Jump to content


Photo
- - - - -

Afera - kopiranje hrvatskih udžbenika


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
46 replies to this topic

#1 Bebler

Bebler
 • Banned
 • 2,037 posts

Posted 27 April 2008 - 22:23

Da Radoš Ljušić ne preza ni od čega kada je u pitanju njegova lična korist zna se odavno. Međutim u najnovijoj aferi koju je sam izmaštao, on nam otkriva zaveru Hrvata koji planiraju da pokradu duše učenika u Srbiji time što tiho plasiraju hrvatske knjige na srpsko tržište i vrbuju ljude da kopiraju - opet hrvatske udžbenike i podmeću ih poštenim srpskim izdavačima i to baš Zavodu za udžbenike kojim on upravlja na svoju korist i zadovoljstvo.

Evo malo dokumentacije na osnovu koje i sami možete izvući neke zaključke.


Dakle opskurni pobratim KURIRA GLAS JAVNOSTI izveštava:

HDZ autori pišu srpske udžbenike

BEOGRAD - Firma ozloglašenog hadezeovca Ante Žužula ne samo da je preuzela više od 40 odsto srpskog tržišta udžbenika, već učila za naše osnovce sadrže i kopirane delove hrvatskih knjiga. Za udžbenike koji su dobrim delom preslikani udžbenici iz Hrvatske pojavljuju se, često, anonimni autori i recenzenti sa srpskim imenima!

Ovako je Radoš LJušić, direktor Zavoda za udžbenike, prokomentarisao tekst iz Kurira „Ustaški prosvetitelj“, koji je bio i jedan od povoda za konferenciju za novinare na kojoj je LJušić izneo niz optužbi na račun nelojalne konkurencije, ali i države koja je zapustila ovu veoma važnu sferu.

- Cilj je jasan. Nekim državama u tranziciji odgovara da deca u Srbiji nemaju dobre nastavne programe, nemaju dobre udžbenike, da nemaju dobro obrazovanje i da se iz našeg školstva liferuju poluobrazovani fabrički radnici! Na našem tržištu udžbenika vlada apsolutni haos! Postoje čak 24 razne firme, izdavači školskih udžbenika, koje uglavnom kradu i prepisuju, preslikavaju naša izdanja na kojima su timovi stručnjaka radili godinama - ogorčen je LJušić.

Direktor Zavoda za udžbenike optužio je čitav niz izdavača da otvoreno kradu i falsifikuju državne udžbenike, a posebno hrvatske i slovenačke izdavače.

- Preuzimanjem gotovih delova udžbenika kopije se koriste u inostranim državama, poput Hrvatske, Slovenije i Nemačke, odakle potiču neki od novih izdavača udžbenika za decu Srbije. Vodeći hrvatski izdavač nastupa pod imenom BIGZ, nekada srpskog izdavača. Ovlašni uvid u udžbenike matematike za drugi i četvrti razred pokazao je da su bukvalno preslikani i struktura nastavnih jedinica, ilustracije i njihova kompozicija, brojevi, tabele. Uz neznatne izmene u geografskim i ličnim imenima (umesto hrvatskog Mrkonje - Žare, umesto Županje - Lazarevac) - rekao je LJušić.

Samim otvaranjem tržišta, JP Zavod za udžbenike gubi milione dinara godišnje, jer je obavezan da štampa i neprofitabilne udžbenike za nacionalne manjine, na njihovim jezicima, kao i za najmanje seoske škole.


Naime, poznata je anegdota kada je Ljušić, pre no što je postao direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva delegiran da piše udžbenike istorije i to direktnom intervencijom Vojislava Koštunice kod tadašnjeg direktora te kuće. Ljušić se pojavio sa gomilom francuskih, engleskih, nemačkih pa i hrvatskih knjiga i tražio da se iz njih skeniraju slike za udžbenik koji je on napisao ili bolje rečeno prepisao iz više autorizovanih izvora. Kada su ga pitali a šta sa autorskim pravima i nije li to krađa silno se razasrdio i tražio odgovornost onih koji su se drznuli da ga nešto takvo i pitaju. Toliko o Ljušićevoj zabrinutosti za kvalitet udžbenika i autorska prava.

Ali to nije sve...

Izdavačka kuća "Bigz pablišing" koju je direktor Zavoda za izdavanje udžbenika, Radoš Ljušić, prozvao da kopira hrvatske knjige, "uzvraća udarac" optužbama na račun državnog izdavača. Generalni direktor "Bigza", Mirjana Miloradović, tvrdi da je Zavod ukrao ideje za geografiju za peti razred, od njihovog partnera, zagrebačke "Školske knjige". Tako se još jednom potvrđuje da na tržištu vlada haos, jer se ne zna ko koga prepisuje i kopira.
- Geografija je u Hrvatskoj objavljena još 2005. godine, a Zavod je prošle godine "preslikao" ilustracije i većinu lekcija - objašnjava Miloradovićeva. - Taj plagijat je jedini udžbenik geografije iz kojeg uče petaci u celoj Srbiji, jer privatni izdavači nisu dobili dozvole na vreme, pa ih nisu ni štampali.
Direktorka "Bigza" kaže da će "Školska knjiga" verovatno tužiti Zavod zbog povrede autorskog prava i plagijata. Ona je istakla da to možda i ne bi uradili da direktor jedinog srpskog državnog izdavača nije "sramno i s namerom da nanese štetu izdavačkoj kući izneo niz neistina o ovoj firmi".
Sporni udžbenik geografije napisao je Milutin Tadić, profesor na Geografskom fakultetu. U Zavodu objašnjavaju da nije u pitanju krađa, jer su oni "ozbiljna izdavačka kuća" i tvrde da su ilustracije zemlje kao narandžine kore, opšteprihvaćene u celom svetu, te da se ne može govoriti o kopiranju rešenja "Školske knjige". To, međutim, nije jedini primer "sličnosti" ilustracija u ovom udžbeniku, pa svoju reč o tome mora dati i komisija Ministarstva prosvete.
S druge strane, Miloradovićeva smatra da su sve optužbe da "Bigz" kopira Hrvate neosnovane.
- Vlasnik oba preduzeća je isti, tako da imamo pravo da preuzimamo sadržaje jedni od drugih - objašnjava ona. - "Prometnik" se greškom pojavio u udžbeniku iz tehničkog za peti razred i u novom izdanju ćemo to ispraviti.
U "Bigzu" smatraju da direktor Zavoda nije slučajno odlučio da baš sada optužuje privatne izdavače, i da na taj način želi da utiču na učitelje i javnost da bi se stvorila ružna slika o "privatnicima".
- Učitelji prave izbor udžbenika i niko nema pravo da im uskrati mogućnost izbora - kaže direktorka.


U ovom tekstu se u Večernjim novostima kleveta jedan autor da bi se prikrio identitet pravih plagijatora a njihova imena su Milovan Milivojević i Jelena Ćalić koji su zaista plagirali udžbenik Školske knjige iz Zagreba ali se njihova imena ne pominju jer su pod direktnom zaštitom pomenutog Ljušića a za autore su promovisani po politčkoj liniji tj. pripadnosti DSSu. Dakle Ljušićevi puleni su zabrljali ali je Ljušić tobož pravdajući se uredno izvestio Novosti da je Geografija o okojoj govori direktorka Bigz publishinga autorsko delu dr Milutina Tadića kako bi se u javnosti stvorila zabuna i po Ljušićevom običaju nablatio nedužan čovek kako bi se zaštitile secikese. No kako ja to vidim Tadiću se smeši dobrano obeštećenje što od medija koji su preneli klevete protiv njega što od onih koji su ga oklevetali.


Ima još...

USTAŠKI PROSVETITELJ

Brat bivšeg Tuđmanovog ministra Miomira Žužula Ante zajedno sa Slovencima osvojio bezmalo 50 odsto srpskog tržišta školskih udžbenika

BEOGRAD Hrvatski tajkun Ante Žužul, brat jednog od najradikalnijih Tuđmanovih ministara „vanjskih“ poslova, srbomrsca Miomira Žužula - uveliko štampa i prodaje udžbenike za srpske osnovne škole. Prema procenama beogradskih izdavača, hrvatski štampar je zajedno sa slovenačkom firmom „Klet“ zaposeo više od 40 odsto domaćeg tržišta udžbenika, a srpski osnovci učiće prva slova iz hrvatskog bukvara!

