Jump to content


Photo

Religija, sta to bese?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
13 replies to this topic

#1 Real_Djenka

Real_Djenka
  • Members
  • 11 posts

Posted 17 September 2002 - 09:15

Razlog zapocinjanja teme: Komentari na vest o poseti Divca, Stojakovica i Bodiroge... Nije bitna vest nego komentari gde se razvila jedna vrsta rasprave o religiji, pre svega hriscanstvu. Mlooooooooogooooo bih voleo da cujem jos misljenja na tu temu. Svi su dobrodosli, svako je misljenje vazno zato procitajte komentare (ako vas ne mrzi) i otvorite dusu (hriscansku, muslimansku, jevrejsku, budisticku, ateisticku...)

Sve je u principu zapoceo moj komentar (Djenka) koji se tice 'hriscanske pobede'. Jedno me muci: Ako se govori o hriscanskoj pobedi, sta to znaci? Da ce ostali da izgube? Ili da ce svi uvideti besmislenost svojih religija pa ce preci u hriscanstvo? Ako je to slucaj onda kojoj ce crkvi pristupiti: Katolickoj, protestantskoj, pravoslavnoj? Ako pravoslavnoj onda kojoj: Srpskoj, bugarskoj, ruskoj, makedonskoj, grckoj...? Ko je u pravu? Ili su svi u pravu? Ako su svi u pravu, zasto se onda ne ujedine?

Po mom misljenju, hriscanstvo je postalo propala stvar onog trenutka kada se uhvatilo u kolo sa vlasu (III vek nove ere) jer vlast kvari sve. Naravno da ima izuzetaka i da su religiozne norme bile potrebene (donekle) da se obuzda zivotinja u coveku ali da crkva podrzava nacelo: 'Bogu bozije, caru carevo'?!? Sta to znaci, da je Bog uz vlast?!? Da je trebalo placati poreze i dazbine zato sto Bog to 'preporucuje'? Ako je Hrist ucio ljude da se odreknu materijanog zivota i da Bog nije u hramovima zasto su onda crkve ukrasene zlatom (kao stari paganski, rimski, grcki... hramovi) i zasto se utrkuju u izgradnji veceg i lepseg 'svetog zdanja'?

Lista pitanja je predugacka za jednu poruku.. Da probamo sa par odgovora.

#2 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 17 September 2002 - 17:44

a gde su ti komentari?

#3 sonja

sonja
  • Members
  • 683 posts

Posted 17 September 2002 - 17:56

Gandhi je jednom prilikom lepo rekao: I like your Christ, I do not like your Christians. Your Christians are so unlike your Christ.

#4 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 17 September 2002 - 18:00

nadjoh na sajtu...

komentar...?
ili trazis odgovor?
:wink:

fora je shto su sada nashi "plavi" jaaako popularni i shto njihova poseta bilo kome ili bilo chemu predstavlja izvrsnu reklamu.

tako je uvek bilo, secam se '98. kad su morali da idu na prijem kod dragog nam, nadam se uskoro pokojnog, Cobija.

kakve veze ima crkva sa sportistima?
ama bash nikakve.

kao shto nema veze sa gotovo svim svetovnim stvarima ali to im ne smeta da ideju boga uvlache u sve pore svetovnog zivota.

budalashtina

_________________
My bed is pulling me, gravity, Daysleeper...

[ Izmena poruke: DUNADAN na dan 2002-09-17 19:03 ]

#5 Real_Djenka

Real_Djenka
  • Members
  • 11 posts

Posted 18 September 2002 - 00:21

Trazim misljenje, bas kao Sonjino. Sta mislis o religiji uopste? Malo sam se dotakao i crkvenih naplacivanja: vencanje, rodjenje, krstenje... Zasto naplacivati 'boziju' uslugu? Ko nema para ne moze biti krsten?!? Pa sam se dotakao izgradjivanja velikih hramova, zar nije bolje graditi bolnice? Ili renovirati stare? Cemu zlato po crkvama kada se Hristovi ucenici odrekose svega materijalnog. "...Lakse kamili kroz iglene usi...".

