Jump to content


Photo

FASIZAM NASEG PRECEDNIKA


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
241 replies to this topic

#241 laufer

laufer
  • Banned
  • 861 posts

Posted 06 October 2002 - 17:38

za Drazena i U prolazu:
Ne bih sad ulazio u ocenjivanje koliko je preosetljivost na kritiku bosanska specificnost.To bih mogao da izvedem iz svog stava da je Andric pisao o svima nama, pisuci o onom sto je najbolje poznavao. Ima on i svoju "beogradsku" fazu , ali na osnovu samo nje, nikad ne bi postao to sto jeste.
Bilo je zadovoljstvo procitati ovaj tekst Envera Kazaza, jer krepi uverenje da nije bas sve otislo u zlonamernost i opaku jednostranost.
Sto se tice pisaca sa Kitabane, ovako na brzinu da preporucim gazel Fadil pase Serifovica .

#242 Gandalf

Gandalf
  • Members
  • 7,553 posts

Posted 07 October 2002 - 09:08

Jedna od omiljenih zanimacija srpskohrvatskih nacionalista je lupanje Bošnjaka po glavi time da su "prevjerili", izdali i slične budalaštine. To dovodi do jakog odbijanja kod Bošnjaka, znam ljude (da ne bude zabune, Bošnjaci su u pitanju) koji znaju svoje nemuslimansko poreklo, ali će ga priznati samo u krugu "svojih"! To je jedan od razloga zašto određeni bošnjački krugovi ne vole Andrića - njegovo pisanje o "dvostrukom identitetu", poturčenjaštvu, islamizaciji... Takođe, Karadžić je svoje čerečenje Bosne pravdao i Andrićevim pisanjem o Bosni kao o "zemlji mržnje".

Sećam se reakcije Slobodana Šnajdera, kad su HDZ-ovci njegovu dramu "Hrvatski Faust" proglasili antihrvatskom: "Kako može biti antihrvatska drama u kojoj su i pozitivne i negativne ličnosti Hrvati?"

_________________
One Ring to rule them all, One Ring to find them.

One Ring to bring them all and in the darkness bind them.

Posted Image

[ Izmena poruke: Gandalf na dan 2002-10-07 10:16 ]