Ante Žužul je od 2005. vlasnik nekada slavnog „Bigza“, od kojeg je stvorio „Bigz pablišing“ i „Bigz školstvo“. Veoma agilnim nastupom na srpskom tržištu, Žužul je uspeo da se nametne i raznim poklonima „osvoji srca“ nadležnih za obrazovanje, ali i za uvoz u Srbiju, i postane gotovo monopolista na tržištu školskih udžbenika.

Jedan od vodećih srpskih izdavača koji je želeo da ostane anoniman, prosto je ogorčen takvim razvojem događaja. On za Kurir otkriva da država ništa ne preduzima kako bi sprečila Hrvate i Slovence da svojim udžbenicima obrazuju srpsku decu.

- Žužul nema skrupula. Država mu je nesumnjivo ostavila manevarski prostor i on to maksimalno koristi. Njegovi komercijalisti posećuju škole po Srbiji, podmićuju direktore, pa se tako skoro polovina osnovnih škola u Srbiji odlučila se da kupi njegove, hrvatske knjige. Strašno! Osim nekih verbalnih osuda, niko od nadležnih nije učinio ništa da spreči ovu sramotu - kaže naš sagovornik.

Osim dve knjižare u Beogradu u kojima se prodaju udžbenici čiji su autori - uglavnom Hrvati, Žužulovi akviziteri preplavili su srpske gradove i u unutrašnjosti. U hrvatskim medijima često su se mogle pročitati žalbe njihovih biznismena kako nisu dobrodošli u Srbiju, iako su hrvatske firme već pokupovale desetak srpskih preduzeća, a srpske teško ulaze na to tržište.

- Naša vlast ćutke posmatra kako Hrvati sprovode ekonomsku, ali i kulturnu okupaciju Srbije! Zašto se ovde ne primeni princip reciprociteta, zašto država Srbija ne zatraži od Hrvatske da se isti uslovi poslovanja omoguće i našim biznismenima u „lijepoj njihovoj“ i zašto se dozvoljava da najbolja ovdašnja preduzeća i najplodniju zemlju u Vojvodini kupuju sumnjive privatne firme iz Hrvatske? - pita se sagovornik Kurira.

Osim „Bigz pablišinga“, na tržištu vlada i slovenački, u stvari, nemački „Klet“. Za sebe u tom preduzeću kažu da imaju dugogodišnju tradiciju u izdavanju školskih udžbenika, sa zavidnim renomeom u mnogim državama. „U Beogradu, kao deo grupacije, osnovani smo sa ciljem da svoje znanje, bogato iskustvo i nove udžbenike, podelimo sa vama“ - navode.

„Klet“ izdaje sve udžbenike za osnovnu školu, od prvog do četvrtog razreda.

Kurir


A ko je Kurirov sagovornik nije teško zakljušiti naročito ako pogledate prvi navod.

Čovek koji je umesto da razvija udžbenički fond podelio sebi i svojim partijskim saradnicima desetine stanova i automobila iz kase javnog preduzeća koje vodi a zapravo ga besomučno uništava. Sagovornik je za vreme svog četvotrogodišnjeg mandata potrošio više miliona državnog novca na gala ručkove sa popovima, raznim Crnčevićima, Vladikama, kao i na odlaske u Las Vegas, na ture u zamkove Loare i ko zna na šta sve ne.

Taj sagovornik je JP koje je dobio od Koštunice doživeo kao zlatnu koku koja treba da ispuni sve njegove snove o umnožavanju stambenih kvadrata, putovanjima, novim limuzinama, dodvoravanje crkvenim velikodostojnicima... Ponajmanje je dotični za svog mandata mislio na obrazovanje.

Ovih dana je izgleda nanjušio da mu se bliži kraj mandata te da posle toga neko može postaviti pitanje njegove uloge i materijalne odgovornosti za uništavanje državnog izdavača broj 1 pa je brže bolje pomoću DBovskih medija izkonstruisao aferu koje zapravo nema ne bi li se nekako zaštitio od fer istrage o njegovom direktorovanju.

Nešto slično je izveo i 2004. kada je dobio tu kuću na upravljanje međutim i istražni organi sada mnogo bolje poznaju njegove recimo manevre prikrivanja određenih radnji... :rolleyes:


#2 Bebler

Bebler
 • Banned
 • 2,037 posts

Posted 03 May 2008 - 12:27

Hrvatski mediji naravno nisu propustili priliku da se šale sa mentalitetom i budalaštinama domaćih vlastodržaca i pulena VK. Ovde možete pogledati kako to izgleda...

Kriv i Gašo Knežević

Ljušić je naveo da je za opšti haos na tržištu udžbenika odgovorno i zastarelo zakonodavstvo iz vremena ministra Gaša Kneževića, kao i tada uspostavljeni princip takozvanih ogleda koji izdavačima daje pravo da godinu dana eksperimentalno prodaju svoje udžbenike.


Flagrantna neistina. Gašo Knežević je nasledio zakonodavstvo iz vremena SM a upravo su obeznanjeni kadrovi DSSa iz stuktura prosvetne vlasti bili spremni da se bacaju pod vlakove kako ne bi došlo do promena zakonodavstva i organizacije u prosveti jer bi to ozbiljno narušilo njihove pozicije zaštićenih međeda.
Takođe, Ljušićeva interpretacija postojećeg zakona o udžbenicinma je krajnje nakaradna jer je ogled koji Ljušić pominje bio prelazna odredba zakona ka liberalizaciji udžbeničkog tržišta. Po predlogu novog zakonu o udžbenicima predviđena je potpuna liberalizacija tog tržišta. Međutim, Ljušić koji veruje da će do veka vedriti i oblačiti po prosveti pošto-poto sprečava usvajanje tog zakona jer bi tako liberalizovano tržište u potpunosti otkrilo svu njegovu nesposobnost, alavost pa i materijalnu i krivičnu odgovrnost za višegodišnje nesavesno poslovanje i uzurpacije državne imovine te niz problematično realizovanih tendera i ``peglanih`` završnih računa.

Ljušić danas koristi opštu konfuziju i javašluk u prosveti kako bi još jednom pokušao da sebe promoviše za budućeg ministra prosvete nadajući se da bi u nekoj suludoj postizbornoj kombinatorici podele ministarstava mogao da se dočepa tog položaja.

A imati takvog lažova, uzurpatiora, manipulatora, neznalicu, beskrajno drčnog, tuđih para i nesreće gladnog besprizornika na mestu ministra prosvete je najstrašnija kazna za nastavni kadar, prosvetnu administraciju i mlade naraštaje.

Nadam se da će DS imati malo više mudrosti u dogovorima oko formiranja Vlade nego prošli put jer neko kom je mesto pod lupom istražnih organa ne treba davati javna preduzeća i ministarstva na upravljanje.


Nelojalna konkurencija

U SAD postoji samo jedan zvanični i državni izdavač udžbenika izjavio je Ljušić. U Sloveniji takođe, dok u Hrvatskoj samo tri izdavača imaju pravo da štampaju i prodaju udžbenike za osnovnu i srednju školu. U Srbiji postoji 15 različitih izdavača, plus devet izdavača koji štampaju udžbenike za učenje stranih jezika. Pri tom, Ministarstvo prosvete odobrava udžbenike koji su gotovo istovetni udžbenicima Zavoda bez opsežnije kontrole


Izrečeno je notorna prevara i pokušaj bezočne manipulacije javnim mnjenjem kakav sebi može da dopusti samo neko ko u potpunosti omalovažava javnost kojoj se obraća izgovarajuću bezočne laži.

Evo skraćenene liste izdavača udžbeničke literature u SAD a ima ih na stotine.


