Spremanje hrane na pari
#1
Posted 16 February 2008 - 19:37
Ono sto mene interesuje gde se moze kupiti oprema (parokuvaci specijalne serpe ?) za spremanje hrane na pari. Iskustva sa istom opremom (cuo sam pozitivne stvari o ofom uredjaju.) neke druge opcije (kesice od alu folije rerni ???).
Drugo saveti za spremanje hrane na pari kako spremiti brokoli, karfiol mrkvu i sl povrce. Linkovi su dobro dosli saveti takodjer (:
#2
Posted 16 February 2008 - 19:56
edit: Ili treba cediljci.
Edited by Krosh, 17 February 2008 - 00:42.
#3
Posted 16 February 2008 - 20:02
Ja spremam pirinac u cediljki.
Covece koliko informacija. Moze li malo krace i sazetije Recimo samo cediljka da mi bude jasnije
#4
Posted 16 February 2008 - 21:03
Veci proizvodjaci kuhinjske opreme imaju u svom programu specijalne rerne za kuvanje sa parom.
Pogledaj siemens ili miele.
Cena je nazalist poprilicna >2000€ ali je hrana spremljena na taj nacin fenomenalna.
#5
Posted 17 February 2008 - 00:02
#6
Posted 17 February 2008 - 00:49
Covece koliko informacija. Moze li malo krace i sazetije Recimo samo cediljka da mi bude jasnije
Jamie Oliver style, 8 minuta u vodi, posle se prespe u metalnu cediljku precnika kao i posuda za kuvanje (koja se napuni vodom, zavisnosti od visine posude, ali da voda ne dodiruje dno cediljke), prekrije se aluminijumskom folijom i zatvori da ne moze para da prolazi. I tako se kuva jos neki 12 minuta. Ovakav pirinac nije kremast, vec rastresit. Za kremast nek maski kaze recept (arborio).
Ja tako spremam i pirinac+grasak, pirinac+kukuruz i sl. Sve skrob.
Inace ima tih aparata za nekih 3-4 hiljade dinara, Tefal.
Edited by Krosh, 17 February 2008 - 00:49.
#7
Posted 17 February 2008 - 01:28
Postoji posebna posuda za kuvanje pirinca, ali je nikada nisam isprobao, jer pirinac ne volim previse.
Ostalo, povrce, ali i riba, odlicni.
Uz masinu ide i pismeno uputstvo o duzini kuvanja, mada ja uglavnom dodam jos po koji minut, osim ako necu da mi povrce bas krcka pod zubima.
#8
Posted 17 February 2008 - 02:33
Edited by MAGRIPA65, 17 February 2008 - 02:34.
#9
Posted 17 February 2008 - 08:23
Svakom toplo preporučujem!
#10
Posted 18 February 2008 - 12:14
Popravljanju stanja sa organima za varenje više bi doprineo prelazak na presnu hranu (koja sadrži potrebne enzime za varenje), ali kao korak ka tome kuvanje na pari nije loš izbor.U zadnje vreme imam dosta problema sa organima za varenje i izgleda da cu morati potpuno da predjem na kufano povrce zitarice i sl. hranu koju jedu ptice .
Ono sto mene interesuje gde se moze kupiti oprema (parokuvaci specijalne serpe ?) za spremanje hrane na pari.
Drugo saveti za spremanje hrane na pari kako spremiti brokoli, karfiol mrkvu i sl povrce. Linkovi su dobro dosli saveti takodjer (:
Izmedju skupih specijalnih aparata i jeftine cediljke postoji i opcija "rešetke za kuvanje na pari". Proizvodjač je neka japanska firma, može se nabaviti u prodavnici Hema-Kheye-Neye u Hilandarskoj 24 (011 334 5322) a vidjala sam je i po većim samoposlugama. Cena je bila oko 500din, a prednost prema običnoj cediljci je u tome što može da se prilagodi dimenzijama različitih lonaca. Vrlo je mehanički jednostavna, otvara se kao cvet dok "laticama" ne nalegne na zidove posude. Koristi se za kuvanje povrća, dok nažalost za neko zrnevlje (pirinač i slično) ne može da posluži jer su joj rupice suviše velike.
