Sa druge strane nisi napisala sta to nije tacno za UK sto sam rekao. Njima u svakom slucaju MMF ne uslovljava ekonomsku politiku ucenama da ce im uskratiti humanitarnu pomoc i krediti sa olaksicama, kao sto rade drugim zemljama
Ti si u pricu uveo MMF, moje pitanje je bilo vrlo konkretno a odnosilo se na ogromne gubitke koje je pretrpjelo stocarsvo u Britaniji nakon kravljeg ludila. Odgovor je vrlo jednostavan; proteklih se godina sve vise vracaju tradicionalnom stocarstvu i prirodnom uzgoju, sto se ne odnosi samo na stocarstvo nego na popljoprivredu opcenito, a o cemu govori odlican BBC-jev dokumentarac - Natural World; Wild Harvest (ako budes imao prilike, pogledaj ga). Uglavnom, sve su cesci primjeri rotacije zetve i usjeva koji se siju u proljece kako bi se oporavilo tlo. Farmerima se daju posebni drzavni novcani poticaji da vode brigu o zivotinjskim vrstama, pa se sade travnati rubovi uz rijeke, cvjetni proplanci i prave se mocvare sto vec daje prve rezultate u oporavku zivotnjskog svijeta. Britanska agrikulturna politika se znacajno mijenja, a danas tri od cetiri kucanstva kupuju iskljucivo organsku hranu - sto ima veze s mojim pitanjem o tome sto mislis da se, kad je hrana u pitanju, u razvijenim zemljama najvise cijeni.
(Srbija je jedan primer).
Srbija ni u kom slucaju nije primjer kao ni Hrvatska, jer na (ne)srecu imaju suvise nerazvijenu poljoljoprivredu, nezanemarivu proizvodnju i sjajan potencijal koji se krije u ogromnim neobradjenim i zapustenim popljoprivrednim povrsinama koje bi mogle prehranjivati citavu Europu. Treba samo malo pameti i znanja, a to je ono sto nam najvise nedostaje jer sve ono cemu se sad Europa mukotrpno vraca, a u cemu ne vidim nista apokalipticno, nego dapace, mi jos uvijek imamo. Tako bi zaostalost u ovom slucaju mogla postati iznimna prednost.
Samo primecujem da imas sindrom "oldtimera" na forumu

osecas da zbog provedenog vremena ovde imas pravo da zavodis red i drugima popujes sta na ovom forumu treba a sta ne treba da se pise.
Grijesis. To nema veze s tim koliko sam dugo/kratko na forumu, ali ne bih vise o tome. Ako mislis da nisam u pravu, malo pazljivije proucavaj i obrati paznju, pa ce ti se mozda samo kasti, a vezano uz moje popovanje doticnom nicku.
Edited by Ziza, 06 May 2008 - 17:13.