Jump to content

Photo
- - - - -

Zivot sa ljudima koji poseduju pse

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
24 replies to this topic

#16 draganav

draganav
  • Members
  • 10 posts

Posted 13 February 2008 - 18:46

Vlasnici pasa svoj neuspeh u vaspitavanju ljubimaca ne treba da prebacuju na lutalice. Lutalica nece da skoci na vas, nece da vas juri, da vam lize decu i sl. To uglavnom rade vaspitno zapusteni vlasnicki ljubimci koje vlasnici pustaju sa lanca da se istrce. Isto tako, istina je da postoji mnogo veci broj ujeda od strane vlasnickih pasa nego lutalica. No, lakse je sve pripisati lutalicama.
Ja svog psa pustam da se istrci iskljucivo kad odem u vikendicu posto prethodno zakljucam dvoriste, u gradu je za vreme setnje uvek na lancu. Lose isklustvo nikad nisam imala sa lutalicama, ali jesam sa vlasnickim psima. To sto nekad vidite psa, a ne i vlasnika, ne znaci da je u pitanju lutalica.

"poznato je da psi imaju obicaj da dave ostale zivotinje naspram kojih se osecaju jaci". Ova recenica pokazuje krajnje nepoznavanje svog okruzenja i potpuno je netacna . Molim vas da ipak prvo razmislite, pa nesto napisete.

Edited by draganav, 13 February 2008 - 18:47.

#17 Svemirko

Svemirko
  • Members
  • 103 posts

Posted 13 February 2008 - 19:36

Ovo zvuci kao da su dosli divlji da isteraju pitome. Mozda zivis u kraju gde se stvar malo otela kontroli? Svi navedeni primeri deluju kao da se radi o izgladnelim psima lutalicama. Ja takvu situaciju nikada nisam nisam dozivela. Ne znam koji bi vlasnik dozvolio da njegov pas napada i davi.

Sto se korpe na njusci tice ja ne mogu da se setim kada sam poslednji put videla psa kome je ona bila potrebna. Povodac se podrazumeva ukoliko se sa psom nalazis medju ljudima. Naravno, vlasnik psa je taj koji treba da ima totalnu kontrolu nad svojim ljubimcem.

U mom kraju ima lutalica i oni laju ali ne zato sto su gladni, naprotiv veoma su dobro zbrinuti, imamo cetvoro ljudi koji ih hrane, pruzaju negu, cak ih i uvode u svoje stanove kada je zima. Sada su im napravili i mestasce ispod terase sa cebetom da legnu kada je hladno. Svi psi su kastrirani i obelezeni cipom. No i pored svega ovoga oni i dalje stvaraju nesnosnu buku, napadaju ljude i druge pse i ubijaju macke. Psi lutalice organizovani u lokalni copor se biju sa rasnim psima konstantno. A i tuce izmedju vlasnika nisu retke.

Sto se tice korpe na njusci to nije potreba, to je zakonska obaveza. Bas kao i povodac.

#18 Svemirko

Svemirko
  • Members
  • 103 posts

Posted 13 February 2008 - 19:41

"poznato je da psi imaju obicaj da dave ostale zivotinje naspram kojih se osecaju jaci[/b]". Ova recenica pokazuje krajnje nepoznavanje svog okruzenja i potpuno je netacna . Molim vas da ipak prvo razmislite, pa nesto napisete.

Moje iskustvo od 15 godina zivota u ovom kraju govori suprotno. Psi ubijaju sve sto je manje od njih i to iz kristalno cistog i strasnog zadovoljstva. Vi ste ti koji ste u zabludi, Gospodjo.

#19 tex

tex
  • Members
  • 587 posts

Posted 13 February 2008 - 19:56

"poznato je da psi imaju obicaj da dave ostale zivotinje naspram kojih se osecaju jaci[/b]". Ova recenica pokazuje krajnje nepoznavanje svog okruzenja i potpuno je netacna . Molim vas da ipak prvo razmislite, pa nesto napisete.

Moje iskustvo od 15 godina zivota u ovom kraju govori suprotno. Psi ubijaju sve sto je manje od njih i to iz kristalno cistog i strasnog zadovoljstva. Vi ste ti koji ste u zabludi, Gospodjo.

Znaju to svi, ili barem skoro svi...samo neki ne zele da otvore oci. Psi ubijaju iz zadovoljstva, to je cinjenica. Isto rade i macke, i to sam imao prilike da gledam mnogo puta.

#20 dulek

dulek
  • Members
  • 12 posts

Posted 15 February 2008 - 21:14

U mom kraju ima lutalica i oni laju ali ne zato sto su gladni, naprotiv veoma su dobro zbrinuti, imamo cetvoro ljudi koji ih hrane, pruzaju negu, cak ih i uvode u svoje stanove kada je zima. Sada su im napravili i mestasce ispod terase sa cebetom da legnu kada je hladno. Svi psi su kastrirani i obelezeni cipom. No i pored svega ovoga oni i dalje stvaraju nesnosnu buku, napadaju ljude i druge pse i ubijaju macke. Psi lutalice organizovani u lokalni copor se biju sa rasnim psima konstantno. A i tuce izmedju vlasnika nisu retke.