* Acada Books Publisher of textbooks and supplements in communications and environmental studies
* Academic Innovations Publisher of career choices, secondary school/college textbook
* Addison Wesley & Benjamin Cummings Textbooks in science, mathematics, and computer science
* Allyn & Bacon/Longman Publisher of college textbooks, professional information; subject areas are education, social sciences, and humanities
* Anderson Publishing Company
* Ansmar Publishers Inc. Math curriculum for Kindergarten through sixth graders
* Arnold Publishers The academic and professional publishing arm of Hodder Headline plc, for medical and scientific texts and journals
* Athena Scientific Textbooks written by professors at Massachusetts Institute of Technology and used in their courses
* Atomic Dog Publishing Higher education publishing company specializing in developing course content in either print or web-based mediums
* Barry Rose Law Publishing U.K. publisher of legal textbooks
* Bedford, Freeman & Worth Publishing Group U.S. publisher of textbooks for the college/university market as well as for career colleges and high school
* Book Exchange Australian dealer of second hand books, primarily textbooks
* booktech.com, Inc. Online publisher of customized textbooks
* Boston Medical Publishing Corporation Online medical textbooks
* Calmann & King College Division Textbooks for undergraduates in art and art history, design, history, religion, and theatre
* Captus Press, Inc.
* Chalkface Press Australian publisher of secondary and tertiary student and teacher textbooks in the subject area of English
* ConnecText Catalog Digital Text Plus online textbook resource for professors, publishers and authors
* Copperhouse Publishing Criminal justice, criminology and corrections texts
* Course Technology College textbooks about information systems
* F.A. Davis Company Textbooks, monographs, reference books, and multimedia products in the fields of allied health, medicine & nursing
* Distribuidora Lewis, S.A. Publisher of bilingual books on Panama and distributor in Panama of primary/secondary educational textbooks (Spanish language)
* The Dryden Press College textbooks for the business disciplines
* ESA Publications (NZ) Ltd Study guides and workbooks for students, teachers and parents
* Edunsa Ediciones y Distribuciones Universitarias, S.A.
* Eruditions Publishing Technology digital publisher of upper level university textbooks especially in business computing and psychology
* The Far East Book Co., Ltd. Chinese reference and textbook publisher
* Focus Publishing/R Pullins Company Texts for the educational market, primarily at the college level, in classical and modern languages
* Franklin, Beedle and Associates Publisher of college level computer science and information technology textbooks
* Genealogical Publishing Co., Inc. Genealogical reference books, textbooks, and how-to books
* Ginn & Company Ltd. UK primary educational publishing company
* Harcourt Brace College Publishers
* Heinemann English Language Teaching (ELT)
* Holt, Rinehart and Winston
* Irwin/McGraw-Hill
* Irwin Publishing Ltd. Wholly owned Canadian educational publishing house, covering from primary to post secondary
* Richard D. Irwin
* Jain Publishing Company General trade and undergraduate level textbook publications
* John Murray U.K. publisher of general and educational books
* Jones and Barlett Publishers College textbooks & educational materials for chemistry, physics, life science, health science, nursing, emergency care, computer science, mathematics & philosophy
* Kids In Between Publisher and distributor of educational texts and materials for middle school, high school, and adult students who read below level
* Krieger Publishing Company Scientific-technical book publisher of college and graduate level text and reference books
* LawSwap.com Distributor of new and used U.S. law casebooks, study aids and bar review materials
* LearnWell Press Books on learning improvement and TESL
* Mary Ann P. DiEdwardo Publishing Educational texts for students and teachers K-12 in the fields of art and writing
* McGraw Hill Higher Education Instructional materials for higher education, including texts, lab manuals, study guides, testing materials, software, and multimedia products
* MicroCase Corporation Social science software and textbook publishing
* Monument Information Resource (MIR) Market research information source for the college textbook publishing industry
* New House Publishers Ltd Educational books by New Zealand authors
* One World Publishers of books on world religions and textbooks in religious studies
* Online Training Solutions Inc. Computer training books and workbooks
* F. E. Peacock Publishers, Inc. Publisher of college textbooks in the behavioral and social sciences
* Primis Custom Publishing Custom published textbooks for higher education
* PubText International Israeli Internet service matching teachers and professors with English textbooks and textbook publishers; teachers may request inspection copies
* Reidmore Books
* Rigby Primary/elementary educational
* Rowman & Littlefield Publishers, Inc. Scholarly books for college courses and crossover trade books on scholarly trends
* Sage Publications (International)
* Sage Publications (U.K.)
* Sage Publications (U.S.)
* Salem Company Self-study textbooks introducing industrial gear, bearing and machinery training
* W. B. Saunders Company Ltd (UK) Textbooks, reference works & periodicals in health science
* Saxon Publishers, Inc. Educational textbooks and other teaching materials for primary and secondary education
* Schöningh Verlag
* Schroff Development Corporation Listing of textbooks used in engineering and computer science courses at the post-secondary level in the United States and Canada
* Scott Foresman-Addison Wesley Materials and programs for the K - 12 school market
* Scott/Jones Incorporated Computer science publisher focusing on programming and applications textbooks
* Silver Burdett Ginn Textbooks & interactive multimedia for Grades K through 6
* Sinauer Associates, Inc. College textbooks, software, video, & multimedia applications in biology, psychology, & neuroscience
* Editorial Sintesis Publisher of academic texts in Spanish
* Sizzy Books Beginning readers focusing on the sounds of the letters of the alphabet used in forming simple words
* Skylight Publishing Publisher of computer science textbooks for high schools and colleges
* Società editrice il Mulino
* South-Western Educational Publishing Publisher of business education, computer, English, family and consumer sciences, and more; also tech prep textbooks and teaching materials for secondary, postsecondary, and business teachers
* Splash! Publications Teacher-created, child-tested literature studies
* Strata Publishing, Inc. Publisher of books in speech communication and journalism for mid-level and advanced college courses, and for scholars and professionals
* Tokyo Shoseki Publisher in the educational field in Japan
* Gruppo Editoriale Tramontana & Markes
* Universal Publishers On-demand publishers for short run, custom or test marketing textbooks and scholarly manuscripts
* WCB/McGraw-Hill
* Waveland Press, Inc. Publisher of anthropological titles
* West Educational Publishing
* Westview Press Academic and professional books, plus undergraduate and graduate level texts in the social sciences and humanities
* WiZeUp.com, Inc. Digital versions of college textbooks from major college publishers in all academic disciplines
* Word Store Publications Publisher of legal research, legal writing, legal citation books
* World Eagle Non-profit publisher of social studies materials for middle school, high school and college levels
* Wuerz Publishing Ltd. Scientific textbooks, especially environmental titles in chemistry and physics (university level); also Canadiana


Od slovenačkih izdavača mogu da izdvojim:

Založba Rokus Klett
Mladinska knjiga
Državna založba Slovenije
Tehniška založba Slovenije
IZOTECH ZALOŽBA
MODRIJAN
Založba Pivec
Mohorjeva Založba
.... i još mnogi što je više od JEDNOG izdavača u Sloveniji o kome govori Ljušić


Hrvatski izadavači udžbenika

Školska knjiga
Profil International
Znanje
Alfa
Algoritam
Barbat
Dominović
Element
Prometej
... i drugi...

...što je više od TRI izdavača o kojima Ljušić takođe govori.

Da rezimiram, ovakvo obmanjivanje javnosti pod plaštom brige o obrazovnom sistemu zapravo je pokušaj prikrivanja sopstvene odgovornosti za potpunu pasivizaciju školskog izdavaštva sa jedne i sticanje ogromne nezakonite koristi sa druge strane.

Sve u svemu ljudi poput Ljušića, njegovih mentora i saradnika nanose ogromnu štetu ugledu Srbije u regionu i njegova prljava kampanja pokušaja diskreditacije konkurentskih kuća pretvorila se u sprdnju sa obrazovnim sistemom u Srbiji.

Edited by Bebler, 03 May 2008 - 20:57.


