Jump to content


Photo
- - - - -

Vesti iz buducnosti


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
10 replies to this topic

#1 shivaja

shivaja
 • Members
 • 1,828 posts

Posted 12 April 2008 - 22:59

Mozda bi trebalo svi zajedno budemo vise svesni buducnosti koja je opsta i jedna za sve , bez obzira na naciju, rasu, veroispovest...


Prva oralna operacija slepog creva izvedena u Sjedinjenim Američkim Državama

12/04/2008Nova vrsta hirurške operacije mogla bi da pomogne pacijentima, koji bi inače bili podvrgnuti mnogo invazivnijoj proceduri. Ta nova vrsta operacije omogućava lekarima da uklone neželjeno tkivo - kroz usta. Hirurzi u Sjedinjenim Državama nedavno su koristili tu proceduru kako bi uklonili upaljeno slepo crevo pacijenta.

Džef Šolc se oporavlja posle – kako se veruje prve oralne operacije slepog creva izveden u Sjedinjenim Državama. Šolc kaže da je vreme za oporavak bilo minimalno.

«Radio sam zgibove i jeo sam picu tri dana kasnije».

Doktor Santijago Horgan sa univerziteta Kalifornije u San Dijegu predvodio je hirurški tim. Lekari su koristili robotičko crevo za prolaz hirurških instrumenata i kamere od usta do abdomena.

«Mi smo uklonili slepo crevo kroz usta pacijenta. Samo smo koristili mali otvor na pupku da bi videli kako da prodjemo kroz stomak do abdomena».

Lekari su ubacili kameru kroz mali usek. Oni su provukli dugačko crevo kroz pacijentovo grlo, napravili usek u zidu stomaka, zatim odvojili slepo crevo, pre nego što su ga izvukli kroz pacijentova usta. Procedura kod Džefa Šolca trajala je tri sata. Lekari se nadaju da će moći da umanje pacijentovo vreme za oporavak, bol i rizik od infekcije.

«Ne znamo da li će ovo biti način da radimo u budućnosti. Ono što sigurno znamo je da će to promeniti ono što radimo danas».

Ova procedura izvedena je do sada u samo još jednoj zemlji.

#2 maski

maski
 • Members
 • 1,296 posts

Posted 13 April 2008 - 02:33

The Sun is about 4.5 billion years old. it has used up about half of its nuclear fuel (hydrogen). In about 5 billion years from now, the sun will begin to die.

As the Sun grows old, it will expand. As the core runs out of hydrogen and then helium, the core will contact and the outer layers will expand, cool, and become less bright. It will become a red giant star.

After this phase, the outer layers of the Sun will continue to expand. As this happens, the core will contract; the helium atoms in the core will fuse together, forming carbon atoms and releasing energy. The core will then be stable since the carbon atoms are not further compressible.

Then the outer layers of the Sun drift off into space, forming a planetary nebula (a planetary nebula has nothing to do with planets), exposing the core.

Most of its mass will go to the nebula. The remaining Sun will cool and shrink; it will eventually be only a few thousand miles in diameter!

The star is now a white dwarf, a stable star with no nuclear fuel. It radiates its left-over heat for billions of years. When its heat is all dispersed, it will be a cold, dark black dwarf - essentially a dead star (perhaps replete with diamonds, highly compressed carbon).

#3 maski

maski
 • Members
 • 1,296 posts

Posted 16 April 2008 - 12:35

Tue Apr 15, 5:44 PM ET

BERLIN (AFP) - A 13-year-old German schoolboy corrected NASA's estimates on the chances of an asteroid colliding with Earth, a German newspaper reported Tuesday, after spotting the boffins had miscalculated.

Nico Marquardt used telescopic findings from the Institute of Astrophysics in Potsdam (AIP) to calculate that there was a 1 in 450 chance that the Apophis asteroid will collide with Earth, the Potsdamer Neuerster Nachrichten reported.

NASA had previously estimated the chances at only 1 in 45,000 but told its sister organisation, the European Space Agency (ESA), that the young whizzkid had got it right.

The schoolboy took into consideration the risk of Apophis running into one or more of the 40,000 satellites orbiting Earth during its path close to the planet on April 13 2029.