Ima tu mlogooooooo zanimljivih pitanja.

Ali da vam ispricam jedan od mojih razgovora sa izuzetno religioznom osobom katolicke veroispovesti (Irac, programer, iz veoma religiozne porodice). Kao sto su neki mozda primetili u par zemalja Evrope se vodila zestoka rasprava na temu abortusa. Crkva naravno to zabranjuje iako ima svestenika koji abortus i pordzavaju. Pokusacu da rekonstruisem razgovor:

On: "Abortus je ubistvo"
Ja: "Kako ako dete nije rodjeno?"
On: "To dete ima dusu, znaci zivo je"
Ja: "Ali po tvojoj crkvi nekrsteni nemaju dusu, zar nije tako?"
On: "Da ali dete u utrobi majke ima dusu"
Ja: "I izgubi je kad se rodi?!?"
On: "Ne...ali..."
Ja: "A dete u utrobi nekrstene majke? Ima li ono dusu?"
On: "Pa naravno da ima"
Ja: "I sta se desava kad se dete rodi?"
On: "Pa... Nisam bas siguran ali abortus je ubistvo u svakom slucaju"

I na tome se zavrsilo. Vise nije zeleo da prica na tu temu iako je sam inicirao razgovor.

#6 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 18 September 2002 - 01:14

:smile:
dobro si ga izvozao :smile:

shta mislim o religiji?
nothing good.
religijski spisi su jedna stvar a interpretacija istih je neshto potpuno suprotno.

nikad vecih osuda nije bilo nego shto ih ima u interpretaciji religije od strane sveshtenih lica, onih koji bi najbolje trebalo da znaju i da se pridrzavaju principa "ne sudi da ti ne bi sudili".

shta mislim o religiji?
da je najvece s*****e ikad izmishljeno.
svi zaboravljaju zashto se ideja boga uopshte stvorila in the first place; neobjashnjive pojave su pripisivane vishim silama.
kasnije je Bog postao izgovor za ratove i pogrome

uzas...

koliko je zlochina bilo koji su se sprovodili pod okriljem crkve...

ako ikad budesh chitao "Karamazove" ili ako si ih chitao, mozda ces se setiti poeme koju je napisao Ivan-ateista i koju je isprichao Aljoshi-verniku, zove se "Veliki Inkvizitor" o Isusovom drugom silasku na Zemlju i njegovom "sukobu" sa velikim shpanskim inkvizitorom.
odlichna kritika religije in my opinion, mada bi neki drugi rekli da je to odlichna pohvala religiji.
Isus koji predstavlja sve ono shto je u religiji dobro i pozitivno naspram inkvizitora, manipulator zivotima u ime boga u kog ne veruje.

odlichan prikaz kako religija treba da izgleda i antipod tome, kako religija stvarno izgleda interpretirana od strane inkvizicije, u tom sluchaju.

anyway, interesantna je pricha o abortusu.
josh jedan primer trpanja crkve tamo gde joj nije mesto.
moje telo je moje telo i ako ne zelim dete to je iskljuchivo moja odluka.
ne znam shta crkva u svemu tome trazi, i da li bi sa njihovog stanovishta bilo zgodnije da majka rodi dete pa ga ostavi u nekom kontejneru ili ga ubije u nastupu postporodjajne depresije ili whatever...

evo primera:
drugarica iz srednje shkole, izbeglica iz vukovara, posle rata, njen cale ubije njenu kevu i baku (tashtu), on zavrshi u zatvoru a ona ostane sama sa starijim bratom, bez majke i bake i sa ocem kog ne zna da l da mrzi ili shta...

ode devojka da studira zurnalistiku u BGD, imala momka nekoliko godina, gradila normalan zivot.