#3 darling

darling
 • Members
 • 284 posts

Posted 19 June 2008 - 09:51

Da ozivim temu. Procitala na ldpovom forumu ovo:Poznavalac prilika u školstvu [neregistrovan/a] (18.06.2008, 13:06) Pošalji odgovor

ZASTO JAVNO PREDUZECE ZAVOD ZA UDZBENIKE IZDAJE NAJLOSIJE UDZBENIKE U SRBIJI

Sve ovo je posledica KATASTROFALNIH REZULTATA u prodaji udžbenika koje je ZAVOD ZA UDŽBENIKA ostvario ove godine.

Naime, ove školske godine, MANJE od 5% učitelja se opredelilo za udžbenike ZAVODA.

I sad ONI, suočeni sa ovako lošim rezultatima, pokušavaju da izbace druge izdavače tako što žele da vrade MONOPOL u izdavaju udžbenika.

Ministarstvo prosvete sve to podržava (POZNATO JE KO SEDI U MINISTASRTVU PROSVETE) umseto da sami sebi postave pitanje:

ZAŠTO JAVNO PREDUZEĆE ZAVOD ZA UDŽBENIKE izdaje najlošije udžbenike u SRBIJI?

Pitajte bilo kog učitelja u Srbiji i potvrdiće vam ovo.Da li problem udzbenika zanima ikog u Srbiji? Predsednika? Premijera? Odlazeceg? Dolazeceg? Ministra prosvete? (Vise od Kosova?:ph34r:) Novog ministra?
I ako su ovi podaci zaista istiniti, kakve posledice snosi direktor javnog preduzeca koji lose vodi preduzece, uz svesrdnu pomoc nadleznog ministarstva, partije na vlasti i uz monopolski polozaj koji ima i koji brani ne prezajuci ni od cega? Znaci, sve to, a rezultati katastrofalni. Sta mi tu mozemo da uradimo? Ah da, znam, da cekamo novog ministra, a sa njima i novog direktora Zavoda, dokazanog eksperta iz SPS-a, uopste ne sumnjam u takav izbor.

#4 Bebler

Bebler
 • Banned
 • 2,037 posts

Posted 22 June 2008 - 13:27

Sve u svemu, najmračnijoj epohi u istoriji obrazovanja u Srbiji u poslednjih 200 godina se nazire kraj.

Epohi kada su kreacionizam i klerofašizam imali nekontrolisaniu vlast nad sistemom obrazovanja.

Ekipu sacinjenu od ministarke Ljiljane Čolić, njene desne ruke i idioloskog klona Milke Andrić, Ljube Protića i sive eminencije uvodjenja nagoreg ignoranstva i primitivizma u kurikulum osnovnih i srednjih škola Radoša Ljušića ne može niko dostići, ma ko se dokopao prosvete. Takvih kapaciteta u štetočinstvu u Srbiji jednostavno nema niti ih je ikada bilo.

Nesreća je u tome što demagozi DSa silno raubuju priču o socijalnoj zaštiti i brizi o podmlatku a pritom redovno potkusuruju sitnije koalicione partnere upravo ministarstvima prosvete ili zdravlja. Ovih dana se priča da je prosveta već pripala Dačiću, Krkobabiću i Palmi. A kakvu reformu školstvo može da očekuje kada njime upravljaju takvi likovi možete i sami pretpostaviti. Još ako dotični zadrže ``stručnjake`` poput pomenutih Koštuničinih kadrova biće potpuno jasno u kakav je dil u ime naroda DS ušao sa patriotama i lečenim ali nikada izlečenim Miloševićevcima.

Ne bude li u najmanju ruku ministarstvo prosvete očišćeno od ludaka i sprovedena detaljna istraga o poslovanju javnog sektora koji je u ingerenciji resornog ministarstva koja će utvrditi šta je Ljušić radio i odneo u proteklih pet godina iz preduzeća koje je vodio, može se očekivati samo metastaziranje prosvetnog sistema, dok je državni izdavač već ugašen samo Ljušić još nije obavestio Koštunicu o tome.

Što se pak naslednika tiče, bude li to SPsovski stranački kadar, taj će samo da ubrzano dovrši ono što je Ljušić započeo, a to je da pokupi mrvice koje posle Ljušićevog haranja ostale i likvidira preduzeće kako bi neki tajkun mogao da kupi za sitne pare hiljade kvadrata poslovnog prostora na ekskluzivnim lokacijama.

Najveće je pitanje zašto država ne reaguje na činjenicu de je stranački puleni instalirani u javni sektor žestoko pljačkaju nanoseći u ovom slučaju najviše štete onima koji su najmanje krivi - deci i omladini? Da li je korupcija toliko zablokirala i poslednje atome zdravog razuma kod srpske vlastele?

Izgleda da jeste...

Edited by Bebler, 22 June 2008 - 13:30.


#5 Bebler

Bebler
 • Banned
 • 2,037 posts

Posted 28 June 2008 - 14:12

Da ozivim temu. Procitala na ldpovom forumu ovo:Poznavalac prilika u školstvu [neregistrovan/a] (18.06.2008, 13:06) Pošalji odgovor

ZASTO JAVNO PREDUZECE ZAVOD ZA UDZBENIKE IZDAJE NAJLOSIJE UDZBENIKE U SRBIJI

Sve ovo je posledica KATASTROFALNIH REZULTATA u prodaji udžbenika koje je ZAVOD ZA UDŽBENIKA ostvario ove godine.

Naime, ove školske godine, MANJE od 5% učitelja se opredelilo za udžbenike ZAVODA.

I sad ONI, suočeni sa ovako lošim rezultatima, pokušavaju da izbace druge izdavače tako što žele da vrade MONOPOL u izdavaju udžbenika.

Ministarstvo prosvete sve to podržava (POZNATO JE KO SEDI U MINISTASRTVU PROSVETE) umseto da sami sebi postave pitanje:

ZAŠTO JAVNO PREDUZEĆE ZAVOD ZA UDŽBENIKE izdaje najlošije udžbenike u SRBIJI?

Pitajte bilo kog učitelja u Srbiji i potvrdiće vam ovo.Da li problem udzbenika zanima ikog u Srbiji? Predsednika? Premijera? Odlazeceg? Dolazeceg? Ministra prosvete? (Vise od Kosova?:ph34r:) Novog ministra?
I ako su ovi podaci zaista istiniti, kakve posledice snosi direktor javnog preduzeca koji lose vodi preduzece, uz svesrdnu pomoc nadleznog ministarstva, partije na vlasti i uz monopolski polozaj koji ima i koji brani ne prezajuci ni od cega? Znaci, sve to, a rezultati katastrofalni. Sta mi tu mozemo da uradimo? Ah da, znam, da cekamo novog ministra, a sa njima i novog direktora Zavoda, dokazanog eksperta iz SPS-a, uopste ne sumnjam u takav izbor.


Ne znam gde si nasla LDPov forum, mada postoje neki njegovi ostaci na netu, ali svejedno... Neregistrovani/na je uglavnom u pravu ali treba dodati da tokom 5 godina katastrofalnog gazdovanja Radosa Ljusica taj Zavod izgubio preko 80% trzista osnovne skole sto je rekordan pad uzrokovan upravo niskim kvalitetom.

Kvalitet je uglavnom nizak iz dva razloga. Prvi je sto ta kuca angazuje u vecini slucajeva lose autore i drugi je sto kuca ima potpuno nesposoban menadzment koji je tu instaliran po principu politicke i teritorijalne podobnosti po Radosu Ljusicu. A kada se zna o kakvom je bolesniku rec ocajni rezultati tog preduzeca nimalo ne cude. Problem je i sto je u toj kuci dugi niz godina vrsena negativna selekcija medju uredjivackim kadrom a u poslednjih pet godina je ta praksa eskalirala. U svakom slucaju ta je kuca potpuno unistena upravo zahvaljujuci pomenutom Ljusicu koji nista nije uradio na obnavljanju udzbenickog fonda ali je zato opeljesio kucu vrlo temeljno.

#6 darling

darling
 • Members
 • 284 posts

Posted 05 September 2008 - 10:56

Je l ima neka insajd informacija kad ce Ljusi na led? I ko ce preuzeti korbac?

Edited by darling, 05 September 2008 - 10:57.


#7 Bebler

Bebler
 • Banned
 • 2,037 posts

Posted 05 September 2008 - 15:06

Je l ima neka insajd informacija kad ce Ljusi na led? I ko ce preuzeti korbac?

