
kupovina organske hrane
#1
Posted 11 March 2008 - 14:26
Zahvaljujem na svakoj informaciji!
#2
Posted 11 March 2008 - 15:36
Dok je ponuda organski gajenog povrća (i posebno voća) i dalje jako mala, kod žitarica i mahunarki je stanje mnogo bolje. Postoje bar dva uvoznika: Beyond iz Niša i Bio Špajz (imaju prodavnicu na Kaleniću) koji nude veliki izbor različitih žitarica i mahunarki, uz organske sertifikate. Pakovanja su od 500gr ili 200gr, imate ih u svim većim prodavnicama zdrave hrane.
Na Kalenić pijaci imam poverenja jedino u jednu bakicu, da je njeno povrće neprskano (to se i vidi), ali njena ponuda je veoma skromna i brzo se proda, ne dolazi čak redovno ni vikendom pa se na nju ne mogu potpuno osloniti.
Za nevegeterijanske namirnice nemam nikakve informacije.
I sama sam veoma zainteresovana za ovu temu, nadam se da ostali forumaši imati više informacija.
Edited by Cecily, 11 March 2008 - 15:38.
#3
Posted 11 March 2008 - 19:48
I ja se nadam da ce se javiti jos forumasa sa svojim informacijama.
Proteklih godinu dana provela sam u Nemackoj i prilicno sam se navikla na bogatu ponudu organskih namirnica, kao i da imam Bio supermarket na svega 20tak minuta hoda od kuce. Posto imam bebu koja polako prelazi na cvrstu hranu vazno mi je da obezbedim da na jelovniku imamo barem deo organske hrane. Ranije o tome nisam vodila racuna, bila sam presrecna ogromnim izborom ukusnog voca i povrca na nasim pijacama. Sada bih rado htela da znam i njihovo poreklo.
#4
Posted 12 March 2008 - 11:48

#5
Posted 12 March 2008 - 13:00
I mene nemački BIO supermarketi oduševljavajuProteklih godinu dana provela sam u Nemackoj i prilicno sam se navikla na bogatu ponudu organskih namirnica, kao i da imam Bio supermarket na svega 20tak minuta hoda od kuce.

Ogromna većina seljaka zasipa otrovima povrće i voće. Često na pijaci pričam sa njima i vidim da mnogi ne znaju šta karenca znači, a otrove sipaju po osećaju (ko ovde inače čita uputstva sa etiketa!). Uglavnom ne kriju da to rade, već se pravdaju "svi to rade, oni koji tvrde suprotno te lažu". Verujem da se može naći i po neko drugačiji (napr. moja bakica!), a to se vidi i po samom povrću/voću, na osnovu veličine, boje i oblika, da li je izgrickano, ima li pužića i crvića na njemu... To sve nisu sigurni pokazatelji, možda su isprskali ali samo kasno (!), ali ipak ih izdvaja od onih čiji su proizvodi krupni i kao sa slike.Ranije o tome nisam vodila racuna, bila sam presrecna ogromnim izborom ukusnog voca i povrca na nasim pijacama. Sada bih rado htela da znam i njihovo poreklo.
Btw, ponovo sam protrčala kroz forum na www.zdravzivot.com i našla jedan kontakt proizvodjača organske hrane (bio je zaturen na temi o hokaido bundevama, možda ga niste primetili): "Porodica Vozar, Maihala Kardelisa 24, Kisac 21211, Telefon: 064 230 24 37 Podaci su sa sajta: www.mojsalas.com."
Upravo sam pogledala www.mojsalas.com i shvatila da je još u avgustu u Novom Sadu otvorena prva naša BIO prodavnica!!!
Na http://www.mojsalas....udaMOJSALAS.PDF postoji lista namirnica koje nude, nadam se da je ažurna. U svakom slučaju, bogatija je od ponude u Hemi i na tezgama "Organska Srbija", imaju više proizvodjača od kojih nabavljaju robu.
Krosh,
hvala na informaciji, otićiću do Mercatora prvom prilikom. Samo se plašim da je potražnja mala, te da povrće i voće tu dugo stoji, odnosno propada, a meni nije cilj organsko pa makar i trulo

#6
Posted 12 March 2008 - 13:13
Edited by Krosh, 12 March 2008 - 13:14.
#7
Posted 12 March 2008 - 15:12
da li bi neko bio voljan da podeli s auditorijumom informacije o tome kako se dobija sertifikat organske hrane. kako se ispituje zemljishte? koga bih zvala da to uradi na mom imanju? koliko to koshta? koliko traje? nagadjam da ukoliko zakljuche da zemljishte ne zadovoljava standard chistoche da bi trebalo da ga tretiram nechim?....i sva ostala pitanja u vezi toga koja ni ne umem da postavim jer mi je znanje na tu temu veeeoma ogranicheno.
hvala