ovde moram da napomenem da je devojka loma priglupa :wink:

naidje na nekog sveshtenika, koji joj u glavu usadi ideju da je greh imati odnose pre braka, da ce dospeti u pakao ako tako nastavi i sve u tom maniru.
chuj dalje; devojka prestane da spava sa momkom, posle nekoliko meseci, momak je napusti.
sad je u potpuno religioznom fazonu, duge suknje, tamne boje, nema farbanja kose (bila je plavusha), nema seca, nema smeha, nema hedonizma u bilo kom pogledu...nema nicheg a pogotovo ne zdravog razuma.

i to sve zato shto je neko bio dovoljno isfrustriran svojim sopstvenim zivotom i ko nije nashao za shodno da se prvo posveti sebi i poboljshanju sopstvenog sebe vec je nashao da mudruje i sudi o drugima

religija?
prezirem religiju

#7 5ko

5ko
  • Members
  • 1,479 posts

Posted 18 September 2002 - 12:52

BILJEŽNICA ROBIJA K.

AKCIJA TINGUL

Ja sam ugibao u ispovjedačnicu u Gospe od Cukra. Iza mrižice je bio onaj fra Ive i kopao je nos. Fra Ive je rekao: "Ajmo pivaj, neam puno vrimena!" Ja sam zlamenovao se i rekao sam: "Oče, grješio sam!" Fra Ive je rekao: "Ne sumnjam, sinko!" Ja sam rekao: "Oče, grješio sam masu više nego ina-če!" Fra Ive je rekao: "Sumnjam, sinko! Samo pivaj više, šta si grješio?!" Ja sam najprvo se nakaš-ljao. Onda sam ja rekao: "Špijunira sam jednog popa usrid pedofilije!" Fra Ive je u roku munja izvadijo ruku iz nosa. Onda je viknijo: "Molim?! Šta si činijo?!" Ja sam rekao: "Špijunira sam jednog popa usrid pedofilije!" Fra Ive je dreknijo: "Šta to govoriš, čoviče?! Kojeg popa?!" Ja sam rekao: "E, to nisam siguran da vam mogu reć!" Fra Ive je viknijo: "Ma šta nemoš reć, jebate?! Iz koje je župe ti pop?!" Ja sam rekao: "Iz koje je župe... iz koje je župe... Pa iz Gospe od Cukra!" Fra Ive je zinijo: "Molim?" Ja sam rekao: "Iz Gospe od Cukra!" Fra Ive je rekao: "Pa jebate irud, pa ja sam jedini pop u Gospe od Cukra!" Ja sam rekao: "Bingo! Mogli bi se javit na kviz za postat miliju-naš!" Fra Ive je kroz mrižicu iskobečio oči u mene. Onda je zarežao: "Sinko, ti definitivno nisi norma-lan!" Ja sam rekao: "Ne znam ja ko tu nije normalan!" Fra Ive je dreknijo: "Slušaj, zdimiću te šakom kroz mrižicu ne prestaneš li srat! Šta si mi uopće doša sa tim bljuzgama na ispovjed?! Da ti dam izmolit dvajs oče-naša i da se ideš kući smijat, a?!" Ja sam rekao: "Ne treba meni dvajs očenaša, nego mi treba dvista kuna da ne lajem okolo o slučaju pedofilije!" Fra Ive je urliknijo: "Ha, ucjenjivaš! Ucjenjivaš, majmune, a?! Usudijo si se doć u crkvu i ucjenjivat, je li?!" Ja sam rekao: "Ništa ja ne ucjenjivam, nego sklapam poslovni dogovor! Ili je vama isti kua ako se pročuje ono o pedofiliji?" Fra Ive je skočijo: "Ama kojo o pedofiliji, majmune jedan majmunski?! Kako moš tako kurbanjski izmišljat?!" Ja sam rekao: "Ništa ja ne izmišljam!" Fra Ive je urlao: "Izmišljaš, izmišljaš! Oćeš me brumat za izvuć dvista kuna!" Onda sam ja fra Ivu pitao: "A jestel juče tražili od sestre Melite da vam skuva tingul od kokoši za obid?" Fra Ivi je uletila lakša zbunjoza. On je pitao: "Molim?" Ja sam rekao: "Pitam, jestel juče tražili od sestre Melite da vam skuva tingul od ko-koši za obid?" Fra Ive je rekao: "Jesam!" Ja sam pitao: "A jel se onda sestra Melita vratila i plakala da ne može nikako ulovit kokoš u dvoru?" Fra Ive je rekao: "Je!" Ja sam pitao: "A jestel vi onda izgibali u dvor i zalaufali se za kokošom da je pribekite za u tingul?" Fra Ive je rekao: "Jesam!" Ja sam rekao: "He-he, znači priznajemo... he-he-he, znači ništa ne sakrivamo..." Fra Ive je kriknijo: "Šta priznajem, jebate konj?! Šta ti ustvari oćeš reć?!" Ja sam rekao: "Nije važno šta ću vama reć, nego šta ću drugima reć!" Fra Ive rekao: "O čemu ti spikaš, čoviče? Štaš im reć? Da sam bludno sagrješio jer sam se naždra tingula?" Ja sam rekao: "Tingul neću spominjat, jerbo me ne zanimaju vaše privatne stvari!" Fra Ive je viknijo: "Štaš im onda reć, mejmune?" Ja sam rekao: "Reću im da fra Ive ganja mlade koke po župnom dvoru!"

