Jump to content


Photo
- - - - -

Gljive


  • Please log in to reply
65 replies to this topic

#61 vizl

vizl
  • Members
  • 353 posts

Posted 29 April 2009 - 08:00

slike


Zadnje dve slike su fantasticne :)
Juce sam prvi put spremao i probao sumsko pile. Mljac Mljac :ph34r: Sezona im je topla preporuka.
  • 0

#62 meraklija

meraklija
  • Members
  • 227 posts

Posted 29 April 2009 - 14:54

Već drugu turu Đurđevača beremo iz našeg dvorišta.
Ide vikend,vredi izaći iz grada i sići sa asfalta na travu,livade su pune . :ph34r:

Edited by meraklija, 29 April 2009 - 14:56.

  • 0

#63 vizl

vizl
  • Members
  • 353 posts

Posted 23 July 2010 - 14:06

Malo da ozivimo temu.
Odlucio sam da u dvoristu napravim malu basticu i zelim da kvalitet zemlje poboljsam organskim djubrivom napravljenim u kucnoj radinosti. I i izbor je pao na gljive kao glave razgradjivace organske materije koji ostanu kao djubre. Da slucajno neko ne zna gde u Beogradu mogu da se nabave male kolicine micelijuma (bukovaca, shitake itd itd sto vise to bolje) malo da experimentisem :ph34r: ??
  • 0

#64 acinic

acinic
  • Members
  • 320 posts

Posted 07 January 2011 - 18:04

Malo da ozivimo temu.
Odlucio sam da u dvoristu napravim malu basticu i zelim da kvalitet zemlje poboljsam organskim djubrivom napravljenim u kucnoj radinosti. I i izbor je pao na gljive kao glave razgradjivace organske materije koji ostanu kao djubre. Da slucajno neko ne zna gde u Beogradu mogu da se nabave male kolicine micelijuma (bukovaca, shitake itd itd sto vise to bolje) malo da experimentisem Posted Image ??


Ako sam te razumeo sta zelis :kece: Bolje probaj sa kalifornijskim glistama! ;) Od Bukovace ostaje slama koja opet nije dovoljno razgradjena da bi odmah bila djubrivo. Treba neko vreme u zemlji da se razgradi malo. :)


http://picasaweb.goo.../GljivePecurke#

Volim da fotografisem gljive i da citam o njima, pronalazim! Medjutim u prakticnom delu nisam bas nesto jak :kece: Ne berem gljive u prirodi. Uzgajao sam jednom Bukovacu. Delimicno sam imao uspeha! Nadam se da cu probati ponovo nekada. Nazalost kod nas se malo uzgajaju pecurke! I malo se koriste u ishrani! A tako su zdrave!


  • 0

#65 Rahel

Rahel
  • Members
  • 5,435 posts

Posted 19 October 2016 - 23:05

Tema je vraćena iz arhive. Pucajte :)


  • 0

#66 barracuda

barracuda
  • Members
  • 8,372 posts

Posted 20 October 2016 - 00:35

Zadnje dve slike su fantasticne innocent.gif
Juce sam prvi put spremao i probao sumsko pile. Mljac Mljac thumbsup.gif Sezona im je topla preporuka.

 

izvanredno, nikad bolju gljivu nisam jeo. dugi niz godina sam imao splav na Savi i svake sezone se znalo - u periodima "majskih voda" tražiš vrbu. pokušavam da se setim da li sam ih skidao i sa topola, ima tome već nekih godina pa se zaboravilo pomalo...

 

mnogi čine grešku kad skidaju šumsko pile tako što skinu sve umesto da ostave makar komadić, zato što će tako i sledeće godine izrasti. naravno, mora biti bledožuto/žuto jer, kad krene da poprima narandžastu boju kasno je za bilo kakvo kulinarstvo.

 

od šumskog pileta sam najviše voleo šnicle. :D

 

mislim, pravili smo sve i svašta ali mi je najbolje bilo panirano i u kombinaciji sa žabljim batacima. čist savski rad - šumsko pile i bataci od žaba kojih je bilo mali milion oko splavova. doduše, bilo mi je bilo žao da ih umlaćujem pa je to uvek radio neko drugi, ali sam se za ovo prvo svake godine svojski trudio. :)

 

verujem da bi cena šumskog pileta (kad bi postojalo u prodaji) bila paprena.


Edited by barracuda, 20 October 2016 - 00:40.

  • 0