Jump to content

Photo

srbijanija i srbijanijci

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
184 replies to this topic

#181 Gjergji

Gjergji
  • Members
  • 6,202 posts

Posted 04 March 2008 - 21:42

Jednostavno mi taj izraz smeta kada dolazi od drugih ljudi
koji su barem u istoj meri nacionalisti,shovinisti kao i prosecan srpski gradjanin ili seljak
koji glasa SRS.

Ovo je meni namenjeno, vidim. Gde si to videla kod mene nacionalizam i sovinizam? Pa ja mrzim sve nacionaliste i soviniste pa i ove moje. Da sam na nekom albanskom forumu, sigurno bi se isto ponasao prema njima, sa sve simboliku velikih slova. Da li si u stanju da shvatis ovako jednostavnu stvar? Nadam se da jesi.

#182 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 04 March 2008 - 22:20

2 Teja
....................

Iz mog bivstvovanja na 4umu ti znas kakav je moj odnos prema "tudjem dvoristu".
Zato mene ne sekiraju oni "koji su barem u istoj meri nacionalisti, sovinisti, kao i prosecan ...".

Vidis - tako dodjosmo do sustine.

Mene samo interesuju ovi iz zemlje u kojoj sam se slucajno rodio, a sada zivim u njoj.
Meni nikada nije palo na pamet da razgovor sa nekim "iz tudjeg dvorista" zapocinjem u stilu: pa sta vi to radite, kako vas nije sramota ... ovo_ono. Ocas bi diskusija otisla u propast. Pa i gore.

Neiskrene i manipulatorske (po meni) tvrdnje kako su neki nikovi toliko osetljivi da ih nervira / iritira ovo_ono smatram za prenemaganje i pokusaj da se izboksuje neki status koji nisu mogli da postignu pisanijem.

Zamisli da sam obznanio da me uzasno vredja / iritira svaki pokusaj bilo kog forumasa gde me poziva na "jedinstvo / zbijanje redova u ovom teskom trenutku". I zahtevao intervenciju Moderacije. Da nije zalosno bilo bi smesno.

Jos nesto, - imam utisak da si u svojim poslednjim postovima pocesto potezala "mi - vi". Iznogud.
To ti ne treba. Ja tako nesto nikada ne bih rekao, osim u sali sa nekim koga dobro poznajem, ili nekoj privatnoj diskusiji u cetiri oka.
Iz jednostavnog razloga - ne bih ja da na svoja omatorela kinichka pleca tovarim srBski (pa ni srpski) politicki diskurs zadnjih dvadesetak godina. Ako su vec toliko mocni i sposobni - a sta cu im ja?

Nasilno nametanje "mi - vi" je proizvelo to, da su neki vise nego pristojni, istinsko demokratski nikovi "ne-Srbi" - jednostavno odlucili da odu. Ogromna, ali zaista ogromna, vecina "inih" 4umskih nikova se pridrzava jednog razloznog, utemeljenog demokratskog pristupa, pa je pitanje samo za "nas": umemo li mi da ih citamo? Jesmo li spremni da cujemo ponekad / pocesto i neprijatnu istinu?

Takodje, postoji jedna tendencija da neki nikovi pomalo nasilno uturaju u "internetsku komunikaciju" nesto iz strucnih rasprava. Gde bi hteli da kao u "strucnom radu" zadaju temu, kljucne reci, razradu, citate i rezime.
I da se posle toga rezolutno_obavezujuce primenjuju neki njihovi stavovi.

To je besmislica. Forum tome ne sluzi.
To je za savetovanja, simpozijume, strucne rasprave gde uvek, ali, jednostavno - u_v_e_k - ima vise suprotstavljenih misljenja.
U ostalom, - cemu sluzi diskusija?

Samo toliko.
Btw, moj pokojni deda, prava srbenda, za sebe je uvek govorio da je Srbijanac.

PS.
Nego, Tejo od Taunusa, kad budes bila u Zajecaru, - nemoj da te mrzi, - svrati do Narodnog muzeja. Probaj tamo da nadjes neku literaturu, Godisnjake / Glasnike. Koliko se ja secam neke literature i tamo (oko Zajecara) je narod / stanovnistvo zestoko izdiferenciran po nacionalnoj pripadnosti. Sve sa "šoplukom" - Torlacima. (Nadam se da znas sta je to).
Etnografski muzej u BGd je valjda (?) '70-ih godina imao specijalno izdanje svog "Glasnika" koji je bio citav posvecen Zajecaru i okolini.

PPS.
To sto je Kastor patentirao naziv "kosmeticar" potvrdjuje samo jedno - nema tog Zakona/Pravila koji moze spreciti ljudsku misao / imaginaciju.
Da nije tako - sedeli bismo po krosnjama drveca i srali u svoje zivotinjske kože.

...

