Jump to content

Photo

srbijanija i srbijanijci

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
184 replies to this topic

#16 nemanjabgd84

nemanjabgd84
  • Members
  • 1,571 posts

Posted 01 March 2008 - 11:59

Nista nisi razumeo nemanja.

Ne,nisi ti razumeo.Malopre si napisao srbijanska i kosovska vlada.Po logici koju upotrebljavas za srpsku vladu,kosovska bi trebala da bude kosovijanska.Cinjenica je da je deo ljudi naucio da pominje Srbijance i srbijansku vladu,ali tako nesto je pogresno.To ti je kao pisanje imena malim slovom,kao sto si recimo uradio u citiranom postu.

#17 Henry Chinaski

Henry Chinaski
  • Members
  • 19,241 posts

Posted 01 March 2008 - 11:59

Sta i da ocekujes od njega. Em ostecen odrastanjem u nenormalnoj zemlji em legalista. Sve u svemu, lud covek.

#18 TONIBAL

TONIBAL
  • Members
  • 928 posts

Posted 01 March 2008 - 12:01

Ne,nisi ti razumeo.Malopre si napisao srbijanska i kosovska vlada.Po logici koju upotrebljavas za srpsku vladu,kosovska bi trebala da bude kosovijanska.Cinjenica je da je deo ljudi naucio da pominje Srbijance i srbijansku vladu,ali tako nesto je pogresno.To ti je kao pisanje imena malim slovom,kao sto si recimo uradio u citiranom postu.

Eto vidis da nisi razumeo. Kosovari su drzavljani Kosova a ne narod. Zato se zove kosovska vlada jer predstavlja sve drzavljane Kosova a ne jedan narod.

Edited by TONIBAL, 01 March 2008 - 12:01.

#19 TONIBAL

TONIBAL
  • Members
  • 928 posts

Posted 01 March 2008 - 12:03

To ti je kao pisanje imena malim slovom,kao sto si recimo uradio u citiranom postu.

Ne budali vise. To je tvoj nick. Otkud mogu ja znati da se ti tako i zoves. A napisao sam ga sa malim slovom jer si ga i ti sam napisao malim.

#20 nemanjabgd84

nemanjabgd84
  • Members
  • 1,571 posts

Posted 01 March 2008 - 12:05

postoji "italski" - googlaj malo, kad si već bežao sa časova

da se mi kao narod zovemo "srbijanci" tražili bi neku drugu reč kojom bi označavali državne predstavnike svih građana ove države, bez obzira iz kog su naroda

http://sr.wikipedia..../Италски_језици
Dakle gradjani Italije nisu Italici,vec Italijani.Jezik je italijanski,a ne italski...
Namerno sam pomenuo italski,zato sto tako nesto postoji,ali ne u kontekstu u kome ti zelis da ga predstavis.Toliko o tome ko je bezao sa casova.Pre bih rekao da je neko bezao sa Logike.

#21 TONIBAL

TONIBAL
  • Members
  • 928 posts

Posted 01 March 2008 - 12:07

Toliko o tome ko je bezao sa casova.

:rolleyes:
Sa casova Vikipedije ?

#22 Mioba

Mioba
  • Sleepers
  • 4,859 posts

Posted 01 March 2008 - 12:08

http://sr.wikipedia..../Италски_језици
Dakle gradjani Italije nisu Italici,vec Italijani.Jezik je italijanski,a ne italski...
Namerno sam pomenuo italski,zato sto tako nesto postoji,ali ne u kontekstu u kome ti zelis da ga predstavis.Toliko o tome ko je bezao sa casova.Pre bih rekao da je neko bezao sa Logike.

ne, ja nisam predstavljala termin "italski" ni u kakvom kontekstu - samo sam demantovala tvoju namernu tvrdnju da termin "italski" ne postoji

#23 nemanjabgd84

nemanjabgd84
  • Members
  • 1,571 posts

Posted 01 March 2008 - 12:14

Ne budali vise. To je tvoj nick. Otkud mogu ja znati da se ti tako i zoves. A napisao sam ga sa malim slovom jer si ga i ti sam napisao malim.

U mome nicku su i ime i grad napisani malim slovom iz cisto prakticnih razloga pri registraciji.U komunikaciji na forumu,koristim velika slova tamo gde treba.
Kosovari (sto je postao ustaljeni termin za stanovnike Kosova,iako se neki ne slazu sa time) jesu stanovnici Kosova i tu nemam primedbi.Problem je ocigledno u tome,sto ti ne kapiras da prefiks ispred vlada potice od imena drzave,a ne od naroda.
Kako recimo oslovljavas gradjane Hrvatske,koji nisu Hrvati?Hrvatijanci?Ne bih rekao.Primeni isto i na sve ostale drzave,ukljucujuci i Srbiju.

