Jump to content


Photo
- - - - -

Pančevo najzagađenije u Evropi


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
12 replies to this topic

#1 petarjak

petarjak
  • Members
  • 117 posts

Posted 07 February 2008 - 10:18

Beograd -- Najviši parametri zagađenja vazduha u Evropi izmereni su upravo kod nas, u Pančevu.

Veoma loša ekološka situacija je i u Beogradu, gde je glavni zagađivač saobraćaj i u Boru, gde se prerađuju rude bakra. Veoma su zagađena i većina mesta u kojima rade termoelektrane s pepelištima, fabrike metala i hemijska industrija upozorili su stručnjaci na skupu o bezbednosti i zaštiti životne sredine.

U vazduhu, zemljištu i vodi u Srbiji najčešće se nalaze amonijak, gvožđe, mangat, metan, karboni i ugljen-dioksid, ističu stručnjaci.

Ekspert za hemiju, Rade Biočanin kaže da su uzroci zagađenja mnogobrojni, od lokalnih ekoloških katastrofa, pa do globalne situacije.

“Moramo poći pre svega od urbanog zagađenja, to su saobraćaj fizički zagađivači, kao buka, zatim proizvodnja, nažalost naše fabrike ne rade kao nekada, pa je manje industrijsko zagađenje, tu je otpad. Moramo to posmatrati u korelaciji odnosa i parametara koji utiču na ovo”, rekao je Biočanin.

Najčešće posledice zagađenja su bolesti disajnih organa, alergije i porast malignih bolesti.

Otpad, bilo industrijski, hemijski ili nuklearni, jedan je od najtežih zagađivača i problem koji zahteva hitno rešenje, smatra Miodrag Pantelić, profesor Tehnološkog fakulteta u Čačku.

“Mislim da vrlo malo poklanjamo pažnje, da to odlažemo za nove generacije. Oni treba da reše pitanje nuklearnog otpada, tu nismo ništa uradili, pitanje drugog otpada, jer tak otpad koji ještetan i po bakteriološkoj i virusološkoj liniji, zagađuje nam zemljište i vodu, a preko lanca ishrane dolazi u naš organizam, tako da je naš organizam zagađen”, ovjašnjava Pantelić.

Slobodan Nešković iz Centra za strateška istraživanja nacionalne bezbednosti smatra da je neophodno doneti Strategiju nacionalnih interesa, s novim konceptom nacionalne bezbednosti kako bi se rešio problem zagađenja.

Taj novi koncept u prvi plan bi postavio bezbednost pojedinaca, a u stategiju bi bili ugrađeni koncepti održivog razvoja i ekološke bezbednosti.
http://www.b92.net/i...p;nav_id=283899



Zašto se ni jedan od ovih blesavih kandidata nije pozabavio ovim pravim životnim problemom.
Šta može jedna opština da uradi? Zašto nam republička i pokrajinska vlast ne pomognu? Nemaju moral, još nas truju a taj novac uzimaju za sebe da grade dva grada koja su ekonomske crne rupe Srbije.
I u Boru nije ništa bolje, ni u Obrenovcu, Kikindi, Nišu... Hajde vi svi budite naše deponije i pocrkajte, važno je da se u Novom Sadu obnavljaju trgovi, šetaju ulični glumci (ko ih plaća?), važno je što se u Beogradu grade obilaznice i da se obnavljaju kojekakva nelegalna naselja.

#2 petarjak

petarjak
  • Members
  • 117 posts

Posted 07 February 2008 - 10:35

Sad uvode nove lične karte, nove pasoše, nove tablice...
U Srbiji ima oko 6000000 punoletnih građana, pa izračunajte koliko će biti para za nove lične karte, lična karta i pasoš je oko 1000 dinara minimum. 6000000 X 1000 = 6000000000 din. I kome će u džep ići te pare? Hoće li popraviti fabrike u Banatu i Negotinskoj Krajini za te pare?

Edited by petarjak, 07 February 2008 - 10:37.


#3 Anduril

Anduril
  • Members
  • 5,593 posts

Posted 07 February 2008 - 11:01

Tema prebacena na pdf Priroda i Ekologija .....

#4 HANNAH007

HANNAH007
  • Members
  • 3 posts

Posted 18 March 2008 - 20:52

Samo mi nije jasno sta da radimo mi iz Panceva? kako da se iselimo odavde? Ja vise ne poznajem ovde nekog zdravog!!! Ovde su svi bolesni! A ja neznam kako da se iselimo odavde. A moramo podhitno.. :rolleyes:

#5 Spiritchaser

Spiritchaser
  • Members
  • 148 posts

Posted 19 March 2008 - 15:19

Europe's Most Polluted Town

a koliko je situacija u Pa ozbiljna i sa kakvim slucajevima se poredi nam govori ovaj environemtalisticki blog

#6 HANNAH007

HANNAH007
  • Members
  • 3 posts

Posted 23 March 2008 - 01:05

Postoji li u PA neko drustvo za zastitu zivotne sredine, radi li neko nesto na tome?