Sto se tice korpe na njusci to nije potreba, to je zakonska obaveza. Bas kao i povodac.

bice da vi imate problem sa vlasnicima pasa, a ne sa psima. a to su razlicite stvari.

sto se povoca i korpe tice, zakon kaze da je zabranjeno voditi opasne zivotinje bez zastitnih sredstava ILI bez nadzora. + manje pasmine su u potpunosti oslobodjene povoca i korpe.

i ljudi ubijaju iz zadovoljstva. I do kojeg zakljucka dolazimo? nema generalizacije.

#21 Paladin

Paladin
  • Members
  • 809 posts

Posted 15 February 2008 - 23:33

i ljudi ubijaju iz zadovoljstva. I do kojeg zakljucka dolazimo? nema generalizacije.

Dolazimo do zaključka da ne treba porediti neuporedivo.

#22 tex

tex
  • Members
  • 587 posts

Posted 16 February 2008 - 15:11

bice da vi imate problem sa vlasnicima pasa, a ne sa psima. a to su razlicite stvari.

sto se povoca i korpe tice, zakon kaze da je zabranjeno voditi opasne zivotinje bez zastitnih sredstava ILI bez nadzora. + manje pasmine su u potpunosti oslobodjene povoca i korpe.

Niko nema problem sa vlasnicima pasa, od vlasnika ne zavisi ono sto je psima urodjeno (da ubijaju), vec samo da li ce spreciti da se urodjeno ispolji ili ne...sto ne mozemo reci za npr. vlasnike ovaca - da li ste ikada videli da je neki cobanin uspeo da natera ovcu da rastrgne zubima drugu zivotinju?

Ljudi ne ubijaju iz zadovoljstva, samo neki ljudi ubijaju iz zadovoljstva...isto kao sto samo neki psi ne ubijaju iz zadovoljstva.

#23 frootsman

frootsman
  • Members
  • 10 posts

Posted 16 February 2008 - 16:50

Uh, kakve su ovo teze... Psi ubijaju iz zadovoljstva... Ma, gde ste to videli!? Da je tako, u BG bi valjda svaki drugi građanin bio sa ožiljkom, a mnogi i mrtvi.

Postoji jedan drugi problem, a to je da se psi-kućni ljubimci slabo seksaju, i da su zbog toga napeti. Znam nekoliko vlasnika čiji psi imaju 7,8,10 godina, a nikad nisu doživeli čari orgazma.

#24 Svemirko

Svemirko
  • Members
  • 103 posts

Posted 17 February 2008 - 22:06

Cekaj, ti volis sve zivotinje jel tako? Recimo da tvoj pas koji je mali rastom, recimo izjuri macku koja se sakrila ispod kola i ta macka recimo podleti pod auto ili je ubije drugi pas koji je ceka sa druge strane, kako bi se osecala? Mislim nije to pitanje da li je ili nije prikladno, da li ugrozava samo ljude...kapiras? To je pitanje odgovornosti prema okolini u kojoj ti zivis a ta okolina ukljucuje i druge ljude i druge zivotinje. Kao sto i ukljucuje javne povrsine koje se zagadjuju sa malim braon sto izlazi iza...
Naravno da imamo problema sa NEODGOVORNIM vlasnicima pasa...mislim da ne postoji covek na svetu koji nema problema sa neodgovornim ljudima po bilo kom osnovu pa makar u pitanju bili i kucici.

#25 Svemirko

Svemirko
  • Members
  • 103 posts

Posted 17 February 2008 - 22:11

Uh, kakve su ovo teze... Psi ubijaju iz zadovoljstva... Ma, gde ste to videli!? Da je tako, u BG bi valjda svaki drugi građanin bio sa ožiljkom, a mnogi i mrtvi.

Postoji jedan drugi problem, a to je da se psi-kućni ljubimci slabo seksaju, i da su zbog toga napeti. Znam nekoliko vlasnika čiji psi imaju 7,8,10 godina, a nikad nisu doživeli čari orgazma.

Ima mnogo gradjana u ovom gradu i sirom Srbije koji nose sto fizicke sto emotivne oziljke od pasa. Pa cekaj zar trebaju da pojedu 100 ljudi da bi neko imao pravo da pokrene raspravu? O seksu necu da komentarisem, u principu kucne zivotinje su frustriane jer zive u neprirodnim uslovima ali to je druga tema. Sto se tice zadovoljstva, nije to bas zadovoljstvo. Radi se o nagonu za plenom, tj porivu da se juri sve sto je manje i sto bezi. To je prirodna osobina svakog predatora i karakteristicna je i za pse i za macke. Problem je sto kad macka ubije misa ili goluba, to uglavnom ne cuje celo naselje ali kada pas ubije macku to se cuje samo tako na kilometar.