#24 TONIBAL

TONIBAL
  • Members
  • 928 posts

Posted 01 March 2008 - 12:17

U mome nicku su i ime i grad napisani malim slovom iz cisto prakticnih razloga pri registraciji.U komunikaciji na forumu,koristim velika slova tamo gde treba.
Kosovari (sto je postao ustaljeni termin za stanovnike Kosova,iako se neki ne slazu sa time) jesu stanovnici Kosova i tu nemam primedbi.Problem je ocigledno u tome,sto ti ne kapiras da prefiks ispred vlada potice od imena drzave,a ne od naroda.
Kako recimo oslovljavas gradjane Hrvatske,koji nisu Hrvati?Hrvatijanci?Ne bih rekao.Primeni isto i na sve ostale drzave,ukljucujuci i Srbiju.

To tvrdim ja a ti ne kapiras. Zato se vlada ne moze zvati Srpska jer ne predstavlja samo Srbe.
A ovo je moja poslednja replika tebi na ovoj temi.

#25 nemanjabgd84

nemanjabgd84
  • Members
  • 1,571 posts

Posted 01 March 2008 - 12:19

ne, ja nisam predstavljala termin "italski" ni u kakvom kontekstu - samo sam demantovala tvoju namernu tvrdnju da termin "italski" ne postoji

Moja namerna tvrdnja da "italski" ne postoji se odnosila na to,da se ne koristi za nazivanje necega iz Italije.Italici su nesto skroz drugo

#26 Mioba

Mioba
  • Sleepers
  • 4,859 posts

Posted 01 March 2008 - 12:20

Moja namerna tvrdnja da "italski" ne postoji se odnosila na to,da se ne koristi za nazivanje necega iz Italije.Italici su nesto skroz drugo

ne, ti si rekao da ne postoji italski
ja sam rekla da postoji

#27 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 01 March 2008 - 12:45

da se mi kao narod zovemo "srbijanci" tražili bi neku drugu reč kojom bi označavali državne predstavnike svih građana ove države, bez obzira iz kog su naroda

Ovo me malo buni. Trenutno mi ne pada na pamet nijedna druga zemlja koja u praksi ima ovako suptilnu jezicku diferencijaciju. Francuzi, Svedjani, Danci, Spanci imaju francuske, svedske, danske, spanske drzavne predstavnike svih gradjana ... nesto mi je promaklo?

#28 Mioba

Mioba
  • Sleepers
  • 4,859 posts

Posted 01 March 2008 - 12:53

zapravo suptilnost jezičkih diferencijacija vrlo je prisutna u evropskim demokratijama, kao i u americi (zahvat se zove politička korektnost) - samo što se ne odnosi na termine vezane za građane/narode evropskih država, pa ti možda zato izmiče; ali u oblasti imenovanja rasa, manjina, socijalnih slojeva itd. veoma je prisutna

identičan problem o kom ovde razgovaramo (naziv većinskog/konstituivnog naroda vs. naziv za sve građane te države) možda bi se mogao naći među nekim afričkim i azijskim zemljama

#29 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 01 March 2008 - 13:04

zapravo suptilnost jezičkih diferencijacija vrlo je prisutna u evropskim demokratijama, kao i u americi (zahvat se zove politička korektnost) - samo što se ne odnosi na termine vezane za građane/narode evropskih država, pa ti možda zato izmiče; ali u oblasti imenovanja rasa, manjina, socijalnih slojeva itd.

veoma je prisutna
identičan problem o kom ovde razgovaramo (naziv većinskog/konstituivnog naroda vs. naziv za sve građane te države) možda bi se mogao naći među nekim afričkim i azijskim zemljama

Da, to mi je poznato. Politicka korektnost je definisala nazive za grupe koje pominjes. Kada je jezik u pitanju ja sam deskriptivna a ne preskriptivna. Odavno nisam na terenu pa mi je verovatno zato i promaklo da se "srbijanski" odomacilo. To mora biti novijeg datuma jer u moje doba su taj izraz koristili oni koji nisu ziveli u Srbiji a za one koji zive u Srbiji.

#30 cedo

cedo
  • Banned
  • 152 posts

Posted 01 March 2008 - 13:13

postoji "srbijanski", i u upotrebi je (italija - italijanski)
kad se pridev "srpski" rastereti od značenja koje mu daje naziv etnije, možda se nađe mesta i za značenje vezano za državu

Ako tebe vredja naziv "srbijanska" ja je vise necu koristiti, ali taj naziv se koristi u vestima na bosnjackom i hrvatskom jeziku i to bez trunke omalovazavanja ka srpskom narodu. Oces li i njih ispravljati?

Pojam "srbijanski" u sintagmama kao npr. "srbijanski predsednik, srbijanski parlament, srbijanski pisci, srbijanska politika, srbijanski ministar, srbijanski veleposlanik, srbijanski premijer" koristi se gotovo isključivo u "kroacijanskoj" dnevnopolitičkoj retorici.

U Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori (mada u Crnoj Gori sve češće ima sporadičnih izuzetaka) koriste se sintagme tipa: predsednik Srbije, parlament Srbije, Udruženje književnika Srbije, ministar Vlade Srbije, ambasador Srbije u, premijer Srbije.

Podmetnuto kukavicje jaje :rolleyes:

Edited by cedo, 01 March 2008 - 13:14.