#7 Rahel

Rahel
  • Members
  • 5,435 posts

Posted 23 May 2008 - 14:01

Društvo za zaštitu životne sredine i održivi razvoj „Budućnost Pančeva- BUPA“
Pančevački bukvar zagađivača tla
Društvo za zaštitu životne sredine i održivi razvoj „Budućnost Pančeva- BUPA“sprovodi prema planu, u periodu januar- juni projekat „Izrada pančevačkog bukvara zagađivača tla “ koji je podržan na konkursu Fonda za razvoj neprofitnog sektora Autonpomne pokrajine Vojvodine iz Novog Sada .
Tokom rada na projektu konstatovano je da je problem zagađenja otpadnim uljima daleko ozbiljniji od statusa tog problema u sagledavanju uzročnika ukupnog zagađenja životne sredine u Pančevu. Broj i karakter zagađivača otpadnim uljima u Pančevu daleko je veći od pretpostavljenog i obrađenog u ovom projektu. Zagađivači su gotovo svi bili zainteresovani za razgovore ali ne i za davanje bilo kakvih egzaktnih (nikako i pisanih) podataka o svojim aktivnostima sa otpadnim uljima. Svi su zahtevali da se imena njihovih firmi ne nađu ni u Stručnom izveštaju ni u Bukvaru. U lokalnoj samoupravi uočeno je nepostojanje adekvatnih podataka.Stanje u Pančevu i problemi iz teme ovog projekta preliminarno je prezentirano na skupu Regionalne privredne komore Pančevo u martu 2008. a široka javnost biće upoznata na zajedničkoj Tribini, u junu 2008. Kod lokalne samouprave iniciraćemo izdavanje, razradu i primenu lokalnih propisa čime bi se popravilo stanje u oblasti zaštite životne sredine ugrožene otpadnim uljima.Projekat je urađen na specifičan način i na informativno- edukativnoj Tribini biće prezentirani kao posebni dokumenti Stručni izveštaj, Bukvar zagađivača, kao popularna brošura i Plakat.
U prethodne tri godine članovi BUPA radili su, u granicama svojih mogućnoasti i bez veće podrške, na problemima zagađenja vazduha, vode i zemljišta. Analizirali smo uticaje industrije, privrednih i tercijalnih delatnosti , građanstva, radili na razradi reciklaže plastike, upravljanju komunalnim otpadom i ovim projektom, na uticaju otpadnih ulja i masti na životnu sredinu u Pančevu. Na bazi otpadnog jestivog ulja u BUPA je urađen prototim portabl postrojenja za proizvodnju biodizela i prezentiran na Sajmu ekologije u septembru 2007.
Problem zaštite životne sredine otpadnim uljima je tek definisan ali nikako i rešen jer je potrebno da se preduzme niz predloženih akcija i donesu propisi na svim nivoima da bi se problem počeo rešavati a uticaj otpadnih ulja na životnu sredinu u Pančevu počeo da smanjuje. Očigledno je da je BUPA ovim projetkom samo započela i inicirala rad na problemima koje stvaraju otpadna ulja i masti i da je neophopdno da se ova tema i dalje razrađuje, mere pretuzimaju i rezultati prate i upoređuju sa zacrtanim ciljevima a to je čistija i zdravija životna sredina u Pančevu. D.Stanojlović



#8 solar

solar
  • Members
  • 102 posts

Posted 04 June 2008 - 09:38

IIiiiiiiiii...

Nova havarija.
Ovog puta u azotari.

Juhu!

:ph34r:

Gde ja zivim!!!!!!!!!

#9 Uma

Uma
  • Banned
  • 3,320 posts

Posted 11 August 2008 - 22:23

Ovo je nezvanicana informacija i nije bas vesela za stanovnike Panceva.
Moj muz je od poslovnog partnera koji zivi u Pancevu saznao da tamosnje fabrike nameravaju da kupe Rusi.
Ali... oni ne nameravaju da ulazu u njihovu modernizaciju, :ph34r: , nego da nastave da ih koriste u zatecenom stanju, pa nek traje dok traje, tj. dok ne dodju zakoni koji ce ih na to primorati.
Covek je odlucio da proda stan u Pancevu, kupi zemlju, negde u okolini Beograda i postavi montaznu kucicu, da bi spasao zdravlje svoje porodice.

#10 SaleKostolac

SaleKostolac
  • Members
  • 182 posts

Posted 11 August 2008 - 22:51

Ovako izgleda Kostolac kada krene prasina sa kopova...nismo mi daleko od PancevaAttached File  P1010011.JPG   411.78KB   95 downloads

#11 MAGRIPA65

MAGRIPA65
  • Members
  • 20,706 posts

Posted 12 August 2008 - 00:50

Ovako izgleda Kostolac kada krene prasina sa kopova...nismo mi daleko od PancevaAttached File  P1010011.JPG   411.78KB   95 downloads

e pa sada neka neko kaze kako su NE opasne.Covece Cernobilj mu dodje kao decija igra za Kostolac sa tom razlikom da u Srbiji niko i ne vodi evidenciju o broju umrlih.Secam se da je u Boru jos 80tih postojao problem sa sumpornom kiselinom koja je padala u obliku kise pa su zene morale svaki dan da menjaju najlon carape

Edited by MAGRIPA65, 12 August 2008 - 00:52.


#12 SaleKostolac

SaleKostolac
  • Members
  • 182 posts

Posted 12 August 2008 - 12:12

Ovako je bilo pre ugradnje filtera,do prosle godine,a termoelektrana je tu vec 60 godina...Attached File  TEKO_A.JPG   326.03KB   81 downloads

#13 Doc Holliday

Doc Holliday
  • Members
  • 3,537 posts

Posted 05 June 2015 - 20:37

U martu zagadjena voda , mesec dana krili od gradjana...

 

Evo veceras opet javili da je zagadjena....

 

 

Grad koji je imao jednu od najcistijih voda , sa fabrikom vode stigao da nema ispravnu vodu za pice... 

 

Direktorku naravno boli patka da da ostavku...