Those satellites travel at 3.07 kilometres a second (1.9 miles), at up to 35,880 kilometres above earth -- and the Apophis asteroid will pass by earth at a distance of 32,500 kilometres.

If the asteroid strikes a satellite in 2029, that will change its trajectory making it hit earth on its next orbit in 2036.

Both NASA and Marquardt agree that if the asteroid does collide with earth, it will create a ball of iron and iridium 320 metres (1049 feet) wide and weighing 200 billion tonnes, which will crash into the Atlantic Ocean.

The shockwaves from that would create huge tsunami waves, destroying both coastlines and inland areas, whilst creating a thick cloud of dust that would darken the skies indefinitely.

The 13-year old made his discovery as part of a regional science competition for which he submitted a project entitled: "Apophis -- The Killer Astroid."

Edited by maski, 16 April 2008 - 12:35.


#4 shivaja

shivaja
 • Members
 • 1,828 posts

Posted 16 April 2008 - 15:04

U subotu ce prvi put u nasoj zemlji biti direktan prenos preko interneta operacije na srcu , koju ce raditi nasi i strani lekari na sajtu www.stetoskopinfo .. samo ne znam u koliko sati. To bi trebalo gledati. :rolleyes:

#5 shivaja

shivaja
 • Members
 • 1,828 posts

Posted 02 May 2008 - 12:13

Čuveni astrofizičar Stiven Hoking veruje da u svemiru ima i drugih živih bića
Posted Image
01/05/2008


Britanski astrofizičar Stiven Hoking poznat je po svojim istraživanjima o granicama svemira i takozvanim crnim rupama. Hoking se takođe snažno zalaže za lansiranja letelica sa ljudskim posadama ka udaljenim delovima našeg, solarnog sistema.

Iako je od detinjstva paralizovan i vezan za invalidsku tolicu, 66-godišnji naučnik, Stiven Hoking, pre godinu dana obukao je letački kombinezon i poleteo u avanturu koju je oduvek priželjkivao. Dok je avion leteo po paraboličnoj putanji, na visini od gotovo deset hiljada metara, Hoking je lebdeo u bestežinskom stanju.

”Bilo je fantastično. Nulta gravitacija je divna. Mogao bih da ostanem u njoj mnogo duže. Svemire, evo me, dolazim!“

Govoreći uz pomoć sintisajzera za glas, jer mu je urođeni neurološki poremećaj oduzeo stanje govora, Hoking je pokušao da svoje oduševljenje prenese studentima Univerziteta Džordž Vašington, na skupu povodom 50. godišnjice NASE. On se založio za novu eru svemirskih istraživanja, koju je uporedio sa Kolumbovim otkrićem Amerike 1492. godine.

”Širenje u svemir imalo bi još dublji efekat. Potpuno bi promenilo budućnost ljudske rase i možda odredilo da li ćemo uopšte imati budućnost.“

Hoking predlaže osnivanje baze na mesecu u roku od 30 godina, spuštanje na Mars u roku od 50, a let do drugih planeta našeg sistema u roku od 200 godina. On kaže da bi ta nastojanja dala programu svemirskih istraživanja nov osećaj svrsishodnosti.

”Novi interes za svemir povećao bi ugled nauke među ljudima. Mali značaj koji se pridaje nauci i naučnicima ima ozbiljne posledice. Živimo u društvu na koje nauka i tehnologija sve više utiču, dok se istovremeno sve manji broj mladih opredeljuje za naučna zvanja.“

Što se tiče života na drugim planetama, Stiven Hoking kaže da postoje tri mogućnosti: da je naša planeta jedina pogodna za život, da i na drugim planetama ima života ali da je primitivan, i da je civilizacije bilo i drugde, ali da se ona samouništila.

”Nadajmo se da ovo treće nije razlog zbog kojeg nismo primili nikakav signal. Lično, dajem predsnost drugoj mogućnosti, da je primitivan život relativno čest, ali da su inteligentna bića veoma retka. Neki kažu da ih još nema ni na zemlji.“

Opstanak ljudi, istakao je Hoking, zavisi od vitalnih resursa kao što su vazduh, voda i energija. U poluprečniku od 30 hiljada svetlosnih godina oko zemlje ima oko hiljadu zvezda. Ako samo jedan odsto tih zvezda ima neku planetu veličine zemlje, to znači da imamo deset kandidata za novi svet, kaže Hoking.