#183 avramova

avramova
  • Members
  • 8,594 posts

Posted 04 March 2008 - 23:00

Nego, Tejo od Taunusa, kad budes bila u Zajecaru, - nemoj da te mrzi, - svrati do Narodnog muzeja. Probaj tamo da nadjes neku literaturu, Godisnjake / Glasnike. Koliko se ja secam neke literature i tamo (oko Zajecara) je narod / stanovnistvo zestoko izdiferenciran po nacionalnoj pripadnosti. Sve sa "šoplukom" - Torlacima. (Nadam se da znas sta je to).Etnografski muzej u BGd je valjda (?) '70-ih godina imao specijalno izdanje svog "Glasnika" koji je bio citav posvecen Zajecaru i okolini.

PPS.
To sto je Kastor patentirao naziv "kosmeticar" potvrdjuje samo jedno - nema tog Zakona/Pravila koji moze spreciti ljudsku misao / imaginaciju.
Da nije tako - sedeli bismo po krosnjama drveca i srali u svoje zivotinjske kože.

...

Jesu, u pravu si. I dan danas se sela odredjuju kao torlacka ( pa i ljudi kao Torlaci),vlashka,
kosovska,bugarska (verovatno i preskocih neko). I ima i jedno romsko (Romi iz Bech :rolleyes: )

Torlacki se, ako se ne varam smatrao i posebnim jezikom. Sada se nazalost izgubio.
Ima i u Zajecaru arhiv a sada cu stvarno i da ronjam malo tamo. Zanimljivo da se u selima
u kojima zive Bugari ne slave slave.Jesu pravoslavci,naravno, ali slavu nemaju, a i cuveni
"grobljanski" obicaji su im malo pitomiji i prizemniji od srpskih.Jedno bugarsko selo, odmah
do Zajecara i na samoj granici sa Bugarskom (Goljami Izvor) ima na primer tradiciju cuvanja
konja. Onako "just for fun" :huh: Svaka porodica ima svog konja. Sada ima na Vojnoj Akademiji
i neka kavalerija pa nekoliko mladih ljudi bash iz tog sela su sada kavalerija :)
o

#184 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 05 March 2008 - 00:43

2 Teja
....................

Vidis, to sam ti hteo reci. Na primeru tvog Zajecara.
Tesko da kroz Istoriju postoji jedna uniformna i kompaktna Srbij, a tim pre mitska "Srbija", gde sve puca ko' dren od srpstva i srpskog porekla.
Tako nesto nije postojalo ni u titinoj Jugoslaviji.

To zazivalnje "mitskog srpstva", je samo uzasni proizvod novokomponovanog srBsko_naZiJonskog kolektivnog ludila.

Sad cu da se kinichki nasalim: a sta mislis Tejo, da kopnes malo dublje po porodicnom stablu - mozda onaj izraz "Teja Srbijanka" uopste ne bi bio uvredljiv?
Uostalom, - to nije nesto cega bi se bilo ko trebao stideti.

Treba se stideti druge stvari - a to je: pomodna "srBska pokondirenost". Zamisli samo - odjednom svi Srbi / srBovi "do desetog koljena"?

-----------------------------------

A sada nekoliko cictata od B. Pekica / "Jazonove vatre".
(Nesto o Beogradu)

... U istoriju ulaze najzad i Srbi. Iako po narodnoj tradiciji ratnici, mi smo jedini posednici Beograda, koji smo ga, osim 1806. dobijali na poklon umesto na snagu. Sve do konačne predaje gradova, na jastučetu od svile, godine 1867. mi smo Beograd držali samo dva puta: s Dragutinom, od 1284. do 1319, i sa Stefanom Lazarevićem, od 1404. do 1427.
...
I oba ga puta nismo dobili na mač nego kao feudalni dar ugarskih kraljeva. Od doseljavanja na Balkan do Predaje gradova 1867, Beograd je u srpskim rukama bio ukupno – pedeset osam godina.
...
Godine 1717. kad su Austrijanci, pod Evgenijem Savojskim, osvojili Beograd, da ga drže do 1739, i u novom ratu vrate Turcima, građani su stanovali u 316 kuća od 1290 zatečenih. U preko 900 stanovali su austrijski vojnici. Od 316 građanskih kuća, 39 je pripadalo srpskim porodicama. U 47 stanovali su Jevreji. U 29 Jermeni. Zatim je tu, od osmanskih vlasti privilegovana, moćna grko-cincarska kolonija. Naseljavaće se i nemačka sirotinja. Kome je onda, uistini, Beograd godine 1717. etnički pripadao?
...
Kad su 1739. ponovo zauzeli Beograd, Turci su u njemu zatekli 45 Jevreja i 8 Srba. Dobija se utisak da je Srba sve manje, ukoliko su na Balkanu i u Beogradu duže.
...
Sve do Ustanka i Karađorđevog ulaska u grad, godine 1806, za pun vek dakle, istorija Beograda, osim čume, požara i nabijanja na kolac, ne beleži ništa što bi normalan čovek trebalo da zna. A onda je i nama svanula mračna balkanska noć. 1830, u godini Hatišerifa, upaljeno je prvih deset opštinskih uličnih fenjera. Očekivalo bi se da ih 1846. ima bar tri puta više. Nije ih bilo. Nestalo je, u stvari, i onih prvih deset. A zatim je minula još jedna decenija dok 1856, ispred Opštinske kuće i na Terazijama, opet nisu "ubavo i čedno" sinula dva nova državna fenjera – filogenetski preci sablasnog osvetljenja koje i dan danji uživamo.

