Jump to content


Photo
- - - - -

25th hour - Spike Lee


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
9 replies to this topic

#1 Saint Johnny

Saint Johnny
  • Members
  • 5 posts

Posted 20 March 2008 - 02:15

E ako ovo nije remek-djelo, onda sam ja lud (citaj - bijesan na sve sto me trenutno okruzuje) .

#2 MaRkOMaN

MaRkOMaN
  • Members
  • 2,021 posts

Posted 20 March 2008 - 03:03

dobar je, nema sta, odlicna voznja kroz sva tri karaktera u tom mracnom, post-9-11skom NY-u
svaka cas' coeku koji je pisao scenario [david benioff], pametan mladic /simpaticnog izgleda [ :rolleyes: ]

hajlajt-nortonov monolog pun rasne mrznje //kad bi naso to na YT okacio bi ga ovdi, il tamo kod andjelije

edit: eo ga, ipak kod tebe

Youtube Video ->Original Video

Edited by MaRkOMaN, 20 March 2008 - 03:08.


#3 Massive_Attack

Massive_Attack
  • Members
  • 2,103 posts

Posted 20 March 2008 - 13:00

hajlajt-nortonov monolog

Ja sam ga premotavao xx puta.

Spoiler! --Click here to view--


#4 joakimvitriol

joakimvitriol
  • Members
  • 3,313 posts

Posted 21 March 2008 - 17:05

Scena je remek-delo.

Do sad nisam naišo na Spajkov film koji nije makar odličan.

Clockers (1995) remek-delo
He Got Game (1998) remek-delo
Summer of Sam (1999) odličan
25th Hour (2002) između odličnog i remek-dela
Inside Man (2006) odličan

#5 Saint Johnny

Saint Johnny
  • Members
  • 5 posts

Posted 21 March 2008 - 18:09

Sto se tice F.U. monologa, mislim da ga uopste i nije bilo u scenariju, vec je ta scena iskljucivo rezisereva zamisao, naknadno dodata. Sto naravno govori o tome da Spajk Li def. ima mozga/muda da radi samo i samo onako kako on zeli. Mogao bih sad pisati o toj sceni koliko oces,recenziju te scene bih mogao uraditi :rolleyes:, ali ali....Generalno, film je extremno dobar,(bio bi takav i bez F.U. momenta) i stvarno sam dugo bio pod njegovim utiskom. U stvari i dan danas sam...

#6 MaRkOMaN

MaRkOMaN
  • Members
  • 2,021 posts

Posted 27 March 2008 - 23:09

mogao bih sad pisati o toj sceni koliko oces,recenziju te scene bih mogao uraditi smile.gif, ali ali..

ali, sta? :rolleyes:
kanda je pozeljno da se raspises, kao topik-starter - greota da ga spojim s PFKSG-om, al ako nisi u fazonu da palamudimo dublje, samo reci..

#7 villiem

villiem
  • Members
  • 2,427 posts

Posted 28 March 2008 - 00:25

...Every man, woman, and child alive should see the desert one time before they die
Nothing at all for miles around, nothing but sand and rocks and cactus and blue sky... Not a soul in sight

So, we drive West

Propaganda slobode ne bez razloga vezana za pustinju

#8 andjelija

andjelija
  • Banned
  • 757 posts

Posted 28 March 2008 - 14:45

interesantno da kad god se setim ovog filma, ja se setim forumasa 3orgea koji ama bas nikako ga ne voli. a cini mi se da nikad nisam imala priliku da nadjem komentar i zasto ga bas toliko ne voli.....no..bez obzira...


volim kako krece ovaj monolog...volim siguran pocetak i bes koji pocinje da se prepoznaje.
a inace ovo kao da sam ja pisala..em ne volim njujork, em umem da generalizujem stvari kako bih nasla neki prosek...tako je ovde..nista ovo nije istina, a opet stojis na petoj aveni ili meat packing district ili u china town..i vidis to isto sto norton izgovara..i ako primetis budes besan.
obidjoh pola najvecih gradova amerike, nisam videla jos da belac drzi hemijsko ciscenje...na floridi sam bila sokirana kada sam videla azijate gradjevinare!
anyway... monolog se moze reci da je susta istina ali ce politicki korektni smaraci reci da nije tako.
ono sto me na kraju najvise pogadja je suocavanje sa sobom:

No.
No. Fuck you, Montgomery Brogan.
You had it all,
and you threw it away, you dumb fuck!


..odlican kraj monologa koji predstavlja i kraj i pocetak.... novog zivota.....bez ovakvog kraja ni smisao dalje u knjizi (ili na filmu) ne bi bio validan.

Edited by andjelija, 28 March 2008 - 14:46.


