osobe, sa zeljom da ih ohrabrite?
5. Kada ste zadnji put stvarno popricali sa svojim prijateljima i trazili njihove savjete za svoje probleme? Ili isli sa njima na piknik?
6. Da li se druzite sa vasim kolegama sa posla ili su oni za vas otudjena i neprijateljska skupina individualaca, sa kojima glumite timsku atmosferu na zajednickim sastancima?
7. Da li vodite razgovore kao sto su ovi sa ljudima iz vaseg okruzenja. Koliko prijatelja za opustanje i pametovanje imate? I imate li vremena za njih i ako ste svjesni da su u okruzenju?
8. Da li imate saosjecanja za slabe, siromasne i one kojima su zivotne karte bile losije podjeljene?
9. Da li smatrate da su reklame, bilbordi, privatne TV sa komercijalnim sadrzajima i laganim programima nesto sto ne smije nekontrolisano da se razvija i zauzima fizicki i virtuelni prostor covjeka i drustva ili vam je to normalno i prihvatljivo kao pojava u razvoju ekonomije i nema patoloske posljedice?
10. Znate li ko je Zan Pol Sartr, Ulof Palme, o cemu govore stihovi Bob Dilana?

Čemu služi ovaj upitnik? Hoćeš li da objaviš rezultate ove rešerše u NINu ili na 4umu?

Ja volim liberalni kapitalizam i sad ću da ti odgovorim na leksikon, a ti mi kaži koja je iz toga za mene kvalitativno nova informacija, dodatna vrednost?

1.ne, da, ne
2.da
3.mi, ja malo, supruga mnogo više
4.cca 2x mesečno, da treba, može da bude i 2x u toku jednog sata
5.svakodnevno. na pikniku nisam dugo bio sa njima, zato smo bili zajedno 3x po nedelju dana u Alpima na skijama ove zime
6.družim se
7.da, imam vremena
8.da, redovno šaljem pare za neke dobrotvorne akcije, nosim odeću i obuću u CK, kupujem školske pribore za decu u Keniji itd, ima toga dosta. i jako se dobro osećam zbog toga
9.sve je dozvoljeno, sloboda preduzetništva, tvoj izbor je da li ćeš taj šit da konzumiraš ili ne. naravno da svom maloletnom detetu takve budalaštine zabranjujem u max. mogućoj meri
10.JPS je John Player Special, nekadašnji glavni sponzor Lotusa u F1, znaš li ti ko je to? To je evropski intelektualnoalkoholičarski smarač, vidi komentar downwiththesickness, Olofa Palmea su ubili teroristi kad sam bio prvi put u pragu 1985 u februaru i rešavao probeleme mladih slobodnih i razvedenih, a bogami i udatih lepotica, a nije me interesovala socijalistička internacionala, kao što me ne zanima ni danas (a i ove probleme sam nekako već prestao da rešavam), a Bob Dylan je rebel beat genaracije čija je cela poruka stala u jedan džokavac (za manje upućene joint prečnika palca na ruci, ne na nozi), muzika mu je total schade a textovi double smar, otpevano pre 40 godina, ali izgubilo aktuelnost pre 100.

Conclusion?
Your turn.

#34 Trofej

Trofej
  • Members
  • 4,307 posts

Posted 06 May 2008 - 21:31

Voleo bih da procitaate i date komentar na ovaj clanak u NIN-u. AUtor (Aleksandar Radovic) jedan je od retkih sa ex-yu prostora koji je sagledao i javnio progovorio o liberalizmu kao toalitarizmu. Liberalizma danas

http://www.nin.co.yu...le.php?id=37723

"Шта преостаје очајним људима и народима: да бирају између суровог тоталитаризма или једине алтернативе – тржишног либерализма. Уместо политичке тираније у име модернизма, друштво ће у будућности трпети економску тиранију. Има и некаквог напретка – за разлику од тоталитарних диктатура нико не тражи од жртава глобализације да воле либерализам."

(Аутор је саветник луксембуршке М&P компаније, единбуршке „Тракс корпорације”
и директор Управе за јавне приходе Србије 2001-2002)

Ljudi se pitaju:
Kako to da se u 45 godini osecam kao otpad, da zelim da se ubijem?
Zasto je ekonomija tako surova?
Zasto je moj zivot propao?

jednostavno, danas zivimo u poretku koji je daleko suroviji od onih prethodnih. tajna policija nije potrebna, oni koji se ne uklapaju naci ce svoje mesto u ludnici, opice ih medikamentima ili ce postati klosari. Ekonomija zahteva da joj se podredimo i da nemamo vremena za druge, ukljucujuci i clanove porodice.