(KNJIŽEVNOST, BR. 1, 1979)
<<

-------------------------------

Za kraj.
Vidis Teja, kada citas J. Skerlica onda ti je jasno da je "novokomponovana srBska" istorija prepisana / smandrljana u nacionalno-romanticarskom kljucu. Postojao je i raspis Ministarstva narodne prosvete kojim je to bilo naredjeno. Mislim, to i nije neki problem da se to zavrsilo kao i kod svih ostalih evropskih naroda.
Veliki problem za Srbiju je to sto takvo kolektivno ludilo iz XIX veka neki raspiruju i danas.

Ah da, nesto oko Vuka.
Jedan od njegovih ucenika (Sterija ?) mu je predlozio da se prvo napisu / sastave "regionalni", pokrajinski recnici narodnog govora.
Sto je Vuk neznalacki odbio, ophrvan bujajucim nemackim jezickim / drzavnim romantizmom ("Jedan narod, jedna vera, jedan jezik").
Tako da smo zauvek izgubili dragoceni jezicki / leksicki / recnicki materijal.

Pa je sve ono vezano za "srpstvo / Srbiju" - poprilicno retko tkanje.

Zato se i dogadja da te vredja neki benigni izraz, jer smo svi mi ovde zrtve valjatora koji prodaju bedne kopije od par stotina dindzi sa etiketom sa cetiri bele kokoske iz Novog Pazara. Dok u isto vreme, ti, pa i neki drugi, zahtevaju da ih se naziva drugacije, jer mozda neko i pogresi pa pomisli da vase "Prada" cipelice nisu iz Turske?

Pa mi dodje da se zapitam - a sta je to zaista - "Srbija"?

...

#185 avramova

avramova
  • Members
  • 8,594 posts

Posted 05 March 2008 - 13:46

Pa mi dodje da se zapitam - a sta je to zaista - "Srbija"?...

I mene muchi ta boljka (valjda kad predjesh 33 :) onda pocnesh i malo serijoznije
da razmisljash ko si i sta si, a narocito odakle si. Ponekad pomislim kako su ljudi u USA,
AU,Kanada,zaista srecni i bezbrizni jer em nemaju taj genetski usadjen shovinizam,
a i njihovi politicari biju druge Kosovske Bojeve, savremene ,prilagodjenje danasnjem
modernom drustvu i vremenu. Ne znam ko uopste nama i namece ovo vracanje
u proslost i "zurkete na akrepi". Valjda mi to tako zelimo,jer da nije tako,ne bi ni
SPC , a narocito nashi politicari guslali epove iz 14.veka.

Rece u nekom ranijem postu da koristim licne zamenice "MI",ONI"..
Nametnuto mi je ili barem ja to tako osecam.Do skora sam uvek bila
samo "MI" , ali su mi drugi ljudi objasnili da sam ja "JA" i da ne pripadam
u grupu "MI".

Meni licno i nije bash to jako bolno nametnuto, kao sto je na primer
muslimanima iz Bosne koji su isto kao i ti ja bili "MI" , ali im je Radovan objasnio
ko su i sta su.

Ja na zalost ( a mozda i na srecu) ne mogu mnogo da cackam po svojim srbijanskim
korenima jer neke crkve izgorele,nema validnih artija i krstenica.

Pocetak mojih korena su Balkanski ratovi :huh:

Mozda sam i Bugarka ;) Ali yebi ga, i oni su ljudi :rolleyes:

Ono "konjsko selo" se slovi i za rodno mesto Nikole Pashica.

Malo off:(deponija ovde pa pishemo sta hocemo)a i tice se "korena".

Negde oko 1880 (nemo me fatate za rec jer ne znam tacno ni kada je bila Bitka na Marici)
odluci varosh Zajecar da pravi zgradu gimnazije a i kucu Nikoli Pashicu.
Arhitekte bili "rara avis" u to vreme u Srbiji pa pozvali nekog Nemca da projektuje
te dva "objekta": Dosho neki Nemac (recimo Hans Müller) napravio te dve zgrade,
usput se smrtno zaljubio u zajecarsku djevojku ,ozenio se i preshao u pravoslavce.
Uzeo ime Radmilo.Njegov sin uzima Radmilo(vic) kao prezime, a svome sinu daje ime
Zoran. Gimnazija josh uvek postoji (kuca Nikole Pashica je srushena da bi se napravila
moderna "Robna kuca Beograd" u kojoj su sada Kinezi :D

Edited by Teja, 05 March 2008 - 13:50.