Edited by maski, 12 March 2008 - 15:15.
#8
Posted 12 March 2008 - 16:52
Sve informacije o tome možete naći na sajtu http://www.terras.org.yu/. Na primer u vezi "inspekcije i sertifikacije" pogledajte http://www.terras.or...rtifikacija.htm a postoji i korak-po-korak objašnjenje "kako postati bio-proizvodjač" na http://www.terras.or...proizvodjac.htm itd. Nadam se da će vam koristiti njihova objašnjenja, korisni linkovi i kontakti.(da ne otvaram novu temu.... verovatno, ako dozvolite, mozze da se ugura i ovde...)
da li bi neko bio voljan da podeli s auditorijumom informacije o tome kako se dobija sertifikat organske hrane. kako se ispituje zemljishte? koga bih zvala da to uradi na mom imanju? koliko to koshta? koliko traje? nagadjam da ukoliko zakljuche da zemljishte ne zadovoljava standard chistoche da bi trebalo da ga tretiram nechim?....i sva ostala pitanja u vezi toga koja ni ne umem da postavim jer mi je znanje na tu temu veeeoma ogranicheno.
hvala
Inače na istom sajtu i za nas potrošače ima korisnih info, dat je spisak prodavnica "gde nabaviti organske proizvode". Medjutim, od beogradskih specijalizovanih prodavnica koje su naveli samo se u Hema-Kheya-Neye može kupiti povrće, a u ostalim (i mnogim drugim kojih nema na spisku) ima samo proizvoda označenih Organic Control System markicom. To su uglavnom pakovanja raznih žitarica, semenki i mahunarki koje sam ranije već pominjala, i nešto malo industrijskih proizvoda (napr. sokova).
U svakom slučaju Terra's-ov sajt je koristan i za potencijalne proizvodjače i za nas zainteresovane potrošače.
Opštih info o organskoj proizvodnji ima na raznim sajtovima (napr. http://www.planeta-v.../index.php?id=3 i http://www.mojsalas.com/node/4) a po knjižarama prodaju se knjižice sa praktičnim uputstvima za organsku baštu.
#9
Posted 13 March 2008 - 01:40


#10
Posted 13 March 2008 - 11:50

I ja sam u pocetku obilazila BIO radnje vise turisticki, kada sam dolazila u Nemacku pre 4-5 godina. Ali cene postaju sve konkurentnije, uostalom, bolje pojesti malo manje, a kvalitetnije. Ovde je sada uvedeno da svaka radnja u kojoj se prodaje voce i povrce mora da ima istaknuto poreklo robe. Nisam videla jos namirnice naseg porekla (osim Plazma/Lane keksa i sl.), ali je poznato da je hrana poreklom iz Spanije i Turske najvise zagadjena pesticidima, tako da za pocetak moze i o tome da se vodi racuna.
#11
Posted 13 March 2008 - 17:22
Ako ne mozete da priustite sve, bar gledajte koje to namirnice puno konzumirate i koje najvise stradaju prskanjem. Uvek volim da kupim bio djus ili bio ssargarepu, ali preterivanja tipa BIO susam (kesica kosta pet put vise nego obican a niko ne moze da me ubedi da tih par zrna susama na kiflicama moze da mi sskodi... i bio i ne-bio!)
Citala sam puno o ovim stvarima i svidja mi se novi trend koji kaze - ne gledajte samo da li je organic ali obavezno pogledajte i odakle je. Ne kupujte organic paradajz koji dovoze iz Novog Zelanda (ima i tih slucajeva). Zamislite samo koliko se goriva potrosi i koliko mora zagadi da bi se nesto sto je smisljeno da bude "nature friendly" prevezlo sa kraja na kraj sveta. Cesto je proizvodnja organske hrane mac sa dve ostrice. Narocito ako je u pitanju "trendy" roba i ako je u pitanju roba koja ima ogromne troskove transporta i prodaje. Cesto su organske namirnice zapakovane skuplje nego obicno, cesto se ne vodi racuna o nus pojavama vezanih za celu tu pricu.
Ako je organic onda sa farme neke bake, ni slucajno sa fency etiketom

#12
Posted 14 March 2008 - 03:19
Mi se cini - to je samo jedno pomodno bacanje para.
Sad, - ko ima, - pa neka ih baca.
Sustina zivota je vrlo jednostavna - ne mozes skociti u vis vise od doopeta ... osim ako nisi skakac u vis.
A 99,99% njih - nisu.
Tako jednostavno.
I sad, jel' ce umreti "od zivota" ili od "zdravog zivota" - pa u chem' je razlika?
...
#13
Posted 14 March 2008 - 22:22
...
- to je samo jedno pomodno bacanje para.
Sad, - ko ima, - pa neka ih baca.
...
Svako cini kako mu je volja. Kupovina hrane u celini moze da se posmatra kao bacanje para - udje, izadje i gotovo! Ja sam iskusila da moj organizam mnogo bolje funkcionise i ja se mnogo bolje osecam ako hranu tretiram kao lek. Ako cu za par centi/dinara vise da dobijem manje hemije, a vise onoga zbog cega i kupujem neku namirnicu, onda od toga sigurno necu propasti.
Da li je pomodno... pa svako koristenje savremenih saznanja za dobrobit pojedinca/drustva/ekosistema moze onda da se smatra pomodnim.
U svakom slucaju, iza proizvodje pa i kupovine organske hrane stoji odredjen stav prema svetu i zivotu. Nemati taj stav, a kupovati organski susam moze se smatrati pomodarstvom.
#14
Posted 15 March 2008 - 05:56
...
Mi se cini - to je samo jedno pomodno bacanje para.
Sad, - ko ima, - pa neka ih baca.
Sustina zivota je vrlo jednostavna - ne mozes skociti u vis vise od doopeta ... osim ako nisi skakac u vis.
A 99,99% njih - nisu.
Tako jednostavno.
I sad, jel' ce umreti "od zivota" ili od "zdravog zivota" - pa u chem' je razlika?
...
Sjedi Zuko Dzumhur u basti jedne mostarske kafane i uziva kako je to samo on znao. Svako malo pored nje prodje dzogirajuci njegov poznanik koji se, posto je vec zasao u godine, jako brinuo za zdravlje. Nakon ne znam kojeg puta, Zuko mu doviknu: "Trci, trči! Allah je svakom odbroj'o korake, pa ti svoje slobodno pretrči!"
#15
Posted 15 March 2008 - 10:44
kad budete videli jaje narandzastog zzumanceta sa pravilnim braon pegama po sebi, koje ima ukus mrtve ribe, biche vam sve jasno.