”Civilizacija je počela pre 10 hiljada godina, a stopa tehnološkog razvoja neprestano se ubrzava. Ako želimo da ta civilizacija opstane još milion godina moraćemo da krenemo u nova istraživanja.“

Hoking kaže da traganje za novim svetovima možda neće rešiti probleme na zemlji ali da bi nam to pomoglo da te probleme počnemo da gledamo iz drugog ugla.
voa

Edited by shivaja, 02 May 2008 - 12:14.


#6 shivaja

shivaja
 • Members
 • 1,828 posts

Posted 18 May 2008 - 12:02

Stiven Hoking poziva na istraživanje svemira putem sondi sa ljudskom posadom

:rolleyes: :huh: :)

Posted Image

17/05/2008

Istraživanje svemira putem sondi - Preuzmite (WM) video clip
Istraživanje svemira putem sondi - Gledajte (WM) video clip

Stephen_Hawking_2007_ZeroGrBritanski astrofizičar Stiven Hoking poznat je po svojim istraživanjima tajni svemira - od granica kosmosa do prirode crnih rupa. Hoking se nedavno založio za obnavljanje istraživanja svemira pomoću letelica sa ljudskom posadom koje bi ispitale obod sunčevog sistema.

Iako je od detinjstva paralizovan i vezan za invalidsku stolicu, 66-godišnji naučnik, Stiven Hoking, pre godinu dana obukao je letački kombinezon i poleteo u avanturu koju je oduvek priželjkivao. Dok je avion leteo po paraboličnoj putanji, na visini od gotovo deset hiljada metara, Hoking je lebdeo u bestežinskom stanju. On je podelio svoje utiske sa prisutnima na nedavnom skupu na univerzitetu Džordž Vašington kojim je obeležena 50 godišnjica NASE govoreći putem kompjuterskog sintisajzera.

Hoking se založio za novu eru svemirskih istraživanja, koju je uporedio sa Kolumbovim otkrićem Amerike 1492. godine.

”Širenje u svemir imalo bi još veći efekat. Potpuno bi promenilo budućnost ljudske rase i možda odredilo da li ćemo uopšte imati budućnost.“

Hoking predlaže osnivanje baze na mesecu u roku od 30 godina, spuštanje na Mars u roku od 50, a letove do spoljnih planeta Sunčevog sistema u roku od 200 godina. On tvrdi da bi ta nastojanja dala programu svemirskih istraživanja novi motiv u vreme kada bi opstanak ljudske rase mogao da zavisi od novih otkrića u oblasti korišćenja vode, vazduha i energije.

”U radijusu od 30 hiljada svetlosnih godina oko Zemlje ima oko hiljadu zvezda. Ako samo jedan odsto tih zvezda ima planete veličine zemlje, to znači da imamo deset kandidata za novi svet.”

Hoking smatra da bi istraživanje medjuzvezdanog prostora trebalo da bude dugoročni cilj tokom narednih 500 godina, što je kratak period u poredjenju sa istorijom ljudske egzistencije na Zemlji.

”Civilizacija je stvorena pre oko 10 hiljada godina, a stopa tehnološkog razvoja neprestano se ubrzavala. Ako želimo da ljudska rasa opstane još milion godina moraćemo smelo da krenemo tamo gde niko do sada nije išao.“

Hoking ukazuje da traganje za novim svetovima možda neće rešiti sve akutne probleme na zemlji, ali da bi moglo da nam pomogne da te probleme sagledamo iz drugačijeg ugla.

http://www.voanews.c...-05-17-voa6.cfm

#7 shivaja

shivaja
 • Members
 • 1,828 posts

Posted 18 May 2008 - 23:16

Naučnici prvi put koristili gensku terapiju kako bi značajno poboljšali vid

18/05/2008

Genska terapija - Preuzmite (WM) video clip
Genska terapija - Gledajte (WM) video clip

Naučnici su nedavno prvi put koristili gensku terapiju kako bi značajno poboljšali vid kod ljudi sa retkom, naslednom vrstom slepila. Istraživači u Filadelfiji i Londonu ocenili su da rezultati predstavljaju prekretnicu u korišćenju eksperimentalne terapije u kojoj su defektni geni zamenjeni normalnim genima.