#8 Dragan

Dragan
  • Members
  • 2,171 posts

Posted 18 September 2002 - 15:19

Naivna istorija religija (za Spaleta, trifketa, Mileta,Laficu ...) od mene neznalice i nevernika :

1.U pocetku stvori Bog nebo i zemlju i coveka po svom oblicju (i zenu naravno od njegovog rebra da mu ne bude dosadno)

2.Bog i covek se dobro slagase sve dok zena ne otide na pijacu da kupi jabuku. Nazalost ona je bila gen manipulisana (mislim jabuka) i ona (zena) zbog toga morase da trazi novi stan. Osim toga bese osudena (na neodredeno vreme) da bude necista jednom mesecno (u slucaju da je prezivala obrezivanje i sl.) i da se pokriva od glave do pete (kako gde). Sad zasto je i covek (misli se na muskarca) morao ni kriv ni duzan da pode sa njom ne bih vam znao reci. Na kraju krajeva sve je to zamesio Davo.

3.Nekoliko miliona godina kasnije na jednoj maloj planeti izgubljenoj u svemiru sretose se osnivaci svih velikih religija. Bilo je divno videti toliko lepih, dobrih, bozanstvenih muskaraca na jednom mestu. Slavili su Boga svaki na svoj nacin, a ipak nekako isto. Poput razlicitog cveca na livadi davali su svoj miris svakom prolazniku dobre volje. Nije im bilo potrebno puno reci da bi se razumeli. Dovoljan je bio i jedan pogled ili osmeh.

4.Par stotina godina kasnije sastali su se velikodostojnici (muskarci) velikih religija ne bi li razjasnili neke sporne strane ugovora sa Bogom, podelili Zemlju na ravne casti (obore) i dogovorili se glede saradnje u privodenju ljudi Bogu. Odore su im bile lepe, protkane svilom i zlatom, glave sede i mudre, misli uzvisene i smirene. I sve je proslo dobro, mada je svako od njih onako u potaji znao da je samo njegov Bog pravi i da je samo ime koje oni znaju jedino ispravno.

5.Nekoliko hiljada godina kasnije sastase se opet predstavnici raznih religija. Mnogo njih. Na bojnom polju. Naravno religija je bila samo paravan, dobar izgovor da bi se oni razliciti mrzeli i uklonili ali ponekad je izgovor mogao biti i jedan od velikih uzroka. I tako su se ljudi klali vekovima jer im niko nije rekao da je Bog jedan, da je njegovo bice od ljubavi satkano i da ime nije toliko vazno. A uz to im niko nije javio da je Bog vec odavno mrtav! Ubili su ga naravno njegovi vernici.