Zanima da li neko zna vise o autoru ovog teksta?

Autor smo svi mi, odnoso 90% covecanstva!

#35 down with the sickness

down with the sickness
  • Members
  • 8,325 posts

Posted 06 May 2008 - 22:00

Autor smo svi mi, odnoso 90% covecanstva!

Eto, ja bas necu da budem u tih 90%, uvek sam bio u onih 10%. Naravno, pricam na pamet, posto nemam nameru da citam govnarije iz NIN-a, nekog srpskog idiot-novinara ili skrabala po narudzbi lakih sranja i teskih smaranja tipa Brano i Momo (volovski par) u samoubilackom raspolozenju zbog smrti Slobodana Lipovache, njihovog gurua i gubitka svakog zivotnog smisla u surovom svetu koji bespogovorno davanja guzice i sirenje nogu partiji i sefu ne smatra kvalitetima vec bolescu, naprotiv trazi profesionalizam i pismenost, sto njima upravo nedostaje.

#36 Kastor

Kastor
  • Banned
  • 6,241 posts

Posted 06 May 2008 - 22:05

Ko o čemu, vojska o skraćenju, a liberasti o poštenju. :rolleyes:

#37 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 06 May 2008 - 22:08

Ko o čemu, vojska o skraćenju, a liberasti o poštenju. :rolleyes:

uvek su najviše krali i otimali komunjare i socani

#38 Trofej

Trofej
  • Members
  • 4,307 posts

Posted 06 May 2008 - 22:09

Eto, ja bas necu da budem u tih 90%, uvek sam bio u onih 10%. Naravno, pricam na pamet, posto nemam nameru da citam govnarije iz NIN-a, nekog srpskog idiot-novinara ili skrabala po narudzbi lakih sranja i teskih smaranja tipa Brano i Momo (volovski par) u samoubilackom raspolozenju zbog smrti Slobodana Lipovache, njihovog gurua i gubitka svakog zivotnog smisla u surovom svetu koji bespogovorno davanja guzice i sirenje nogu partiji i sefu ne smatra kvalitetima vec bolescu, naprotiv trazi profesionalizam i pismenost, sto njima upravo nedostaje.

A ja imam Ferrari!
Ali to znaci da je kukuruz za bio-gorivo. Hrana je vaznija od benzina!
Uostalom, zasto je toliko poskupela?
I zasto je toliko poskupeo benzin? Ko to ratuje oko naftnih polja?

Tekst je odlican, ali ako ne delis moje misljenje ne moras da autora vredjas. Uostalom, tema je za polemiku. Pozivam te da ucestvujes ako te zanima. Ali prvo procitaj, nemoj samo da "odaš". Ako ne... marim bas.
Ćuj ćito "Na Drini Ćuprija"?! Nisam ćito, al' sam po njoj 'od'o!

#39 nickie

nickie
  • Members
  • 6,347 posts

Posted 06 May 2008 - 22:15

trol

i troje dece

a samo jedno na bebama :rolleyes:

Sa prijateljima vodim razgovore, kao ovde na forumu, znaci uglavnom seremo.

:huh:

i kako posle da te covek ne voli? :)

#40 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 06 May 2008 - 22:20

trol

a samo jedno na bebama :rolleyes:

kad okači sve, pregoreće server :huh:

#41 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 06 May 2008 - 22:27

Ne trolujte više, ja hoću da mi Almanah odgovori! :rolleyes:

#42 mango

mango
  • Members
  • 11,607 posts

Posted 06 May 2008 - 22:51

mene zanima da li ovde bilo ko veruje da voda nije ljudsko pravo?

#43 Schmeling

Schmeling
  • Banned
  • 4,275 posts

Posted 06 May 2008 - 22:56

10. Znate li ko je Zan Pol Sartr, Ulof Palme, o cemu govore stihovi Bob Dilana?

nemam pojma. jel sam mnogo toga propustila?

Zan Pol Sartr je prevazidjen, pregazen i zaostao kao muda za veprom.