Istraživači su naveli da je kod četvoro od šestoro ljudi, koji su podvrgnuti tretmanu, ostvareno odredjeno poboljšanje vida. Oni su medju stotinama hiljada ljudi koji pate od Leberovog urodjenog gubitka vida. Deca sa tim poremećajem već pri rodjenju imaju ozbiljno oštećenje vida, a mnoga oslepe do ranog puberteta. Medjutim, zamena defektnih gena koji uzrokuju takvo stanje mogla bi da ponudi nadu onima koji su pogodjeni. Ideja za terapiju počela je kada su Albert Megvajer i njegova supruga Džin Benet bili u zajedno studirali medicinu i kada joj je on postavio ključno pitanje.

«Da li bi mogla da uzmeš gen – usadiš gen u mrežnjaču živog organizma? Ona je rekla da može. Tako je sve počelo,» kaže Megvajer.

Doktorka Benet je jedan od istraživača koji su predvodili studiju u Filadelfiji. Ona je nazvala nove rezultate izvanrednim, posebno posle ograničenih rezultata u prošlosti.

«Bili smo zabrinuti da bi moglo da bude previše oštećenog tkiva u samoj mrežnjači da bi bila u stanju da dostavi materijal na pravo mesto,» kaže Džin Benet.

I drugi lekari dele oduševljenje doktorke Benet ističući da bi prvi rezultati najnovije studije mogli da pomognu u lečenju drugih oblika naslednog slepila. Rezultati američke i britanske studije objavljeni su na veb stranici Časopisa za medicinu Nove Engleske (New England Journal of Medicine).

#8 shivaja

shivaja
 • Members
 • 1,828 posts

Posted 19 May 2008 - 14:30

30. januar 2008. b92

Genetska lična karta na internetu

Za 1000 dolara danas svako može dobiti svoju detaljnu genetsku kartu na internetu.

Priredila: Jasna ĆosovićInternet servis 23andMe nudi detaljne analize naših DNK koje mogu otkriti uzbudljive priče o nama, našem poreklu i genetskim predispozicijama. Ovaj start-up, finansiran delom i od strane Google-a, osnovale su biologičarke Linda Avey i Anne Wojcicki, supruga jednog od osnivača Google-a Sergeya Brina. Ime firme odnosi se na 23 para hromozoma koje svako od nas ima.

Ono što im je potrebno da bi procenili kakva nas sudbina očekuje su dva mililitra pljuvačke. Pored toga treba izdvojiti i 999 američkih dolara za uslugu. Oko 4 nedelje nakon slanja uzorka, mušterija će dobiti pristup internet stranama u okviru sajta 23andMe na kojima može surfovati kroz svoj detaljno prikazan genetski materijal. Analiza rezultata je napisana lako razumljivim jezikom tako da ne morate biti genetičar da bi ste se snašli. Između ostalog, surfujući kroz svoje rezultate analize, može se pročitati koliki je korisnikov rizik oboljenja od neke vrste raka, kakva je opasnost od razvijanja dijabetesa ili Alchajmerove bolesti, ili koja grupa ljudi na planeti je genetski najsrodnija korisniku. Rezultati analize nam mogu pomoći da bolje upoznamo samog sebe i bolje kontrolišemo sopstveno zdravlje i životni stil.

Imajući u vidu da će se u bliskoj budućnosti verovatno otkriti još mnogo veza između gena i bolesti, u cenu od 999 $ uključeno je i redovno obnavljanje genetske karte. U početku je ponuda servisa 23andMe bila ograničena samo na SAD. Od nedavno se kompletna analiza naše DNK može obaviti i u Evropi. Na spisku država u koje se isporučuje set potreban za davanje uzorka pljuvačke nalazi se i Srbija.

Neki naučnici nisu oduševljeni ovom ponudom i upozoravaju da rezultate analize treba prihvatiti sa oprezom budući da je analiza gena relativno mlada naučna grana. Naime, celokupan ljudski genetski sastav „otključan“ je tek 2003. godine. Ipak, biologičarka Avey tvrdi da su 23andMe spremni za novi talas istraživanja čiji rezultati će tek doći.