Pri kuvanju na pari povrća koje ima dosta šećera (kao što je cvekla), može se desiti da šećerkasti sok iz povrća iscuri u vodu, i tu se brzo karamelizuje tj. kasnije gadno zagori. Zato u tom slučaju treba tih par minuta kuvanja na pari biti u blizini i eventualno dosuti vodu. Kako kuvanje na pari ionako ne treba da traje dugo (u čemu bi onda bila prednost ?) opasnost od zagorevanja je mala (ali moguća ). Zelenolisnato povrće je najbolji kandidat za kuvanje na pari: kelj, prokulice, brokoli, blitva, spanać, kopriva, kupus... naravno da može i svako drugo povrće. Preporučujem da po koji komad probate i u presnom stanju i tako postepeno predjete na ishranu presnom hranom. Ukus povrća se nekad potpuno promeni termičkom obradom (meni je uvek primamljivije u originalnom izdanju), a kao presno je sigurno prirodnije rešenje za naše organe za varenje.
#11
Posted 18 February 2008 - 23:35
Nacelno se slazem s preporukama, mada, najcesce, ja vise volim povrce kuvano na pari. Koliko dugo, to je iskustvo, koje se vrlo brzo stekne. Posebno bih napomenuo da osim povrca, na pari moze da se skuva i riba ili piletina (nije nesto sto ja jako volim).Popravljanju stanja sa organima za varenje više bi doprineo prelazak na presnu hranu (koja sadrži potrebne enzime za varenje), ali kao korak ka tome kuvanje na pari nije loš izbor.
Izmedju skupih specijalnih aparata i jeftine cediljke postoji i opcija "rešetke za kuvanje na pari". Proizvodjač je neka japanska firma, može se nabaviti u prodavnici Hema-Kheye-Neye u Hilandarskoj 24 (011 334 5322) a vidjala sam je i po većim samoposlugama. Cena je bila oko 500din, a prednost prema običnoj cediljci je u tome što može da se prilagodi dimenzijama različitih lonaca. Vrlo je mehanički jednostavna, otvara se kao cvet dok "laticama" ne nalegne na zidove posude. Koristi se za kuvanje povrća, dok nažalost za neko zrnevlje (pirinač i slično) ne može da posluži jer su joj rupice suviše velike.
Pri kuvanju na pari povrća koje ima dosta šećera (kao što je cvekla), može se desiti da šećerkasti sok iz povrća iscuri u vodu, i tu se brzo karamelizuje tj. kasnije gadno zagori. Zato u tom slučaju treba tih par minuta kuvanja na pari biti u blizini i eventualno dosuti vodu. Kako kuvanje na pari ionako ne treba da traje dugo (u čemu bi onda bila prednost ?) opasnost od zagorevanja je mala (ali moguća ). Zelenolisnato povrće je najbolji kandidat za kuvanje na pari: kelj, prokulice, brokoli, blitva, spanać, kopriva, kupus... naravno da može i svako drugo povrće. Preporučujem da po koji komad probate i u presnom stanju i tako postepeno predjete na ishranu presnom hranom. Ukus povrća se nekad potpuno promeni termičkom obradom (meni je uvek primamljivije u originalnom izdanju), a kao presno je sigurno prirodnije rešenje za naše organe za varenje.
Za coveka koji ima probleme sa organima za varenje sirova hrana nije bolji izbor, nego bas hrana kuvana na pari.
Takodje, sto se ukusa tice, lepo je kad se povrce po zavrsnenom kuvanju i zavisno od kolicine prelije s 1-2 kasike otopljenog putera (vecina recepata) ili sa isto toliko kasika najboljeg maslinovog ulja (moj izbor).
#12
Posted 19 February 2008 - 11:24
Samo nemojte preliti hladno cedjeno maslinovo ulje preko još vrelog povrća, nego sačekajte da se povrće ohladi na normalnu temperaturu za jelo. Možete ga uvaljati u tek samleveno laneno ili susamovo seme, meni je i ta kombinacija jako ukusna.Takodje, sto se ukusa tice, lepo je kad se povrce po zavrsnenom kuvanju i zavisno od kolicine prelije s 1-2 kasike otopljenog putera (vecina recepata) ili sa isto toliko kasika najboljeg maslinovog ulja (moj izbor).
#13
Posted 19 February 2008 - 13:13
Posebno preporucujem filete od bele ribe, kuvane na pari, a potom, prelivene kasikom extra vergine maslinovog ulja, soli, bibera i svez limun (jos bolje lime) po ukusu.
Napominjem da, bar na zapadu (znam za UK i Italiju) postoje i odlicni fileti od nekakve bele ribe iz velikih azijskih reka (Mekong). Ne znam uopste kako se riba zove, ali su fileti odlicni.
Vino: Lako, belo, ali ne kiselo...
Edited by vladan, 19 February 2008 - 13:14.
#14
Posted 19 February 2008 - 15:16
#15
Posted 19 February 2008 - 18:28
Mada riba kuvana na pari, ne vidim da bi to moglo biti ukusno.