Jump to content


Photo
- - - - -

Nauka i frustracija


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
36 replies to this topic

#31 decky999

decky999
 • Members
 • 410 posts

Posted 01 May 2008 - 01:05

Mislim da ne znam coveka koji se bavi naukom iskljucivo zbog para, entuzijazam i ljubav je ono sto te vuce napred. Problem je kada taj izvor presahne (ili samo curka), pa gubis volju za dalji rad. E to je ono na sta sam se ja zalila, i znaci mi kada vidim da nisam usamljena u tim lutanjima.


Ali usamljenost je sastavni deo nauke. Zlonamernici bi rekli da svaki naucnik mora da nekada u svojoj karijeri ode u pustinju i suoci se sa sopstvenim djavolima (aluzija na Hrista je namerna). Usput, slazem se sa Analizom - to i jeste put naseg licnog razvoja - da ne kazem jedini pravi put. Volja za nastavkom puta ne moze da se nadje van sebe, pohvale okoline gode egu i pomaze da se prebrode krize ali inspiracija uvek dolazi iznutra.

Edited by decky999, 01 May 2008 - 01:07.


#32 svemir

svemir
 • Members
 • 12 posts

Posted 19 February 2009 - 14:28

Nazalost, opet sam pala u bedak sto se tice nauke, stvarno pozelim da se barem mesec dana distanciram i berem bele rade (iliti tratincice) po poljima. Sada i vidim kraj doktoratu, primljena su mi 2 rada iz istog ali me taj osecaj bezizlaznosti ne napusta.

#33 Nemke

Nemke
 • Banned
 • 379 posts

Posted 19 February 2009 - 22:28

moras i da proveris da li si depresivna. depresija je vrlo svojstvena naucnicima, narocito onima koji se emotivno unose u svoje experimente. kada ih dotakne praznina beskonacnosti ljudi se cesto uplase i stuze. to je kao neka vrsta profesionalne deformacije, kao sto salteruse imaju krivu kicmu, tako su i naucnici cesto obeshrabreni "beznacajnoscu" svoga rada i padaju u depresiju. postoje metode za podizanje samopouzdanja i uopste vere u zivot. isto pronasli neki drugi naucnici :ph34r:

drzi se, nemoj da odustajes :)

#34 kiti

kiti
 • Members
 • 2,427 posts

Posted 20 February 2009 - 10:27

U nauci sam već duže vreme (molekularna bilogija), bude boljih i lošijih trenutaka ali sam trenutno u veoma lošoj fazi što se tiče experimenata. Neka metoda radi i daje rezultate a onda iskrsne x+y problema od kojih više ne znam u kom pravcu da idem. Imam neodoljivu želju da odustanem od doktorata, posebno što imam utisak da drugima ide lakše. Ubija me ta frustracija u nauci, mnogo rada, malo rezultata, slabe pare..


Ja ne znam nikoga ko je prosao kroz doktorat a da nije imao bar jednu ovakvu fazu.

Za ovo poslednje uvek postoji resenje - pa i onda nakon sto doktoriras.

Srecno!

#35 Klika

Klika
 • Members
 • 751 posts

Posted 20 February 2009 - 21:19

U nauci sam već duže vreme (molekularna bilogija), bude boljih i lošijih trenutaka ali sam trenutno u veoma lošoj fazi što se tiče experimenata. Neka metoda radi i daje rezultate a onda iskrsne x+y problema od kojih više ne znam u kom pravcu da idem. Imam neodoljivu želju da odustanem od doktorata, posebno što imam utisak da drugima ide lakše. Ubija me ta frustracija u nauci, mnogo rada, malo rezultata, slabe pare..

Da li si u nauci zbog novca prvenstveno?

#36 svemir

svemir
 • Members
 • 12 posts

Posted 26 February 2009 - 09:26

Da li si u nauci zbog novca prvenstveno?

Daleko od toga, ne bi se ja emotivno ni unosila da nisam i dalje entuzijasta. Nekada imam utisak da bi sve trebalo da tece lakse, sa manje napora i lutanja, koliko sam srecna kada ima rezultata, toliko me frustrira kada (opet) nesto ne funkcionise.

#37 svracak

svracak
 • Banned
 • 290 posts

Posted 10 July 2009 - 00:28

Dok privreda ne shvati da bez nauke nema napred, imacemo probleme sa hemikalijama iz 1988. Evo na primer u Vet. Institutu u Kraljevu, u kojem sam licno bio, imaju najsavremeniju opremu. Osvojena je dijagnostika avijarne influence, tako da od tada nismo morali da cekamo uzorke iz Engleske i sl. 

"Danas 26.07.2007. u Institutu je pušten u rad Sekvencer, aparat za biomolekularnnu analizu DNK i RNK koji će biti u funkciji najpreciznijih mogućih dijagnostičkih postupaka za utvrđivanje i identifikaciju kako vrsta mikroorganizama, tako i najfinije razlike sojeva u okviru vrsta. Praktično ovim aparatom mogu se ustanoviti najmanje genetske razlike između mikroorganizama. Nabavka Sekvencera je deo posebnog projekta Unapređenje dijagnostičkih kapaciteta Nacionalne referentne laboratorije za ptičji grip i atipičnu kugu živine VSI Kraljevo."



Treba omoguciti uslove gde ce sve zavisiti od samog istrazivaca, da se ne zali na opremu i sl. Ali u ovakvoj drzavi treba znati i traziti pare.

Sto se tice nauke i frustracije, ja bih preporucio citanje biografija znamenitih naucnika. Tesla (kome je danas rodjendan) je dosao do jednog od najvecih otkrica setajuci sa prijateljem. Pa je onda na pesku nacrtao svoju zamisao. Evo kako je to bilo u milionitom delu sekunde:

Поново се бацио свом снагом на проблем мотора наизменичне струје. До решења је дошао 1882. године, одједном, шетајући се по парку у Будимпешти. Али то решење није било последица тренутне генијалне инспирације него сублимација вишегодишњег проучавања проблема. О томе сам Тесла каже :

“ Дубоко у позадини мога мозга налазило се решење које, међутим, још нисам био у стању потпуно да изразим. Једно после подне, што ми је и сада живо у успомени, шетао сам са пријатељем у градском парку, па сам му деклемовао разне стихове... У то време знао сам напамет читаве књиге. Једна од њих био је Гетеов Фауст. Сунце је залазило и ја се сетих славног места :

Сунце узмиче и дан умире
А оно даље нови живот ствара
Ах што немам крила
па да се рашире
Да за тобом летим изнад земног шара
.....................................................
Леп је то санак док Сунце одмиче
Ал телесно крило лако не ниче
Уз лака чила духовна крила


Када сам те речи у инспирацији изговорио, појавила ми се идеја као бљесак муње, и дуго тражена истина била је у моменту откривена. Једним штапом цртао сам у песку планове које сам шест година касније показао у свом предавању пред Америчким институтом електроинжењера, и мој пријатељ разумео их је потпуно. Слике које сам видео, биле су нарочито оштре, јасне и имале су чврстину камена или метала у толикој мери,да сам му рекао :

- Погледајте овде мој мотор, гледајте како ћу га пустити да се окреће у супротном правцу . Своје узбуђење не могу поближе описати. Пигмалион нијемогао бити јаче узбуђен када је приметио да његова статуа почиње да живи. Хиљаду тајни природе које бих случајно открио, дао бих за ову једну коју сам од ње отргао...”


Posted Image



Znaci, ako si radila predano, to ce morati da se izrazi. I taj pesimizam te nikuda nece odvesti.