Jedan od najpoznatijih genetičara, Amerikanac Craig Venter, ocenio je ponudu strane 23andMe kao ozbiljnu i smislenu u cilju boljeg razumevanja genetike. On je takođe zajedno sa svojim timom izradio svoju kompletnu DNK sekvencu i javno postavio rezultate na internet. Ipak, i Craig Venter podsetio je da se istraživanje genoma nalazi na početku te da rezultate treba uzimati sa oprezom.

Kompanije 23andME nije jedina koja nudi ovakve usluge. Na primer islandska firma deCODEme takođe nudi ispitivanje genetskih osobina na osnovu uzorka pljuvačke za 985 dolara.

Kliknite ovde da biste otišli na stranu 23andMe.

https://www.23andme.com/ourservice/

http://www.b92.net/t...p?nav_id=282797

#9 shivaja

shivaja
 • Members
 • 1,828 posts

Posted 28 June 2008 - 22:44

Otkriveni prvi dokazi da na Marsu ima uslova za opstanak živih bića

28/06/2008


Naučnici američke svemirske agencije NASA kažu da uzorak tla analiziran u automatskoj laboratoriji Feniks pokazuju da bi život na Marsu mogao da opstane.

Po svemui sudeći, naučnici NASE pronašli su najzad ono što su očekivali kada su istraživačku sondu Feniks poslali na crvenu planetu. Kada je uzorak tla, prikupljen pre dve nedelje robotizovanom "kašikom," zagrejan u minijaturnoj laboratoriji Feniksa na više od 530 stepeni celzijusa, oslobođena je vodena para. Sem Kovanis je istraživač sa Univerziteta države Arizone i glavni hemičar u projektu Feniks.

"Ovo je prva vlažna hemijska analiza uzorka tla sa Marsa i bilo koje druge planete pored zemlje. Zapanjeni smo dobijenim rezultatima."

Na iznenađenje naučnika, pokazalo se da kiselost tla nije tako visoka da u njemu ne bi mogao da opstane život. U stvari, kaže Kovanis, izgleda da tlo sadrži dovoljno minerala za rast biljaka sa zemlje.

"U suštini, izgleda da smo otkrili hranljive sastojke koji bi mogli da podržavaju život, u prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti. Isti sastav ima alkalno zemljište u vašoj bašti, i u njemu biste mogli sasvim dobro da sadite špargle, ali ne i jagode. To je još jedan dokaz da je to zemljište nastalo u nekoj akciji povezanoj sa tekućom vodom, u nekom trenutku istorije Marsa."

Za sada, kažu naučnici, moguće je samo hemijski analizrati tlo crvene planete, ali ne i to da li je na Marsu bilo ili ima živih bića.

#10 shivaja

shivaja
 • Members
 • 1,828 posts

Posted 20 September 2008 - 15:44

Novi način snimanja raka dojke dokazao da je bolji od mamografije

19/09/2008

Pronalaženje kanceroznih tumora - Preuzmite (WM) video clip
Pronalaženje kanceroznih tumora - Gledajte (WM) video clip

U studiji koju je sprovela Mejo klinika, novi način za snimanje raka dojke dokazao je da je tri puta bolji od mamografije u pronalaženju kanceroznih tumora.U studiji koju je sprovela Mejo klinika, novi način za snimanje raka dojke dokazao je da je tri puta bolji od mamografije u pronalaženju kanceroznih tumora.

Mamografija je i dalje standard u pronalaženju raka dojke, posebno kod žena starijih od 40 godina. Ako je kancer ustanovljen dok je tumor mali, žena ima nivo izlečenja od 90 odsto. Doktor Lisa Keri.

«Što je tumor manji, veće su šanse da bude suzbijen i sprečen da se pojavi u drugim delovima tela».

Ali, problem je za žene koje imaju zgusnuto tkivo dojke. Mamografski rentgenski zraci često ne mogu da otkriju male tumore kroz takvo tkivo. Istraživači na klinici Mejo uporedili su mamografiju sa novom tehnikom … molekularnim snimanjem dojke. Evo kako to funkcioniše. Radioaktivni agens ubrizga se u krvotok.

