U nas se ta pecurka zove Vrganj i hit je medju narodom i opste poznata,prvo se ona nauci,pa sve ostale.

@magripa65
Preporucuje se branje sampinjona na livadi,jer se tada moze zameniti sa Otrovnim sampinjonom (Agaricus xanthodermus),koji na srecu nije smrtno otrovan,vec izaziva gastrointestinalni sindrom,tj. bolove u stomaku i probavne smetnje.Ja licno sam ga jeo bez problema,fora je u tome da se livadski sampinjoni prokuvaju malo,pa tek onda spremaju.Kuvanje nije obavezno,osim kada smo u dilemi da li je neka od pecuraka upravo Xanthodermus,zato je najbolje prokuvati,jer je otrov te pecurke termo labilan i neutralise se sa prvim kljucanjem.
Sampinjoni se mogu zameniti i sa Cortinarius aleuriosmus,cija jestivost nije utvrdjena,a mogu se jos zameniti i sa Amanita virosa,koja je smrtno otrovna.
Zato i ja kao i @vrnechanin ne preporucujem da se u berbu ide bez nekog ko se (bar malo) razume u pecurke.
A ne postoji pravilo koje ce nam posluziti kao sablon za prepoznavanje otrovnih od jestivih.Kada sam ucio o gljivama,prvo su me naucili da prepoznajem otrovne i dejstvo njihovih otrova,to je jako bitno.