Ljushi pokusava da "namesti" Micu "Legendu"" Albijanica za novog direktora Z jer su zajedno peljesıli tu firmu tokom poslednjih 5 godina, Ljushi kao direktor a "Legenda" kao predsednik upravnog odbora.

Sa druge strane "Legenda" i Ljushi racunaju na poslovicnu neobavestenost javnosti i pravosudnih organa, pa bi tako"novi" kadar "Legenda" zastitio svog brata po maroderaju tokom predstojeceg mandata.

Dobro oni kombinuju a sta ce ispastı to cemo videti. I SPSovci koji su svojevremeno ruinirali ZUNS (a Vava Pekovic ga jedva pridigo iz zamrlih za sta mu je Ljushi namestio zatvor u znak zahvalnosti ) se otımaju oko tog zalogaja. İma tu jos sto sta da se ucari ispod zita i racunam da nova vlast nece osobito biti stroga prema pljackı koju je Ljushiu toj firmi sprovodıo tokom petogodisnjeg mandata koji mu je poverio Kostunica licno, kako je Ljushi voleo da se hvali.

Da je ovopravnadrzavakosto nije, Ljushi biodgovaraokogoddapreuzme korbac...

#8 darling

darling
 • Members
 • 284 posts

Posted 08 September 2008 - 14:24

Na tvrdnje privatnih izdavača udžbenika da Ministarstvo prosvete štiti Zavod za udžbenike, direktor Zavoda Radoš Ljušić za "Vreme" kaže da su te optužbe neosnovane, i da izdavači nisu izneli nijedan argument koji ih potkrepljuje. "Kada bi bilo reda poštovao bi se zakon koji postoji, a ovako je od zakona stariji Ogled koji je doneo Gašo Knežević. Nema zemlje u kojoj je starija uredba ministra prosvete od zakona koji je donela skupština", kaže Radoš Ljušić.

"Stanje u izdavanju udžbenika je haotično, postojala su 22 izdavača, sada ih je 26, toliko nema ni dobrih banaka. To ne postoji nigde, u većini država je to sređeno, u Hrvatskoj postoje tri izdavača, u Sloveniji samo jedan. Nismo za monopol, ali nismo ni za haos. Od 2004. tražimo da se donese zakon, jedva čekamo da se to desi. Na jedan način posluje Zavod, po sadašnjem zakonu, na drugi privatni izdavači, po Ogledu Gaše Kneževića, ali za to je krivo Ministarstvo, a ne Zavod.

Pedeset godina se Zavod za udžbenike bavi tim poslom, nemoguće je za godinu dana uraditi kvalitetan udžbenik. I mi imamo rokove, ali Zavod je uhodana mašinerija, a sistem rada je isti i za privatne izdavače i za nas."

Na primedbe da udžbenici Zavoda ne prolaze provere, Ljušić kaže: "Nije tačno da udžbenici iz Zavoda imaju stalno odobrenje, postoji stalna procedura za to, inače postoje jednogodišnje dozvole. Početkom ove godine morali smo da tražimo zakonsko odobrenje za stalno korišćenje udžbenika. Udžbenici Zavoda u proveri su morali da prođu i Nacionalni prosvetni savet, što udžbenici privatnih izdavača nisu morali. Suština problema je kako su izdavači smeli da štampaju i šalju udžbenike bez odobrenja."


********************************************************************************
****************************************************

Evo ga ovaj tvoj pacijent opet isto i u "Vremenu". Ista prica, haos, milion izdavaca, kinta.. Vidim po intervjuima i izjavama da se u sve razume i da je umislio i da je ministar prosvete i predsednik NPSa i direktor Zavoda i drzavni ideolog i veliki ucitelj istorije... Kako stigne to sve... Jedna stvar mi nije jasna: ako se tu vrti tolika kinta, rekao ministar da prosecan komplet udzbenika kosta 100 eura (laze! ali sad svejedno svi operisu tim brojevima) i ako kaze da ima 650 000 ucenika u osnovnoj skoli, i jos manje od pola u srednjoj, dakle na primer 300 000, koliko onda kintu godisnje zaradjuje Zavod koji ima monopol u srednjoj skoli, u dva razreda osnovne (sedmom i osmom), delimican monopol u sestom, i losu prodaju u ostalim razredima, dakle kad to covek izracuna ispadne da Zavod ove godine treba da ima promet od najmanje 300000 puta 100 eura + 160 000 puta 100 eura + sve ostalo sto cu da zanemarim jer me mrzi da racunam i procenjujem, dakle samo od srednje skole i sedmog i osmog razreda gde je neprikosnoveni prodavac zavod ima promet od 30 miliona eura + 16 miliona eura. Znaci 46 miliona. Cula sam negde da je prosle godine to javno preduzece iskazalo profit od 2 ili tri miliona eura. Cini mi se da nesto ne stima u toj racunici?! Mozda gresim. Volela bih da mi neko da argumente da gresim.


Dosta mi je bila simbolicna slika prosle godine na Sajmu knjiga, kad se udje u glavnu halu, u onom krugu, gde su najveci izdavaci, svi u jednom nivou, a izdavac godine, Zavod, podigao satru na 2 nivoa, knjige i ljudi dole, a u satorskoj kupoli sedi kao beg Rados Ljusic i s njim njegovi gosti piju vino iz visokih casa i pljuckaju na puk oko sebe. Drustvo mu je, kad sam ja bila, pravio Aleksandar Jovanovic, predsednik NPS.

#9 Bebler

Bebler
 • Banned
 • 2,037 posts

Posted 08 September 2008 - 23:49

Na tvrdnje privatnih izdavača udžbenika da Ministarstvo prosvete štiti Zavod za udžbenike, direktor Zavoda Radoš Ljušić za "Vreme" kaže da su te optužbe neosnovane, i da izdavači nisu izneli nijedan argument koji ih potkrepljuje. "Kada bi bilo reda poštovao bi se zakon koji postoji, a ovako je od zakona stariji Ogled koji je doneo Gašo Knežević. Nema zemlje u kojoj je starija uredba ministra prosvete od zakona koji je donela skupština", kaže Radoš Ljušić.

Kako da ne. Iako je Ministarstvo prosvete osnivač pomenute kuće, čak iako Ministarstvo i Zavod idu u paketu pri podeli partijskog plena tu nema nikakvog govora o protažiranju i protekcionizmu. :ph34r: Samo iz ove izjave je jasno o kakvom je poremećenom lažovu reč. Čovek ne preza da izvće i najočiglednije činjenice ako mu to odgovara pa u nastavku svog opskurnog izlaganja tvrdi da je Knežević doneo uredbu koja se stavlja iznad zakona. Pritom propušta da kaže da je uredba o Ogledu doneta na osnovu toga što pomenuti zakon o udžbenicima SADRŽI upravo odredbu koja DOZVOLJAVA ogled. Dakle, prizemni manipulator malog radijusa. ali pali kod nezainteresovanog auditorijuma. Jer onima koji nemaju pojma o pomenutoj problematici njegove konstrukcije sročene u cilju obmanjivanja javnosti mogu da se učine sasvim mogućim.

Ono što je najvažnije jeste da sve ovo o čemu on priča i mi polemišemo uopšte nije bitno. Jedina namera Radoša Ljušića je da se u javnosti prikazuje kao zaštitnik interesa kuće na čije je čelo postavljen dok zapravo najstrašnije uništava i pljačka tu istu kuću. To je njegova životna strategija i na toj poganoj zamisli je izgradio svoju neslavnu karijeru.

"Stanje u izdavanju udžbenika je haotično, postojala su 22 izdavača, sada ih je 26, toliko nema ni dobrih banaka. To ne postoji nigde, u većini država je to sređeno, u Hrvatskoj postoje tri izdavača, u Sloveniji samo jedan. Nismo za monopol, ali nismo ni za haos. Od 2004. tražimo da se donese zakon, jedva čekamo da se to desi. Na jedan način posluje Zavod, po sadašnjem zakonu, na drugi privatni izdavači, po Ogledu Gaše Kneževića, ali za to je krivo Ministarstvo, a ne Zavod.