Agens se čvrsto spoji sa ćelijama raka tako da lekari mogu da vide male tumore koje mamografiji često promaknu. Specijalna kamera snima te slike. Na ovim snimcima istih grudi, mamogram je sa leve strane. Molekularno snimanje, sa desne strane, uhvatilo je mali tumor. Doktorka Debora Rods bila je u istraživačkom timu klinike Mejo.

«Ćelije raka upijaju ovaj agens mnogo jače nego što to rade normalne ćelije dojke. I to vodi to boljeg osvetljavanja tumora na našim snimcima».

Devet stotina četrdeset žena sa zgusnutim tkivom dojke učestvovalo je u studiji. Lekari su ustanovili tri puta više tumora sa molekularnim snimanjem nego mamografijom.

Molekularno snimanje još nije komercijalno dostupno. Istraživači se sada trude da smanje količinu radijacije korišćene u tehnici. Ukoliko uspeju, to bi mogao da postane glavni novi način za otkrivanje smrtonosnih tumora pre nego što dobiju šansu da se prošire.

LINK

#11 shivaja

shivaja
 • Members
 • 1,828 posts

Posted 20 October 2008 - 17:08

LINK


Pronađen lijek protiv ćelavosti

18.10.2008
Rinko Golubović
Iz Instituta Karolinska u Švedskoj stiže nam revolucionarni lijek za problem miliona muškaraca širom svijeta- ćelavost. Naučnici su otkrili način kako da spriječe gubitak kose i preuranjenu ćelavost.

Naučnici su došli do saznanja da gen iz matičnih ćelija može obnoviti folikul dlake kod laboratorijskog miša i uzgojiti vlas identičnu originalnoj vlasi.

Prosječno ljudsko tjeme ima oko 100 000 folikula, a tokom života iz jedne folikule može izrasti 20 različitih vlasi. Do gubitka dlake dolazimo oštećenjem folikula koje može biti uzrokovano psihičkim, fizičkim ili nasljednim faktorima.

Istraživači su otkrili da folikule dlaka kod miša sadrže protein Lgr5 za kojeg se dosad pretpostavljalo da "živi" samo u crijevima.

Transplantacijom proteina Lgr5 na dijelu kože leđa laboratorijskog miša, naučnici su otkrili rast nove vlasi. Folikule dlake kod miša za dvije sedmice bile su obnovljene upravo putem proteina Lgr 5 iz matičnih ćelija.

Istraživač Rune Toftgerd i njegov tim s instituta Karolinska u Švedskoj dokazali su da ovaj protein iz matične ćelije obnavlja i produžava "život" folikule vlasi što bi moglo donijeti spas velikom broju muškaraca koji se bore protiv gubitka kose i ćelavosti.

Rođen da bi izliječio brata

U Španjolskoj je rođena prva tzv. dizajnirana beba. Javier je odabran i začet kako bi spasio život svom šest godina starijem bratu Andresu koji boluje od beta-talasemije, nasljednom poremećaju građe hemoglobina.


Javier je prilikom rođenja težio 3,4 kilograma, a rođen je protekle nedjelje u Sevilli, u klinici Virgen del Solucio, objavile su zdravstvene službe u Andaluziji.

Nakon umjetne oplodnje in-vitro, liječnici su uz pomoć predimplatacijske dijagnostike odabrali onaj embrio čije su se karakteristike tkiva najviše podudarale s tkivom njegovog brata Andresa. Javier genetički nalikuje svom bratu, tako da su stanice iz njegove pupkovine pogodne za transplantaciju koštane srži. Liječnici su izvijestili da se šanse za izlječenje starijeg brata Andresa kreću između 70 i 90 posto.


Identičan slučaj se još 2003 godine dogodio u Velikoj Britaniji, kada je rođena prva dizajnirana beba koja je također trebala spasiti život svom bratu. Tada četverogodišnjem bratu Charlieju hitno su trebale genetički kompatibilne matične stanice. Iako je prva "dizajnirana beba" rođena u Britaniji, oplodnja i odabir embrija čije je tkivo najpodudarnije s Charliejevim izvršeni su u Chicagu.

Stephen Hawking: Ljudska rasa ne bi smjela držati sva jaja u jednoj košari

:ph34r: :) :D
Stephen HawkingJedan od najkomentiranijih i najpoznatijih znanstvenika današnjice, Stephen Hawking, zabrinut je za narednih 200 godina čovječanstva koje su, prema njegovom mišljenju, najrizičnije.