#9 Saint Johnny

Saint Johnny
  • Members
  • 5 posts

Posted 01 April 2008 - 04:43

Napisao sam da bi film bio dobar i bez F.U. momenta, i stvarno to mislim. Opet, nekome je tih sest minuta i jedino sto je vrijedno gledanja,sto opet, nije fer. Meni se npr. posebno svidja kraj filma, iako je malcice predvidljiv...Al dobro, drzacu se F.U...
Znate onu cuvenu (narodnu :rolleyes:) `...ovo su neki cobani budale...` . Znaci apsolutno nebitan detalj za pricu tj. tok radnje u filmu - opet jedna od najcitiranijih recenica `nase` kinematografije . Postoji milion ovakvih detaljcica, ovaj mi je eto prvi pao na pamet.E sad pravim paralelu izmedju ove Batine replike i Nortonove svadje sa cijelim svijetom, ne da bi ih uporedjivao,naravno, vec zato sto je i Nortonov monolog u stvari potpuno nebitna stvar kad je tok radnje u pitanju . Mislim ovo svakako nije film cija je tematika mrznja na rasnoj, kulturoloskoj ili ko zna kakvoj jos osnovi .
- F.U. scena je sredstvo pomocu kojeg je Lee pljunuo u facu svim politicki korektnim licemjerima, kakvih je, vjerujem, Amerika puna.
- F.U scena prije svega ne govori o rasnoj mrznji, vec o stereotipima koji su se godinama nabijali, trpali u paketic, zvani rasna mrznja, da bi na kraju omogucili bilo kome da za bilo sta krivi onog cija je koza drugacije boje.
- F.U. scena jeste politicki nekorektna, ali kome to nije dozvoljeno da stane ispred ogledala i ispljuje se na sve sto ga je bar u jednom trenutku zivota iziritiralo. Scena je sama po sebi trenutak, stanje u kome se covjeku osudjenom na sedam godina, iskreno jebe za politicku nekorektnost. Da nije tako, tj. da je M. Brogan istinski rasist,sovinist, sta vec, on bi izasao iz onog wc-a i nabo prvog pedera, crnca, BROKERA (tu se ne radi o boji koze ili seksualnom opredeljenju, jelte), kojeg bi sreo.
- Na kraju F.U. scena je obicno izlivanje bijesa, ali bijesa koji ima stav, koji je univerzalan i koji je u krajnjoj dimenziji te univerzalnosti okrenut upravo ka onome ko ga izliva. Ta cinjenica cini mi se i anulira `opasne` posljedice koje bi taj bijes mozda proizveo . Da li si ti u stvari lud ili je problem u svijetu koji te okruzuje?- M. Brogan je zakljucio da je problem u njemu... ja i dalje vjerujem u ovo drugo.

Mogao bih jos kuckati-palamuditi, ali bicete postedjeni...

#10 andjelija

andjelija
  • Banned
  • 757 posts

Posted 01 April 2008 - 19:50

Napisao sam da bi film bio dobar i bez F.U. momenta, i stvarno to mislim. Opet, nekome je tih sest minuta i jedino sto je vrijedno gledanja,sto opet, nije fer. Meni se npr. posebno svidja kraj filma, iako je malcice predvidljiv...Al dobro, drzacu se F.U...
Znate onu cuvenu (narodnu :huh:) `...ovo su neki cobani budale...` . Znaci apsolutno nebitan detalj za pricu tj. tok radnje u filmu - opet jedna od najcitiranijih recenica `nase` kinematografije . Postoji milion ovakvih detaljcica, ovaj mi je eto prvi pao na pamet.E sad pravim paralelu izmedju ove Batine replike i Nortonove svadje sa cijelim svijetom, ne da bi ih uporedjivao,naravno, vec zato sto je i Nortonov monolog u stvari potpuno nebitna stvar kad je tok radnje u pitanju . Mislim ovo svakako nije film cija je tematika mrznja na rasnoj, kulturoloskoj ili ko zna kakvoj jos osnovi .


lepo primeceno :rolleyes: . meni su se brci smesili dok je ta scena prolazila jer apsolutno bi ceo film mogao bez nje. to nije kljucna scena, niti establishing shot a opet je tu :)...zasto je tu? zbog razloga koje si naveo dole...samo se ne bih ogranicila sa amerikom vec celim svetom....i ceo problem je u njemu (po meni) a ne u sredini koja ga (nas) okruzuje.

stereotipi nastaju kada se primete odredjena ponavljanja odredjene grupe.
kada stereop postane predrasuda, onda nastaje problem u politickoj (ne)korektnosti.

divan jedan monolog...kada ga slusam para mi usi...toliko istine, toliko shamarchina zavaljenih svima nama, i meni koja sudim, ili mi je sudjeno...a opet na kraju ja sam ta oko koje se ceo svet vrti. ne ti, ne onaj irac, rus itd...ja i samo ja.

da je on po defaultu rasista nikad ne bi ni bio sa tamnoputom.

sad ce neki da se pitaju gde je tu umetnost? pa umetnost je u samoj istini, stavu, energiji koja se prozima kroz ovu scenu na primer....kao sto bi nekima bila umetnost u 20.tom veku kada vade zastavu ispod parketa (patosa)...sto ja licno, smatram cistom jeftinom propagandom i prodajom rezisera visim silama.