6.I onda je religija dosla do Srba. I sve se okrenulo na dobro ... (...copyright by trifke)

7.nastavice se ...

Znam da ce mi Mile sad reci da je to vec u mnogim teoloskim knjigama sve dobro objasnjeno ali meni se eto bas neda da citam sve te prasnjave knjige kad je napolju tako lep dan. A i nema bas puno veze sa Srbijom i Srbima.

O bedi religija

Ja verujem u boga cije je ime X i cije je ucenje opisano u knjizi Y kao i u verovanja i rituale koji su se tokom vremena i na nasim kongresima utvrdili kao ispravni.
Logicno je da:
1. Svi oni koji ne veruju da se bog zove X i da je Y bozanska knjiga kao i oni koji ne cine rituale kako ih ja i jos neki moji savernici cine,
neminovno pripadaju drugoj strani tj. djavo ih je uzeo pod svoje i samim tim zavrsice u paklu
2. Isti nemaju pravo na ravnopravan tretman u drustvu tj. treba se truditi svim sredstvima da istih bude sto manje jer ce time nas biti sto vise
3. Sredstva koja su gore pomenuta mogu biti raznolika i svako treba da ih primenjuje prema svojim mogucnostima. Tako ce neki samo propovedati (o ljubavi naravno) a neki ce se latiti i konkretnijih nacina dako bi isterali necistog iz drugih (pa makar mu i dusu isterali). A neki ce samo u potaji misliti ispravno i gledati popreko.


Kao sto vidite moji stavovi su slicni vasima. Ipak imao bih nekoliko primedbi :
1. Religija po meni nije izmisljena zato sto se covek plasio i nije znao da objasni njemu cudne i nepoznate pojave vec je nesto sto je svojstveno ljudskom bicu - nasa svest, koja je viseslojna, zaronivsi u dubine sebe otkriva svetove koje nemozemo svesti na materijalne pojave
2. Mi neznamo izvorno ucenje hriscanstva vec smo ga dobili iz druge ruke, interpretiranog od raznih clanova crkve, tako da nisam siguran da je Isus u toj meri ili na takav nacin odbacivao materijalni svet - glupo bi bilo da Bog svet koji je stvorio odbaci kao gresku - pre ce biti da je Isus stavljao naglasak na ono sto je ljudima tada trebalo a oni su ga u skladu sa svojim (ne)mogucnostima (ne)razumevali
3. U vezi sa ovim pod 2 smatram da je sasvim u redu da svestena lica koja obavljaju odredjene ritualne radnje dobiju i naknadu za to sto rade. Duhovno znanje i veza sa bozanskim se nemogu kupiti i prodati ali taj covek ipak treba da bude placen za obavljanje svog posla. Klasican sistem po kome ucenik ostaje da zivi kod ucitelja predajuci mu sve svoje a zauzvrat dobijajuci znanje i sve sto mu je potrebno tesko da moze da funkcionise danas.

[ Izmena poruke: Dragan na dan 2002-09-18 16:27 ]

#9 Real_Djenka

Real_Djenka
  • Members
  • 11 posts

Posted 18 September 2002 - 20:51

Slazem se da ljudi treba da zive od necega, na kraju krajeva zivimo u takvom, materijalnom, svetu gde se od ljubavi zaista ne moze ziveti duze od tri dana. I ni priblizno ne znam kolicine novca koje crkva dobija od donatora ali znam da sam video popove sa zescim automobilima i odelima (ne mantijama) za vreme najgore krize u Srbiji.