66-godišnji Hawking je u intervjuu za CNN izjavio kako on smatra da ljudi imaju šansu samo ako uspiju preživjeti sljedećih 200 godina i to vrijeme iskoriste kako bi naučili živjeti u svemiru.


"Uvjeren sam kako će u dalekoj budućnosti ljudi morati živjeti u svemiru", izjavio je Hawking koji boluje od amiotrofične lateralne skleroze, paralizirajuće bolesti koja uzrokuje slabljenje tjelesnih mišića."Bit će dovoljno teško izbjeći katastrofu na Zemlji u sljedećih 100 godina, a da ne govorim u sljedećem tisućljeću. Ljudska rasa ne bi smjela držati sva svoja jaja u jednoj košari, odnosno na jednoj planeti. Nadajmo se da nam ta košara neće ispasti prije nego što istovarimo teret.", dodao je Hawking.


Hawking, vlasnik 12 počasnih diploma od kojih je najelitnija članstvo Kraljevskog društva Londona, rekao je kako u budućnosti vidi velike opasnosti za Zemlju. U prilog tome naveo je primjer Kubanske krize 1962. godine kada je nuklearni rat SAD-a i tadašnjeg SSSR-a visio o niti.

"Trebat će nam mnogo pažnje i pregovaranja kako bi izbjegli krize, ali sam optimističan, jer ako uspijemo preživjeti sljedećih 200 godina, imamo dobru šansu da naselimo svemir".

Genetske bolesti u čovjeka pradavno su evolucijsko naslijeđe

Evolucijski genetičari dr. Tomislav Domazet Lošo i dr. Diethard Tautz s Max-Planckova instituta u Ploenu i zagrebačkog Instituta 'Ruđera Boškovića' otkrili su da većinu organizama na zemlji najvjerojatnije pogađaju slične genetske bolesti.


To navodi na zaključak da su genetske bolesti u čovjeka, zbog svoje povezanosti s drevnim, ali ranjivim i evolucijski slabo promjenjivim procesima, neizbježiva sastavnica života, priopćeno je iz Instituta 'Ruđera Boškovića'.


To neočekivano otkriće objavljeno je u internetskom izdanju časopisa 'Molecular Biology and Evolution' i već je pobudilo zanimanje znanstvene javnosti. Osvrt na rad objavljen je i u uglednom časopisu 'New Scientist'.


Institut 'Ruđera Boškovića' podsjeća da je prošle godine odjeknula vijest o otkriću genomske filostratigrafije, metode za rekonstrukciju evolucijske povijesti koja je razvijena na tom institutu.


Napominje da, iako bi se moglo očekivati da su mnogi geni povezani s bolestima u čovjeka nastali relativno kasno u evoluciji, npr. pojavom prvih sisavaca, hrvatsko-njemački dvojac je otkrio da se golema većina tih gena pojavila u samim početcima života na Zemlji.


'Gotovo 60 posto gena povezanih s bolestima u čovjeka vuče podrijetlo od nastanka prvog života na Zemlji, a pojavom riba koštunjača prije otprilike 400 milijuna godina, više od 98 posto takvih gena već je stupilo na evolucijsku pozornicu', navodi se u priopćenju.


Nasuprot tim drevnim događajima evolucijske genetičare posebno je iznenadila činjenica da je zanemarivo malen broj gena specifičnih za sisavce uključen u genetske bolesti.


Potvrđeno ime novih Windowsa
Najnoviji operativni sustav iz tabora Microsofta dobio je službeno i domišljato ime - Windows 7.

Informacija je potvrđena na službenom blogu člana razvojnog tima Microsofta, Mikea Nasha, koji piše kako će kodno ime novog operativnog sustava biti i njegovo službeno ime."Odluka da zadržimo naziv Windows 7 sasvim je logična i jednostavna. Ovo je sedma verzija OS-a iz našeg tabora i zbog toga smo se odlučili za ime Windows 7". Krajnji datum pojavljivanja Windowsa 7 na tržištu je kraj 2009. godine, odnosno, najkasnije početak 2010. godine.

Edited by shivaja, 20 October 2008 - 17:11.