Jump to content


Photo
- - - - -

Akcentovanje - nova moda


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
365 replies to this topic

#361 Псеудо

Псеудо
 • Members
 • 6,917 posts

Posted 02 September 2009 - 17:37

Apsolutno to izgovara sa tako socnim beeeogradskim talentovani komentator YurosportaSerbia OGNJEN VELJIC, strucnjak za biciklizam i brdske kaTEgorije...Cudi me da nikad nisi pogledao bar jedan deo neke od etapa velikih trka koje prenosi s toliko entuzijazma i uzivljavanja da prosto imas utisak da sve vreme i sam vozi ili sedi na nekom trenazeru ,skida kilazu i mlati nogama na pedalama dok mu izbija znoj ispod slusalica . simpaticno :ph34r:


Sad ne kapiram, kaže li KAteGOrija ili kaTEgorija?

#362 1jeAhonen

1jeAhonen
 • Banned
 • 2,042 posts

Posted 08 September 2009 - 21:11

ne tvrdim ali ako me dobar osecaj za filing ne vara onda se kaze jednostavno KA tegorija...akcenat samo na prvom slogu a ostalo ide nizvodno. Poz...

#363 Boogie Woogie

Boogie Woogie
 • Members
 • 564 posts

Posted 11 September 2009 - 14:32

ima nešto mnogo jadnije od tog akcentovanja koje se danas čuje, a to je, do sada hiljadu puta potvrđena činjenica da Srbi žele da se otresu svog seljaštva, koliko je to god (i na makar nakaradni način) moguće.

PoLIcajci, vatrOgasci, sve te i slične reči, treba da zvuče što "urbanije".
Tako je iz nekog razloga potpuno seljački reći paraDAjz, nego parAdajz, kupAtilo - kUpatilo isl.

Čujte samo klince kako govore "ne muogu da duođem i da guovorim.." i kako propevavaju gde god je to moguće..

ali nije to najgore.
Najgore je što ja to sve ekstra hejtujem..'nači ono..u fulu...

#364 BurlBird

BurlBird
 • Members
 • 16 posts

Posted 21 November 2009 - 17:26

Napisah već negde - kada se obrati pažnja na Rečnik, tamo se sve ove varIjante nazivaju dubletima i za dobru većinu njih tvrdi se da - mož' ovo a mož' i ono - tako da proskriptivna pravila u standardnom srpskom jeziku ne dozvoljavaju samo par slučajeva... jedino što definitivamente ne može je da silazni akcenat ne bude na prvom slogu... sve ostalo... kako kome milo...

ali JugOslavija će mi do kraja života ostati noćna mora... fala bogu te se to više nema gde čuti :ph34r:

Edited by BurlBird, 22 November 2009 - 16:52.


#365 Haklberi

Haklberi
 • Members
 • 503 posts

Posted 21 November 2009 - 18:15

Napisah već negde - kada se obrati pažnja na Rečnik, tamo se sve ove varIjante nazivaju dubletima i za dobru većinu njih tvrdi se da - mož' ovo a mož' i ono - tako da proskriptivna pravila u standardnom srpskom jeziku ne dozvoljavaju samo par slučajeva... jedino što definitivamente ne može je uzlazni akcenat na prvom slogu... sve ostalo... kako kome milo...

ali JugOslavija će mi do kraja života ostati noćna mora... fala bogu te se to više nema gde čuti :ph34r:Ja sam vec pomenuo moje "omiljene" primere. Nisu reči nego prezimena. daLIpagić i deLIbašić (priča je bila o Jugo-košarci). Spiker čitao u pozadini slike.

#366 Псеудо

Псеудо
 • Members
 • 6,917 posts

Posted 22 November 2009 - 02:12

jedino što definitivamente ne može je uzlazni akcenat na prvom slogu...


Odakle ti ovo? :ph34r:

Ja sam vec pomenuo moje "omiljene" primere. Nisu reči nego prezimena. daLIpagić i deLIbašić (priča je bila o Jugo-košarci). Spiker čitao u pozadini slike.


Baš ne možeš da preboliš ovo? :) 'Aj da ti nađemo tog spikera da mu lupiš šamar, biće ti lakše. :D Ne znam zašto toliko obraćaš pažnju na to. Čoveku je naišlo da tako kaže, možda nema dobru dikciju itd. Nema razloga da se toliko opterećuješ time.