"...do as I say, don't do as I do..." - Genesis

#10 ivan

ivan
  • Members
  • 152 posts

Posted 19 September 2002 - 17:17

No words can describe it
No example can point to it
Samsara does not make it worse
Nirvana does not make it better
It has never been born
It has never ceased
It has never been liberated
It has never been deluded
It has never existed
It has never been nonexistent
It has no limits at all
It does not fall into any kind of category
Buddhism: Dudjom Rinpoche on the Buddha-nature, quoted on p. 142 of The Tibetan Book of Living and Dying

[ Izmena poruke: ivan na dan 2002-09-19 18:32 ]

#11 ivan

ivan
  • Members
  • 152 posts

Posted 19 September 2002 - 17:19

The paradox of Word's self-emptying

Indeed the mystery of Christ runs the risk of being disbelieved precisely because it is so incredibly wonderful. For God was in humanity. He who
was above all creation was in our human condition; the invisible one was made visible in the flesh; he who is from the heavens and from on high
was in the likeness of earthly things; the immaterial one could be touched; he who is free in his own nature came in the form of a slave; he who
blesses all creation became accursed; he who is all righteousness was numbered among transgressors; life itself came in the appearance of death.
All this followed because the body which tasted death belonged to no other but to him who is the Son by nature.
(On the Unity of Christ, p. 61)

{For the salvation of the whole world Christ} wished to suffer, even though he was beyond the power of suffering in his nature as God, then he
wrapped himself in flesh that was capable of suffering, and revealed it as his very own, so that even the suffering might be said to be his because it
was his own body which suffered... Since the manner of the economy allows him blamelessly to choose both to suffer in the flesh, and not to suffer
in the Godhead (for the selfsame was at once God and man)...(cf. 1 Pet. 4:1).
(On the Unity of Christ, p. 118 )

[ Izmena poruke: ivan na dan 2002-09-19 18:26 ]

#12 ivan

ivan
  • Members
  • 152 posts

Posted 19 September 2002 - 17:47

Holiness is twofold... At first it is effort, then a gift. In other words, if you strive to be holy, you are eventually endowed with holiness.
The effort consists in separating and removing yourself from the material aspect of things and linking yourself with the divine...

But it is impossible to attain this state on you own. After all, you are physical -- flesh and blood. So ultimately, holiness is a gift.
What you can do is strive to pursue true knowledge. Be persistent in learning how to sanctify what you do. In the end, the Blessed
Holy One will guide you on the path that it wishes and impart holiness to you, so that you become holy. Then you will succeed,
attaining union continuously.

Judaism: Daniel Matt quoting Moses Hayyim Luzzatto's Mesillat Yesharim on p. 158 of The Essential Kabbalah: The heart of Jewish
Mysticism

[ Izmena poruke: ivan na dan 2002-09-19 18:47 ]

#13 ivan

ivan
  • Members
  • 152 posts

Posted 19 September 2002 - 18:08

Seeing the light

During the day he managed a patrician's household and daily went to the palace, engaged in worldly affairs, so that no one was aware
of his pursuits. ...One day, as he stood and recited, "God, have mercy upon me, a sinner" (Lk. 18:13), uttering it with his mind rather
than his mouth, suddenly a flood of divine radiance appeared from above and filled all the room. As this happened the young man lost
all awareness [of his surroundings] and forgot that he was in a house or that he was under a roof. He saw nothing but light all around
him and did not know if he was standing on the ground. He was not afraid of falling: he was not concerned with the world nor did
anything pertaining to men and corporeal beings enter his mind. Instead, he seemed to himself to have turned into light. Oblivious of all
the world he was filled with tears and with ineffable joy and gladness. His mind then ascended to heaven and beheld yet another light,
which was clearer than that which was close at hand. In a wonderful manner there appeared to him standing close to that light, the
saint of whom we have spoken...

Christianity: St. Symeon the New Theologian in The Catechetical Discourses XXII

[ Izmena poruke: ivan na dan 2002-09-19 19:09 ]

#14 Real_Djenka

Real_Djenka
  • Members
  • 11 posts

Posted 19 September 2002 - 20:26

Ivane, hvala ti na trudu ali ja sam se nadao misljenju pre nego citatima. I to na srpskom, please:wink: