Jump to content


Photo
- - - - -

Jedinka i rasa


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
24 replies to this topic

#16 Sleepers

Sleepers
 • Members
 • 8,129 posts

Posted 06 May 2008 - 16:57

Sa druge strane nisi napisala sta to nije tacno za UK sto sam rekao. Njima u svakom slucaju MMF ne uslovljava ekonomsku politiku ucenama da ce im uskratiti humanitarnu pomoc i krediti sa olaksicama, kao sto rade drugim zemljama


Ti si u pricu uveo MMF, moje pitanje je bilo vrlo konkretno a odnosilo se na ogromne gubitke koje je pretrpjelo stocarsvo u Britaniji nakon kravljeg ludila. Odgovor je vrlo jednostavan; proteklih se godina sve vise vracaju tradicionalnom stocarstvu i prirodnom uzgoju, sto se ne odnosi samo na stocarstvo nego na popljoprivredu opcenito, a o cemu govori odlican BBC-jev dokumentarac - Natural World; Wild Harvest (ako budes imao prilike, pogledaj ga). Uglavnom, sve su cesci primjeri rotacije zetve i usjeva koji se siju u proljece kako bi se oporavilo tlo. Farmerima se daju posebni drzavni novcani poticaji da vode brigu o zivotinjskim vrstama, pa se sade travnati rubovi uz rijeke, cvjetni proplanci i prave se mocvare sto vec daje prve rezultate u oporavku zivotnjskog svijeta. Britanska agrikulturna politika se znacajno mijenja, a danas tri od cetiri kucanstva kupuju iskljucivo organsku hranu - sto ima veze s mojim pitanjem o tome sto mislis da se, kad je hrana u pitanju, u razvijenim zemljama najvise cijeni.

(Srbija je jedan primer).


Srbija ni u kom slucaju nije primjer kao ni Hrvatska, jer na (ne)srecu imaju suvise nerazvijenu poljoljoprivredu, nezanemarivu proizvodnju i sjajan potencijal koji se krije u ogromnim neobradjenim i zapustenim popljoprivrednim povrsinama koje bi mogle prehranjivati citavu Europu. Treba samo malo pameti i znanja, a to je ono sto nam najvise nedostaje jer sve ono cemu se sad Europa mukotrpno vraca, a u cemu ne vidim nista apokalipticno, nego dapace, mi jos uvijek imamo. Tako bi zaostalost u ovom slucaju mogla postati iznimna prednost.


Samo primecujem da imas sindrom "oldtimera" na forumuPosted Image

:rolleyes:

osecas da zbog provedenog vremena ovde imas pravo da zavodis red i drugima popujes sta na ovom forumu treba a sta ne treba da se pise.


Grijesis. To nema veze s tim koliko sam dugo/kratko na forumu, ali ne bih vise o tome. Ako mislis da nisam u pravu, malo pazljivije proucavaj i obrati paznju, pa ce ti se mozda samo kasti, a vezano uz moje popovanje doticnom nicku.

Edited by Ziza, 06 May 2008 - 17:13.


#17 decky999

decky999
 • Members
 • 410 posts

Posted 07 May 2008 - 05:48

Dobro de - pospam se pepelom - shvatio sam da Scubius (ako sam ga izspelovao kao treba) malo tupi - zajebao je cak i mene

#18 Scubius

Scubius
 • Banned
 • 1,555 posts

Posted 07 May 2008 - 08:29

Wow. :rolleyes: Molim te objasni mi kakve su to "najlonske ribarske mreze" i gdje se iste proizvode?

Koje tocno pleme? Koje reference? To o cemu ti pricas ne postoji.Radi se o Jakutima iz istocnog sibira. Moderne ribarske mreze prave se od plastike.

#19 Scubius

Scubius
 • Banned
 • 1,555 posts

Posted 07 May 2008 - 08:32

I na kraju; u cemu je kljucna razlika izmedju najlonskih i obicnih mreza? Da li najlonske mreze privlace vise ribe?


najlonske mreze su cvrsce, ne trule, imaju manja tzv okca i riba ne moze lako da pobegne iz nje. one su dakle efikasnije.


drago mii je da se interesujes za ribarstvo, da vidim da iams jedno znimljivo interesovanje. Da li si nekada probala da pecas. To smiruje zivce.

#20 Scubius

Scubius
 • Banned
 • 1,555 posts

Posted 07 May 2008 - 08:55

evo, o Jakutima, prica o mrezama je sa Jedne od emisija National geographic-a

http://en.wikipedia.org/wiki/Yakuts

#21 decky999

decky999
 • Members
 • 410 posts

Posted 08 May 2008 - 08:04

Dobro je bre Scubius shvatili su sustinu poruke :rolleyes: . Ajmo sad na nesto drugo

#22 Scubius

Scubius
 • Banned
 • 1,555 posts

Posted 08 May 2008 - 10:45

Dobro je bre Scubius shvatili su sustinu poruke :rolleyes: . Ajmo sad na nesto drugo


gospodjica Z. mozda nije shvatila

#23 Sleepers

Sleepers
 • Members
 • 8,129 posts

Posted 10 May 2008 - 06:01

gospodjica Z. mozda nije shvatila


Nista ne brini. Najlonske ribarske mreze ne garantiraju bolji ulov, osim sto se u njih vise zaplicu morski psi i dupini. I to je citava poanta tvoje price. Inace, daleko je veci problem nekontrolirani izlov, ali bit ce da ti tvoji iz Sibira imaju nekakve veze s rasom, a to je vec u kontekstu topica visa matematika.

(Post je cisto retoricki, pa nema potrebe da se trudis s odgovorom).

#24 zazie

zazie
 • Members
 • 1,669 posts

Posted 22 May 2008 - 09:42

ja koliko znam liberalni kapitalizam je ostvarne u istoj meri kao i komunizam, u stvarnosti. mislim, samo se pricha o njemu a nigde ga nema.
kad gledash national geographic tamo je liberalizam. ko stigne a ko prestigne.

lamentiranje nad plemenitim i sa prirodom harmoniovanim divljakom, u istom sam fazonu, i ja isto mislim da nam je svega preko svake nashe mere. "chop wood, carry water" je otprilike neka nasha prirodna mera, a i do toga ce doci, samo da se predje peak. sad kad kinezi i indusi i ostali u rojevima krenu istim putem (krenuli) vrlo brzo cemo svi djuture da stignemo na svoju meru. prema tome, nema razloga za brigu.

#25 Scubius

Scubius
 • Banned
 • 1,555 posts

Posted 22 May 2008 - 10:54

ja koliko znam liberalni kapitalizam je ostvarne u istoj meri kao i komunizam, u stvarnosti. mislim, samo se pricha o njemu a nigde ga nema.
kad gledash national geographic tamo je liberalizam. ko stigne a ko prestigne.

lamentiranje nad plemenitim i sa prirodom harmoniovanim divljakom, u istom sam fazonu, i ja isto mislim da nam je svega preko svake nashe mere. "chop wood, carry water" je otprilike neka nasha prirodna mera, a i do toga ce doci, samo da se predje peak. sad kad kinezi i indusi i ostali u rojevima krenu istim putem (krenuli) vrlo brzo cemo svi djuture da stignemo na svoju meru. prema tome, nema razloga za brigu.slazem se. Spektakl je prinudno zavrsen, zavesa se spusta uz tresak i potoke krvi.