Ovo sam već komentarisao. Cifre koje je izneo su potpuno lažne i on to dobro zna. Međutim to mu uopšte ne smeta da iznese laž autoritativnim tonom jer zna da laž tako najbolje prolazi. Najčešće bolje i od same istine. Njemu je jedini važno da sačuva nezakonito stečenu dobit iz projekta u kome trenutno operiše uzdajuće se u sklonost ovog društva da najlakše velikodušno prašta samo najvećim lopovima.


Pedeset godina se Zavod za udžbenike bavi tim poslom, nemoguće je za godinu dana uraditi kvalitetan udžbenik. I mi imamo rokove, ali Zavod je uhodana mašinerija, a sistem rada je isti i za privatne izdavače i za nas."

Na primedbe da udžbenici Zavoda ne prolaze provere, Ljušić kaže: "Nije tačno da udžbenici iz Zavoda imaju stalno odobrenje, postoji stalna procedura za to, inače postoje jednogodišnje dozvole. Početkom ove godine morali smo da tražimo zakonsko odobrenje za stalno korišćenje udžbenika. Udžbenici Zavoda u proveri su morali da prođu i Nacionalni prosvetni savet, što udžbenici privatnih izdavača nisu morali. Suština problema je kako su izdavači smeli da štampaju i šalju udžbenike bez odobrenja."

Jeste uhodana mašinerija. Toliko uhodana da su autori koji pišu ili bolje rečeno prepisuju za Zavod i to za basnoslovne honorare, (sam Ljušić ubire ogromne honorare za svoje očajne udžbenike iz istorije iako je direktor kuće od koje ih naplaćuje) ujedno i službenici Ministarstva prosvete zaduženi za odobravanje udžbenika. Sve je to jedna velika srećna uhodana mašinerija.

Evo ga ovaj tvoj pacijent opet isto i u "Vremenu". Ista prica, haos, milion izdavaca, kinta.. Vidim po intervjuima i izjavama da se u sve razume i da je umislio i da je ministar prosvete i predsednik NPSa i direktor Zavoda i drzavni ideolog i veliki ucitelj istorije... Kako stigne to sve... Jedna stvar mi nije jasna: ako se tu vrti tolika kinta, rekao ministar da prosecan komplet udzbenika kosta 100 eura (laze! ali sad svejedno svi operisu tim brojevima) i ako kaze da ima 650 000 ucenika u osnovnoj skoli, i jos manje od pola u srednjoj, dakle na primer 300 000, koliko onda kintu godisnje zaradjuje Zavod koji ima monopol u srednjoj skoli, u dva razreda osnovne (sedmom i osmom), delimican monopol u sestom, i losu prodaju u ostalim razredima, dakle kad to covek izracuna ispadne da Zavod ove godine treba da ima promet od najmanje 300000 puta 100 eura + 160 000 puta 100 eura + sve ostalo sto cu da zanemarim jer me mrzi da racunam i procenjujem, dakle samo od srednje skole i sedmog i osmog razreda gde je neprikosnoveni prodavac zavod ima promet od 30 miliona eura + 16 miliona eura. Znaci 46 miliona. Cula sam negde da je prosle godine to javno preduzece iskazalo profit od 2 ili tri miliona eura. Cini mi se da nesto ne stima u toj racunici?! Mozda gresim. Volela bih da mi neko da argumente da gresim.


Dosta mi je bila simbolicna slika prosle godine na Sajmu knjiga, kad se udje u glavnu halu, u onom krugu, gde su najveci izdavaci, svi u jednom nivou, a izdavac godine, Zavod, podigao satru na 2 nivoa, knjige i ljudi dole, a u satorskoj kupoli sedi kao beg Rados Ljusic i s njim njegovi gosti piju vino iz visokih casa i pljuckaju na puk oko sebe. Drustvo mu je, kad sam ja bila, pravio Aleksandar Jovanovic, predsednik NPS.

Dobra računica. A gde pare idu... To je javna tajna. Treba namiriti toliko zaslužnih aktivista, rodbine, zemljaka i ulizica da se milioni tope u tren oka. Bahati tipovi poput Ljušiča javni sektor doživljavaju kao poligon na kome sami određuju pravila bez obzira na zakone koji su na snazi. Uopšte, degradirajuća činjenica za ovu državu je da je jedan tako nepismen, usiljen i na državna dobra alav tip ne samo direktor JP i univerzitetski profesor već i slobodan građanin.

Edited by Bebler, 08 September 2008 - 23:50.


#10 darling

darling
 • Members
 • 284 posts

Posted 09 September 2008 - 10:03

A evo i eks ministra Knezevica u Blicu od prekjuce koji je sazeo problem i posledice u par recenica:

Nastala je opšta konfuzija oko udžbenika na početku školske godine., je li to pokušaj vraćanja monopola?
- Do 2001. godine postojao je neprikosnoveni monopol Zavoda za izdavanje udžbenika. Mi smo taj monopol pokušali da razbijemo. Međutim, u poslednje vreme Zavod ponovo diktira Ministarstvu ponašanje u smislu, ,,budi restriktivan sa dozvolama za štampanje knjiga, muči ih malo, a meni daješ prednost“. Onda je nastao period iscrpljivanja privatnih izdavača. Cilj je bio da napuste trku, što su neki i učinili. Vi sada imate zbunjene roditelje, koji idu od jednog do drugog izdavača, ne mogu da nađu knjige. Onda oni kažu vratite nam čvrstu ruku, a to je monopol Zavoda. Onda Zavod ne mora da se bori za kvalitet, jer ćemo kupiti ma šta on štampao. To je cela priča.

#11 Bebler

Bebler
 • Banned
 • 2,037 posts

Posted 09 September 2008 - 10:52

A evo i eks ministra Knezevica u Blicu od prekjuce koji je sazeo problem i posledice u par recenica:

Nastala je opšta konfuzija oko udžbenika na početku školske godine., je li to pokušaj vraćanja monopola?
- Do 2001. godine postojao je neprikosnoveni monopol Zavoda za izdavanje udžbenika. Mi smo taj monopol pokušali da razbijemo. Međutim, u poslednje vreme Zavod ponovo diktira Ministarstvu ponašanje u smislu, ,,budi restriktivan sa dozvolama za štampanje knjiga, muči ih malo, a meni daješ prednost“. Onda je nastao period iscrpljivanja privatnih izdavača. Cilj je bio da napuste trku, što su neki i učinili. Vi sada imate zbunjene roditelje, koji idu od jednog do drugog izdavača, ne mogu da nađu knjige. Onda oni kažu vratite nam čvrstu ruku, a to je monopol Zavoda. Onda Zavod ne mora da se bori za kvalitet, jer ćemo kupiti ma šta on štampao. To je cela priča.

Knezeviceva izjava mi je pomalo neobicna iz nekoliko razloga. Prvi je sto posao Ministarstva prosvete nije da se bavi razbijanjem monopola vec regulise prosvetna pitanja. Cinjenica je da su privatni izdavaci imali mnogo bolji tretman tokom njegovog mandata medjutim najveci propust njegovog mandata bio je to sto nije napravljen valjan predlog novog zakona o udzbenicima i sto naravno nije predat Skustini na proceduru usvajanja.

Medjutim sustina je tu. Rados Ljusic potpomognut Milkom Andric, Ljubom Proticem, ``Legendom`` Albijanicem, Stipcevickom i ostalim nacionalno svesnim kvaziprosvetarima pokusavao je da minira konkurenciju toboz da bi zastitio Zavod. Pravi motivi su bili pak da se prikriju razmere ``odliva`` drzavnog novca na privatne i partijske racune. Jer, lakse je prikrivati mahinacije u uslovima monopola uz mnostvo paralo u kojima sam sebe promovises u zastitnika nacionalnih i drzavnih interesa.