Eto na shta se svodi rasprava sa liberalima. Ka god im postavish pitanje koje ih tera da izadju iz svog posvakucenu libdem svetonazora, ili ponosito mashu svojim neznanjem ili odgovaraju na ovako "konstruktivan" i "prosvecen" nachin (sa sve mudima i veprom). Kad god im postavish pitanje na koje ne mogu da odgovore, koje ide izvan konsenzusa izvan kojeg se ne ide, uvek, ali uvek izbegnu da odgovore na to pitanje. Na sustinska pitanja koja danas postavlja levica uvek se odgovara sa onim cuvenim "a jel hocete vi nove gulage" i slicnim glupostima. Na poptuno isti nacin (posprdno) na koji su liberali pre stotinak godina odgovarali na pitanja levice iz Komunistickog manifesta (recimo pravo glasa za zene, pravo na penziju, pitanje decijeg rada, socijalno osiguranje, smanjenje radnog vremena).
Samo, ima jedna stvar u sukobu liberalizma i levice: liberalizam je stalno na gubitku. Eto, iz tog "poganog" manifesta, skoro sve je usvojeno, osim par (najbitnijih, dodushe) zahteva. No polako, doci ce i to na red.
Shto se tiche forumasha koji je postavio ovaj topic, svaka chast! Takodje i za forumashicu koja je javno postavila onih 10 pitanja za apologete liberalizma. Treba imati hrabrosti i volje i, uprkos lavini uvreda, ponizavanja, banalnosti, onelinera i "spushtanja", insistirati na civilizovanoj i razumnoj raspravi. U kojoj, svakako, liberali nemaju sta da traze, kad je rech o argumentaciji. Ostaje im samo insistiranje na zabrani da se misli drugacije, da se radi ili prica bilo sta sto bi dovelo u pitanje status liberalizma kao jedinog moguceg i najboljeg drustvenog modela. Otuda i sve ove "doskocice", "poshalice" i sl, umesto konkretnih odgovora na konkretna pitanja.
Ne, kao "sve je super", naravno da treba da se "usavrshavam", da je sve OK. OK je, valjda, i onaj moj komsija Austrijanac, tj. ok je sve dok mu se u podrumu ne pronadju, pukom igrom slucaja, one strahote. Takav je i liberalizam. Ako se pravimo ludi, sve je zaista ok. A u podrumu... Tipovi poput izvesnog mister Ascarija, koji ovde Sartra nazivaju "John Player Specialom", banalizujuci i falsifikujuci, obesmishljavajuci svaki ratio do krajnje granice, stvaraju ovakve Austrijance. Bezanje od ratia vodi u neracionalnost, toliko je bar to jednostavno. Ako, kao liberal, odbijash da se povinujesh razumu i odgovorash na konkretna pitanja koja levica danas postavlja, nego ih uz poshalicu "preskachesh" i odozdo zapljunesh, morash prihvatiti deo krivice za sve, ama bash sve iracionalno (da, da, i nasilje) koje se odvija u svetu. Tako ti je to.
Tako, gospodo liberali. Uzivajte vi u svojim "freedom" pokretima i slicnim merde kojima je jedini cilj upravo ubijanje svake mogucnosti slobode i ostavljanju stvari onakvima kakve jesu, odnosno ocuvanju trenutne preraspodele sredstava za proizvodnju i kapitala. A nas koji se usudjujemo da ponekad upitamo, ma da zavapimo, poput cenjene forumashice, "kakvi smo to ljudi postali", nas "isposhtujte" bar utoliko shto sa nama necete raspravljati na nivou koji ste plasticno demonstrirali na prethodnim stranama ovog topica.

#44 nickie

nickie
  • Members
  • 6,347 posts

Posted 06 May 2008 - 23:04

auuu, sad je austrija crna zemlja zbog onog ludaka? jel si ti cuo za dogadjaj iz novih banovaca kada je onaj ludak dete ne samo ubio, nego mu odsekao i noge i ruke? za zenu koju je muz naterao da trci gola u sred grada? ili je i za to kriv liberalizam?

i hoces da kazes da ne treba da usavrsavas svoje znanje? jednom zavrsis skolu i moz da dignes noge na sto i zaradjujes pare?

to vam fali? :rolleyes:

ostale besmislice necu ni da komentarisem.

#45 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 06 May 2008 - 23:04

...

mladi socijalista, jel'da?