Sve u svemu, ponavljam, ovde se uopste ne radi o interesima obrazovanja, ucenika, roditelja vec iskljucivo o interesima jedne usiljene ekipe koja je da bi sebi obezbedila nezakonitu korist izvrsila svirepu cistku svih onih koji nsiu podobni po DSSu ili nisu rodbina pomenutih, ugusili reformu i krenuli u petogidsnji nezapamcen maroderaj. Prethodnih 5 godina su svakako bile najmracnije u prosveti u poslednjih 50.

Edited by Bebler, 09 September 2008 - 10:53.


#12 Bebler

Bebler
 • Banned
 • 2,037 posts

Posted 13 September 2008 - 13:50

Lik i delo gospodina Ljušija inspiriše kako ozbiljne medije tako i tabolide. Evo par osvrta na njegovu, gadostima bogatu karijeru.


LJUŠIĆ, RADOŠ

LJUŠIĆ, Radoš (Istok, 22. 11. 1949), istoričar-devetnaestovekovac, političar-narodnjak. Bog i batina na Katedri za nacionalnu istoriju novog veka, funkcioner DSS, direktor Zavoda za udžbenike. Hagiograf srpskih vladara. Doktorirao je 1984. na temi „Kneževina Srbija (1830-1839)“ i time se ustoličio kao neprikosnoveni autoritet u proizvodnji mainstream istoriografske nacionalne naracije XIX veka. Njegova bibliografija je teška preko četiri stotine jedinica. Epicentar svih njegovih interesovanja predstavljaju dva istorijska događaja, Prvi i Drugi srpski ustanak (koje on sažima u jedan i ljuti se kad ih neko razdvaja), kao i jedan dokument - Načertanije Ilije Garašanina. Danas se dr Ljušić tobože žali što se nije bavio istorijom Kosova i Metohije, ali sam priznaje da mu je mesto na Filozofskom fakultetu bilo milije od Instituta za istoriju, gde je to jedino mogao da radi. Tokom devedesetih je poput ostatka DSS poslenika ćutao i čuvao svoju poziciju na fakultetu, praveći povremeno iskorake u vidu podrške ultradesničarskim organizacijama. Tako je postao patron udruženja studenata „Sveti Justin Filosof“, koje okuplja konzervativnu akademsku omladinu (dr Ljušiću su se učinili kao „dobri momci“). Ta organizacija je u bliskim vezama sa neoljotićevskim Otačastvenim pokretom „Obraz“, čiji je slogan bio: „Ako si Srbin, piši ćirilicom“. Da je zaista i ideološki participirao, dr Ljušić je pokazao i performansom spektakularnog hapšenja svog prethodnika Radoslava Petkovića, bivšeg direktora Zavoda, kao i potonjom akcijom ćirilizacije svih udžbenika u produkciji ovog preduzeća. Učestvovao je na paraformacijskoj proslavi dvestogodišnjice moderne srpske države, tj. na Sretenjskoj duhovnoj akademiji 2004, koju je u Domu sindikata organizovao Srpski sabor „Dveri“. Dr Ljušić je pod sloganom „Su čim ćemo izić pred Karađorđa?“ izrekao oštru osudu zvaničnog koncepta proslave ustanka, kao i Živkovićeve podaničke vlade koja ga je odobrila. Takođe, pokazao je
Lazar Bodroža: Marko Kraljević - čuvar manastira
nerazumevanje za prigodnu predstavu Skela Gorana Petrovića, koja paradoksalno nije odstupila ni za milimetar od Ljušićevog viđenja nacionalne prošlosti. On je tom prilikom samo dorekao ono što Petrović nije smeo eksplicitno da kaže (mada je sadržano u njegovoj imanentnoj poetici), a to je nacionalni cilj (po uzoru na Karađorđa i svetog Petra Cetinjskog) po kome bi srpska država trebalo da obuhvati tri zemlje: Srbiju, Crnu Goru i BiH. Dr Ljušić se najviše boji antisrpske zavere. Na pitanje novinara NIN-a šta bi uradio kada bi dobio apsolutnu vlast u Srbiji na jedan dan, odgovorio je da bi najpre uklonio nevladine organizacije koje su radile protiv Srbije i srpskog naroda a potom obdario one koje su se bavile isključivo humanitarnim radom. Kada su se 2006. u izdanju Centra za demokratiju i pomirenje pojavile 4 istorijske čitanke balkanskih zemalja, čiji su autori 60 istoričara iz 11 zemalja jugoistočne Evrope, dr Ljušić ih je okarakterisao kao „antisrpske“ i zatražio od prosvetnih vlasti da ih izbace iz nastavnog programa. U televizijskim nastupima često psuje, a u nedostatku argumenata poseže za govorom mržnje.
Pored udžbenika koji se bave temom srpskog identiteta i dinastičkog glamura, dr Ljušić se istakao i kao pisac istorijske metafikcije (Ljubavi srpskih vladara i političara; čak četiri izdanja), postmodernog žanra par excellence.
Kod dr Ljušića, sve se vrti oko Führera. Omiljena reč mu je „vožd“. Ne voli seriju Crni Gruja jer desakralizuje lik Vožda. Kao kandidat DSS-a, pred izbore, predlagao je da prva sednica budućeg parlamenta bude održana u Orašcu na Sretenje, gde bi se izabrao vožd12Radoš Ljušić: Mahinacije i krađe u Zavodu za izdavanje udžbenika i nastavnih sredstaEkstremista Ljuši ekstremno kasu bušiUmesto da brine o bogatstvu udžbenika, direktor Zavoda Radoš Ljušić više brine o svom bogatstvu i bogatstvu svojih saradnika - rođaka i kumova. Atmosfera intriga i podmetanja dovela je zaposlene u paničan strah od gubitka poslaB. Đokić

Uz velike reči o pravnoj državi, borbi protiv korupcije i ostala prazna obećanja, vlastodršci brane državu od drugih, ali ne i od - svojih džepova. Klasičan primer je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva u Beogradu, ustanova od nacionalnog interesa i sa dugom tradicijom, čiji je direktor Radoš Ljušić, visoki funkcioner vladajućeg DSS-a. Dolaskom u ovu kuću, Ljušić je odmah uveo duple aršine vladanja, jedne za spoljni svet, a druge za zaposlene Zavoda. Prema rečima radnika, dok direktor brine o Zavodu, vrlo ozbiljno brine o svojim interesima.

- Međuljudski donosi su ozbiljno poremećeni otkazima i strahom, a novopridošlim radnicima bez kvalifikacija data su poslušnička i vrlo isplativa mesta. Da bi, navodno, poboljšao rad, Ljušić je uposlio mnogo svojih ljudi sa Kosova, najčešće rođaka, i to na mesta za koja nemaju odgovarajuću kvalifikaciju i iskustvo, a samo su oni zadovoljni dobijenom platom i moći koju imaju. Tako je za šefa maloprodaje postavljen Ljušićev sestrić, sa samo godinu dana radnog staža. Za šefa veleprodaje opet je došao neki njegov rod, bez dana radnog iskustva, a direktor finansija je osoba sumnjive stručnosti - kažu zaposleni.

To nije kraj nepotizma direktora Ljušića. Odgovorni urednik za osnovnu školu je pre toga u Kraljevu bio bibliotekar. Zaposleni tvrde da je na poslu umesto stručnosti pokazao samo nevaspitanje, frustriranost i, naravno, nestručnost. Za odgovornog urednika za srednje škole izabran je Ljušićev kum, dok je za sekretara Zavoda doveden ponovo Ljušićev kadar sa Kosova, skromnog pravničkog znanja, bez obzira na to što u Zavodu već radi pet pravnika.

Da čovek ne poveruje

Ljušićevi lični stavovi i stavovi izneti u njegovim delima, često zapanjuju stručnu javnost. Oni su ponekad toliko ekstremni da čak i u sopstvenoj partiji, konzervativnom DSS-u, moraju da ga upozoravaju da ih ublaži. U javnosti ga povezuju sa najekstremnijim pokretima u zemlji, koje neki nazivaju i fašističkim. Razlog tolikom ekstremizmu možda leži i u činjenici da je on poreklom - Albanac. Njegova porodica, navodno, vodi poreklo od Arnauta, a ranije su se prezivali Ljuši. Nakon oslobođenja Kosova i Metohije, oni su se posrbili i od tad su najveći srpski nacionalisti.Intrige na dvoru

Pre nego što je došao na mesto direktora Zavoda, Ljušić je svog prethodnika na tom mestu, književnika Radoslava Petkovića, u sklopu unutarpartijske nameštaljke - strpao u zatvor. Pošto mu je doktorska disertacija glasila "Intrige na dvoru", očigledno je želeo da teorijsko znanje proveri u praksi, pa se zato unutar Zavoda ponaša kao likovi iz njegovog doktorata.

Partijska protekcija

Najveća afera za dosadašnjeg Ljušićevog mandata bila je sa bivšom ministarkom prosvete Ljiljanom Čolić, kojoj je isplaćeno 170.000 dinara, duplo više od najvećeg honorara mogućeg po cenovniku Zavoda, za delo "Osmanska diplomatika sa paleografijom".

- Tehnički direktor je, zamislite - defektolog. Predsednik upravnog odbora Svetlana Stipčević je, čim je došla, štampala - sopstvene knjige. Sve o trošku Zavoda, što kao urednik, što kao autor. Verovatno "volonterski", mada je malo verovatno. Pare se razbacuju i na drugi način. U voznom parku su novi automobili, pošto urednici, sekretar i direktori ne mogu da se voze autobusom. Srećom, nisu dobili i službene vozače. Da informacije ne bi curile iz preduzeća, prati se ko s kim priča i šta radi. Situacija je vrlo napeta, a svi su u paranoji. Ljušić se o "dešavanjima" unutar Zavoda informiše od spremačica, kafe kuvarica ili portira, kao i od ucenjenih radnika, zaposlenih na mestima bez odgovarajuće školske spreme - kažu uglas radnici Zavoda.

Najviše koristi od "situacije" ima, naravno, Ljušić lično. Za manje od dve godine, koliko vlada Zavodom, preuzeo je produkciju gotovo svih izdanja, pa je potpisao 28 naslova, sa honorarima koji nisu neznatni. Ni svoje ljude u Zavodu ostavio bez posla, pa i oni u dilu s autorima dobijaju honorare za "uređivanje" udžbenika i ostalih izdanja. U to su najviše umešani Petar Pijanović, priređivač i recenzent, Dragan Hamović i Nebojša Jovanović, autori, priređivači i recenzenti, kao i autori Draga Vasić, Jasmina Milanović i Veselin Marić, navode zaposleni, pitajući se da li je to sukob interesa.

- Do sada je za potrebe Zavoda kupljeno tri hiljade tona papira, a ne vidi se zbog čega. Finansijska policija ne sme da uđe u Zavod i pregleda poslovanje. A i kako bi kad Ljušić za sebe tvrdi da je "bog". Fondovi za reprezentaciju, putovanja, ručkove, večere, koktele, sigurno nisu preporuka Vladi u ovim vremenima. Treba samo videti koliko to košta i sve će biti jasno, a sve to gledaju ljudi koji su u stalnom strahu od otkaza. Zamislite samo koliko košta odlazak u Ameriku, o čemu još nema izveštaja. Zbog svega nabrojanog očekujemo od državnih organa da urade finansijsku kontrolu rada Zavoda, da se ispitaju honorari, reprezentacija i druga davanja - zaključuju zaposleni na kraju.


Najgore u svemu je što su navodi koji su izneti u priloženim tekstovima samo površina ledenog brega uzurpacije koju je Ljušić sprovodio tokom petogodišnje despotovine nad jednim javnim preduzećem, dakle vlasništvom države a ne njegovom ličnom svojinom što je neizostavno krivično delo koje niti jedna nadležna institucija za privredni kriminal nije registrovala.

Umesto da se nađe pod lupom istrage Ljušić je okolo delio packe konkurentima, otkrivao zavere Hrvatskih tajnih službi, divio se Ratku Mladiću na tzv. naučnim skupovima, nemilice trošio državne novce na lična zadovoljstva (samo na poslovne ručkove u periodu od 2004-2008 potrošio 130000 (strotridese thiljada)evra), delio kumovima i partijskim kadrovima stanve i automobile o trošku firme, školovao decu po Francuskoj i bavio se organizovanjem profašističkih pokreta.

Mislim da je takva pojava na slobodi i odgovornim funkcijama kakva je Ljušić moguća još samo u bestragijama trećeg sveta a shodno tome i u Srbiji. Civilizovana zemlja sebi ovakav luksuz nikada ne bi dopustila.

#13 Bebler

Bebler
 • Banned
 • 2,037 posts

Posted 02 October 2008 - 13:35

Vesti koje se ovih dana pojavljuju u medijima jasno govore o tome u kakvoj je panici Radoš Ljušić i njegova svita. Oni doslovno obmanjuju medije i građane plasirajući vesti poput ove koja se 21.9.2008 pojavila u Blicu:

Naš sagovornik kaže da ono što nedostaje našem sistemu, a Irci su primenili - to je da u telima za akreditaciju fakulteta sede nezavisni eksperti.
Proučavanjem irskog modela obrazovanja bavio se i Miloljub Albijanić, visoki funkcioner G17 plus i od pre tri dana prvi čovek Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva.

Po toj logici Albijanić je postao direktor Zavoda za udžbenike 18.9.2008 što apsolutno nije tačno. Međutim, upućeni tvrde da zasipanje javnosti ovakvim dezinformacijama zapravo očajnički pokušaj grupe ljudi koja se debelo ogrešila o zakon da stvori kod neobaveštenog dela javnosti atmosferu sasvim normalne smene na čelu firme pri čemu Radoš Kurta Ljušić treba da sjaše sa mesta direktora Zavoda za udžbenike i zajaši na mesto člana upravnog odbora a Mića Murta Albijanić dolazi u njegovo sedlo sa mesta predsednika upravnog odbora iste kuće u periodu kada je ona najžešće opljačkana.

Hapšenje gradonačelnika Zrenjanina je nazvano početkom obračuna sa građevinskom mafijom i korupcijom u vladajućoj partiji a on se tereti za prevare kojima je država oštećena za 3,5 miliona evra. Kada će početi obračun sa korumpiranim vedetama sada opozicionih partija? Ovih dana po redakcijama beogradskih novine kruže papiri koji ukazuju na to da je Ljušić oštetio državu za daleko veće iznose. Pitam se samo hoćemo li uskoro imati i slučaj razbijanja udžbeničke mafije...?

Edited by Bebler, 02 October 2008 - 13:38.


#14 Rastko

Rastko
 • Members
 • 4,352 posts

Posted 02 October 2008 - 15:15

For what it's worth, nudim stručnu pomoć ukoliko neki od izdavača žele da se suprotstave državnom monopolu.

#15 Bebler

Bebler
 • Banned
 • 2,037 posts

Posted 03 October 2008 - 09:19

For what it's worth, nudim stručnu pomoć ukoliko neki od izdavača žele da se suprotstave državnom monopolu.

Oni i pokušavaju da se suprotstave ali to rade neodlučno i bojažljivo pokušavajući da ne ulaze u ozbiljnije konfrontacije sa bahatim moćnicima iz partijskih struktura koji uostalom omogućavaju ovakvo stanje stvari na tržištu udžbenika. Ali bez organizovanog nastupa i ozbiljnije konfrontacije oni nikada neće uspeti u nameri da ograniče državni monopol jer sa suprotne strane imaju nečuvene likove kakav je Ljušić. Čovek iako je odlazeći direktor, iako se gotovo svakodnevno očekuje postavljenje novog, iako je pojmu štetočinstvo u privredi uspeo da doda neka nova i do sada nepoznata značenja, njemu nimalo ne smeta da da organizuje gala-turu po Srednjoj Evropi a na račun firme za sebe i devet svojih najodanijih dodavača. Ultimativna bahatost. To o što je u javnom sektoru radila i još uvek radi Koštuničina kamarila je nezabeleženo. Ni u Miloševićevo vreme se takve stvari nisu radile.

Bojim se samo da je za posao razbijanja državnog monopola čak i na manjem segmentu potrebna armija izuzetno odlučnih ljudi...

Edited by Bebler, 03 October 2008 - 09:20.